Już jutro pierwszy odcinek nowej serii "Ugotowanych". W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Zosię Sikorską, która wystąpi w jutrzejszym odcinku. Jak myślicie, ma szansę pokonać przeciwników?

    Gość Oliviera Janiaka Charles Daigneault przygotował dla plażowiczów pyszne i zdrowe śniadanie. Co powiecie na połączenie buraków z pomarańczą? :)

    Będę jeździł po Polsce w poszukiwaniu ciekawych, smacznych, zdrowych i regionalnych produktów - zdradza założenia nowego cyklu kulinarnego Dzień Dobry TVN krytyk kulinarny Maciej Nowak. Na początek, Maciej Nowak wybrał się do Nowego Dworu, gdzie produkowany jest niezwykle smaczny twaróg.

    Orkisz jest odmianą pszenicy. Był bardzo popularny w starożytności. W tej chwili uprawiany jest głównie w gospodarstwach ekologicznych. Ponownie wraca do łask. Dziś w Dzień Dobry TVN potrawy z orkiszu przygotują Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Sylwią Majcher dziennikarkę TVN24. Poznajcie jej przepisy, które pozwolą wykorzystać w kuchni to, co często ląduje w koszu! Zobaczcie jak zrobić: pesto z natki marchewki, chipsy z obierków marchewki, sałatka z młodej kapusty z truskawkami i szypułkami, capuccino z obierków i końcówek szparagów i placki z głąba kapusty. SMACZNEGO!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Janek Kuroń przygotował dania z ziemniaków: pikantną zupę ziemniaczaną, ziemniaczaną zapiekankę z łososiem i porem oraz pulpeciki ziemniaczane faszerowane kabanosem.

    W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnik programu MasterChef i kucharz Damian Kordas przygotował dla nas: bulion serowy z pulpetami drobiowymi z pieczarkami, podpłomyk z grillowanym tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi, a także przegrzebki na musie z pasternaku i sałatce z rukwi wodnej.

    W kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało rozmarynem. Finalistką III edycji MasterChefa przygotowała aromatyczne i pyszne potrawy takie jak: gratiné z jesiennych warzyw, scones z rozmarynem, kozim serem i żurawiną, skrzydełka pieczone w glazurze z miodu i rozmarynu.

    Zwycięzca 2. edycji konkursu „Gotuj o wszystko” Piotr Kucharski pokazał w Dzień dobry TVN, jak przyrządzić smaczne potrawy z ziemniaków oraz - tradycyjnie - upiekł chleb.

    W domu Krzysztofa Tyńca gotują głównie kobiety. Przyrządzaniem posiłków zajmuje się żona aktora- Jagoda. Sam aktor oczywiście pomaga, np. robi zakupy, obiera ziemniaki lub uciera ciasto czy kremy. Dziś mogliście go zobaczyć w kuchni "Dzień Dobry TVN".

    Prezentujemy regionalną kuchnię śląską. Przepisy przygotował Gustaw Kwapich, szef kuchni Qubus Hotel Prestige.

    Jednym z elementów kuchni molekularnej jest gotowanie w niskiej temperaturze. A hjednym z najbardziej uznanych praktyków kuchni molekularnych jest Hiszpan Ferran Adria. Prowadzi restaurację El Bulli w pobliżu Barcelony. Średni rachunek w El Bulli wynosi 300 euro za osobę, a i tak do końca tego roku wszystkie stoliki są już zarezerwowane.

    Kuchnia molekularna to kuchnia, w której w nieograniczony sposób stosuje się prawa fizyki i chemii w oparciu o naturalne składniki. Jest to kuchnia, w której po zastosowaniu odpowiednich, naturalnych składników powstają dania pozornie niemożliwe do stworzenia, np. kawior z marchewki

    Dziś w naszym studiu gotowali Grzegorz Birek i Artur Pijanowski - kucharze warszawskiego hotelu Intercontinental.

    On jest jednym z najlepszych szefów kuchni w Polsce. Ona była finalistką MasterChef Junior. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje siły połączyli Wojciech i Zuzanna Harapkiewiczowie! Wspólnie uraczyli nas sałatką soligrano z półgęskiem, zupą dyniowo-rokitnikową z krewetkami oraz tatarem z jelenia ze smażonymi kurkami. Pycha!

    Beata Kartowicz wraz z córką Anną przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z dodatkiem miodu: makaron linguine z warzywami i miodem, sałatkę z winogron, camemberta i fig w miodowym sosie vinaigrette i grillowanego kurczaka z wyśmienitym sosem jogurtowo– miodowo– musztardowym.

    Maroko to zaczarowane miejsce pełne barw i zapachów. Na skrzyżowaniu Europy i Afryki kuchnia marokańska kusi bogactwem smaków. Aromatyczne przyprawy, soczyste warzywa i pomarańcze pachnące słońcem. Tak, jak w Indiach ryż z curry, tak w Maroko tagine z kuskusem stanowią podstawę diety. Tagine to rodzaj gulaszu. Danie gotuje się długo w glinianym garnku z mnóstwem przypraw. Najlepiej smakuje z gotowaną na parze z bulionu kaszą, sałatką i chlebem.

    Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej proponują dziś kuchnię makaronową. Czy skusicie się tagliatelle z bobem groszkiem i fasolką?

    Kucharz Joseph Seleetso proponuje przepis na makaron z sashimi, spaghetti razowe z cytrusowymi szparagami oraz ravioli z kurczaka i pieczone warzywa.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Sylwię Gliwę, aktorkę. Gwiazda serialu "Na Wspólnej", w towarzystwie Piotra Kucharskiego, pokazała nam kilka smakowitych i lekkich potraw z makaronu, między innymi makaron z bobem, groszkiem i marchewkami, zapiekankę makaronową z łososiem i szparagami czy sałatkę makaronową z fasolką, pomidorkami i winegretem koperkowym.

    Do kwiatów - o czym nie wszyscy wiedzą - zaliczamy między innymi brokuły i kalafiory. W Polsce tradycja jedzenia kwiatów narodziła się przed druga wojną światową, a w Anglii jeszcze w średniowieczu. Dziś w Dzień Dobry TVN mogliście się dowiedzieć więcej o tej niecodziennej odmianie kuchni.

    21 czerwca to pierwszy dzień lata i noc świętojańska, podczas której panny na wydaniu puszczają na wodę wianki z kwiatów. Dlatego w kuchni nie mogło zabraknąć kwiatów. Była sałatka z bratków nasturcji i ogórecznika, smażone kwiaty cukinii oraz kwiaty czarnego bzu z różą i kwieciste chińskie brokuły. Mnóstwo kolorów, zapachów i niezapomnianych smaków.

    W naszej kuchni kwiaty, z okazji Dnia Kobiet, a na talerzu karczochy i krem z korzennych warzyw przygotowany przez mistrza Andrzeja Polana. Kucharz przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN także gnocchi z kwiatami brokułów, krewetkami i pomidorami oraz kuskus z kalafiora, puree z kalafiora i halibuta na chrupiąco. Skorzystajcie z jego przepisów!

    Wreszcie każdy w Warszawie będzie mógł jeść koszernie. Nowa restauracja tel-aviv serwuje dania, przygotowane zgodnie z zasadą koszeru. Jest to szczególnie ważne nie tylko dla Żydów, ale i dla wegetarian.

    Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" Kim Jae Hak i Edward Grobelny postarali się przybliżyć tajniki kuchni koreańskiej. Dzięki ich przepisom, sami możecie się przekonać, jak smakują typowo koreańskie potrawy.