Andrzej Polan postanowił przyjść nam z pomocą w tym trudnym okresie jakim jest przesilenie wiosenne. Popraw sobie nastrój, zredukuj stres i dostarcz organizmowi hormonów szczęścia. Oto przepisy mistrza kuchni, które przegonią złe samopoczucie: pieprz na przesilenia - miska makaronu i warzyw dla łagodzenia nastrojów, dorsz zimowy z jabłkami na stres i kruche babeczki z mąki gryczanej i śliwka w czekoladzie na hormony szczęścia.

    Papryka, jak mało które warzywo, nadaje się do nadziewania. Mieści się w niej sporo farszu, dlatego możliwe jest przyrządzenie sycącego dania z papryką w roli głównej. Jest dużo sposobów przygotowania papryki faszerowanej, więc niezależnie od tego, czy jesz mięso, czy nie, możesz pokusić się o jej podanie. Papryka faszerowana wege będzie doskonałą alternatywą dla mięsnych posiłków.

    Zdrowe i pożywne śniadanie dla dziecka ma pozytywny wpływ na jego pamięć i koncentrację, a tym samym ułatwia uczenie się. W codziennej diecie dziecka należy zadbać nie tylko o pierwszy posiłek, ale również o drugi, który dziecko zabierze ze sobą do przedszkola czy szkoły. Pomysłem na zdrowe drugie śniadanie są np. gofry z szynką, serem i warzywami.

    Przepis na sernik otulony czekoladą wg Stefana Bruderera - Maitre Chocolatier Lindt. Co można wyczarować z ciasteczek maślanych, serka kremowego i gorzkiej czekolady? Nasz gość od 16 roku życia zaangażowany jest w sztukę tworzenia czekolady. Swoją karierę zaczynał jako praktykant w cukierni niedaleko Zurychu. Następnie studiował sztukę i design oraz technologię żywności. Na co dzień stara się łączyć te dwie dziedziny. Czekolada to jego pasja.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Michał Korkosz aka Rozkoszny przygotował dania, w których jednym z głównych składników była cytryna. Na stole pojawiły się: tarta cytrynowa, makaron al limone, pieczony brokuł z brukselką, cytryną i chrupiącym parmezanem.

    Sękacz, mimo że wywodzi się z Niemiec, w Polsce wypiekany jest przede wszystkim na Podlasiu. Podlaski sękacz to klasa sama w sobie i został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Poznaj lepiej to wyjątkowe ciasto.

    Dziennikarz Mateusz Hładki uczył się pod okiem Lary Gessler, jak robić faworki, zwane też chrustem. Dlaczego Lara Gressler woli robić faworki na samych żółtkach? Jaki jest jej sekretny składnik? Na czym powinno się smażyć faworki? I dlaczego ciasto na faworki należy bić? Skorzystajcie z jej przepisu na faworki!

    Szefowa kuchni Beata Kartowicz pokazała w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować puszyste ciasta. Mogliśmy spróbować: ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone, ciasto jogurtowe oraz ciasto pomarańczowo-migdałowe. Palce lizać!

    Zniewalający aromat orientalnych przypraw, cienkie chrupiące ciasto i wspaniałe nadzienie, które z powodzeniem możesz przygotować w wersji mięsnej albo wegetariańskiej. Pierożki samosa cieszą się ogromną popularnością na całym świecie, a ich podstawowy przepis doczekał się już licznych modyfikacji. Nasza propozycja to samosa z kurczakiem. Przepis na to pyszne hinduskie danie jest wyjątkowo prosty i zawsze się udaje!

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy uczestniczkę MasterChefa i autorkę książek kulinarnych Samar Khanafer. Przygotowała dla nas: pastę z pieczonych pieczarek z tymiankiem, pastę z łososia i awokado, pastę z tofu oraz czekoladową pastę z sezamem.

    Walentynkowe przepisy z afrodyzjakami. Śniadanie - cynamonowy omlet z jabłkami, obiad - curry z jagnięciną i afrodyzjakami, kolacja - krewetki z szafranem, a na deser sorbet truskawkowy z chili i gorącą czekoladą! Przepisy, które zabiorą Was w podróż z kuchni, prosto do sypialni!

    Sprawdź przepisy na pyszne drożdżówki z jabłkami i kruszonką, drożdżowe rogaliki z kapustą i grzybami, szwedzkie plecione bułeczki drożdżowe. Zobaczcie jakie pyszności przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska!

    Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji, do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Matteo Brunetti, aby pokazał, jak przygotowuje się włoską pizzę z prawdziwego zdarzenia.

    W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Sebastian Olma przygotował dania z serem pleśniowym: tosty z chleba pszennego na zakwasie z wędzonym pstrągiem, serem Brie i salsą pomidorową z zielonym pieprzem; podpłomyki z pesto ziołowym, serem gorgonzola, orzechami nerkowca, pieczonymi zimowymi warzywami i kremowym żółtkiem oraz zapiekankę makaronową z polskim serem Frontiera Blue, kalafiorem, liśćmi młodego szpinaku i chrzanem.

    Ostatnio dołączyła do obsady serialu „Sama Słodycz”. Najchętniej gotuje dania kuchni włoskiej. Gotowania uczyła się od swojej mamy. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Sienkiewicz przygotowała: polędwiczkę na zimno z dresingiem migdałowo-chrzanowym, ciastka francuskie z masą migdałową oraz gulasz warzywny z prażonymi migdałami. Smacznego!

    Jak zrobić sos do pizzy? Takie pytanie pojawia się w głowie wielu osób, które postanowiły samodzielnie przyrządzić słynne włoskie danie. Oprócz odpowiedniego ciasta to jeden z głównych składników potrawy, który świadczy o jej wyjątkowości i smaku. Czy istnieje jednak jeden przepis na sos do pizzy? Okazuje się, że niekoniecznie – wszystko zależy od upodobań i preferencji osoby, która go przygotowuje.

    Wyjątkowe przepisy na pizzę. Co powiecie na pizzę gryczaną z burakami, wołowiną i kiszonymi ogórkami lub na pizzę z jarmużem, papryką i boczniakami? Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN świętowaliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Andrzej Polan udowodnił, że pizza niejedno ma imię :)

    Pizza to danie znane praktycznie na całym świecie. Jest niezwykle smaczna, dzięki czemu lubią ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Przyrządzenie prawdziwej włoskiej pizzy wymaga jednak kierowania się pewnymi wytycznymi. Co więc należy zrobić, by móc cieszyć się klasycznym smakiem prosto ze słonecznej Italii?