Choć nie wszyscy pałają do niego miłością, głównie przez to, że brudzi, warto docenić jego prozdrowotne właściwości i wkomponować w codzienne menu. Burak jest świetny. Zarówno na surowo, jak i gotowany, zasmażany, a nawet kiszony. Fantastycznie smakuje także w formie zupy czy pysznych koktajli smoothies. Zobacz przepisy na buraka od Szymona Czerwińskiego i nie tylko. Świętuj z nimi Dzień Buraka.
Baklawa to słodki deser niezwykle popularny w Turcji, Grecji i Bułgarii. Głównymi składnikami baklawy jest ciasto filo oraz orzechy. Współcześnie w każdym kraju baklawa wygląda trochę inaczej i podaje się ją na wiele sposobów. Poznaj ten rozpływający się w ustach przysmak i sprawdź, jak zrobić go w domowym zaciszu.
Sprawdź, jak zrobić makaron z sosem serowym, halibuta z sosem serowym i pieczonymi ziemniakami, a także grzanki z serem, musem malinowym, rukolą i kiełkami słonecznika.
Polacy jedzą dużo drobiu, ale najczęściej wybierają kurczaka lub indyka. Warto sięgać również po kaczkę, ponieważ ma wyjątkowy smak oraz aromat i można z niej stworzyć wiele pysznych dań.
Wyrzucanie żywności to nie tylko marnowanie zasobów planety, ale też pieniędzy. W ramach programu "Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu", WINIARY pomaga Polakom gotować ze smakiem i z głową.
W chłodne jesienne dni wielu z nas marzy o kubku rozgrzewającej herbaty. Oprócz wspaniałego aromatu, tego rodzaju napoju posiada wiele cennych właściwości. Jak długo powinniśmy parzyć herbatę i jakie składniki najlepiej do niej dodać? Odpowiedzi na te i inne pytania udzieliła w Dzień Dobry TVN dietetyk Anna Futrzyńska.