Pieczone ziemniaczki w parmezanie z ziołowym kremem
Ilość porcji: 4 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: ok. 1 h
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- łyżeczka suszonego czosnku,
- 3-4 łyżki oliwy,
- szklanka startego parmezanu,
- czubata łyżeczka ziół prowansalskich,
- ½ szklanki panko.
Składniki na ziołowy krem:
- 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 100 g serka śmietankowego,
- sok i skórka z połowy cytryny,
- ½ pęczka naci pietruszki,
- ½ pęczka mięty,
- ½ pęczka koperku,
- duża szczypta płatków chili,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania pieczonych ziemniaczków w parmezanie
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w ósemki. Przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na ok. 20 minut i odcedzamy, następnie osuszamy na ręczniku papierowym. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Przekładamy do miski, polewamy oliwą, doprawiamy ziołami, czosnkiem i solą. Dokładnie obtaczamy, następnie w miseczce mieszamy panko z parmezanem i obtaczamy każdy kawałek w panierce, dociskając dokładnie do ziemniaków.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, staramy się rozłożyć ziemniaczki tak, by się nie stykały, i wstawiamy do pieca na 30-40 minut, pieczemy aż się ładnie zrumienią. W tym czasie mieszamy dokładnie serek z jogurtem, dodajemy sok z cytryny i skórkę startą z połowy cytryny, drobno siekamy zioła i wraz z płatkami chili dodajemy do serka, doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy przed podaniem i lekko skrapiamy oliwą.
Zobacz także:
- Pieczone ziemniaki jak z ogniska z tahini - przepis Jagny Niedzielskiej
- Przepis na ziemniaki po szwedzku
- Ziemniaczki pieczone w boczku. Idealne!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News