Sezon ogórkowy w pełni. Latem powstaje najwięcej różnych przetworów z tych warzyw, ponieważ właśnie wtedy są najpyszniejsze i mają najwięcej właściwości odżywczych. Młode ogórki gruntowe trafiają nie tylko do słoików i zalewy. Alternatywą jest wersja na sucho, w woreczkach. Jak je zrobić?
Jak zrobić pierś z kaczki z salsą z czosnku niedźwiedziego i chipsami z topinamburu, makaron z pesto pistacjowym z czosnku niedźwiedziego, burratę ze szparagami, olejem z czosnku niedźwiedziego i prażonymi orzechami laskowymi, a także majonez z czosnku niedźwiedziego?
Sprawdź, jak zrobić babeczki marchewkowe z kremem, zielono-różowe wiosenne ciasteczka, ciasteczka maślane z dżemem malinowym, chia pudding z kremem mango, a także tiramisu truskawkowe.
Jak zrobić pide z kiełbasą z szynki i jajem sadzonym, placek z cukinią, jajami i kiełbasą białą bez osłonki, a także pieczone mini kiełbaski z filetem, fenkułem, bakłażanem, ziemniakami i tymiankiem?
Najlepszym miejscem do przechowywania suszonych owoców jest chłodna spiżarnia z temperaturą niższą niż pokojowa. Można też umieścić je w szafce kuchennej oddalonej od źródeł ciepła (np. kuchenki). Suszone owoce, np. morele, brzoskwinie czy śliwki, przechowuje się w lodówce lub zamrażarce. Poznaj więcej wartościowych wskazówek.
Sprawdź, jak zrobić szynkę pieczoną, boczek, który zamienia się w roladę, żeberka koronne z pieczenią rzymską, a także żeberka koronne z kapustą bogatą.