Ziemniak młody jak z ogniska w środku pełen niespodzianek
- 4 duże młode ziemniaki;
- 1 opakowanie sera cheddar tarty Apetina;
- 1 opakowanie serka kremowego Apetina o smaku jalapeno;
- 2 kabanosy,
- 200 g boczku wędzonego;
- 2-3 łyżki śmietany 18 proc.;
- szczypiorek, koperek;
- 1 łyżka masła;
- 2-3 łyżki mleka;
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz czarny
Mąkę mieszamy z łyżeczką soli. Ziemniaki dokładnie myjemy, nakłuwamy widelcem z każdej strony i mokre obtaczamy w mieszance mąki i soli. Układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.
Następnie ziemniaki nacinamy od góry i widelcem wyjmujemy środek. Boczek, kabanosy przesmażamy na lekko złoty kolor. Do miąższu z ziemniaków dodajemy przesmażoną wędzonkę, ale tylko połowę, szczypiorek, koperek, masło, mleko, serek kremowy i połowę sera tartego cheddar Apetina. Wszystko mieszamy na jednolitą masę, doprawiamy pieprzem i solą. Taką masą wypełniamy środki ziemniaka, po wierzchu posypujemy pozostałym tartym serem, wędzonką. Wstawiamy do zapieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 15 minut. Przed podaniem kładziemy łyżkę śmietany, posypujemy szczypiorkiem.
Talerz na lato z warzywami, brzoskwinią i serem Apetina
Składniki:
- 1 opakowanie sera Apetina kostka Original;
- 120 g filetu z dorsza;
- 1 łyżka musztardy francuskiej;
- 1 młody burak;
- 4 cykorie;
- 2 cukinie (nie za duże, w 2 kolorach);
- 4 dojrzałe brzoskwinie;
- pomidorki cherry;
- olej rzepakowy;
- sól, pieprz czarny świeżo mielony;
- 1 cytryna;
- wiśnie bez pestki;
- oliwki;
- świeża mięta.
Dorsza kroimy w cienkie plasterki, podobnie buraka i zalewamy sokiem z cytryny. Dodajemy sól, szczypiorek i musztardę francuską. Cykorię kroimy w grubą kostkę, brzoskwinie w cienkie ósemki, pomidorki cherry na połówki, a cukinię na podłużne, cienkie plasterki, najlepiej zrobić to na szatkownicy.
Na dużym talerzu układamy wszystkie warzywa i owoce. W misce łączymy olej rzepakowy z sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Na talerz warzywno-owocowy wykładamy zamarynowanego dorsza, posypujemy wiśniami, oliwkami, serem Apetina. Całość polewamy winegretem i posypujemy miętą.
Papryka czerwona z białym środkiem
Składniki:
- 6 czerwonych papryk, najlepiej podłużnych;
- 2 opakowania sera Apetina w bloczku Original;
- 3 młode, ugotowane ziemniaki;
- natka pietruszki;
- estragon świeży;
- oliwki zielone;
- szczypiorek;
- sól, pieprz czarny;
- 1 bagietka.
Papryki obsmażamy na złoty kolor, wrzucamy do zimnej wody, a po chwili obieramy ze skóry. Usuwamy z niej także pestki. Ser Apetina w bloczku rozdrabniamy, łączymy z rozgniecionym ziemniakiem. Dodajemy do masy pokrojone oliwki, natkę pietruszki, estragon. Doprawiamy odważnie pieprzem i delikatnie solą, bo ser już dość słony. Masą wypełniamy nasze papryki, układamy na kromkach bagietki, skrapiamy olejem, posypujemy szczypiorkiem i wstawiamy do zapieczenia.
Zobacz także:
- Tanie gotowanie, czyli co przyrządzić na obiad z produktów na promocjach
- Patelnia pełna pomysłów, czyli dania od Andrzeja Polana
- Zupa na śniadanie? To możliwe! Wyborne przepisy Andrzeja Polana na słodko i słono
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Ekaterina Smirnova/Getty Images