Biała kiełbasa, maślana szynka z indyka i galantyna drobiowa - nic tak nie smakuje w święta jak domowa, własnoręcznie robiona wędlina. To, jak ją przygotować pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Grabski, miłośnik mięsiw i tradycyjnego polskiego jedzenia.
Dobra kawa to sposób na doskonały początek dnia. Filiżanka aromatycznego napoju umili także rodzinne spotkanie. Poznaj przepisy na piernikowe caffé latte, świąteczny flat white oraz caffé Bon Bon. Tajniki przyrządzania kawy zdradza Anna Oleksak - ekspertka kawy COSTA COFFEE i certyfikowany sędzia międzynarodowych zawodów dla baristów.
Dania z kiełbasą doskonale sprawdzają się podczas posiłków o każdej porze dnia, ponieważ mogą występować w niezliczonej ilości kombinacji. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaproponował trzy z nich. Na naszym stole pojawiły się: sałatka warzywna z krakowską, zupa krem z kiszonych buraków i dorsz z pure, maślanką i kiełbasą.
Latte art to nic innego, jak wylewanie spienionego mleka na kawę. Stało się popularne dopiero kilka lat temu, ale szybko zdobywa serca fanów. Chcesz, aby twoja kawa była czymś więcej niż tylko pobudzającym napojem? Sprawdź, co to jest latte art i zobacz, jak dzięki niemu urozmaicić poranną ka
Kojarzy się z ciszą, spokojem i malowniczymi widokami. A Podlasie to także niezwykłe kulinarne tradycje. Piotr Wojtasik odwiedził ten wyjątkowy region Polski i poznał tamtejsze bożonarodzeniowe potrawy.
French press, nazywany również praską francuską, coffee press czy french pot, to proste urządzenie, pozwalające zaparzyć pyszną kawę w domu. Taki zaparzacz wymaga jedynie grubo mielonych ziaren oraz gorącej wody. Podstawą jego działania jest tłok z sitkiem przyciskającym fusy.
Tort kawowy z wiśniami to pyszny i wykwintny deser, który wbrew pozorom, nie jest zbyt trudny w wykonaniu. Kluczową kwestią jest odpowiednie przygotowanie biszkoptu – powinien on urosnąć na tyle, by dało się go pokroić na trzy części. Wypiek może stanowić idealny prezent z okazji urodzin czy rocznicy. Sprawdzi się również jako deser na świątecznym stole.
Śledzie po kaszubsku z żurawiną, kaszubska sałatka śledziowa i świeży śledź w zalewie octowej. Sprawdź przepisy pani Haliny Rogińskiej i przygotuj pyszne tradycyjne śledzie, które sprawdzą się na świątecznym stole. Smacznego!
W ostatnim czasie w szczególny sposób myślimy o odporności, nie tylko przez wzgląd na pandemię koronawirusa, ale i porę roku. Okazuje się, że nawet potrawy wigilijne mogą mieć na nią znaczny wpływ. Które z nich są zatem dla nas najlepsze? Wyjaśniła w naszym programie dietetyk, Ewa Trusewicz.
Anna Pietrzak-Gryc wyrabia pierniki, które są znane na całym świecie. Nie tylko wybornie smakują, ale również wyglądają jak małe dzieła sztuki. O swoim pomyśle na biznes oraz idealnym przepisie powiedziała Dorocie Wellman. W naszym studiu pani Ania zdradziła natomiast, jak można pięknie ozdobić pierniki.
Zakwas na barszcz, krokiety z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami, bigos i placek miodowo-orzechowy – te świąteczne dania można przygotować już kilka dni przed Bożym Narodzeniem. To, jak je ugotować pokazał widzom Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski.
Jasiek lubi tradycyjne dania, Aneta zaś jest miłośniczką warzyw i strączków. Wspólnie jednak znaleźli kompromis. Zobacz, jak według nich przygotować leczo wegetariańskie, sałatkę lub kotlety ziemniaczane, zupę chrzanową oraz stir fry z kurczakiem. Więcej przepisów tego zgodnego małżeństwa znajdziesz w ich najnowszej książce "Przy jednym stole".
Ryba to obowiązkowy składnik świątecznego menu. Skorzystaj z pomysłów Cristiny Catese na dania z tuńczykiem. Przygotuj go po grecku, z sałatką warzywną lub wykorzystaj jako nadzienie do ravioli.
Pieczona szynka świąteczna, steki Tomahawk z sosem cebulowym i roladki wieprzowe z pastą z suszonych pomidorów. Takie pyszne, mięsne dania przyrządza dla nas Piotr Kucharski. Zobacz, jak to robi.
Z roku na rok rośnie liczba ludzi, którzy przykładają wagę do tego, co jedzą. W Polsce jest już ponad milion wegetarian i wegan, a kolejne dwa miliony się do tego przygotowuje. Ze względu na to, rynek cały czas się rozrasta. Na świetny biznesowy pomysł wpadły siostry Zuzanna i Magdalena Rzymanek, które robią sery... z orzechów.
Kuchnia jesienna i świąteczna jest bogata w orzechowy smak i zapach. Smażony seler i jabłko, drożdżowe ciasto z gruszkami, rożki z kremem czekoladowym - proste, ale efektowne dania z wykorzystaniem orzechów przygotowuje dla nas Andrzej Polan.
Curry w azjatyckich krajach oznacza sposób przygotowania potrawy, a w Polsce najczęściej jest aromatyczną mieszanką przypraw takich jak: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chilli czy cynamon. Jej składniki są niezwykle zdrowe i warto przygotowywać z nią potrawy. Zobacz, jak Robert Harna proponuje zrobić żółte curry z kurczakiem, wegańskie z warzywami oraz ryż smażony z jajkiem i pastą curry.
Agnieszka Kręglicka i Olga Kręglicka szykują sylwestrowe przekąski. Z tymi przepisami Twoja domowa impreza będzie prawdziwym hitem. Zaserwuj tater lub ceviche z łososia i oczaruj swoich gości.
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowuje rolady. Co powiecie na roladę makaronową, roladę ziemniaczaną i roladę szpinakową? Takie danie możecie zaserwować podczas kameralnego spotkania rodzinnego i na hucznej imprezie.
Na śniadanie, kolację i przekąskę - kanapki są doskonałym pomysłem o każdej porze dnia. Najpopularniejsze są te z żółtym serem, ale można zrobić je także z jajkiem po benedyktyńsku, pastą z awokado, brokułem, dynią, indykiem i musem żurawinowym. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je Grzegorz Zawierucha.
Każdy ma swój sposób lepienia pierogów. Ulubiona technika zazwyczaj jest wyniesiona z rodzinnego domu czy zapożyczona od babć. Wzory na lepienie pierogów można także znaleźć w internecie czy książkach kucharskich. Stanowią one niekończącą się kopalnię inspiracji. Jaki przepis na pyszne pierogi na zespół "Powsinianie"? Sprawdziła to Kinga Burzyńska.
Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. To już ostatni moment, by zaplanować świąteczne menu. Jeżeli tak jak my, w święta najbardziej kochasz słodkości, mamy dla Ciebie przepis, w którym rozsmakują się Twoi bliscy.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował sylwestrowe przekąski last minute. Na naszym stole pojawiły się: buraczane carpaccio z wędzonym łososiem, pieczarki z patelni, sałatka z bakłażana i ciecierzycy, chleb z camembertem i placek mandarynkowy.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy finalistę MasterChef Junior - Kubę Tomaszczyka, który w programie zachwycał swoją kulinarną kreatywnością. Dla nas razem ze swoją babcią Ireną przygotował sylwestrowe przekąski.
Wigilijny obiad zbliża się wielkimi krokami, dlatego czas rozpalać palniki! Piotr Kucharski zaprezentuje swoje sposoby na idealnie usmażoną rybę oraz rozmrozi potrawy przygotowane trzy tygodnie temu – kapustę z grzybami, pasztet i bulion.
23. grudnia na Dworcu Centralnym w Warszawie odbędzie się Wigilia dla bezdomnych. Już po raz ósmy organizują ją wolontariusze Fundacji Daj Herbatę. W naszym studiu Dzień dobry TVN andrzej Polan i Piotr Kucharski szykowali słodkości na tę wyjątkową wigilijną kolację.
Wiele osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez tradycyjnej potrawy z karpia. W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey pokazał, jak przygotować: karpia duszonego i karpia smażonego. Na naszym stole pojawił się także burger z karpia.
Jadasz karpia jedynie na wigilię, myśląc, że to ryba tłusta i mulista w smaku? Nie wiesz, jak go przyrządzić, aby nie był tak kaloryczny jak karp smażony w panierce? Zobacz, jak wybrać najlepszego karpia i jak go przygotować, aby był smaczny, zdrowy i nietuczący.
Co Włosi jadają w dni wolne od pracy, kiedy mają czas na rodzinne spotkania i wspólne biesiadowanie? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje ulubione przepisy zaprezentowała Cristina Catese.
W kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje dań bazujących na polskiej wołowinie zaproponował nam Robert Koczwara, który zdobył II miejsce w kategorii danie główne, III miejsce w kategorii przystawka i nagrodę specjalną Akademii Gastronomicznej w Polsce podczas XI Gali Wine&Food Noble Night.