Jak zrobić domowy serek mascarpone?

serek mascarpone
Lilechka75/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Serek mascarpone to produkt, który jest wykorzystywany do rozmaitych potraw, zwłaszcza różnego typu deserów. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że w dość łatwy sposób można przygotować go samodzielnie. Poznaj prosty przepis krok po kroku.

Serek mascarpone jest niezwykle delikatny w smaku i niemal pozbawiony zapachu. Sprawdza się nie tylko w deserach, ale również daniach głównych, zwłaszcza kuchni włoskiej. Kupowanie gotowego serka nie jest konieczne. Można w prosty sposób przygotowywać go samodzielnie.

Jak zrobić domowy serek mascarpone?

Do samodzielnego przygotowania domowego mascarpone wystarczy tylko śmietana kremówka 36 proc., cytryna, niewielkie sitko oraz bawełniana ściereczka.

  1. Śmietankę należy przelać do niewielkiego garnka i podgrzewać do momentu, aż zgęstnieje.
  2. Następnie należy dodać sok z cytryny i wymieszać.
  3. Zawartość garnka ponownie podgrzać, a następnie zdjąć z palnika i odstawić do wystygnięcia.
  4. Po kilku minutach do sitka włożyć czystą ścierkę i rozpocząć przelewanie ostudzonego serka.
  5. Po dokładnym odsączeniu przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i umieścić w lodówce.
  6. Serek będzie gotowy po kilku godzinach. Najlepiej otworzyć go następnego dnia.

Zobacz przepisy na potrawy, w których możesz z wykorzystać domowy serek mascarpone:

Zobacz wideo: Mascarpone na słono i na słodko

Dzień Dobry TVN

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości