Przepisy kulinarne

    Przepisy kulinarne

    Wiedeńska kawa stanowi niezwykle aromatyczny napój, który serwuje się w restauracjach i kawiarniach całego świata. Połączenie śmietany, czekolady i mocnego espresso sprawia, że mamy ochotę na kolejną porcję i dłuższe delektowanie się tym smakiem. Świadczą o tym statystyki, potwierdzające, iż Austriacy należą do nacji, które w porównaniu do innych państw w skali roku wypijają ogromne ilości kawy. Jak zatem przygotować ten wyjątkowy napój?

    Na co dzień jesteśmy zabiegani i staramy się przygotowywać posiłki, które są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Szybkie tempo życia sprawia, że wybieramy tylko te przepisy, które charakteryzują się krótkim czasem przygotowania. Karczek królewski to danie na specjalną okazję. Choć wymaga większego zaangażowania i czasu, niewątpliwie jest tego wart.

    Batalia o tytuł najlepszego kotleta trwa w Europie od XIX wieku. Włosi i Austriacy zarzucają sobie nawzajem skopiowanie przepisu. Kotlet schabowy po wiedeńsku najczęściej serwowany jest z sałatką ziemniaczaną. Składnikiem głównym jest mięso wołowe. Pomimo tego że na przestrzeni lat powstały różne wariacje tego dania, na początek warto przetestować najbardziej tradycyjną wersję i jedną małą modyfikację przepisu. Podróżnik Michał Cessanis odwiedził Wiedeń, gdzie spróbował oryginalnego sznycla.

    Mięsem najczęściej spożywanym w Polsce jest drób, który charakteryzuje się niską zawartością tkanki tłuszczowej oraz dużą ilością białka, będącego podstawowym budulcem naszych mięśni. Filet z kurczaka po cygańsku to doskonały pomysł na oryginalną potrawę. Połączenie mięsa oraz śliwek gwarantuje apetyczny aromat i niepowtarzalny smak.

    Historia tytułowej potrawy sięga lat 40. XX wieku. To właśnie wtedy na stołach po raz pierwszy pojawił się szwajcar. Kotlet w oryginalnej recepturze przygotowywany jest z cielęciny. Ponieważ cielęcina to drogie mięso i wymaga dość skomplikowanej obróbki, częściej przyrządzany jest schabowy po szwajcarsku. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby danie zrobić również z drobiu.

    Kotlety to jedno z ulubionych dań Polaków – goszczą na naszych stołach nie tylko od święta. Panierowane mięso doskonale komponuje się z ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką. Warto spróbować nowej metody i przyrządzić kotlet schabowy po parysku. Czym różni się od klasycznej wersji i z jakimi dodatkami można go serwować?

    Historia przepisu na kotlety kijowskie sięga początków XX wieku, kiedy to kucharz w słynnym hotelu ,,Kontynental” pierwszy raz je przygotował. O dziwo musiały one poczekać prawie 30 lat, zanim stały się jedną z najbardziej popularnych potraw na świecie. Dziś kotlety po kijowsku serwowane są w większości restauracji oferujących dania obiadowe.

    Banany w cieście kojarzą nam się z czymś miękkim i słodkim. Właśnie taki jest ten deser – rozpływający się w ustach i przepyszny! Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, a wiele przepisów i dodatków pozwala odkrywać banany w cieście na nowo z każdą kolejną recepturą. Sprawdzają się nie tylko na niedzielne śniadania dla małych i dużych łasuchów, ale i jako smaczny deser. Nie ma nic lepszego na kinderparty niż banany w cieście francuskim z Nutellą.

    Frytki znane są od wieków. Te kupowane w sieciach fast food, przy ulicy czy domowe. Wszystkie mają swój specyficzny smak i aromat. Frytki francuskie to wyjątkowy przysmak, który święci triumfy zarówno w budkach przy ulicy, jak i w eleganckich restauracjach. Warto przyrządzić je również w domu, by wyczarować przepyszny dodatek do obiadu czy kolacji.

    Lekki obiad to posiłek nie tylko o niskiej zawartości kalorycznej, powinien także dostarczać cennych składników pokarmowych. Idealny posiłek jest bowiem daniem zarówno zdrowym, jak i smacznym. Przygotowując dobry lekki obiad, trzeba dbać o różnorodność składników, tak by dostarczały potrzebnych wartości odżywczych.

    Podawany ze świeżymi warzywami, ziołami lub mięsem makaron chiński to najprostsze danie Chin. Towarzyszy Chińczykom zarówno na co dzień, jak i od święta. Dania chińskie oparte są na prostych i naturalnych recepturach. Makaron chiński podaje się na ostro lub na słodko.

    Makaron chow mein to tradycyjne i błyskawiczne danie, znane Chińczykom od tysięcy lat. Wystarczą zaledwie 3 minuty, by makaron był gotowy do spożycia. Idealnie pasuje w połączeniu z kurczakiem, krewetkami lub warzywami. Jedna z najlepszych propozycji to makaron chow mein w sosie teriyaki.

    Niedziela w polskiej tradycji jest wyjątkowym dniem, który powinniśmy poświęcić na odpoczynek i spotkania w gronie najbliższych lub przyjaciół. Warto więc zadbać, by niedzielny obiad był przygotowany ze szczególną starannością. Goście z pewnością docenią dania przygotowywane właśnie na takie okazje. Co podać na niedzielny obiad? Sprawdź najlepsze propozycje na niedzielny obiad dla rodziny lub dla gości.

    Sandacz to drapieżnik, na którego bardzo chętnie polują wędkarze w Polsce. Aby nie zmniejszać liczebności tej ryby w naszych wodach, wyznaczono okres, w którym zakazane jest łowienia sandacza, aby umożliwić mu swobodny rozród.

    Jeśli masz ochotę zjeść makaron na obiad, nie musisz specjalnie się wysilać. Przygotuj warzywa, mięso i ser. Dodaj odrobinę przypraw i oliwy. Danie gotowe!

    Chińskie pierożki won ton przygotowuje się z podobnego ciasta wykorzystywanego do wyrobu naszych rodzimych pierogów. Pierogi różnią się jednak farszem i sposobem podania.

    Pomysł na obiad może być zdrowy, smaczny i wyjątkowo prosty. Często wystarczy tylko kilka składników i kilkanaście minut na przygotowanie potrawy. Znajdź fajny pomysł na obiad i zaskocz swoich bliskich wyśmienitym jedzeniem w innej odsłonie.

    Testując nowe smaki, koniecznie trzeba sięgnąć po wędzone tofu. Zasmakuje nie tylko jaroszom. Tofu można podać na kanapce, w sałatce i jako danie główne – możliwości jest wiele, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Poznaj przepisy z tofu wędzonym.