Domowa nalewka z agrestu - wyborny trunek dla miłośników owoców sezonowych. Jak ją przygotować?

Butelka wypełniona zielonym trunkiem i owocami agrestu
Shaiith
Owoce sezonowe to źródło cennych witamin, które doskonale wpływają na zdrowie i odporność organizmu, warto więc sięgać po nie jak najczęściej. Domowa nalewka z agrestu, choć zrobiona na bazie alkoholu, posiada nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale też właściwości prozdrowotne.

Sezon na agrest rozpoczyna się już na przełomie maja i czerwca, ale trwa zaledwie kilka tygodni. Możliwości zastosowania w kuchni tego wyjątkowego owocu jest wiele. Przygotowana z niego nalewka jest bardzo zdrowa, a jej przygotowanie nie wymaga doświadczenia czy zaawansowanych umiejętności.

Właściwości agrestu

Agrest to owoc, który nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Niesłusznie, ponieważ jego dobroczynne właściwości wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Agrest to niezastąpione źródło witaminy C. Ten niepozorny zielony owoc zawiera jej znacznie więcej, niż popularne cytrusy, po które często sięgamy. Wysoka zawartość luteiny sprawia, że spożywanie agrestu doskonale wpływa na wzrok. Jego potencjał powinny docenić także kobiety w ciąży oraz panie, które planują powiększyć rodzinę - agrest zawiera bowiem dużą ilość kwasu foliowego. Miłośnicy diet odchudzających znajdą w nim z kolei błonnik, który dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego.

Domowa nalewka z agrestu - przepis

Słodki i zdrowy agrest doskonale smakuje na surowo, jednak przyrządzane z niego przetwory pozwalają na dłużej zachować smak lata. Warto wykorzystać sezon na świeże owoce i przygotować z nich pyszności, które podczas chłodniejszych miesięcy będą przywoływać wspomnienie wakacyjnych dni.

Nalewka z agrestu z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym wielbicielom domowych trunków.

Składniki na nalewkę z agrestu:

  • 2 kg dojrzałego agrestu;
  • 1 l alkoholu 40%;
  • 1 l alkoholu 98%;
  • 500 g cukru.

Przygotowanie nalewki z agrestu:

  1. Owoce agrestu umyj i odsącz na durszlaku, następnie usuń z nich szypułki.
  2. Wrzuć owoce do dużego słoja (powinien pomieścić 2 litry alkoholu i pozostałe składniki). Lekko nagnieć agrest za pomocą dłoni lub drewnianej łyżki.
  3. Dodaj cukier i zalej alkoholem.
  4. Słoik szczelnie zakręć i odstaw na minimum dwa tygodnie w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Co pewien czas delikatnie nim potrząsaj.
  5. Po upływie dwóch tygodni przefiltruj nalewkę i rozlej ją do butelek.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Przetwory z pomysłem

Dzień Dobry TVN

Autor: Magdalena Brzezińska

podziel się:

Pozostałe wiadomości