Syrop daktylowy to jeden z zamienników białego cukru, charakteryzujący się ciekawym smakiem i aromatem. Występuje pod postacią ciemnego i gęstego miodu, który pozyskuje się w formie soku z daktyli. Syrop daktylowy jest ceniony ze względu na swoje właściwości i wartościowy skład.
Trufle z gorzkiej czekolady i konfitury różanej, babeczki z kremem czekoladowym i migdałami oraz czekoladowe pralinki z marcepanem - takie pyszne słodkości przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN jeden z najsłynniejszych i najlepszych polskich cukierników Janusz Profus.
Po produkty bezglutenowe sięgają najczęściej osoby, które zmusza do tego stan zdrowia. Są to przede wszystkim chorzy na celiakię, czyli tzw. chorobę trzewną, a także osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Dietę bezglutenową wybiera również sporo osób, które poszukują sposobów na zdrowsze odżywianie. Produkty bez glutenu oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa, niektóre zawierają napis potwierdzający brak glutenu w składzie.
Do długiej przerwie od normalnego trybu pracy i szkoły możemy mieć problem z pomysłami na zdrowe śniadania. Czasem jesteśmy tak zabiegani, że nie mamy głowy do tego, żeby codziennie wymyślać nowe menu, przez co wchodzimy w nudną rutynę. Można jednak tego ukniknąć. Sprawdź nasze przepisy i wprowadź zdrowe nawyki żywieniowe do swojego życia.
Ciasto ucierane ze śliwkami sprawdzi się wyjątkowo dobrze jako jesienny przysmak z wykorzystaniem sezonowych owoców. Właśnie teraz śliwki są najpyszniejsze, a w dodatku są bogate w składniki odżywcze. Wypróbuj prosty przepis krok po kroku.
Cereal milk latte to połączenie kawy z mlekiem po płatkach śniadaniowych. Tę kulinarną nowość pokochali użytkownicy TikToka, którzy urozmaicają przepis według własnych pomysłów. Jak przygotować śniadanie 2 w 1?
Żelazne kluski, zwane też szarymi lub przecierakami to typowo polska potrawa mączna z dodatkiem ziemniaków. Nie wiadomo skąd dokładnie pochodzi - w wielu miejscach Polski jest uznawana za danie regionalne. Jak ją przygotować? Sprawdź prosty przepis krok po kroku.
Wino to jeden z najpopularniejszych trunków na całym świecie. Co ciekawe, jego historia rozpoczęła się już w trzecim tysiącleciu przed naszą erą. Sięgając po ten napój, warto wiedzieć, jakie są rodzaje win, by wybrać ten, który najbardziej nam odpowiada, a zarazem pasuje do konkretnej sytuacji.
Znane od tysięcy lat, przyrządzane z okazji chińskiego Nowego Roku, mają szczególne miejsce w kuchni chińskiej. Są bardzo delikatne, a jednocześnie chrupiące. Podaje się je z farszem mięsnym, owocami morza lub warzywami. Jiaozi idealnie smakują maczane w sosie sojowym.
Zobacz, jak przygotować pożywny posiłek na początek dnia. Poznaj przepisy Jaśka Kuronia na owsiankę, quesadillę z jajkiem, pancakesy z borówkami i muffiny z dynią.
Opieńki to niepozorne, małe grzybki, które kryją w sobie wyjątkowy smak. Świetnie sprawdzają się w postaci marynowanej, jak i świeżej - w sosach. Taki opieńkowy sos można dodać np. do ziemniaków, kasz, mięs, makaronów. Sprawdź szybki i prosty przepis.
W naszej kuchni Sebastian Olma pokazał, jak przygotować pyszne i niebanalne śniadanie dla ucznia, które można zabrać do szkoły i zjeść ze smakiem między lekcjami. Zobacz przepisy.
"Przepis na kuskus z kalafiora" – to hasło, które coraz częściej wpisywane jest do wyszukiwarek internetowych. Nic dziwnego, bo kalafiorowe ziarenka nie dość, że są pyszne i zdrowe, to śmiało mogą konkurować z klasycznym kuskusem z pszenicy durum. Podpowiadamy, jak zrobić kuskus z kalafiora i dlaczego warto.
W polskiej kuchni nie brakuje różnych potraw na bazie mąki. Co region, to inna wariacja na ten temat. Jedną z nich są podkarpackie placki o nazwie proziaki. Są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Sprawdź przepis krok po kroku.
Sos holenderski to ciekawy dodatek do wielu dań. Jak zrobić dobry sos holenderski? Jaki przepis na sos holenderski jest najlepszy? Do czego sos holenderski będzie pasował?
Lato to sezon na warzywa. O tym, że można je przyrządzać na wiele sposób, przekonuje w naszej kuchni Andrzej Polan. Zobacz, jak przygotowuje kotlety z bobu i zielonego groszku, podpłomyk à la calzone oraz spaghetti warzywne.
Wiosna pełną parą - także na talerzu. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował dania ze szparagami, boczniakiem, młodą kapustą i rabarbarem. Oto przepisy zwycięzcy programu "MasterChef".
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Kurki, borowiki i podgrzybki kuszą swoim aromatem. Jak prawidłowo je ususzyć, żeby zachowały swój smak co najmniej do Wigilii? Sylwia Majcher, dziennikarka i propagatorka zero waste przedstawia swoje sposoby.
Figi mają mnóstwo wartości odżywczych i zastosowań zdrowotnych. Zawierają dużo magnezu i wapnia, pomagają w przypadku problemów z osteoporozą, są dobre na stres. Właśnie zaczyna się na nie sezon. Najpopularniejsze w polskiej kuchni są te suszone, które dodaje się do deserów, dżemów, musów. Można je także jadać na surowo razem ze skórką. Wspaniale komponują się z wytrawnymi daniami, słonymi serami, wędlinami. Najlepiej łączyć je z drobiem, przygotowując np. tajine z kurczaka lub kaczkę.
Awokado jest bardzo specyficzne. Nie jest tak słodkie jak inne owoce, ale ma za to mnóstwo witamin i mikroelementów. Wyjątkowy jest także jego miąższ – można go przyrządzać na różne sposoby. Jak jeść awokado? Najlepiej wykorzystywać je jako dodatek do zdrowej diety.
Urzekają aromatem kokosa, zniewalają delikatnym smakiem i przywodzą na myśl wspomnienia upalnych wakacji. Szybkie ciasteczka kokosowe to świetny sposób na pyszną przekąskę, która skradnie serca wszystkich domowników. Chcesz skosztować ciasteczek pachnących latem? Wypróbuj jeden z naszych sprawdzonych przepisów i ciesz się pysznym smakiem kokosowych łakoci!
Sok z pigwy znany jest z wielu korzystnych dla zdrowia właściwości. Zawiera cenne witaminy i minerały, w związku z czym stosuje się go wspomagająco w leczeniu przeziębień i grypy. Jak zrobić sok z pigwy, by móc cieszyć się jego prozdrowotnymi walorami?
Kandyzowane owoce to idealny sposób nie tylko na zdrowszą wersje słodyczy, ale także dobry pomysł na ich zakonserwowanie. Cukier, podobnie jak sól, jest bowiem naturalnym konserwantem. Dzięki kandyzowaniu możemy zrobić owocowe słodycze, które wytrzymają niemal całą zimę - o ile ich przedtem nie zjemy! Przedstawiamy dwa proste i pyszne sposoby na kandyzowane jabłka.
Papryka to warzywo, które nie tylko dobrze komponuje się z różnymi potrawami, ale również wzbogaca dania wizualnie - w zależności od rodzaju przyjmuje różne barwy, co nie jest bez znaczenia dla ostatecznego wyglądu dania.Sprawdź wyjątkowe przepisy Tomasza Grabskiego na pyszne posiłki, których głównym składnikiem będzie właśnie papryka.
Owoce mirabelki zbierane są od ostatnich tygodni lipca do ostatnich tygodni sierpnia, a czasem nawet jeszcze we wrześniu. W tym czasie jest najsmaczniejsza i warto wykorzystać ją w kuchni. Świetnym sposobem jest ciasto z mirabelką. Zobacz kilka prostych przepisów na ciasto z mirabelkami i wybierz coś dla siebie.
Syrop kukurydziany jest powszechnie stosowany w produktach spożywczych, jednak jego właściwości pozostawiają wiele do życzenia. Zobacz, jakimi innymi słodzikami możesz zastąpić syrop z kukurydzy.
Domowe ciasteczka bez pieczenia? Oczywiście! Poniżej wyjątkowo prosty przepis na słodką przekąskę, do której wystarczy zaledwie kilka składników. Nie będzie potrzebny nawet piekarnik!
Bogactwo polskiej kuchni coraz częściej jest doceniane nie tylko w kraju, ale także na arenie międzynarodowej. Chętnie wracamy do korzeni i sięgamy po tradycyjne potrawy - takie, jakie przygotowywały nasze mamy i babcie. Z okazji Dnia Polskiej Żywności Jan Kuroń postanowił odświeżyć nieco te przepisy.
Schyłek lata i początek jesieni to czas, kiedy dostępnych jest najwięcej sezonowych warzyw i owoców. Przygotowanie z nich aromatycznych i pysznych sałatek zajmuje najczęściej zaledwie kilka chwil. Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji programu "Masterchef" stworzyła dla nas