Zdaniem żywieniowców, kucharzy i dietetyków rok 2016 będzie należał do roślin strączkowych. Dlatego do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dr inż. Ilonę Gałązkę-Czarnecką, która przygotowała dania zgodnie z prognozowanymi trendami. Nasz gość powiedział także, dlaczego świat oszalał na punkcie zdrowej żywności.

    W ramach akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan i Katarzyna Glinka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali kilka propozycji na pyszne i zdrowe śniadanie. Na naszym stole pojawiły się takie smakołyki jak puszysty omlet z owocami, bułeczki ze szpinakiem czy racuszki serowo-dyniowe.

    Uwielbia popularność, ale - jak mówi Anna Kalczyńska - nie gwiazdorzy. W naszej kuchni gościliśmy najmłodszego zwycięcę MasterChefa Damiana Kordasa, który w 2016 roku uruchamia swój kanał kulinarny na YouTube. Damian podzielił się z nami swoimi przepisami na sylewstrowe przekąski. Skorzystajcie z przepisow na: kotleciki jagnięce z sosem z rukoli, tatara z łososia, czosnkowe krewetki z gejpfrutowym guacamole oraz bezy z kremem ajerkoniakowym i malinami. Smacznego!

    Jak przygotować sobie zdrowe jedzenie na cały dzień poza domem? Oto menu na cały dzień zaproponowane przez gości Dzień Dobry TVN: Anię Starmach i trenera personalnego Tomasza Choińskiego: kuskus z owocami, koktajl z buraka i banana, kurczak z kaszą jaglaną i morelami, szpinak i brokuły oraz łosoś z ogórkiem i czarnuszką.

    Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy ze zdrowych mrożonek: wegetariańskie curry, zapiekane warzywa na patelnię, purée z zielonego groszku z kotlecikami z polędwiczki wieprzowej i chlebki naan z czarnuszką. Skrzystajcie z jego przepisów! Dlaczego zimą warto sięgać po zamrożone warzywa?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i śledź w trzech odsłonach: w bułce maślanej z marynowaną cebulą, w sosie curry z pieczonymi ziemniakami i smażony z warzywami oraz sosem chrzanowo-jabłkowym. Smacznego!

    Wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia. W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey pokazał, jak przygotować: karpia i fondue z porów, dzwonki karpia w sosie normandzkim oraz karpia w pomidorach i limonce.

    W kuchni Dzień Dobry TV: dynia faszerowana, smażony sandacz na purée z dyni oraz krem z dyni i wędzonych śliwek. To trzy propozycje dyniowych przepisów przygotowanych dziś rano przez naszego gościa Jana Kuronia. Lubicie dynie? Macie jakieś swoje ulubione dyniowe dania?

    W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Andrzej Polan, któremu pomagała Agnieszka Cegielska. Tematem przewodnim ich dań były zioła. Co powiecie na makaron z cukinią i świeżymi ziołami, kanapki z kozim serem i ziołami, kaszę pęczak z porami, tymiankiem i orzechami włoskimi oraz ziołowe chipsy ziemniaczane?

    Nadszedł czas na spotkania przy grillu. Co podać naszym gościom, którzy nie jedzą mięsa? Z pomocą, w kuchni Dzień Dobry TVN, przyszedł nam Przemysław Ignaszewski. Zobacz, jak zrobić wegański sos tzatziki, "Karkówkę" z seitanu, grillowane pieczarki z portobello z pietruszkowym pesto i sosem tzatziki oraz warzywne szaszłyki z musztardowym tofu. Pycha!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Lara Gessler przygotowała pyszne słodkości, których smak wzbogaciła ziołami. Co powiecie na czekoladę z migdałami i lawendą, maślane ciasteczka z czarnuszką czy ricottę z syropem laurowym i figami na cydrze.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował przekąski idealne na przyjęcie andrzejkowe. Co powiecie na gulasz, a na deser tort ptysiowy z karmelem!

    By spróbować podkarpackich przysmaków, wybraliśmy się razem z dziennikarką Katarzyną Jaroszyńską do Krosna na festiwal "Karpackie Klimaty". W mieście słynącym z produkcji szkła Kasia spotkała się z kucharzem Pawłem Dobrzańskim, uczestnikiem pierwszej edycji programu "Azja Express", który przygotował potrawy kuchni regionalnej. Skorzystajcie z przepisów Pawła na królika duszonego w podkarpackim winie oraz naleśniki z jogurtem i owocami. I koniecznie spróbujcie podkarpackich chlebów!

    Oprócz receptur na ciasto, pokażemy jak jeszcze można wykorzystać je w potrawach - wyjaśniają Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.

    Na plaży w Kołobrzegu Olivier Janiak spotkał się w strefie marki Tarczyński z Ulą Chincz, która przygotowała dla nas pyszne i sycące śniadanie. Dziennikarka przyznała, że śniadanie to dla niej najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Ula dodała, że nawet kiedy ma zdjęcia skoro świt, zawsze znajdzie chwilę, by zjeść pożywne śniadanie. Dla widzów Dzień Dobry Wakacje przygotowała pyszne parówki, zdradzając przy okazji jak kupować najlepsze.

    Lato to najlepszy czas, aby w miłym towarzystwie wrzucić coś na ruszt. Swoje propozycje na grilla przedstawili w strefie Kikkoman Projektu Plaża szef kuchni Aureliusz Wilk i Szymon Czerwiński, finalista programu MasterChef. Rozmawiał z nimi Olivier Janiak.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał smaczne i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu pasty. Piotrek serwował je z własnoręcznie wypieczonym chlebem. Spróbujecie przypisów w swojej kuchni?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała pyszności, w których głównym składnikiem było ciasto francuskie. Na stole pojawiły się: tartaletki, śródziemnomorski warkocz z pesto oraz paszteciki. Na deser Daria dołożyła drożdżowe bułeczki z cynamonem.

    Pierwsza myśl, która przychodzi większości nam do głowy, gdy zastanawiamy się, co zabrać na piknik to pewnie kanapki. A przecież można przygotować tyle innych prostych i bardzo smacznych dań! Kilka propozycji przedstawił w kuchni Dzień Dobry Wakacje David Gaboriaud.

    Joanny Jędrzejczyk nikomu przedstawiać nie trzeba. U boku polskiej mistrzyni występuje dziś Janek Paszkowski, najmłodszy uczestnik i wielkie odkrycie pierwszej edycji telewizyjnego programu „MasterChef”. Joanna i Jan napisali razem książkę „Jedz, śmiej się i walcz!”. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN serwują swoje ulubione potrawy.

    Meteorolodzy zapowiadają falę upałów, więc nie pozostaje nam nic, jak tylko chłodzić się na wszelkie możliwe sposoby. A że w czasie upałów należy się też nawadniać, najlepszym rozwiązaniem na gorące dni zdecydowanie są chłodniki. W Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował zupy chłodne, pyszne i zdrowe. Na naszym stole pojawiły się: zimna zupa z avocado, arbuza, melona, rzodkiewki ze smażonym halibutem, zimna zupa z buraka, z duszonym indykiem i sadzoną pajdą, a także avocado w maślance, rabarbar w miodzie, kurczak i szynka dla kontrastu.

    Trwa sezon na botwinkę, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował pyszne dania z młodych liści i korzenia buraka bazujące na pasteryzowanym bulionie warzywnym. Na naszym stole pojawiły się: chłodnik, tarta z botwinką, a także sałatka z glazurowanej botwinki i kaszy gryczanej.