Serek mascarpone jest niezwykle delikatny w smaku i niemal pozbawiony zapachu. Sprawdza się nie tylko w deserach, ale również daniach głównych, zwłaszcza kuchni włoskiej. Kupowanie gotowego serka nie jest konieczne. Można w prosty sposób przygotowywać go samodzielnie.
Jak zrobić domowy serek mascarpone?
Do samodzielnego przygotowania domowego mascarpone wystarczy tylko śmietana kremówka 36 proc., cytryna, niewielkie sitko oraz bawełniana ściereczka.
- Śmietankę należy przelać do niewielkiego garnka i podgrzewać do momentu, aż zgęstnieje.
- Następnie należy dodać sok z cytryny i wymieszać.
- Zawartość garnka ponownie podgrzać, a następnie zdjąć z palnika i odstawić do wystygnięcia.
- Po kilku minutach do sitka włożyć czystą ścierkę i rozpocząć przelewanie ostudzonego serka.
- Po dokładnym odsączeniu przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i umieścić w lodówce.
- Serek będzie gotowy po kilku godzinach. Najlepiej otworzyć go następnego dnia.
Zobacz przepisy na potrawy, w których możesz z wykorzystać domowy serek mascarpone:
- Przepis na tort truskawkowy. Jak przygotować deser z kremem mascarpone?
- Makaron z mascarpone - prosty przepis inspirowany kuchnią włoską
- Tiramisu mascarpone – jak przyrządzić idealny, włoski deser?
- Naleśniki z truskawkami, czyli truskawkowa słodycz i sycący naleśnik. Sprawdź, jak je zrobić!
- Orkiszowe królestwo Piotra Kucharskiego. Poznaj sprawdzone przepisy
Zobacz wideo: Mascarpone na słono i na słodko
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: