Słodkie dzieła sztuki, czyli Natalie Siderserf i jej realistyczne torty. Jak długo i z czego je robi?

Słodkie dzieła sztuki
Natalie Siderserf to cukierniczka z Teksasu. Utalentowana artystka z ciasta tworzy prawdziwe dzieła sztuki. W sieci pochwaliła się m.in. tortem ze swoją podobizną, wypiekiem w kształcie cebuli, pizzy czy bohaterów z bajek. Jak je wykonuje?

Niesamowite torty Natalie Siderserf

Natalie Siderserf to artystka, która tworzy słodkie dzieła sztuki. Jak przyznała, ukończyła studia artystyczne, dlatego rzeźba i malarstwo nie są jej obce. Cukiernictwo to jednak część, która należy do jej męża. To on tworzy od podstaw kremy i ciasta, a Natalie je dekoruje. Jak wykonywane jest ciasto?

- Lubimy czasem zmodyfikować jakiś przepis, ale musimy pamiętać, aby masa była gęsta. Wówczas zdecydowanie łatwiej jest nadawać kształty niż lekkim tortom śmietanowym, kremowym. Najczęściej nakładamy warstwę z kremu orzechowego lub czekoladowego - powiedziała.

Dziewczyna zdradziła także małą tajemnicę. Jak przyznała, większość ludzi myśli, że torty pokryte są masą lukrową, tymczasem jest to specjalna czekolada do modelowania. Artystka podczas rozmowy powiedziała także, z którego tortu jest najbardziej dumna.

- Tort cebula - uwielbiam go, bo użyłam wyjątkowych materiałów, przez to wszyscy się nabierali. Ludzie naprawdę myśleli, że dodałam tam kawałki cebuli, a to był specjalny papier, który imitował jej skórę. To było podchwytliwe, bo tort wyglądał jak żywa cebula - wyjaśniła.

Pracochłonna twórczość

Artystka przyznała się także, ile zajmuje jej wykonanie tortu. Wszystko uzależnione jest od kształtu, ilości szczegółów i detali. Ciasto w kształcie jabłka Natalie jest w stanie zrobić w ciągu 4 godzin. Na odwzorowanie ozdoby potrzebuje już 35 godzin.

- Zawsze podkreślam, że sporo pracy wykonuje jeszcze przed rzeźbieniem. Muszę zebrać zdjęcia, wymyślić projekt, zbudować konstrukcję, która utrzyma tort. To żmudny proces - wyjaśnia.

Intrygujące jest również pytanie, co dzieje się z pięknymi tortami. Czy artystka je sprzedaje, a może robi wystawę? Jak przyznała, w dobie pandemii ciężko o rodzinne wydarzenia czy imprezy. Torty rozdaje więc najbliższym lub konsumuje je sama.

- Najczęściej wykonuje torty dla pojedynczych klientów. Obecnie mało jest uroczystości rodzinnych, wesel, przyjęć, dlatego robię torty, by pokazać je w Internecie. Uczę ludzi jak mogą wykonać podobne wypieki, albo tłumaczę, gdy kogoś to ciekawi. Te torty zjadam osobiście albo rozdaje znajomym, rodzinie - powiedziała.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Słodkości od Andrzeja Polana. Przepisy na ciasta bez drożdży

Ciasta z owocami. Sprawdź wiosenne przepisy Piotra Kucharskiego

Przepisy na ciasta z porzeczkami: clafoutis, tarta i tartaletki

Autor: Nastazja Bloch

Reporter: Robert Stockinger

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana