Sos ostrygowy pochodzi z Państwa Środka, gdzie wykorzystywany jest na wiele sposobów. Każdy, kto zastanawia się, do czego użyć sosu ostrygowego, powinien wiedzieć, że można go dodać do dań mięsnych, ryb, owoców morza, a nawet warzyw.

    Kochamy serniki! Dlatego na naszej stronie jest tak wiele przepisów na różne wersje tego ciasta. Tym razem proponujemy pyszny, lekki i łatwy w wykonaniu sernik z jogurtów greckich. Sprawdź prosty przepis krok po kroku.

    Lato to czas, w którym mamy dostęp do najpyszniejszych, świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Co prawda większość z nich jest dostępna przez cały rok, ale najbardziej wartościowe i intensywne w smaku są właśnie latem. Poniżej znajdziecie 5 warzyw, które warto jeść w sierpniu i kilka przepisów z ich wykorzystaniem.

    Najczęstszym goszczącym na polskich stołach dodatkiem do potraw z mięsa i ryb są ziemniaki. Podawane w formie gotowanej, pieczonej lub purée. Alternatywą dla ziemniaków jest purée z kalafiora, które łatwo można modyfikować, dodając do niego różne dodatki. Sprawdź różne przepisy.

    Niejednokrotnie zdarza się, że nazwy potraw sugerują swoje pochodzenie. W niektórych przypadkach okazuje się jednak, że historia ich powstania jest zgoła inna niż mogłoby się wydawać. Mimo to, wciąż wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że sernik wiedeński nie pochodzi z Austrii, a w Grecji nikt nie słyszał o rybie po grecku. Skąd więc wzięły się ich nazwy i komu zawdzięczamy przepisy na potrawy, które często goszczą na naszych stołach?

    Rafaello to z jednej strony nazwa marki, z drugiej pyszna słodkość, którą można zrobić samodzielnie w różnych wariantach. Wersja z kaszy jaglanej jest niezwykle prosta w przygotowaniu, smakuje doskonale i, co ważne, jest zdrowa. Sprawdź przepis na domowe, jaglane rafaello krok po kroku.

    Jagody to jedne z najsmaczniejszych i najchętniej jedzonych owoców. Mimo że te świeże dostępne są tylko przez kilka miesięcy w roku, to ich smakiem można się cieszyć przez cały rok. Jak? Robiąc kompot na zimę.

    Maliny to owoce, które można podawać na wiele sposób. Mogą być dodatkiem do ciast czy deserów. Stanowią także doskonały surowiec na dżem. Na tym jednak nie koniec. Z malin można przygotować także nalewkę. Jak ją zrobić?

    Polska kuchnia pełna jest różnego typu placków i wariacji na temat kapusty. Podkarpackie placki na bazie kapusty kiszonej, tzw. fuczki, z pewnością przypadną do gustu wielu miłośnikom kuchni regionów. Sprawdź prosty i szybki przepis krok po kroku.

    Lato, zwłaszcza tak upalne, to doskonały czas na wszelkie zimne napoje i lody. W lodziarniach pojawiają się coraz to bardziej wymyślne kombinacje smakowe. Podejrzewamy jednak, że o naszą propozycję może być trudno "na mieście", dlatego proponujemy przepis na domowe lody z bobu.

    Kiełbasa, kaszanka, kurczak - te mięsa tradycyjnie królują na naszych grillach. Natomiast Sebastian Olma na ruszt wrzucił schab, który przygotował w iście włoskim stylu. - Chcę pokazać Państwu, jak fantastycznie przygotować wieprzowinę, by nie była ona wysmażona, a soczysta - przekonywał kucharz w Dzień Dobry Wakacje.

    W letnie i upalne dni pragniemy zjeść coś lekkiego, ale sycącego. Nie chcemy sięgać po ciężkostrawne potrawy, które zniechęcą nas do aktywności fizycznej. Grzegorz Zawierucha przygotował właśnie takie propozycje. Piersi z kurczaka podane z pomidorami i awokado, kotleciki wieprzowe z batatami, brokułami i buraczkami oraz szaszłyki z indyka w sosie mango z pewnością zachwycą każdego, kto lubi zjeść zdrowo. Sprawdź, jak przygotować dania.

    W cieszącym się coraz większą popularnością serwisie TikTok nie brakuje inspiracji dotyczących mody, urody oraz kulinariów. Wszyscy miłośnicy słonych przekąsek z pewnością docenią przepis, który bije rekordy popularności wśród użytkowników modnej aplikacji. Makaronowe chipsy z powodzeniem zastąpić mogą smakołyki, które zwykle kupujemy w sklepie. W dodatku ich przygotowanie jest niezwykle proste.