Korowaj - co to za ciasto?
Korowaj weselny to bardzo ciekawe obrzędowe ciasto. Do jego ozdobienia potrzebny jest barwinek. - Barwinek to jest taka roślina, która przez cały rok pozostaje świeżo zielona i można jej wtedy używać do ozdoby różnego rodzaju ciast, wypieków. Wplatany był w wianki panny młodej - powiedziała Anna Szpura, korowajnica ze Starej Kornicy.
Na wyrobionym cieście, które trafiło już do formy do pieczenia, muszą znaleźć się odpowiednie ozdoby. - Ptaki, zwierzątka i kłosy. I to miało oznaczać majętność dla przyszłych państwa młodych, ale majętność w ilości inwentarza - tłumaczyła pani Anna.
Jak jeść korowaja?
Warto dodać, że korowaj kiedyś pełnił funkcję ślubnego tortu. - Kiedyś byli starości weselni i starosta weselny wnosił tego korowaja i [...] dzielił go tak, żeby wszystkim wystarczyło - powiedziała Anna Szpura.
Korowaja można jeść z powidłami, masłem lub dżemem. Co jeszcze warto wiedzieć o tym niezwykłym cieście? Dowiecie się tego z dalszej części materiału.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Menu weselne – jak wybrać idealne, aby zadowolić wszystkich gości?
- Zaskakująca decyzja państwa młodych zdziwiła nawet obsługę. "To będzie szybciutkie wesele, pójdą do domu"
- Chciała spać w pokoju z synem i jego żoną w ich noc poślubną. "Podzielimy koszty na pół, wyjdzie taniej"
Autor: Katarzyna Oleksik
Reporter: Łukasz Kowalski, Mikołaj Rey
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN