Jabłka papierówki to owoce uwielbiane przez wielu Polaków. Jako że sezon na nie trwa od połowy lipca do końca sierpnia, właśnie teraz warto przygotować z nich pyszne przetwory. Będzie można rozkoszować się ich smakiem nawet zimą, kiedy to nie możemy liczyć na sezonowe owoce. Przedstawiamy bardzo prosty przepis na mus z jabłek tego gatunku, który przypadnie do gustu całej rodzinie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak cieszyć się wyjątkowym smakiem papierówek?
Aby móc cieszyć się smakiem papierówek przez cały rok, warto zrobić z nich samodzielnie różnorodne przetwory. Jabłka te świetnie nadają się na dżem, ale można wykorzystać je także do przyrządzenia wina jabłkowego, octu czy musu. W naszym artykule prezentujemy przepis na jeden z takich wyrobów, a konkretnie mus z jabłek papierówek.
Przygotujesz go bardzo łatwo i szybko, wystarczą tylko owoce i kilka dodatków. Taki mus jest idealny zarówno do ciasta, naleśników czy owsianki, jak i po prostu do podjadania ze słoiczka. To wyjątkowy przetwór na zimę, który w smakowity sposób dostarczy do organizmu witaminę C oraz cynk. Dodatkową jego zaletą jest to, że przygotowując go samodzielnie w domu, nie trzeba używać chemicznych polepszaczy, które są nie tylko całkowicie zbędne, ale też niezdrowe.
Mus z jabłek papierówek - przepis
Składniki:
- 7 kg papierówek,
- 2,5 szklanki cukru,
- sok z połowy cytryny,
- 1-2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu.
Sposób przygotowania:
Przyrządzanie musu z papierówek należy rozpocząć od umycia jabłek pod zimną, bieżącą wodą. Następnie trzeba je obrać ze skórek oraz wyciąć gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce, należy włożyć do garnka i podsmażyć papierówki na małym ogniu przez około godzinę. Gdy zaczną się rozpadać, trzeba dodać sok z cytryny oraz cukier. Jego ilość można dopasować do swoich preferencji.
Następnie należy podgrzewać mus, do momentu, aż uzyska gładką konsystencję. Na końcu gorący mus trzeba doprawić szczyptą cynamonu i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimny przetwór natomiast powinien zostać przełożony do wcześniej przygotowanych słoiczków i pasteryzowany przez ok. 15-20 minut. Później wystarczy umieścić słoiki w suchym, chłodnym miejscu i cieszyć się smakiem pysznego musu zawsze, gdy mamy na niego ochotę.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Domowy przepis na kiszone jabłka. Z jakich owoców przygotować kiszonkę?
- Jak zrobić cydr w domu? Przepisy na domowy cydr z jabłek i gruszek
- Nie takie zwykłe przepisy na przetwory
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: kobieta.interia.pl
Źródło zdjęcia głównego: HandmadePictures/GettyImages