Szwedzkie kiszone śledzie, czyli surströmming, to specjał o charakterystycznym smaku i zapachu. W Szwecji dostępny jest w wielu marketach. W Polsce sfermentowanych śledzi nie można znaleźć w sklepach stacjonarnych, można je kupić przez Internet.
Grzegorz Zawierucha przygotowuje wielkanocne potrawy z masłem. Lubi łączyć różne smaki, a jego ulubione kuchnie to - staropolska, azjatycka, francuska i włoska. Oto przepisy na wyjątkowe świąteczne dania według zwycięzcy 8. edycji programu "MasterChef".
W każde święta większość z nas przygotowuje w domu tradycyjną sałatkę jarzynową i przepis na nią raczej potrzebny nie będzie. Warto jednak urozmaicać wielkanocny stół. Pośród pysznych, ale w dużej mierze dosyć tłustych potraw, idealne będą lekkie sałatki na Wielkanoc. Poznaj sprawdzone przepisy na świąteczne sałatki.
Na stole wielkanocnym królują baby, mazurki i serniki. A gdyby tak przygotować bezę? Dlaczego nie, każdy udany wypiek zadowoli domowników. Doskonale wie o tym Maja Bohosiewicz, która zdradziła swój autorski przepis.
Pierniki kojarzone z Bożym Narodzeniem mają też tradycje wielkanocne. W Toruniu - jako symbol majętności - musiały znaleźć się w koszykach z pokarmami do święcenia. Jak zrobić najlepszy piernik? Sprawdzonym przepisem podzieliła się mistrzyni cukiernictwa, Iga Sarzyńska-Komorowska.
Wielkanoc za rogiem. To najwyższy czas, żeby przygotować świąteczne dania. Zobacz, jakie propozycje na wielkanocny stół ma Sebastian Olma.
Wielkanoc tuż tuż! Trudno wyobrazić sobie polski, wielkanocny stół bez obecności chrzanu. Najczęściej dodawany jest do żurku, białego barszczu, mięs, wędlin i jaj. Jest też idealnym pretekstem do zrobienia pysznej zupy chrzanowej. Jak przyrządzić chrzan?
Jest zdrowy, dietetyczny, barwny i bardzo smaczny - olej tłoczony na zimno. Mikołaj Rey postanowił zaproponować nam kilka dań z dodatkiem takiego oleju. Poznajcie jego przepisy na: boczniaki i pieczarki z sosem tatarskim, sałatę z kozim serem i troć w papilocie.
Dania z mięsem przygotował dla nas Matteo Brunetti. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak zrobić: makaron z indykiem, pollo e patate, kurczaka z grzybami oraz chrupiące polędwiczki z kurczaka w panierce panko i sosie barbecue.
Hummus to danie, które w ostatnich latach coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Ta pasta z ciecierzycy i sezamu jest doskonałą propozycją na szybką przekąskę. Z czym jeść hummus, jeśli mamy niewiele czasu na przygotowanie lunchu?
Canelé to bardzo wykwintne ciasteczka pochodzące z Francji. Ponad kilkusetletnia receptura do dziś zachwyca prawdziwych koneserów słodkiego smaku. Choć przepis na canelé jest bardzo prosty, cały proces ich przygotowania oraz wyjątkowe dodatki sprawiają, że ciasteczka wyróżniają się wyrazistym smakiem i przyjemną konsystencją.
Wypieki z budyniem – takimi smakołykami uraczył nas Piotr Kucharski. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: zapiekany budyń z czarną porzeczką, drożdżówki z budyniem i mango, a także kruche ciasto z kremem budyniowym.
Przepisy dla osób, które chorowały na COVID-19 i straciły smak oraz węch znalazły się w specjalnie opracowanej książce kucharskiej. To pierwsza taka publikacja przygotowana przez szefów kuchni. Co ważne, można ją pobrać bez opłat.
Na świątecznym stole - poza żurkiem, sałatką jarzynową czy jajkami - muszą się znaleźć słodkości. Przygotowanie domowego mazurka wcale nie jest trudne. Jak go zrobić i czym ozdobić? Swoje patenty na słodkie świąteczne dekoracje zdradziła w Dzień Dobry TVN Anna Pietrzak-Gryc, cukierniczka.
Wypieki nie muszą być słodkie, mogą być także wytrawne. Udowodnił to Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował takie pyszności jak: wytrawny keks z mięsa, tarta z porami i białą kiełbasą, a także babeczki ziemniaczane z chrzanem i grzybami.
Agnieszka Eem wygrała konkurs na najlepszą domową pizzę neapolitańską, zorganizowany w sieci przez Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej. Na podium znalazł się jeszcze jeden nasz rodak - Adrian Gromek.
Przepisy na jaja faszerowane. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował wielkanocne jajka w najrozmaitszych odsłonach. Co powiecie na jajka na zielono lub jaja z czerwonym farszem?
Daria Ładocha i jej propozycje na wielkanocny stół. Poznajcie jej przepisy na leczo z bakłażanem i granatem, kapuśniak z pomidorami i zielonym pieprzem oraz białą kiełbasę z pomidorową kapustą kiszoną
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował wiele pysznych dań na Wielkanoc. Na stole pojawiły się: jajka faszerowane w garniturze, biała kiełbasa w sosie z cebuli i śmietany, schab pieczony z jajkami, chrzan wielkanocny, wiosenny sos tatarski i pascha wielkanocna.
Sprawdźcie, jak Sebastian Olma przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania z produktami, których jakość nawiązuje do tradycji i historii sposobów ich wyrabiania. Poznaj przepisy na pierogi z kabanosami i ziemniakami, barszcz wielkanocny z kiełbasą i roladki cielęce z serem pleśniowym.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, pora więc pomyśleć o przekąskach, które postawimy na świątecznym stole. Specjalnie dla was zebraliśmy proste przepisy na efektowne przysmaki.
Mazurki nieodłącznie kojarzą się ze świętami wielkanocnymi. Rodzajów tego ciasta jest mnóstwo, proponujemy zrobić kajmakowy, wiosenny z daktylami oraz czekoladowo- orzechowy. Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy.
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a my już zastanawiamy się co postawić na wielkanocnym stole. Oprócz tradycyjnych potraw warto trochą poeksperymentować. Babki, babeczki i muffiny. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy na te słodkości. Zarówno w wersji klasycznej, jak i nowoczesnej.
Baranek z cista piaskowego na święta. Wielkanoc to jedno z najważniejszych wydarzeń w kalendarzu chrześcijanina. Zgodnie z tradycją bliscy spotykają się przy jednym stole i wspólnie obchodzą ten wyjątkowy czas. Mimo że w święta wielkanocne królują jajka, podczas rodzinnego spotkania nie może zabraknąć słodkości. Poznaj klasyczny przepis na pysznego baranka wielkanocnego.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Na naszych stołach zagoszczą tradycyjne ciasta - pyszne drożdżowe baby i mazurki. Wypiekiem, którego nie może zabraknąć jest również sernik wielkanocny. Jest lekki, kremowy, po prosu idealny!
Rozpoczynamy przygotowania do Wielkanocy. Na świąteczny stół przygotuj babę wielkanocną, która pięknie wyrośnięta ma zapewnić powodzenie i dobrobyt w rodzinie przez cały następny rok. Skorzystaj z przepisów Grzegorza Zawieruchy na babkę Brioche Kouglof, makową lub budyniową.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią kulinarne szaleństwo. Będziemy gotować, piec i dekorować. Aneta Kuroń pokazała Piotrowi Wojtasikowi, jak w prosty sposób zaangażować dzieci do pomocy. Wspólne pieczenie zajączka wcale nie jest trudne. Przekonajcie się sami.
Święta wielkanocne bez sernika? Nie ma mowy! W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na pyszny sernik klasyczny i w kąpieli na wodzie przedstawił szef kuchni Sebastian Olma. Nasz gość powiedział także, jak przygotowuje się wielkanocną paschę.
Pasztet klasyczny domowy lub drobiowy z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczywa lub część składowa wielkanocnego obiadu. Doskonale smakuje z chrzanem! W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował je szef kuchni Sebastian Olma.
Na Wielkanoc przygotuj świąteczne dania według przepisów Pauliny Pietrusik, gospodyni z Kodnia. Skorzystaj z tradycyjnych przepisów na żur, pieczeń drobiową, masło pokrzywowe, domowy chleb, pasztet jajeczno-pieczarkowy, jajka kiszone w burakach i sernik z kwiatami.