Nie takie zwykłe przepisy na przetwory

Nic tak nie smakuje jak własnoręcznie przyrządzone przetwory, dlatego w kuchni Dzień Dobry Wakacje Anna Kerth i Maja Sobczak zaprezentowały swoje ulubione sposoby na weki ze śliwką, maliną i czosnkiem, z kiszoną marchewką, papierówkami z pieprzem i majerankiem oraz pieczonym bakłażanem w pomidorach.

Śliwka z maliną i czosnkiem

Składniki:

1 kg śliwek żółtych okrągłych

1 pojemnik malin

1-2 łyżki brązowego cukru opcjonalnie

2 duże ząbki czosnku

Przygotowanie:

Śliwki myjemy i drylujemy, dokładamy maliny i podsmażamy na głębokiej patelni żeliwnej lub w garnku. Opcjonalnie dodajemy cukier, poszatkowany i roztarty czosnek oraz sól. Smażymy aż wszystko odparuje i zgęstnieje. Wkładamy do czystych, wyparzonych słoików i wekujemy.

Papierówki z pieprzem i majerankiem

Składniki:

1 kg papierówek

3 gruszki

duża szczypta świeżego majeranku

pieprz

odrobina wody

Przygotowanie:

Papierówki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na kawałki bezpośrednio do garnka. Dodajemy majeranek, pokrojone gruszki, pieprz i odrobinę wody. Gotujemy aż z owoców zrobi się pulpa, odparowujemy i wkładamy do czystych, wyparzonych słoików, a następnie wekujemy.

Kiszona marchewka

Składniki:

1/2 kg marchewki małej

kawałek kopru

5 ząbki czosnku

korzeń chrzanu

liść chrzanu

świeży imbir ok. 2 cm

1/2 łyżeczki ziaren gorczycy

2 owoce jałowca

sól różowa lub kamienna (czubata łyżka na 1 l wody)

Przygotowanie:

Marchewkę czyścimy, dokładnie myjemy i skrobiemy. Układamy gęsto do wyparzonego słoika, wciskamy pomiędzy obrany czosnek, chrzan, imbir, koper, gorczycę i jałowiec. Odmierzoną wodę gotujemy z solą i zalewamy nią marchewkę tak, by zakryła całość. Zakręcamy i wekujemy.

Pieczony bakłażan w pomidorach

Składniki:

3 ząbki czosnku

2 bakłażany

5 pomidorów

2 średnie cebule cukrowe

szczypta lubczyku

kilka igiełek rozmarynu

oliwa z oliwek lub masło klarowane ok. 3-4 łyżki

pieprz czarny świeżo zmielony

szczypta różowej soli

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy, usuwamy końcówkę i kroimy na niewielkie kawałki. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 15-20 min. w żaroodpornym naczyniu pod folią. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wyrzucamy gniazda i kroimy na kawałki. Czosnek zgniatamy, obieramy i szatkujemy, tak samo cebule.

Do garnka wrzucamy kilka igiełek rozmarynu, wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę i suszony lubczyk. Podsmażamy mieszając, następnie dodajemy upieczony bakłażan, czarny pieprz i sól – cały czas mieszając. Zostawiamy na ok. 15 min., dodajemy pomidory i gotujemy aż się ładnie zmacerują. Gorące przekładamy do wyparzonego słoika, zamykamy i wekujemy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości