Nasi przodkowie mieli fantazję! Nie tylko, gdy wymyślali kolejne potrawy z mniej lub bardziej dostępnych składników, ale również podczas ich nazywania. W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na regionalne dania o całkiem zabawnych nazwach. Do tego radosnego grona zdecydowanie zaliczają się ruchanki, nazywane również ruchańcami. Co to za potrawa? Poznaj najlepsze przepisy!
Beza francuska to idealna propozycja na walentynkowy deser. Jak zrobić ją krok po kroku i czym zabarwić? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział cukiernik Bartek Boratyn.
Zapiekana niejedno ma imię. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił to Szymon Czerwiński, półfinalista 5. edycji programu „Masterchef”, który przygotował je w wielu różnych wersjach. Sprawdź jego przepisy na zapiekankę wiejską, ziemniaczaną, filo na słodko i zapiekany makaron z sosem ragù (bolońskim).
Kuchnia Dzień Dobry TVN to miejsce pełne kulinarnych inspiracji. Jedną z naszych propozycji jest torcik bezowy a’la dacquas z przepisu Mariety Mareckiej. Jak go zrobić? Sprawdź przepis krok po kroku.
Kuchnia Dzień Dobry TVN to miejsce pełne pysznych inspiracji. Szukasz przepisu na przysmak w sam raz na tłusty czwartek i nie tylko? Wypróbuj rogaliki z kremem pistacjowym według Mariety Mareckiej.
Wśród przepisów na wypieki można znaleźć ciasta suche, z dodatkiem owoców, ale też torty czy biszkopty przekładane kremem. Jednym z najbardziej znanych ciast z kremem jest kremówka, czyli rozwarstwiające się ciasto, przełożone lekkim kremem z dodatkiem bitej śmietany. Ciasto można nieco urozmaicić, podając je z owocami lub gałką lodów.
Pizza uwielbiana jest na całym świecie. Nic więc dziwnego, że ma własne, międzynarodowe święto, obchodzone 9 lutego. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN pojawił się Wojciech Madyś, który zajął 3. miejsce w pizzowych mistrzostwach świata. Podzielił się swoimi przepisami na Pizza Fritta, Poolish Bianca z pesto, mortadelą i pistacjami oraz na klasyczną pizzę Margheritę.
Oponki serowe to propozycja na pyszny, domowy deser, świetnie wpisujący się w karnawałowe menu. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Piotra Kucharskiego, który podzielił się swoim przepisem na ich cytrynową wersję. Sprawdź, jak je zrobić również w wersji klasycznej.
Pewne schorzenia, nietolerancje pokarmowe, alergie wymagają stosowania specjalnej diety. Zazwyczaj należy wykluczyć pewne składniki, jak np. gluten w przypadku celiakii lub nietolerancji. Dla chorych oznacza to wiele wyrzeczeń i rezygnacji z pewnych potraw. Jednak mądrze skomponowana i przemyślana dieta pozwala na jedzenie ulubionych posiłków.
Mleko z orzechów laskowych to niezwykle smaczny zamiennik mleka krowiego. Charakteryzuje się wyjątkowo słodkim i delikatnym smakiem, a także zawartością wielu cennych składników odżywczych. Jak samodzielnie przygotować pyszne i zdrowe mleko z orzechów laskowych?
Tłusty czwartek to jedna z najchętniej kultywowanych w naszym kraju tradycji. Trudno jest znaleźć osobę, która by w tym dniu nie zjadła chociaż jednej słodkości. Szczególnie chętnie jedzone są wówczas faworki (chrusty), pączki czy tak zwane róże karnawałowe. W naszym studiu o historii tej pysznej tradycji opowiedział dziennikarz Paweł Loroch.
Jaja kurze drożeją, a przez to coraz więcej osób szuka sposobów, jak można zaoszczędzić. Mrożenie jajek chociaż możliwe, to nie jest takie proste. Aby zrobić to właściwie i się nie zatruć, trzeba przestrzegać kilku zasad.
Herbata i kanapki to śniadaniowy klasyk większości Polaków. Proste w wykonaniu, mało czasochłonne - to najbardziej pożądane cechy posiłku serwowanego o poranku. Kuba Tomaszczyk postanowił na przepisy z lekkim twistem.
Zimowa aura sprzyja aktywności na świeżym powietrzu - szczególnie na górskich stokach pojawiło się wielu narciarzy. Zwiększony wysiłek fizyczny wymaga jednak odpowiedniej diety. Co zatem zjeść na śniadanie, żeby móc się oddać sportowemu szaleństwu? W Karpaczu swoje pomysły na wyjątkowe dania zdradził Piotr Kucharski.