Jednym z elementów kuchni molekularnej jest gotowanie w niskiej temperaturze. A hjednym z najbardziej uznanych praktyków kuchni molekularnych jest Hiszpan Ferran Adria. Prowadzi restaurację El Bulli w pobliżu Barcelony. Średni rachunek w El Bulli wynosi 300 euro za osobę, a i tak do końca tego roku wszystkie stoliki są już zarezerwowane.

    Kuchnia molekularna to kuchnia, w której w nieograniczony sposób stosuje się prawa fizyki i chemii w oparciu o naturalne składniki. Jest to kuchnia, w której po zastosowaniu odpowiednich, naturalnych składników powstają dania pozornie niemożliwe do stworzenia, np. kawior z marchewki

    Dziś w naszym studiu gotowali Grzegorz Birek i Artur Pijanowski - kucharze warszawskiego hotelu Intercontinental.

    On jest jednym z najlepszych szefów kuchni w Polsce. Ona była finalistką MasterChef Junior. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje siły połączyli Wojciech i Zuzanna Harapkiewiczowie! Wspólnie uraczyli nas sałatką soligrano z półgęskiem, zupą dyniowo-rokitnikową z krewetkami oraz tatarem z jelenia ze smażonymi kurkami. Pycha!

    Beata Kartowicz wraz z córką Anną przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z dodatkiem miodu: makaron linguine z warzywami i miodem, sałatkę z winogron, camemberta i fig w miodowym sosie vinaigrette i grillowanego kurczaka z wyśmienitym sosem jogurtowo– miodowo– musztardowym.

    Maroko to zaczarowane miejsce pełne barw i zapachów. Na skrzyżowaniu Europy i Afryki kuchnia marokańska kusi bogactwem smaków. Aromatyczne przyprawy, soczyste warzywa i pomarańcze pachnące słońcem. Tak, jak w Indiach ryż z curry, tak w Maroko tagine z kuskusem stanowią podstawę diety. Tagine to rodzaj gulaszu. Danie gotuje się długo w glinianym garnku z mnóstwem przypraw. Najlepiej smakuje z gotowaną na parze z bulionu kaszą, sałatką i chlebem.

    Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej proponują dziś kuchnię makaronową. Czy skusicie się tagliatelle z bobem groszkiem i fasolką?

    Kucharz Joseph Seleetso proponuje przepis na makaron z sashimi, spaghetti razowe z cytrusowymi szparagami oraz ravioli z kurczaka i pieczone warzywa.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Sylwię Gliwę, aktorkę. Gwiazda serialu "Na Wspólnej", w towarzystwie Piotra Kucharskiego, pokazała nam kilka smakowitych i lekkich potraw z makaronu, między innymi makaron z bobem, groszkiem i marchewkami, zapiekankę makaronową z łososiem i szparagami czy sałatkę makaronową z fasolką, pomidorkami i winegretem koperkowym.

    Do kwiatów - o czym nie wszyscy wiedzą - zaliczamy między innymi brokuły i kalafiory. W Polsce tradycja jedzenia kwiatów narodziła się przed druga wojną światową, a w Anglii jeszcze w średniowieczu. Dziś w Dzień Dobry TVN mogliście się dowiedzieć więcej o tej niecodziennej odmianie kuchni.

    21 czerwca to pierwszy dzień lata i noc świętojańska, podczas której panny na wydaniu puszczają na wodę wianki z kwiatów. Dlatego w kuchni nie mogło zabraknąć kwiatów. Była sałatka z bratków nasturcji i ogórecznika, smażone kwiaty cukinii oraz kwiaty czarnego bzu z różą i kwieciste chińskie brokuły. Mnóstwo kolorów, zapachów i niezapomnianych smaków.

    W naszej kuchni kwiaty, z okazji Dnia Kobiet, a na talerzu karczochy i krem z korzennych warzyw przygotowany przez mistrza Andrzeja Polana. Kucharz przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN także gnocchi z kwiatami brokułów, krewetkami i pomidorami oraz kuskus z kalafiora, puree z kalafiora i halibuta na chrupiąco. Skorzystajcie z jego przepisów!

    Wreszcie każdy w Warszawie będzie mógł jeść koszernie. Nowa restauracja tel-aviv serwuje dania, przygotowane zgodnie z zasadą koszeru. Jest to szczególnie ważne nie tylko dla Żydów, ale i dla wegetarian.

    Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" Kim Jae Hak i Edward Grobelny postarali się przybliżyć tajniki kuchni koreańskiej. Dzięki ich przepisom, sami możecie się przekonać, jak smakują typowo koreańskie potrawy.

    Z Josephem Seeletso wybraliśmy się kulinarną podróż do Korei. Kucharz z Botswany przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN ostrą zupę z wołowiną i zieloną cebulką, zapiekane jajko z zieloną cebulą, sałatkę ze szpinakiem i ziemniaki w słodkim sosie sojowym. Brzmi apetycznie...

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało egzotyką, od samego rana przygotowywaliśmy potrawy z dalekiej Korei!

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN króluje mistrz niebanalnych, niezwykle egzotycznych połączeń smakowych – Joseph „Józek” Seeletso. Zainspirowany „jogurtowym prześwietleniem” Katarzyny Boskackiej, pokaże wam, w jaki sposób można wykorzystać zwykły jogurt naturalny do przygotowania naprawdę wykwintnych.

    W kuchni Dzień Dobry Wakacje, Andrzej Polan przygotował dziś trzy dania na bazie jogurtu: kurczaka w jogurcie z ogórkami marynowanymi i porzeczką, racuszki ze śliwkami, jogurtem gęstym i cynamonem i krokiet z kaszanki wiejskiej z jogurtem gęstym i sosem z młodego buraka. Smacznego! :)

    Brygida bardzo lubi grzyby, uważa, że są najlepszym polskim towarem eksportowym, teraz jest sezon na borowiki o prawdziwki, często wykorzystuje grzyby w swojej kuchni. Dziś w "Dzień Dobry TVN" pokazała nam co można przy ich pomocy wyczarować.

    Wśród owocowych smaków jesieni, obok jabłek i śliwek nie może zabraknąć także gruszek. „Klapsa”, „Konferencja” czy "Paryżanka"... każdy ma swoją własną faworytkę. Idealna zarówno na deser, jak i w wersji wytrawnej. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje kulinarne wariacje z gruszką zaserwowały Beata i Paulina Kartowicz.

    Wśród owocowych smaków jesieni, obok jabłek i śliwek, nie może zabraknąć gruszek. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje kulinarne wariacje na temat gruszek zaprezentowali: Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło. Koniecznie wypróbuj przepis na tartę z gruszkami i serem pleśniowym lub gruszki w sosie waniliowym.

    Grek Theofilos Vafidis, który w Polsce mieszka od wielu lat, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania kuchni greckiej. Nadają się one idealnie do jedzenia w upalne dni.