Cukierniczka z Japonii wygrała mistrzostwa świata w tiramisu. Jej deser miał nietypowy kształt

Tiramisu
Włochy. Aya Okada z Japonii wygrała mistrzostwa świata tiramisu
Źródło: Alyona-Kos/GettyImages
- Najlepsze tiramisu jest japońskie - ogłosiły włoskie media podsumowując rezultat mistrzostw, zorganizowanych przez Międzynarodową Federację Cukiernictwa, Wyrobu Lodów i Czekolady (Fipgc). Konkurs wygrała cukierniczka z tego właśnie kraju, dodając do deseru owoce, z których słynie jej ojczyzna. Drugie miejsce zdobyła reprezentantka Włoch.
Artykuł w skrócie:
  • Cukierniczka z Japonii zwyciężyła w mistrzostwach świata tiramisu, które odbyły się w Rzymie.
  • Aya Okada z Ishikawy zachwyciła jury deserem w kształcie fortepianu.
  • Sprawdź, kto zdobył kolejne miejsca na podium i jakie tiramisu przyrządzili wyróżnieni zawodnicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20240513_Cukiernia_rep_REP_napisy
Najstarsza rodzinna cukiernia w Polsce (napisy)
Źródło: Dzień Dobry TVN

Rzym. Cukierniczka z Japonii wygrała mistrzostwa świata tiramisu

Cukierniczka z Japonii zwyciężyła w mistrzostwach świata tiramisu, które odbyły się w Rzymie. Najlepsze tiramisu - jak zgodnie ogłosiły włoskie media - pochodzi więc z kraju kwitnącej wiśni. Reprezentantka Włoch, czyli kraju, w którym powstał ten kultowy deser, była dopiero druga.

29-letnia Aya Okada z Ishikawy zachwyciła jury deserem w kształcie fortepianu, do którego dodała konserwowane, słodzone czereśnie i wiśnie. Konkurs zorganizowała Międzynarodowa Federacja Cukiernictwa, Wyrobu Lodów i Czekolady (Fipgc).

Mistrzostwa Świata Tiramisu - kto zdobył drugie i trzecie miejsce?

Drugie miejsce zajęła reprezentantka Włoch, Milena Russo z rejonu Mesyny na Sycylii. Jej deser "Amor Misu" łączył w sobie nuty róży, kawy, malin i czerwonego pieprzu, wzbogacone o biszkopty o smaku rozmarynu i cytryny.

Na trzecim miejscu uplasował się Marokańczyk Simon Loutid, który przygotował kompozycję pod nazwą "Dziecięca nostalgia", inspirowaną aromatem wanilii i kwiatów hibiskusa.

W rywalizacji wzięli też udział cukiernicy z Francji, Australii, Meksyku, Chin, Peru, Senegalu i Kolumbii. Każdy z nich musiał zaprezentować zarówno klasyczne, jak i autorskie tiramisu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości