Jak zrobić domowy sok z winogron? Poznaj prosty sposób i ciesz się smakiem owoców jeszcze dłużej

Sok z winogron
Jak zrobić domowy sok z winogron? Poznaj prosty sposób i ciesz się smakiem owoców jeszcze dłużej
Źródło: Snezhana Kudryavtseva/Getty Images
Sok z winogron ciemnych jest bogatym źródłem flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających. Związki te zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, miażdżycy, cukrzycy oraz wielu innych schorzeń. Jak przygotować go w domu?

Sok winogronowy ma liczne właściwości prozdrowotne. Winogrona zawierają substancje przeciwutleniające, które opóźniają starzenie się skóry i przeciwdziałają różnym chorobom, np. nowotworom. Sok z winogron także dobroczynnie wpływa na działanie układu sercowo-naczyniowego. 

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Owoce

 Doktor Hanna Stolińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu

Domowy sok z winogron – właściwości i działanie 

Sok winogronowy to słodki, orzeźwiający napój, wykazujący dobroczynny wpływ na zdrowie. Domowy sok z winogron jest źródłem wielu witamin i minerałów (m.in. witamin z grupy B, żelaza, jodu, magnezu, fosforu, wapnia) oraz związków przeciwutleniających. Ich działanie polega na neutralizowaniu szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu antyoksydanty występujące w winogronach opóźniają procesy starzenia się skóry i redukują ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego i wielu innych.

Winogrona mają udział w niszczeniu komórek rakowych, zwłaszcza w stosunku do nowotworu sutka, jelit, żołądka, skóry, płuc oraz prostaty. Składniki zawarte w soku z winogron przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi oraz poprawiają wrażliwość organizmu na insulinę.

Flawonoidy obecne w soku z winogron redukują poziom cholesterolu LDL, który dostarczany w nadmiarze odkłada się w ścianach tętnic, wywołując miażdżycę. Dzięki temu winogrona przeciwdziałają rozwojowi tej choroby, a tym samym chronią przed chorobą niedokrwienną mięśnia sercowego, zawałami serca i udarami mózgu. Winogrona mają właściwości nie tylko zdrowotne i lecznicze, lecz także kosmetyczne. Składniki w nich zawarte poprawiają ogólną kondycję skóry, działają oczyszczająco i przeciwzapalnie oraz zwiększają elastyczność i nadają cerze młody i zdrowy wygląd. 

Sok z winogron ciemnych – dlaczego jest zdrowszy?

Dietetycy i specjaliści do spraw żywienia są zdania, że sok z winogron ciemnych jest zdrowszą alternatywą dla soku z winogron jasnych. Dlaczego? Przyczyna jest bardzo prosta – winogrona ciemne zawierają większą ilość substancji o dobroczynnym wpływie na zdrowie. W ich składzie występuje więcej związków polifenolowych, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Wykazują one silne właściwości odmładzające i przeciwzapalne oraz zapobiegają nowotworom i chorobom układu sercowo-naczyniowego. 

Sok z ciemnych winogron – przepis 

Sok z czarnych winogron jest banalnie prosty w przygotowaniu, a przy tym odżywczy i bardzo smaczny. Przyrządzisz go bez problemu w domowej kuchni, bazując wyłącznie na trzech składnikach. Jak zrobić sok z winogron ciemnych? 

Składniki:

  • 2 kg ciemnych winogron,
  • 500 g cukru,
  • 1,5 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona starannie umyj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka.
  2. Owoce zalej wodą. Dodaj cukier. Całość zagotuj i poczekaj, aż winogrona zaczną puszczać sok.
  3. Sok z ciemnych winogron przetrzyj przez gęste sito, odrzucając skórki i pestki.
  4. Sok z winogron podgrzej, a następnie przelej do uprzednio wyparzonych słoików.
  5. Słoiki z domowym sokiem z winogron pasteryzuj w temperaturze 100℃ przez 10 minut. Ostudzone przechowuj w piwnicy.
  6. W podobny sposób przygotowuje się sok z jasnych winogron.

Sok z winogron na zimę – z wyciskarki lub sokowirówki

Potrzebny będzie 1 kg owoców.

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona dokładnie umyj, oderwij od szypułek.
  2. Owoce włóż do wyciskarki (pionowej bądź poziomej), ewentualnie do sokowirówki. Wyciśnij sok.
  3. Wyciśnięty sok winogronowy przelej do garnka i zagotuj. Po zagotowaniu zredukuj gaz i kontynuuj gotowanie przez 10 minut.
  4. Sok z winogron na zimę przelej do wyparzonych słoików lub butelek. Pamiętaj, aby dokładnie zakręcić naczynie.
  5. Do dużego garnka nalej wody, na dno połóż szmatkę. Zagotuj wodę.
  6. Do gotującej się wody wstaw słoiki z sokiem z winogron. Zmniejsz gaz i parz słoiki przez około 30 minut.

Sok z winogron bez gotowania

Sok winogronowy możesz przygotować także bez konieczności gotowania, a także bez dodatku cukru. Jak to zrobić? Umyte owoce wsyp się do emaliowanego garnka, a następnie rozgnieć drewnianą łyżką lub pałką. Garnek z przygotowaną miazgą z winogron przykryj i odstaw w zimne miejsce do następnego dnia. Kolejnym krokiem jest ręczne wyciśnięcie soku przez uprzednio wygotowaną bawełnianą pieluchę. Otrzymany sok z winogron przefiltruj przez sito wyłożone gazą. Gotowy sok z winogron bez gotowania przelej do wyparzonych słoików lub butelek i szczelnie zamknij. Słoiki warto zapasteryzować, umieszczając je w garnku z wodą sięgającą do ¾ ich wysokości i zagotować. W momencie, gdy woda w garnku zacznie falować, zmniejsz gaz do minimum i kontynuuj pasteryzację przez około 15–20 minut. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości