Materiał promocyjny

Ser na wiele sposobów. Niecodzienne przepisy Andrzeja Polana

Ser na wiele sposobów. Przepisy Andrzeja Polana
Lato na talerzu
Źródło: Dzień Dobry TVN
W pierwszym wydaniu Dzień Dobry Wakacje kuchnię przejmie Andrzej Polan. Przygotuje nietypowe dania, w których bazą będą różne rodzaje sera. Kucharz przyrządzi ziemniaka młodego jak z ogniska, talerz na lato z warzywami oraz paprykę czerwoną z białym środkiem.

Ziemniak młody jak z ogniska w środku pełen niespodzianek

Ziemniak młody jak z ogniska w środku pełen niespodzianek
Ziemniak młody jak z ogniska w środku pełen niespodzianek
Ziemniak młody jak z ogniska w środku pełen niespodzianek
Źródło: Marek Grochocki/East News
  • 4 duże młode ziemniaki;
  • 1 opakowanie sera cheddar tarty Apetina;
  • 1 opakowanie serka kremowego Apetina o smaku jalapeno;
  • 2 kabanosy,
  • 200 g boczku wędzonego;
  • 2-3 łyżki śmietany 18 proc.;
  • szczypiorek, koperek;
  • 1 łyżka masła;
  • 2-3 łyżki mleka;
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz czarny

Mąkę mieszamy z łyżeczką soli. Ziemniaki dokładnie myjemy, nakłuwamy widelcem z każdej strony i mokre obtaczamy w mieszance mąki i soli. Układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.

Następnie ziemniaki nacinamy od góry i widelcem wyjmujemy środek. Boczek, kabanosy przesmażamy na lekko złoty kolor. Do miąższu z ziemniaków dodajemy przesmażoną wędzonkę, ale tylko połowę, szczypiorek, koperek, masło, mleko, serek kremowy i połowę sera tartego cheddar Apetina. Wszystko mieszamy na jednolitą masę, doprawiamy pieprzem i solą. Taką masą wypełniamy środki ziemniaka, po wierzchu posypujemy pozostałym tartym serem, wędzonką. Wstawiamy do zapieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 15 minut. Przed podaniem kładziemy łyżkę śmietany, posypujemy szczypiorkiem.

Talerz na lato z warzywami, brzoskwinią i serem Apetina

Talerz na lato z warzywami, brzoskwinią i serem Apetina
Talerz na lato z warzywami, brzoskwinią i serem Apetina
Talerz na lato z warzywami, brzoskwinią i serem Apetina
Źródło: Marek Grochocki/East News

Składniki:

  • 1 opakowanie sera Apetina kostka Original;
  • 120 g filetu z dorsza;
  • 1 łyżka musztardy francuskiej;
  • 1 młody burak;
  • 4 cykorie;
  • 2 cukinie (nie za duże, w 2 kolorach);
  • 4 dojrzałe brzoskwinie;
  • pomidorki cherry;
  • olej rzepakowy;
  • sól, pieprz czarny świeżo mielony;
  • 1 cytryna;
  • wiśnie bez pestki;
  • oliwki;
  • świeża mięta.

Dorsza kroimy w cienkie plasterki, podobnie buraka i zalewamy sokiem z cytryny. Dodajemy sól, szczypiorek i musztardę francuską. Cykorię kroimy w grubą kostkę, brzoskwinie w cienkie ósemki, pomidorki cherry na połówki, a cukinię na podłużne, cienkie plasterki, najlepiej zrobić to na szatkownicy.

Na dużym talerzu układamy wszystkie warzywa i owoce. W misce łączymy olej rzepakowy z sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Na talerz warzywno-owocowy wykładamy zamarynowanego dorsza, posypujemy wiśniami, oliwkami, serem Apetina. Całość polewamy winegretem i posypujemy miętą.

Papryka czerwona z białym środkiem

Papryka czerwona z białym środkiem
Papryka czerwona z białym środkiem
Papryka czerwona z białym środkiem
Źródło: Marek Grochocki/East News

Składniki:

  • 6 czerwonych papryk, najlepiej podłużnych;
  • 2 opakowania sera Apetina w bloczku Original;
  • 3 młode, ugotowane ziemniaki;
  • natka pietruszki;
  • estragon świeży;
  • oliwki zielone;
  • szczypiorek;
  • sól, pieprz czarny;
  • 1 bagietka.

Papryki obsmażamy na złoty kolor, wrzucamy do zimnej wody, a po chwili obieramy ze skóry. Usuwamy z niej także pestki. Ser Apetina w bloczku rozdrabniamy, łączymy z rozgniecionym ziemniakiem. Dodajemy do masy pokrojone oliwki, natkę pietruszki, estragon. Doprawiamy odważnie pieprzem i delikatnie solą, bo ser już dość słony. Masą wypełniamy nasze papryki, układamy na kromkach bagietki, skrapiamy olejem, posypujemy szczypiorkiem i wstawiamy do zapieczenia.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości