Wydawałoby się, że na diecie eliminacyjnej nie ma mowy o jedzeniu ciastek i deserów. Nic bardziej mylnego! Słodycze bezglutenowe, a także te bez laktozy i cukru, bez trudu zrobimy samodzielnie. Mogą opierać się na bakaliach, gorzkiej czekoladzie i mące bezglutenowej.
Nasza wiedza na temat potraw arabskich ogranicza się zazwyczaj do kebabów lub falafeli jedzonych w osiedlowej budce. Tymczasem syryjska kuchnia narodowa zachwyca różnorodnością smaków i aromatów. Pokochają ją przede wszystkim wegetarianie, ale i wielbiciele niepowtarzalnych połączeń smakowych.
Parówki to bardzo znany i lubiany przez dzieci produkt. Najczęściej podawane są gotowane w wodzie lub grillowane, jednak można je przyrządzić również zawinięte w ciasto. Parówki w cieście drożdżowym to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego mięsnego produktu.
Święta wielkanocne to czas, kiedy zasiadamy z bliskimi do suto zastawionego stołu. Pod wieloma postaciami pojawi się na nim chrzan. Jedną z potraw z jego użyciem jest zupa chrzanowa - u nas w trzech wersjach. Sprawdź również inne przepisy z wykorzystaniem chrzanu.
Majonez to produkt, bez którego większość Polaków nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. Niestety, w wyniku szalejącej inflacji podrożał on o 100 proc. Ceny skutecznie odstraszają przed zakupem, dlatego my podpowiemy, jak na tegoroczną Wielkanoc samodzielnie zrobić majonez. Przepis idealny zdradziła Aleksandra Juszkiewicz, kucharka i zwyciężczyni 9. edycji programu "Masterchef".
W kuchni Dzień Dobry TVN trwają przygotowania do nachodzącej Wielkanocy. Szukasz pomysłu na pyszne dania pasujące do wielkanocnego menu? Sprawdź przepisy na jajka faszerowane twarogiem, pastą z pstrąga i oliwkami, biały barszcz na jabłkach z majerankiem i kaczkę pieczoną z gruszkami i jabłkami w sosie własnym.
Wypiekanie baby wielkanocnej to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez słodkiego specjału, przygotowanego w oparciu o sprawdzoną recepturę i udekorowanego lukrem bądź apetyczną polewą czekoladową.
Babeczki domowej roboty to idealna propozycja dla smakoszy w każdym wieku. Nie powinno ich zabraknąć na wielkanocnym stole, jak i w koszyku ze święconką. Jak przygotować słodkie wypieki?
Święta wielkanocne pełne są akcentów i detali, które różnić się będą w zależności od regionu, któremu się przyjrzymy. Jak ten okres w roku spędza się na Kujawach? Jak tamtejsze tradycje zmieniały się na przestrzeni lat? Sprawdził to Mikołaj Rey.
31. marca obchodzimy Światowy Dzień Budyniu. To doskonała okazja, by zasmakować tego deseru w ulubionej przez siebie odsłonie. W kuchni Dzień Dobry TVN mamy wiele przepisów na wykorzystanie budyniu w różnych pysznościach.
Kurczak po malajsku to pikantne danie na bazie curry. W Malezji tę sycącą potrawę podaje się z ryżem kokosowym. Jest to obowiązkowa pozycja dla wszystkich fanów kuchni orientalnej!
Parówki nie kojarzą się z wyszukanymi daniami. Jednak parówki w cieście francuskim to zupełnie co innego… doskonale wyglądają, świetnie smakują i można przygotować je na wiele okazji. W dodatku jest to danie, które można bardzo szybko przyrządzić
Poznajcie najnowszy hit, który ma godnie zastąpić klasyczny chlebek bananowy! Cloudbread, czyli chleb-chmurka to najnowszy kulinarny trend z Instagrama.
W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowania do Wielkanocy pełną parą. Swoimi świątecznymi przepisami i poradami podzielił się Jasiek Kuroń. Sprawdź, jak zrobić żurek z tiftelami cielęcymi, pieczeń rzymską, wegański pasztet z ciecierzycy oraz voille au vent z musem chrzanowym, jajkiem i białą kiełbasą.
Jak zrobić wino z jabłek? Domowa produkcja wina jest prosta i niewymagająca specjalistycznej wiedzy. Dodatkowo wszystkie niezbędne akcesoria są łatwo dostępne i niedrogie. Główny składnik czyli owoce, powinien pochodzić z ekologicznych upraw, w których nie używa się szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Poniżej kilka słów na temat tego jak zrobić wino z jabłek bez dodatku drożdży oraz jak zrobić wino z jabłek papierówek.
Wydawać się może, że serniki, te na ciepło i zimno, to jedne z najprostszych do zrobienia deserów. Często jednak sernik po upieczeniu opada i nie wiemy, dlaczego tak się dzieje. Poza dobrym przepisem istotna jest jakość składników i zasady postępowania z nimi. Zobacz, jak upiec idealny sernik na święta wielkanocne i nie tylko.
Tort Dobosza to jeden z najbardziej efektownych deserów. Mimo że jego receptura ma już ponad 100 lat, specjał stale zachwyca i smakuje wielbicielom słodkości na całym świecie.
Koło smaków to zabawa kulinarna, w której - w niełatwych konkurencjach - rywalizują ze sobą najlepsi i najbardziej popularni kucharze. Tym razem rękawice podjęli Matteo Brunetti, Tomasz Jakubiak oraz Michel Moran. Jak sobie poradzili? Który z panów okazał się najlepszy?