Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. To właśnie tego dnia nie ważąc na kalorie, pałaszujemy słodkie pączki z konfiturą, budyniem czy ajerkoniakiem. A czy wiesz, jaka jest ich historia? Z jakim nadzieniem serwuje się je w poszczególnych regionach Polski? O pysznej tradycji opowiedzieli w programie dziennikarka Katarzyna Bosacka oraz krytyk kulinarny Robert Makłowicz.
Tłusty czwartek to jedno z ulubionych świąt wielu Polaków. Przed najlepszymi cukierniami ludzie już tkwią w długich kolejkach, po to, by dostać idealnego pączka. Nie trzeba jednak kupować tego przysmaku, lecz można samodzielnie zrobić go w domu. W jaki sposób? W Dzień Dobry TVN podpowiedziała zwyciężczyni 9. edycji "MasterChefa", Aleksandra Juszkiewicz.
W kuchni Dzień Dobry TVN Janek Kuroń zaprezentował swoje pomysły na niebanalne gołąbki. Zobacz, jak to tradycyjne danie przygotować z kaszą i mięsem lub w wersji wegetariańskiej. Sprawdź też, jak zrobić pyszne placki z Kaszetką Bonduelle, burakiem, fetą i miętą.
Dania z ryb i owoców morza przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Bartosz Lisek. Na naszym stole pojawiły się: szproty pieczone, łosoś pieczony z pesto, łosoś marynowany, a także mule duszone w winie.
Ania Starmach w ciąży ma ogromny wstręt do zapachu smażonego smalcu, a bez niego trudno o dobre pączki. Dlatego zamiast Tłustego Czwartku na koniec karnawału proponuje widzom tłusty poniedziałek. Zobacz, jak w naszej kuchni smaży churrosy, profiteroles i hiszpańskie pączki.
Orientalna kuchnia staje się coraz popularniejsza również w naszym kraju. Coraz częściej eksperymentujemy z przepisami, używamy wcześniej nieznanych nam składników i przypraw. Jednym z mało znanych produktów jest harissa, czyli must have każdego fana ostrych posiłków. Już jedna łyżeczka tej przyprawy dodana do mięsa lub zupy zmienia diametralnie smak potrawy, sprawia, że jest bardziej wyrazista.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował dania na maśle: gotowane na parze ryby z warzywami i ziołowo-maślanym sosem, maślaną tartę z karmelizowaną cebulką, grzybami i serem cheddar, a dla łasuchów - dwuczęściowe czekoladowe brownie z suszoną żurawiną i chili.
Dania dietetyczne i sycące? Daria Ładocha udowodniła, że takie połączenie jest możliwe. W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna przygotowała: pieczonego łososia z sosem jogurtowym, makaron ryżowy z pieczonymi warzywami, jajka sadzone po azjatycku, a także sałatkę z tuńczyka.
Babka piaskowa nie musi deserem, który podaje się tylko w okresie wielkanocnym. Własnoręcznie upieczone ciasto świetnie sprawdzi się również podczas innych uroczystości, a także bez okazji, jako słodka przekąska w ciągu dnia. Dobry przepis na babkę piaskową to połowa sukcesu. Wystarczy jeszcze tylko poświęcić trochę czasu, a w razie potrzeby – podstawowe składniki uzupełnić o dodatkowe produkty, dopasowane do osobistych preferencji. Zobacz, jak zrobić pyszną babkę piaskową.
Placki - kto ich nie lubi? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować rosti, placki buraczane z płatkami owsianymi, placki kukurydziano-szpinakowe, a także placuszki dyniowe z makiem.
W kuchni Dzień Dobry TVN świętujemy Dzień Ciasta Marchewkowego. Z tej okazji Cristina Catese przygotowała dla nas kilka pyszności. Na naszym stole pojawiły się: sałatka z kolorowych marchewek, tarta marchewkowa, ciasto marchewkowe i marmolada marchewkowa.
Jesteś fanem gołąbków? Spróbuj tych z przepisów, które proponuje Sylwia Garska-Chmarycz, zdobywczyni drugiego miejsca w 9. edycji MasterChefa. Zobacz, jak przygotować gołąbki z mięsem w sosie pomidorowo-miętowym, z ziemniakami pod beszamelem, z dorszem w sosie porowym oraz z bakaliami i jabłkiem w sosie cytrynowym.
Jasiek Kuroń odczarowuje brukselkę. Dania z tą małą kapustą mogą być wyjątkowo smaczne. Zobacz, jak przygotować zapiekankę, kremową zupę, gulasz oraz chałkę z karmelizowaną brukselką.
Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz nie bez powodu mówią o sobie, że są "Dziewczynami z wypiekami". To prawdziwe cukiernicze czarodziejki, które uwielbiają słodkie wyzwania. W swojej kameralnej pracowni tortów artystycznych przygotują nawet tort w kształcie sukni ślubnej! Z okazji 29. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy wyczarowały tort wiśniowy. Zdradziły, jak przygotować idealny biszkopt.
Zastanawiasz się, co przygotować na domowy, sobotni obiad? Gotuj jak Sebastian Olma. Poznaj jego przepisy, za które "dałby się pokroić". Specjalnie dla nas szef kuchni przygotował swoje popisowe dania: kotlet schabowy, zielone risotto z warzywami i płatkami parmezanu oraz tartę z pieczonymi lodami waniliowymi z kajmakiem pod korzenną bezą.
Weekend powinien być zdecydowanie czasem odpoczynku i relaksu, a nie stania w kuchni i gotowania, by zapełnić żołądki domowników. Dlatego to, co masz przygotować w sobotę i w niedzielę, zrób w piątek. Raz ugotowane dania wystarczą na cały weekend. Sprawdź przepisy Darii Ładochy na pieczonego kurczaka, ziemniaki w sosie ziołowym, ekspresowy krem z pora, sałatkę ze szpinakiem oraz kanapki z awokado.
Frittata ze słodkimi ziemniakami i salsą pomidorową, minestrone z białą fasolką, warzywami i świeżymi ziołami, fricasse z grzybami i serem dojrzewającym oraz suflety ze szpinakiem. To wegetariańskie, pełnowartościowe dania, które możemy przygotować na cały dzień. Zobacz, jak przyrządza je szef kuchni Sebastian Olma w Dzień Dobry TVN. Smacznego!
Sernik nowojorski lub ciasto kokosowe to idealny pomysł na weekendowe świętowanie. Za to ciastka owsiane zabierzesz ze sobą do pracy czy dasz dzieciom jako przekąskę do szkoły. Poznaj przepisy na słodkie wypieki, które podbiją serca całej rodziny.
Karob jest znany odbiorcom z Grecji, Włoch, Indii, Australii. Jego zaletą jest słodkawy aromat przypominający kakao. Warto również zwrócić uwagę na to, że nie zawiera on glutenu i kofeiny, przez co może być wykorzystywany w przygotowywaniu smakołyków dla dzieci.
Tłuszcze roślinne są bogate w kwasy Omega-3 i 6 i warto je wykorzystywać w kuchni na co dzień. Zobacz, co z masełkiem roślinnym proponuje podać Piotr Kucharski. Poznaj jego przepisy na bagietki, sałatkę z pieczonymi boczniakami, buraczkową misę, gofry i tofurnicę.
Śniadanie, obiad, przekąska i kolacja - jak stworzyć idealne menu? Z pomocą przychodzi dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska. Poznaj jej przepisy na owsiankę z jagodami, kaszotto z grzybami i dorszem, pieczone warzywa z twarogiem, surówkę z czerwonej kapusty, pastę z dyni do chleba i zielony koktajl.
Joanna Przetakiewicz podzieliła się z fanami swoim sprawdzonym przepisem na makaron w wersji wegetariańskiej. Projektantka przyznała, że to danie należy do ulubionych jej średniego syna. Jak przygotować rozgrzewającą zimową pastę z pomidorami?
Dania na bazie masła są niezwykle smaczne, zwłaszcza te w wykonaniu Mariety Mareckiej. Blogerka kulinarna przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: pstrąga w papilotach z masłem ziołowym, kalafiorem, brokułem i orzechami, quiche z grzybami i cheddarem, a także baklawę śliwkowo-orzechową.
Przepisy na szybkie dania są idealne dla osób, które nie mają wiele czasu na gotowanie. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował je Sebastian Olma. Potrawy, które przygotował to: zielona pasta z brokułami, szpinakiem i kozim serem, smażony dorsz z patelni z pomidorkami, kaparami i rukolą, a także kaszotto z kurczakiem, szpinakiem i kawałkami dyni piżmowej.
Nie masz pomysłu na deser? Skorzystaj z prostych przepisów Beaty Kartowicz na pyszne słodkości. Zobacz, jak przygotować faworki i babeczki z ciasta francuskiego, sernik z serków homogenizowanych oraz bardzo czekoladowe ciasto z bananami. Tymi wypiekami zachwycisz babcię, dziadka i całą rodzinę!
Babcina kuchnia to jedno z najpiękniejszych wspomnień dzieciństwa. Rosół z kluskami, placki ziemniaczane, kluski z białym serem, knedle ze śliwkami, murzynek z polewą czekoladową - tym daniom mało kto potrafi się oprzeć. Zobacz, jak przysmaki z dzieciństwa przyrządza Daria Ładocha.
W Dzień Miłośników Sera Matteo Brunetti przygotował dania z tego pysznego przysmaku. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: mozzarella in carrozza, rolada z mozzarelli, trufle serowe, a także wiejska zapiekanka z ciasta francuskiego.
Szymon Czerwiński przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN zwykłe dania, ale zrobił je tak, że wyglądają jakby pochodziły z dobrej restauracji. Na naszym stole pojawiły się więc: tatar z łososia, brioszka z kaszanką i musem jabłkowym, mielone oraz mini serniki z musem mango.
Słoneczna tarta z musem z dyni i suchą krakowską, okrągły comber czekoladowy i bukiet czerwonych róż - to dania, które na pewno poprawią nam humor w Blue Monday. W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Andrzej Polan.
Tym razem Piotr Kucharski zabrał nas do świata wypieków, które każdy może przygotować we własnym domu. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał nam, jak zrobić chleb żytni z ziemniakami i przepyszne kajzerki. Nie zabrakło również drożdżówek.