Pieczone ziemniaczki w parmezanie z ziołowym kremem z przepisu Mariety Mareckiej

Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepszy sposób na pieczone ziemniaczki? Parmezan i ziołowy krem. W taki sposób przygotowała ziemniaki Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź jej przepis. 

Pieczone ziemniaczki w parmezanie z ziołowym kremem

Ilość porcji: 4 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: ok. 1 h

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
    • łyżeczka suszonego czosnku,
      • 3-4 łyżki oliwy,
        • szklanka startego parmezanu,
          • czubata łyżeczka ziół prowansalskich,
            • ½ szklanki panko.

              Składniki na ziołowy krem:

              • 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
                • 100 g serka śmietankowego,
                  • sok i skórka z połowy cytryny,
                    • ½ pęczka naci pietruszki,
                      • ½ pęczka mięty,
                        • ½ pęczka koperku,
                          • duża szczypta płatków chili,
                            • sól, pieprz.

                              Sposób przygotowania pieczonych ziemniaczków w parmezanie

                              Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w ósemki. Przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na ok. 20 minut i odcedzamy, następnie osuszamy na ręczniku papierowym. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Przekładamy do miski, polewamy oliwą, doprawiamy ziołami, czosnkiem i solą. Dokładnie obtaczamy, następnie w miseczce mieszamy panko z parmezanem i obtaczamy każdy kawałek w panierce, dociskając dokładnie do ziemniaków.

                              Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, staramy się rozłożyć ziemniaczki tak, by się nie stykały, i wstawiamy do pieca na 30-40 minut, pieczemy aż się ładnie zrumienią. W tym czasie mieszamy dokładnie serek z jogurtem, dodajemy sok z cytryny i skórkę startą z połowy cytryny, drobno siekamy zioła i wraz z płatkami chili dodajemy do serka, doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy przed podaniem i lekko skrapiamy oliwą. 

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Marieta Marecka

                              Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana