Wykorzystaj sezon na papierówki. Zrób z nich pyszny mus w zaledwie kilkanaście minut

Słoik z przetworami i jabłka
Rusza sezon na papierówki. Sprawdź, jak przyrządzić z nich pyszny mus
Źródło: HandmadePictures/GettyImages
Jabłka papierówki to owoce uwielbiane przez wielu Polaków. Jako że sezon na nie trwa od połowy lipca do końca sierpnia, właśnie teraz warto przygotować z nich pyszne przetwory. Będzie można rozkoszować się ich smakiem nawet zimą, kiedy to nie możemy liczyć na sezonowe owoce. Przedstawiamy bardzo prosty przepis na mus z jabłek tego gatunku, który przypadnie do gustu całej rodzinie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20210907_Kuchnia_REP
Czas na polskie jabłka
Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak cieszyć się wyjątkowym smakiem papierówek?

Aby móc cieszyć się smakiem papierówek przez cały rok, warto zrobić z nich samodzielnie różnorodne przetwory. Jabłka te świetnie nadają się na dżem, ale można wykorzystać je także do przyrządzenia wina jabłkowego, octu czy musu. W naszym artykule prezentujemy przepis na jeden z takich wyrobów, a konkretnie mus z jabłek papierówek.

Przygotujesz go bardzo łatwo i szybko, wystarczą tylko owoce i kilka dodatków. Taki mus jest idealny zarówno do ciasta, naleśników czy owsianki, jak i po prostu do podjadania ze słoiczka. To wyjątkowy przetwór na zimę, który w smakowity sposób dostarczy do organizmu witaminę C oraz cynk. Dodatkową jego zaletą jest to, że przygotowując go samodzielnie w domu, nie trzeba używać chemicznych polepszaczy, które są nie tylko całkowicie zbędne, ale też niezdrowe.

Mus z jabłek papierówek - przepis

Składniki:

  • 7 kg papierówek,
    • 2,5 szklanki cukru,
      • sok z połowy cytryny,
        • 1-2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu.

          Sposób przygotowania:

          Przyrządzanie musu z papierówek należy rozpocząć od umycia jabłek pod zimną, bieżącą wodą. Następnie trzeba je obrać ze skórek oraz wyciąć gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce, należy włożyć do garnka i podsmażyć papierówki na małym ogniu przez około godzinę. Gdy zaczną się rozpadać, trzeba dodać sok z cytryny oraz cukier. Jego ilość można dopasować do swoich preferencji.

          Następnie należy podgrzewać mus, do momentu, aż uzyska gładką konsystencję. Na końcu gorący mus trzeba doprawić szczyptą cynamonu i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimny przetwór natomiast powinien zostać przełożony do wcześniej przygotowanych słoiczków i pasteryzowany przez ok. 15-20 minut. Później wystarczy umieścić słoiki w suchym, chłodnym miejscu i cieszyć się smakiem pysznego musu zawsze, gdy mamy na niego ochotę.

          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

          Zobacz także:

          Autor: Regina Łukasiewicz

          Źródło: kobieta.interia.pl

          Źródło zdjęcia głównego: HandmadePictures/GettyImages

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości