- Cukierniczka z Japonii zwyciężyła w mistrzostwach świata tiramisu, które odbyły się w Rzymie.
- Aya Okada z Ishikawy zachwyciła jury deserem w kształcie fortepianu.
- Sprawdź, kto zdobył kolejne miejsca na podium i jakie tiramisu przyrządzili wyróżnieni zawodnicy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rzym. Cukierniczka z Japonii wygrała mistrzostwa świata tiramisu
Cukierniczka z Japonii zwyciężyła w mistrzostwach świata tiramisu, które odbyły się w Rzymie. Najlepsze tiramisu - jak zgodnie ogłosiły włoskie media - pochodzi więc z kraju kwitnącej wiśni. Reprezentantka Włoch, czyli kraju, w którym powstał ten kultowy deser, była dopiero druga.
29-letnia Aya Okada z Ishikawy zachwyciła jury deserem w kształcie fortepianu, do którego dodała konserwowane, słodzone czereśnie i wiśnie. Konkurs zorganizowała Międzynarodowa Federacja Cukiernictwa, Wyrobu Lodów i Czekolady (Fipgc).
Mistrzostwa Świata Tiramisu - kto zdobył drugie i trzecie miejsce?
Drugie miejsce zajęła reprezentantka Włoch, Milena Russo z rejonu Mesyny na Sycylii. Jej deser "Amor Misu" łączył w sobie nuty róży, kawy, malin i czerwonego pieprzu, wzbogacone o biszkopty o smaku rozmarynu i cytryny.
Na trzecim miejscu uplasował się Marokańczyk Simon Loutid, który przygotował kompozycję pod nazwą "Dziecięca nostalgia", inspirowaną aromatem wanilii i kwiatów hibiskusa.
W rywalizacji wzięli też udział cukiernicy z Francji, Australii, Meksyku, Chin, Peru, Senegalu i Kolumbii. Każdy z nich musiał zaprezentować zarówno klasyczne, jak i autorskie tiramisu.
Zobacz także:
- Jak zostać cukiernikiem i jak wygląda praca w tym zawodzie?
- Słodkie dzieła sztuki, czyli Natalie Siderserf i jej realistyczne torty. Jak długo i z czego je robi?
- Pistacjowe tiramisu według Rozkosznego. "Rozpływa się na języku jak najlepsze lody"
Autor: RŁ/sw/sp/
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Alyona-Kos/GettyImages