Kuchnia czeska kojarzy się najczęściej z knedliczkami i dobrym piwem. Jednak restauracje czeskie serwują mnóstwo innych przysmaków. Pyszne jedzenie można dostać również w barach przekąskowych na targach i rynkach. Tu można zjeść parówki w bułce, czyli odpowiednik amerykańskiego hot doga. Czesi uwielbiają także zupy, które są podstawą każdego obiadu. Czeska kuchnia to również przysmaki na słodko. Próbując czeskich dań, ma się pewność, że niejednokrotnie zaskoczą swoim bogactwem i różnorodnością.
Adżika to przysmak popularny przede wszystkim w Gruzji, Abchazji, a także w Rosji i Turcji. Jest to pikantna pasta, której głównym składnikiem jest papryka. Adżika powinna być bardzo gęsta. Świetnie nadaje się jako dodatek do różnych dań, zarówno zup, jak i dań głównych, zwłaszcza mięsnych.
Tilapia pochodzi z Afryki. Należy do ryb, które cenione są za swoje wysokie wartości odżywcze. Pomimo tego, istnieje wielu przeciwników jedzenia tej ryby.
Kapary to nieodzowny element kuchni śródziemnomorskiej. Tę wyjątkową roślinę szczególnie upodobali sobie Włosi. Niestety w Polsce kapary są bardzo niedoceniane i rzadko pojawiają się na stołach. Wystarczy jednak choć raz spróbować potrawy z dodatkiem kaparów, żeby przekonać się, jak wybornie smakują. Sprawdź nasze propozycje!
Kwiecień plecień, a więc i my pleciemy w naszej kuchni. Kwietniowe przepisy na wyjątkowo efektowne (i efektywne) dania w Dzień Dobry TVN prezentuje jak zwykle niezawodny Andrzej Polan. Sprawdź, jak zrobić pleciony makaron, ciasto drożdżowe i zakręcony szpinak w cieście.
Jeśli myślicie, że moda na fotografowanie i opisywanie jedzenia rozpoczęła się razem z powstaniem Instagrama, to jesteście w błędzie. I choć teraz to, co trafia na nasz stół często inspirowane jest trendami wykreowanymi przez media społecznościowe, to historia promowania określonych produktów sięga XVIII wieku.
Ciasteczka marcepanowe są pyszne, słodkie, z wyjątkowym posmakiem marcepanu. To świetna przekąska dla wszystkich amatorów słodyczy. Przepisy są proste, a niektóre rodzaje ciastek robi się naprawdę szybko.
Co przygotować z ziemniaków? Z pomocą przychodzi Matteo Brunetti i zdradza swoje przepisy na gnocchi z pesto z bazylii, serową zapiekankę, torcik z ziemniaków o smaku wędzonej papryki oraz na pieczone frytki. To musi być pyszne!
Ayran to tradycyjny napój z Turcji przyrządzany z jogurtu i wody. Jest popularny nie tylko w krajach Bliskiego Wschodu, ale również w Europie i Stanach Zjednoczonych. Choć z powodzeniem można go kupić w wielu sklepach, warto przygotować go samodzielnie.
Uwielbiasz dania kuchni włoskiej? Na pizzy i makaronach doskonale zna się Cristina Catese - rodowitej rzymianki. Poznaj jej przepisy i zaskocz swoich domowników wyśmienitymi potrawami. Jak przygotować pizzę, karczochy po rzymsku oraz spaghettoni?
Wiosna to czas, kiedy w sklepach i naszych kuchniach pojawia się coraz więcej świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest botwina - to nic innego jak nasze polskie, znane, młode buraki ćwikłowe, a dokładniej rzecz ujmując to ich korzenie, delikatne liście oraz łodygi. Zobacz, jak w kuchni wykorzystuje je Sebastian Olma.
Młoda kapusta ma mało kalorii, za to sporo wartości odżywczych, m.in. błonnika i witaminy C. Co można z niej zrobić? Daria Ładocha proponuje kapuśniak z komosą ryżową, bigos z fenkułem, kapustę pieczoną z grillowanym halloumi albo po azjatycku z ziołami, mango i sezamem. Poznaj niecodzienne przepisy na dania z młodej kapusty.
Dziś w naszej kuchni powstają proste, świeże i wiosenne dania. Bakłażan z fetą, stir fry z kurczakiem i omlet ze szczypiorkiem - takie pyszności przyrządza Mateusz Gessler. Wypróbuj te wyjątkowe przepisy.
Zupa krem to świetny pomysł na pyszny, zdrowy, najczęściej szybki i lekkostrawny posiłek. Można ją zrobić z większości warzyw i łączyć z dowolnymi dodatkami - wegetariańskimi i wszystkimi innymi. Jeśli nie masz pomysłu na konkretną zupę krem, sprawdź 10 różnych przepisów.
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą, ziemniakami i botwinką, placek drożdżowy z kalafiorem i skwarkami z batatów oraz makaron ze szparagami, ale inaczej. Obiady lekkie, smaczne i roślinne przyrządza Andrzej Polan. Poznaj jego nietypowe przepisy.
Desery dla dzieci to bardzo ważna część ich jadłospisu. Idealna, słodka przekąska powinna być niewielka, lekka, możliwie najzdrowsza i oczywiście wizualnie atrakcyjna dla dziecka. Można więc śmiało puścić wodze fantazji i przygotować dla swojej pociechy słodkie, małe dzieła sztuki.
Dania dla niemowlaka należy wprowadzić do jadłospisu nie wcześniej niż po 17. tygodniu życia dziecka. Rozszerzanie diety niemowląt rozpoczyna się od pierwszej zupki mającej postać gęstego i gładkiego przecieru, np. z marchewki lub dyni. Stopniowo dietę wzbogaca się o bardziej treściwe obiadki, a także przekąski i desery dla niemowląt.
Pieczenie buraków to kulinarne wyzwanie, przed którym staje wiele osób. Przygotowanie warzyw jest proste, wymaga jednak czasu i cierpliwości. Dobry pomysł na ich przyrządzenie to pieczenie buraków w folii. Sprawdź, jak upiec buraki w plastrach lub w całości.
Placki, placuszki, croissanty, rogaliki... trzeba przyznać, że to wszystko brzmi wyjątkowo pysznie. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje sprawdzone receptury na tego typu słodkości zdradził finalista 5. edycji programu "MasterChef", Szymon Czerwiński. Oto jego przepisy.
Na ciepło, zapiekane z ciastem, a na dodatek warzywa pod serem. Proste i szybkie kanapki na drugie śniadanie, także na wynos, przygotowuje w naszej kuchni Daria Ładocha. Wypróbuj niecodzienne przepisy.
Jeśli w kuchni pojawiły się nowalijki, to oznacza tylko jedno - na talerzach zawita wiosna w pełni. Co można przygotować z wiosennych warzyw? Jak je przechowywać, aby jak najdłużej utrzymały świeżość? W kuchni Dzień Dobry TVN na te pytania odpowiada Andrzej Polan. Oto jego przepisy na dania z nowalijek.
Wiosna to dobry czas, żeby nieco zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Jak pewnie wiesz, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zadbaj o to, żeby było nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zainspiruj się przepisami Piotra Kucharskiego.
Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w diecie zwyczajnie nam szkodzi. Czym je zastąpić? Lekkie i wiosenne propozycje swoich dań przedstawia Sylwia Majcher, dziennikarka i edukatorka ekologiczna. Poznaj jej przepisy na falafele, domowe tortille, sałatkę z brokułów, cebule z boczniakami oraz smarowidło z kaszy gryczanej. A na deser - kawowa tarta bez pieczenia.
Zabajone to bardzo popularny we Włoszech deser. Przekonaj się, jaki ma smak i jak zrobić lody zabajone czy krem zabajone.
Kluski to taka "polska pizza" i nasza specjalność. Mamy ich kilkanaście rodzajów, na wytrawnie i na słodko. Kluski ciemne, knedle ze śliwkami, bryndzowe haluszki i buchty z sosem jagodowym przyrządza w naszej kuchni Grzegorz Bień, uczestnik programu MasterChef. Sprawdź jego sprawdzone przepisy.
Wilgotne muffinki czekoladowe to przekąska, której nie da się oprzeć. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a dodatkowo zachwyca smakiem i aromatem. Poznaj przepis na muffinki czekoladowe i sprawdź, jak zrobić muffinki czekoladowe w wersji bezglutenowej i bez mleka.
Tarta na słonym karmelu z migdałami, pieczony schab z gorczycą i wiosennymi warzywami oraz biały barszcz z majerankiem. Składnikiem wszystkich tych dań są jabłka. Zobacz, jakie przepisy przygotował Sebastian Olma.
Mikołaj Rey w poszukiwaniu nowych smaków, tym razem wybrał się do Jackowa Dolnego. Kucharz spotkał się tam z Barbrą Polak, aby spróbować tzw. pyzuchów. Co to za danie i jak je przygotować? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Dieta eliminacyjna matki karmiącej wdrażana jest w sytuacji, gdy u dziecka pojawiają się niepokojące objawy skórne lub ze strony przewodu pokarmowego. Kobieta karmiąca powinna wykluczyć z jadłospisu pokarm, który prawdopodobnie wywołuje alergię lub nietolerancję. W sytuacji gdy objawy nie ustąpią, konieczne jest wyeliminowanie z diety kolejnych produktów.
Dieta sirtfood stała się modna, gdy okazało się, że to właśnie dzięki niej schudła wokalistka Adele. Nazwa "sirtfood" może brzmieć tajemniczo, jednak w rzeczywistości to określenie konkretnych produktów, które przyczyniają się do szybszego chudnięcia. Jan Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania, które zawierają właśnie takie składniki. Oto jego przepisy.