Trwa majówkowe grillowanie, także w Dzień Dobry TVN. Tym razem w naszej kuchni zagościł restaurator, Jurek Sobieniak. Przy okazji majówki, zaprezentował przepisy na grillowane przysmaki, którymi można bezkarnie zajadać się w majowy weekend. Oto one.
Kolorowa, lekka, pyszna i idealna na każdą okazję - sałatka grecka. Zna ją każdy, ale czy aby na pewno każdy wie, jak ją przyrządzić, by nie odbiegała od tej, którą w swoich domach podają Grecy?
Słodka, z kremem i owocami – rozpływa się w ustach – beza to zdecydowanie jeden z ulubionych deserów, które królują na wielu stołach podczas najróżniejszych okazji. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej spotkania przy kawie. Są jednak i tacy, którzy kręcą na nią nosem.
Adele podbiła świat dzięki swoim piosenkom, jednak ostatnio o Brytyjce mówi się głównie w kontekście metamorfozy, jaką przeszła. Gwiazda schudła ponad 40 kg i dziś nie przypomina siebie z początków kariery. Pomogła jej w tym dieta SIRT. Poznaj przepisy Jaśka Kuronia inspirowane dietą Adele.
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował trzy wyjątkowe potrawy, które zasmakują każdemu wytrawnemu smakoszowi. Zobacz przepisy na zapiekane ryby i owoce morza, perliczkę po marokańsku oraz grillowane tosty z salsą pomidorową i oliwkami.
Sezon na rabarbar trwa. Jak możemy wykorzystać go w kuchni? Kompot i ciasto to rabarbarowe klasyki, ale może warto skusić się również coś niestandardowego? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na dania z rabarbarem zdradził Piotr Kucharski.
Pieczenie chleba w domu nie musi być skomplikowane i czasochłonne, jeśli zaopatrzysz się w odpowiednie urządzenie, czyli specjalny automat do wypieku. Chleb z maszyny smakuje przepysznie, a podczas przygotowywania w całym domu unosi się przyjemny zapach. Poniżej znajdziesz propozycje zupełnie podstawowe, jak i takie, którymi możesz zaskoczyć rodzinę i gości. Poznaj przepisy na chleb na zakwasie, na świeżych drożdżach, z różnymi rodzajami mąki oraz bezglutenowy.
Roszponka to roślina z rodziny kozłkowatych. Aż do XX wieku uważana była za chwast. Dopiero wtedy ludzie docenili nie tylko jej wyjątkowy smak, ale i właściwości odżywcze oraz szerokie spektrum zastosowania w kuchni.
Jagoda Łaganowska ma 11 lat, pochodzi z miejscowości Sosnówiec i właśnie wygrała 6. edycję programu "MasterChef Junior". W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała swoje popisowe dania. To sałatka z serem halloumi i truskawkami, filet z łososia z zielonymi szparagami, a na deser brownie z sosem z owoców leśnych.
Najdroższy bochenek świata wypiekany jest w Hiszpanii. By posmakować niezwykłego chleba, trzeba zapłacić niemałą fortunę. Kosztuje bowiem 1480 euro, czyli ponad 6700 złotych. Piekarz wyjaśnił, skąd taka wygórowana cena.
Łosoś może być składnikiem wielu pysznych dań. W naszym programie Piotr Kucharski wykorzystuje go do sałatki z truskawkami, tostów maślanych z rabarbarowym chutnej oraz dwukolorowego risotto z łososiem. Wypróbuj jego sprawdzone przepisy.
Monika Mrozowska właśnie wydała swoją kolejną książkę, pt. "Zdrowa kuchnia rodzinna". W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała, jak można zdrowo gotować... wspólnie z dziećmi. Racuchy z jabłkiem, omlet z serem halloumi oraz owsianka ze śliwką – to tylko kilka spośród pysznych i zdrowych dań, które z pewnością polubią zarówno dorośli, jak i dzieci.
Tarta może stanowić alternatywny dobry pomysł na obiad. To również świetny sposób, aby zaskoczyć swoich gości niecodzienną potrawą. Jedną z jej największych zalet jest możliwość serwowania z różnymi dodatkami – porem, boczkiem i oczywiście serem. Popularnością cieszą się także tarty na słodko. Dziś poznamy jednak przepis na wersję wytrawną.
Kiedy na zewnątrz robi się coraz cieplej, każdy szuka sposobów na schłodzenie. Jak w domowym zaciszu zrobić smaczne lody, które mogą mieć zbawienny wpływ na nasze funkcjonowanie w ciepłe dni? Swoje przepisy zdradził w Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn.
Ekipa zawładnęła sercami młodych ludzi. Już nie tylko nagraniami piosenek, relacjami live czy zabawnymi filmikami. Dziś fani Friza i jego kolegów walczą o zakup lodów, które wciąż sprzedają się jak świeże bułeczki.
Niskokaloryczne przekąski to zdrowa i pożywna alternatywa dla kupowanych w sklepach gotowych drożdżówek oraz słonych lub słodkich przegryzek. Smaczną propozycją mało kalorycznych przekąsek do pracy są: domowe ciasteczka owsiane, sałatka z warzyw oraz zielone koktajle. Wieczorem można sięgnąć po frytki warzywne z ulubionym dipem, koreczki lub świeżo wyciśnięty sok.
Jak można pomóc sobie dietą przy syndromie jelita drażliwego? Jakie są zasady diety FODMAP? O tym w naszej kuchni opowiada dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny. Poznaj jej przepisy na burgery z boćwiną, paprykę faszerowaną soczewicą, tofu lub wołowinę z makaronem z cukinii, koktajl imbirowy z bananem i ananasem oraz sałatki: z granatem i komosą ryżową oraz z wędzoną makrelą i jajkiem.
Herbata z imbirem to pyszny i aromatyczny sposób na przeziębienie. Napój ten rozgrzewa i pozwala uporać się z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Imbir można dodać zarówno do czarnej, jak i zielonej herbaty.
W maju czuć zapach wiosny nawet w kuchni. Udowadnia to Andrzej Polan, który w Dzień Dobry TVN zaprezentował przepisy na swoje majowe dania. Sprawdźcie, jak przygotować botwinkę ze szczawiem, "zapieksę z dziadoską jajecznicą", roladę z indyka i inne potrawy naszego mistrza kuchni.
Praliny uwielbiają miliony osób. Przez to, że występują w różnych wersjach, każdy może znaleźć wśród nich coś dla siebie. Co ciekawe, ich historia sięga aż XVII wieku. Teraz Mikołaj Rey odwiedził jedną z najpopularniejszych wytwórni pralin w Montargis we Francji.
Joanna Przetakiewicz słynie ze swojego wyczucia stylu i zamiłowania do mody. Gwiazda wielokrotnie deklarowała, że od gotowania stara się trzymać z daleka, jednak ostatnio coś się w tym temacie zmieniło, bo coraz częściej widujemy ją właśnie w takim kuchennym anturażu. Tym razem podzieliła się z fanami przepisem na gofry.
Majówka i grill zawsze szły ze sobą w parze. Mimo pandemii niektórzy z nas, mieszkający w domach i posiadający ogród, mogą pozwolić sobie na taką atrakcję w wąskim gronie. Chcesz wypróbować oryginalny, a jednocześnie prosty przepis? Sprawdź jak przygotować grillowane banany z lodami i bitą śmietaną.
Roślinna wersja hamburgerów bazuje na samodzielnie przygotowanych kotletach z roślin strączkowych, kasz lub warzyw – możliwości jest mnóstwo. Dodatkiem mogą być warzywa, np. czerwona cebula, ogórek kiszony, oliwki, pomidor czy sałata. Wegańskie burgery warto wzbogacić pastą guacamole lub hummusem, a także wegańskim sosem – majonezem, BBQ czy połączeniem musztardy i keczupu.
Kasza jaglana, podobnie jak kasza gryczana, ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Mogą ją jeść osoby chore na celiakię. Kasza jaglana jest dobra na śniadanie przygotowywane na bazie wody lub mleka.
Marynata do karkówki na grilla jest najważniejszym elementem decydującym o kruchości, soczystości i smaku mięsa. Obowiązkowymi składnikami marynaty są: oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, miód lub cukier trzcinowy oraz ocet lub cytryna. Karkówkę należy marynować przez całą noc, najlepiej przez 12-24 godzin.
Ciabatta to pieczywo o wielu twarzach. Może być lekkie z chrupiącą skórką lub ciężkie i sycące. Bułka ciabatta jest dostępna niemal w każdym markecie, istnieje jednak możliwość przygotowania jej samodzielnie.
Każdy, kto lubi gotować, wie, jak ważne w kuchni są przyprawy. Sól i pieprz to podstawa, ale jest jeszcze mnóstwo innych dodatków do dań. Jednym z nich jest czubryca – wciąż mało znana, ale godna uwagi.
Komosa biała, czyli lebioda, w przeszłości pomagała przetrwać ciężkie czasy głodu. Dziś można jej użyć jako składnika sałatki, nadzienia do naleśników, pierogów i wielu innych potraw. Poza wyjątkowym smakiem, posiada też korzystne dla zdrowia człowieka właściwości.
Farszynki, tosty i żytnia kanapka – takie pyszności z żółtym serem przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Przepisy są proste, a dania bardzo smaczne. Polecamy.