Materiał promocyjny

Idealnie ciągnące się, a może kruche i chrupiące? Poznajcie serowe inspiracje Andrzeja Polana

Idealnie ciągnące się, a może kruche i chrupiące? Poznajcie serowe inspiracje Andrzeja Polana
Serowy romans z warzywami i kurczakiem
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan wyczaruje idealnie kremowe i delikatne, a przy tym ciągnące się serowe dania. Poznajcie moc najlepszych serów, które sprawdzą się w tradycyjnych potrawach jak zapiekanki, ale też w bardziej finezyjnych.

Kucharz przyrządził potrawkę z kurczaka z fasolką szparagową, serem i chrupiącym makaronem, pieczonego ziemniaka z kremowym serem w bloczku, ciecierzycę w miodzie i soczyste pomidory, a także Mango Lassi do kwadratu. Przepisy poniżej.

Potrawka z kurczaka z fasolką szparagową, serem i chrupiącym makaronem 

Składniki:

  • opakowanie Apetina ser śródziemnomorski w kostkach,
  • opakowanie makaronu nitki długie do rosołu,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 600 g filetu z kurczaka,
  • 4 jabłka,
  • 2 cebule,
  • 500 ml śmietanki 36%,
  • skórka z cytryny,
  • tymianek świeży,
  • 300 g fasolki szparagowej.
Potrawka z kurczaka z fasolką szparagową, serem i chrupiącym makaronem
Potrawka z kurczaka z fasolką szparagową, serem i chrupiącym makaronem
Potrawka z kurczaka z fasolką szparagową, serem i chrupiącym makaronem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Przygotowanie:

Filety z kurczaka, wcześniej oprószonego solą i pieprzem, kroimy w grubszą kostkę i obsmażamy na złoty kolor. Na tłuszczu ze smażenia przesmażamy również pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Wszystko razem łączymy - poza jabłkami, które dodamy na końcu. Następnie dodajemy śmietankę, skórkę z cytryny i tymianek. Kiedy tylko sos odparuje, dodajemy ser Apetina w kostkach i jabłka.

Makaron gotujemy, studzimy, obtaczamy w rozpuszczonym maśle, posypujemy solą i wykładamy na blaszkę, a potem wstawiamy do pieczenia. Inna opcja to patelnia i smażenie na złoty kolor. Następnie fasolkę gotujemy z dodatkiem soli i cukru. Na potrawkę wykładamy fasolkę szparagową, a na koniec posypujemy smażonym makaronem zamiast klasycznej bułki tartej.  

Pieczony ziemniak z kremowym serem Apetina w bloczku, ciecierzyca w miodzie i soczyste pomidory

Składniki:

  • kilogram kolorowych ziemniaków,
  • 2 opakowania sera Apetina w bloczku,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • sól, pieprz,
  • 2 opakowania ciecierzycy z puszki,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • 600 g pomidorów koktajlowych kolorowych,
  • 2 opakowania Apetina snack z pomidorami suszonymi,
  • bazylia świeża,
  • oliwa,
  • ostra papryka.

Przygotowanie:

Ziemniaki większe przekrawamy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i wstawiamy do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na około 40 minut. Ser Apetina w bloczku miksujemy z solą, pieprzem i śmietaną na krem. Pomidory kroimy na połówki, łączymy z oliwą, octem jabłkowym do smaku, snackami z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Odstawimy, aby się nam dobrze zmacerowały. Na patelni rozpuszczamy miód i dodajemy ciecierzycę, a potem karmelizujemy ją na złoty kolor. Ziemniaki polewamy sosem serowym, wysypujemy na nie ciecierzycę w miodzie, pomidorki koktajlowe i gotowe.

Mango Lassi do kwadratu

Składniki:

  • 4 świeże dojrzałe mango,
  • 2 opakowana serka kremowego Skyr Apetina,
  • opakowanie sera Apetina w bloczku,
  • 3-4 łyżki śmietany 18%,
  • świeża mięta,
  • ostra papryka świeża,
  • miód,
  • porzeczka czerwona.

Przygotowanie:

Mango obieramy i kroimy na mandolinie na cienkie plastry. To, co pozostało przy pestce, odkrawamy i miksujemy z jednym serkiem kremowym Apetina Skyr. Ser w bloczku rozgniatamy i łączymy z posiekaną papryką oraz miętą. Formujemy małe kuleczki, jak farsz do pierogów. Na plastrze mango układamy kulkę serową, przykrywamy drugim plastrem, dociskamy i nadmiar owocu odcinamy, nadając kształt pieroga okrągłego. Na zmiksowanym mango z serkiem Apetina układamy nasze pierożki na świeżo, polewamy miodem, posypujemy pozostałą papryką, jeśli lubimy ostrzej, i owocami porzeczki. Na koniec dekorujemy listkami mięty.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości