Sok winogronowy ma liczne właściwości prozdrowotne. Winogrona zawierają substancje przeciwutleniające, które opóźniają starzenie się skóry i przeciwdziałają różnym chorobom, np. nowotworom. Sok z winogron także dobroczynnie wpływa na działanie układu sercowo-naczyniowego.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Owoce
Domowy sok z winogron – właściwości i działanie
Sok winogronowy to słodki, orzeźwiający napój, wykazujący dobroczynny wpływ na zdrowie. Domowy sok z winogron jest źródłem wielu witamin i minerałów (m.in. witamin z grupy B, żelaza, jodu, magnezu, fosforu, wapnia) oraz związków przeciwutleniających. Ich działanie polega na neutralizowaniu szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu antyoksydanty występujące w winogronach opóźniają procesy starzenia się skóry i redukują ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego i wielu innych.
Winogrona mają udział w niszczeniu komórek rakowych, zwłaszcza w stosunku do nowotworu sutka, jelit, żołądka, skóry, płuc oraz prostaty. Składniki zawarte w soku z winogron przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi oraz poprawiają wrażliwość organizmu na insulinę.
Flawonoidy obecne w soku z winogron redukują poziom cholesterolu LDL, który dostarczany w nadmiarze odkłada się w ścianach tętnic, wywołując miażdżycę. Dzięki temu winogrona przeciwdziałają rozwojowi tej choroby, a tym samym chronią przed chorobą niedokrwienną mięśnia sercowego, zawałami serca i udarami mózgu. Winogrona mają właściwości nie tylko zdrowotne i lecznicze, lecz także kosmetyczne. Składniki w nich zawarte poprawiają ogólną kondycję skóry, działają oczyszczająco i przeciwzapalnie oraz zwiększają elastyczność i nadają cerze młody i zdrowy wygląd.
Sok z winogron ciemnych – dlaczego jest zdrowszy?
Dietetycy i specjaliści do spraw żywienia są zdania, że sok z winogron ciemnych jest zdrowszą alternatywą dla soku z winogron jasnych. Dlaczego? Przyczyna jest bardzo prosta – winogrona ciemne zawierają większą ilość substancji o dobroczynnym wpływie na zdrowie. W ich składzie występuje więcej związków polifenolowych, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Wykazują one silne właściwości odmładzające i przeciwzapalne oraz zapobiegają nowotworom i chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Sok z ciemnych winogron – przepis
Sok z czarnych winogron jest banalnie prosty w przygotowaniu, a przy tym odżywczy i bardzo smaczny. Przyrządzisz go bez problemu w domowej kuchni, bazując wyłącznie na trzech składnikach. Jak zrobić sok z winogron ciemnych?
Składniki:
- 2 kg ciemnych winogron,
- 500 g cukru,
- 1,5 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Winogrona starannie umyj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka.
- Owoce zalej wodą. Dodaj cukier. Całość zagotuj i poczekaj, aż winogrona zaczną puszczać sok.
- Sok z ciemnych winogron przetrzyj przez gęste sito, odrzucając skórki i pestki.
- Sok z winogron podgrzej, a następnie przelej do uprzednio wyparzonych słoików.
- Słoiki z domowym sokiem z winogron pasteryzuj w temperaturze 100℃ przez 10 minut. Ostudzone przechowuj w piwnicy.
- W podobny sposób przygotowuje się sok z jasnych winogron.
Sok z winogron na zimę – z wyciskarki lub sokowirówki
Potrzebny będzie 1 kg owoców.
Sposób przygotowania:
- Winogrona dokładnie umyj, oderwij od szypułek.
- Owoce włóż do wyciskarki (pionowej bądź poziomej), ewentualnie do sokowirówki. Wyciśnij sok.
- Wyciśnięty sok winogronowy przelej do garnka i zagotuj. Po zagotowaniu zredukuj gaz i kontynuuj gotowanie przez 10 minut.
- Sok z winogron na zimę przelej do wyparzonych słoików lub butelek. Pamiętaj, aby dokładnie zakręcić naczynie.
- Do dużego garnka nalej wody, na dno połóż szmatkę. Zagotuj wodę.
- Do gotującej się wody wstaw słoiki z sokiem z winogron. Zmniejsz gaz i parz słoiki przez około 30 minut.
Sok z winogron bez gotowania
Sok winogronowy możesz przygotować także bez konieczności gotowania, a także bez dodatku cukru. Jak to zrobić? Umyte owoce wsyp się do emaliowanego garnka, a następnie rozgnieć drewnianą łyżką lub pałką. Garnek z przygotowaną miazgą z winogron przykryj i odstaw w zimne miejsce do następnego dnia. Kolejnym krokiem jest ręczne wyciśnięcie soku przez uprzednio wygotowaną bawełnianą pieluchę. Otrzymany sok z winogron przefiltruj przez sito wyłożone gazą. Gotowy sok z winogron bez gotowania przelej do wyparzonych słoików lub butelek i szczelnie zamknij. Słoiki warto zapasteryzować, umieszczając je w garnku z wodą sięgającą do ¾ ich wysokości i zagotować. W momencie, gdy woda w garnku zacznie falować, zmniejsz gaz do minimum i kontynuuj pasteryzację przez około 15–20 minut.
Zobacz także:
- Marynowane winogrona. Prosty przepis na wyjątkowe przetwory
- Winogrona w roli głównej. Poznaj wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana
- Proste przepisy na dżemy z jasnych i ciemnych winogron. Podpowiadamy też, jak zagęszczać konfitury
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Snezhana Kudryavtseva/Getty Images