Kucharz przyrządził potrawkę z kurczaka z fasolką szparagową, serem i chrupiącym makaronem, pieczonego ziemniaka z kremowym serem w bloczku, ciecierzycę w miodzie i soczyste pomidory, a także Mango Lassi do kwadratu. Przepisy poniżej.
Potrawka z kurczaka z fasolką szparagową, serem i chrupiącym makaronem
Składniki:
- opakowanie Apetina ser śródziemnomorski w kostkach,
- opakowanie makaronu nitki długie do rosołu,
- masło klarowane do smażenia,
- 600 g filetu z kurczaka,
- 4 jabłka,
- 2 cebule,
- 500 ml śmietanki 36%,
- skórka z cytryny,
- tymianek świeży,
- 300 g fasolki szparagowej.
Przygotowanie:
Filety z kurczaka, wcześniej oprószonego solą i pieprzem, kroimy w grubszą kostkę i obsmażamy na złoty kolor. Na tłuszczu ze smażenia przesmażamy również pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Wszystko razem łączymy - poza jabłkami, które dodamy na końcu. Następnie dodajemy śmietankę, skórkę z cytryny i tymianek. Kiedy tylko sos odparuje, dodajemy ser Apetina w kostkach i jabłka.
Makaron gotujemy, studzimy, obtaczamy w rozpuszczonym maśle, posypujemy solą i wykładamy na blaszkę, a potem wstawiamy do pieczenia. Inna opcja to patelnia i smażenie na złoty kolor. Następnie fasolkę gotujemy z dodatkiem soli i cukru. Na potrawkę wykładamy fasolkę szparagową, a na koniec posypujemy smażonym makaronem zamiast klasycznej bułki tartej.
Pieczony ziemniak z kremowym serem Apetina w bloczku, ciecierzyca w miodzie i soczyste pomidory
Składniki:
- kilogram kolorowych ziemniaków,
- 2 opakowania sera Apetina w bloczku,
- 250 ml śmietany 18%,
- sól, pieprz,
- 2 opakowania ciecierzycy z puszki,
- 2-3 łyżki miodu,
- 600 g pomidorów koktajlowych kolorowych,
- 2 opakowania Apetina snack z pomidorami suszonymi,
- bazylia świeża,
- oliwa,
- ostra papryka.
Przygotowanie:
Ziemniaki większe przekrawamy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i wstawiamy do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na około 40 minut. Ser Apetina w bloczku miksujemy z solą, pieprzem i śmietaną na krem. Pomidory kroimy na połówki, łączymy z oliwą, octem jabłkowym do smaku, snackami z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Odstawimy, aby się nam dobrze zmacerowały. Na patelni rozpuszczamy miód i dodajemy ciecierzycę, a potem karmelizujemy ją na złoty kolor. Ziemniaki polewamy sosem serowym, wysypujemy na nie ciecierzycę w miodzie, pomidorki koktajlowe i gotowe.
Mango Lassi do kwadratu
Składniki:
- 4 świeże dojrzałe mango,
- 2 opakowana serka kremowego Skyr Apetina,
- opakowanie sera Apetina w bloczku,
- 3-4 łyżki śmietany 18%,
- świeża mięta,
- ostra papryka świeża,
- miód,
- porzeczka czerwona.
Przygotowanie:
Mango obieramy i kroimy na mandolinie na cienkie plastry. To, co pozostało przy pestce, odkrawamy i miksujemy z jednym serkiem kremowym Apetina Skyr. Ser w bloczku rozgniatamy i łączymy z posiekaną papryką oraz miętą. Formujemy małe kuleczki, jak farsz do pierogów. Na plastrze mango układamy kulkę serową, przykrywamy drugim plastrem, dociskamy i nadmiar owocu odcinamy, nadając kształt pieroga okrągłego. Na zmiksowanym mango z serkiem Apetina układamy nasze pierożki na świeżo, polewamy miodem, posypujemy pozostałą papryką, jeśli lubimy ostrzej, i owocami porzeczki. Na koniec dekorujemy listkami mięty.
Zobacz także:
- Nadszedł czas na grilla. Ten składnik doda potrawom charakteru i zachwyci gości
- Nie masz pomysłu na domowe menu? Zobacz, jak szybko i wygodnie urozmaicać codzienne posiłki
- Proste przepisy z sezonowych warzyw i sera. To prawdziwe wakacyjne hity kulinarne
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News