Już niebawem rozpocznie się sezon Komunii. Choć w tym roku pandemia nieco pokrzyżowała rodzinne imprezy, nikt nie powiedział, że nie będą one równie wyjątkowe. Podczas takiego wydarzenia nie może zabraknąć pięknie udekorowanego tortu. Jak się okazuje, zrobienie go samodzielnie wcale nie jest takie trudne. Złote rady dali nam cukiernicy Bartek Boratyn oraz Iwona Wendel.
W ramach naszego nowego cyklu "PodróżuJEMY" zapraszamy Was w kulinarną wyprawę do Izraela. Co pysznego możecie tam zjeść? Jak tak naprawdę je się hummus? I co świetnie sprawdzi się na letni deser? Na te pytania odpowiada Pola Namysł, redaktorka serwisu dziendobry.tvn.pl, która mieszkała w Tel Avivie.
Jaglanka z jagodami, gorzką czekoladą i miętą, gazpacho pomidorowe z oliwkami i chipsami razowymi oraz pieczona dynia piżmowa z pure owocowym, suszonym jarmużem i dressingiem ziołowym. W naszej kuchni szefuje dziś Sebastian Olma. Sprawdź, jakie niezwykłe przepisy przygotował.
Pakora to bardzo popularna w kuchni indyjskiej przekąska. Najczęściej spożywana jest wraz z herbatą w ciągu dnia, jednak w wielu restauracjach pakorę podaje się jako przystawkę. Czym jest pakora? Pakorą nazywa się danie wykonane z różnych składników, najczęściej warzyw, smażonych w głębokim oleju po uprzednim namoczeniu ich w cieście.
Wietnamskie bary i restauracje obecne są w każdym większym mieście w Polsce. Powód jest nie byle jaki: wschodnia kuchnia bardzo smakuje. Warto zatem poznać wietnamski przepis na kanapkę bánh mì, by później wykonać ją samodzielnie w domu.
Mango sticky rice, makaron z woka z kurczakiem, szparagami i pieczarkami, a także nasi goreng - takie pyszności przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Miss Polonia 2020. Natalia Gryglewska studiuje dietetykę kliniczną na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i kocha podróże.
Wiosna – kiedy na zewnątrz świeci słońce i kwitną kwiaty, chcemy, aby nasza kuchnia również wyglądała świeżo i pięknie. Co ciekawe, niektóre kwiaty mogą wylądować nie tylko w wazonie, ale również na talerzu. Zobaczcie propozycje przepisów z jadalnymi kwiatami Martyny Chomackiej.
Filozofia życia w taki sposób, by wykorzystywać otaczające nas rzeczy kilkukrotnie, staje się trendem na całym świecie i nie chodzi jedynie o gotowanie. Czym jest coraz bardziej popularna zasada zero waste w kuchni? Jak wprowadzić jej reguły, by stały się normą?
Kuchnia czeska kojarzy się najczęściej z knedliczkami i dobrym piwem. Jednak restauracje czeskie serwują mnóstwo innych przysmaków. Pyszne jedzenie można dostać również w barach przekąskowych na targach i rynkach. Tu można zjeść parówki w bułce, czyli odpowiednik amerykańskiego hot doga. Czesi uwielbiają także zupy, które są podstawą każdego obiadu. Czeska kuchnia to również przysmaki na słodko. Próbując czeskich dań, ma się pewność, że niejednokrotnie zaskoczą swoim bogactwem i różnorodnością.
Adżika to przysmak popularny przede wszystkim w Gruzji, Abchazji, a także w Rosji i Turcji. Jest to pikantna pasta, której głównym składnikiem jest papryka. Adżika powinna być bardzo gęsta. Świetnie nadaje się jako dodatek do różnych dań, zarówno zup, jak i dań głównych, zwłaszcza mięsnych.
Tilapia pochodzi z Afryki. Należy do ryb, które cenione są za swoje wysokie wartości odżywcze. Pomimo tego, istnieje wielu przeciwników jedzenia tej ryby.
Kapary to nieodzowny element kuchni śródziemnomorskiej. Tę wyjątkową roślinę szczególnie upodobali sobie Włosi. Niestety w Polsce kapary są bardzo niedoceniane i rzadko pojawiają się na stołach. Wystarczy jednak choć raz spróbować potrawy z dodatkiem kaparów, żeby przekonać się, jak wybornie smakują. Sprawdź nasze propozycje!
Kwiecień plecień, a więc i my pleciemy w naszej kuchni. Kwietniowe przepisy na wyjątkowo efektowne (i efektywne) dania w Dzień Dobry TVN prezentuje jak zwykle niezawodny Andrzej Polan. Sprawdź, jak zrobić pleciony makaron, ciasto drożdżowe i zakręcony szpinak w cieście.
Jeśli myślicie, że moda na fotografowanie i opisywanie jedzenia rozpoczęła się razem z powstaniem Instagrama, to jesteście w błędzie. I choć teraz to, co trafia na nasz stół często inspirowane jest trendami wykreowanymi przez media społecznościowe, to historia promowania określonych produktów sięga XVIII wieku.
Ciasteczka marcepanowe są pyszne, słodkie, z wyjątkowym posmakiem marcepanu. To świetna przekąska dla wszystkich amatorów słodyczy. Przepisy są proste, a niektóre rodzaje ciastek robi się naprawdę szybko.
Co przygotować z ziemniaków? Z pomocą przychodzi Matteo Brunetti i zdradza swoje przepisy na gnocchi z pesto z bazylii, serową zapiekankę, torcik z ziemniaków o smaku wędzonej papryki oraz na pieczone frytki. To musi być pyszne!
Ayran to tradycyjny napój z Turcji przyrządzany z jogurtu i wody. Jest popularny nie tylko w krajach Bliskiego Wschodu, ale również w Europie i Stanach Zjednoczonych. Choć z powodzeniem można go kupić w wielu sklepach, warto przygotować go samodzielnie.
Uwielbiasz dania kuchni włoskiej? Na pizzy i makaronach doskonale zna się Cristina Catese - rodowitej rzymianki. Poznaj jej przepisy i zaskocz swoich domowników wyśmienitymi potrawami. Jak przygotować pizzę, karczochy po rzymsku oraz spaghettoni?
Wiosna to czas, kiedy w sklepach i naszych kuchniach pojawia się coraz więcej świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest botwina - to nic innego jak nasze polskie, znane, młode buraki ćwikłowe, a dokładniej rzecz ujmując to ich korzenie, delikatne liście oraz łodygi. Zobacz, jak w kuchni wykorzystuje je Sebastian Olma.
Młoda kapusta ma mało kalorii, za to sporo wartości odżywczych, m.in. błonnika i witaminy C. Co można z niej zrobić? Daria Ładocha proponuje kapuśniak z komosą ryżową, bigos z fenkułem, kapustę pieczoną z grillowanym halloumi albo po azjatycku z ziołami, mango i sezamem. Poznaj niecodzienne przepisy na dania z młodej kapusty.
Dziś w naszej kuchni powstają proste, świeże i wiosenne dania. Bakłażan z fetą, stir fry z kurczakiem i omlet ze szczypiorkiem - takie pyszności przyrządza Mateusz Gessler. Wypróbuj te wyjątkowe przepisy.
Zupa krem to świetny pomysł na pyszny, zdrowy, najczęściej szybki i lekkostrawny posiłek. Można ją zrobić z większości warzyw i łączyć z dowolnymi dodatkami - wegetariańskimi i wszystkimi innymi. Jeśli nie masz pomysłu na konkretną zupę krem, sprawdź 10 różnych przepisów.
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą, ziemniakami i botwinką, placek drożdżowy z kalafiorem i skwarkami z batatów oraz makaron ze szparagami, ale inaczej. Obiady lekkie, smaczne i roślinne przyrządza Andrzej Polan. Poznaj jego nietypowe przepisy.
Desery dla dzieci to bardzo ważna część ich jadłospisu. Idealna, słodka przekąska powinna być niewielka, lekka, możliwie najzdrowsza i oczywiście wizualnie atrakcyjna dla dziecka. Można więc śmiało puścić wodze fantazji i przygotować dla swojej pociechy słodkie, małe dzieła sztuki.
Dania dla niemowlaka należy wprowadzić do jadłospisu nie wcześniej niż po 17. tygodniu życia dziecka. Rozszerzanie diety niemowląt rozpoczyna się od pierwszej zupki mającej postać gęstego i gładkiego przecieru, np. z marchewki lub dyni. Stopniowo dietę wzbogaca się o bardziej treściwe obiadki, a także przekąski i desery dla niemowląt.
Pieczenie buraków to kulinarne wyzwanie, przed którym staje wiele osób. Przygotowanie warzyw jest proste, wymaga jednak czasu i cierpliwości. Dobry pomysł na ich przyrządzenie to pieczenie buraków w folii. Sprawdź, jak upiec buraki w plastrach lub w całości.
Placki, placuszki, croissanty, rogaliki... trzeba przyznać, że to wszystko brzmi wyjątkowo pysznie. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje sprawdzone receptury na tego typu słodkości zdradził finalista 5. edycji programu "MasterChef", Szymon Czerwiński. Oto jego przepisy.
Na ciepło, zapiekane z ciastem, a na dodatek warzywa pod serem. Proste i szybkie kanapki na drugie śniadanie, także na wynos, przygotowuje w naszej kuchni Daria Ładocha. Wypróbuj niecodzienne przepisy.
Jeśli w kuchni pojawiły się nowalijki, to oznacza tylko jedno - na talerzach zawita wiosna w pełni. Co można przygotować z wiosennych warzyw? Jak je przechowywać, aby jak najdłużej utrzymały świeżość? W kuchni Dzień Dobry TVN na te pytania odpowiada Andrzej Polan. Oto jego przepisy na dania z nowalijek.
Wiosna to dobry czas, żeby nieco zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Jak pewnie wiesz, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zadbaj o to, żeby było nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zainspiruj się przepisami Piotra Kucharskiego.