Tłuszcze roślinne są bogate w kwasy Omega-3 i 6 i warto je wykorzystywać w kuchni na co dzień. Zobacz, co z masełkiem roślinnym proponuje podać Piotr Kucharski. Poznaj jego przepisy na bagietki, sałatkę z pieczonymi boczniakami, buraczkową misę, gofry i tofurnicę.
Śniadanie, obiad, przekąska i kolacja - jak stworzyć idealne menu? Z pomocą przychodzi dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska. Poznaj jej przepisy na owsiankę z jagodami, kaszotto z grzybami i dorszem, pieczone warzywa z twarogiem, surówkę z czerwonej kapusty, pastę z dyni do chleba i zielony koktajl.
Joanna Przetakiewicz podzieliła się z fanami swoim sprawdzonym przepisem na makaron w wersji wegetariańskiej. Projektantka przyznała, że to danie należy do ulubionych jej średniego syna. Jak przygotować rozgrzewającą zimową pastę z pomidorami?
Dania na bazie masła są niezwykle smaczne, zwłaszcza te w wykonaniu Mariety Mareckiej. Blogerka kulinarna przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: pstrąga w papilotach z masłem ziołowym, kalafiorem, brokułem i orzechami, quiche z grzybami i cheddarem, a także baklawę śliwkowo-orzechową.
Przepisy na szybkie dania są idealne dla osób, które nie mają wiele czasu na gotowanie. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował je Sebastian Olma. Potrawy, które przygotował to: zielona pasta z brokułami, szpinakiem i kozim serem, smażony dorsz z patelni z pomidorkami, kaparami i rukolą, a także kaszotto z kurczakiem, szpinakiem i kawałkami dyni piżmowej.
Nie masz pomysłu na deser? Skorzystaj z prostych przepisów Beaty Kartowicz na pyszne słodkości. Zobacz, jak przygotować faworki i babeczki z ciasta francuskiego, sernik z serków homogenizowanych oraz bardzo czekoladowe ciasto z bananami. Tymi wypiekami zachwycisz babcię, dziadka i całą rodzinę!
Babcina kuchnia to jedno z najpiękniejszych wspomnień dzieciństwa. Rosół z kluskami, placki ziemniaczane, kluski z białym serem, knedle ze śliwkami, murzynek z polewą czekoladową - tym daniom mało kto potrafi się oprzeć. Zobacz, jak przysmaki z dzieciństwa przyrządza Daria Ładocha.
W Dzień Miłośników Sera Matteo Brunetti przygotował dania z tego pysznego przysmaku. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: mozzarella in carrozza, rolada z mozzarelli, trufle serowe, a także wiejska zapiekanka z ciasta francuskiego.
Szymon Czerwiński przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN zwykłe dania, ale zrobił je tak, że wyglądają jakby pochodziły z dobrej restauracji. Na naszym stole pojawiły się więc: tatar z łososia, brioszka z kaszanką i musem jabłkowym, mielone oraz mini serniki z musem mango.
Słoneczna tarta z musem z dyni i suchą krakowską, okrągły comber czekoladowy i bukiet czerwonych róż - to dania, które na pewno poprawią nam humor w Blue Monday. W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Andrzej Polan.
Tym razem Piotr Kucharski zabrał nas do świata wypieków, które każdy może przygotować we własnym domu. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał nam, jak zrobić chleb żytni z ziemniakami i przepyszne kajzerki. Nie zabrakło również drożdżówek.
Z boczniaków i papryki, węgierski albo z warzyw i kaszy jaglanej. Gulasz można zaserwować na wiele sposobów. W Dniu Pikantnych Potraw Andrzej Polan stawia na wyraziste smaki i rozgrzewające dania. Zobacz, jak przyrządza je w naszej kuchni.
Podczas przygotowywania dań Grzegorz Zawierucha korzysta z kilku sprawdzonych patentów. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak zrobić soczystego kurczaka, aromatyczny bulion drobiowy i puszystą jajecznicę.
Rolnik z ponad 20-letnim stażem musiał wyrzucić ponad tysiąc ton buraków, które wyrosły krzywe, w kształcie znaków zapytania. Stracił przez to kilkaset tysięcy złotych, a z ziemi utrzymuje całą rodzinę. Daria Ładocha postanowiła dać szansę podobnym warzywom i w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała z nich pyszne dania.
Śląskie, ruskie, kopytka, leniwe, z dziurką, na słodko i wytrawnie. Polacy mają w zanadrzu mnóstwo przepisów na kluski. Swoje przedstawiła w kuchni Dzień Dobry TVN Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji programu "MasterChef" i szefowa kuchni.
Masło podnosi walory smakowe wielu dań. Jest podstawą nie tylko słodkich ciast, ale również potraw wytrawnych. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował przy jego pomocy: czekoladowe eklerki z kremem, pierś kurczaka kukurydzianego z solonym grzybowym masłem i gotowanymi na parze warzywami, a także angielskie muffiny z wędzonym łososiem i sosem holenderskim.
Wegańskie potrawy mają coraz więcej zwolenników. Popularnością cieszą się zwłaszcza łatwe w przygotowaniu zupy. Zobacz, jak w naszej kuchni Jan Kuroń przyrządza chlebową z cieciorką, kapuścianą, cebulową oraz fasolową z dynią i jarmużem.
Pierogi, naleśniki czy kawałki kurczaka to dania, które dzieci uwielbiają. Przepisy inspirowane kuchniami świata pozwalają nie tylko poznawać smaki, ale także kulturę i zwyczaje innych państw. W naszym programie potrawy dobre na czas ferii przygotował Tomasz Grabski, który do rodzinnego gotowania zaprosił 10-letniego syna Juliana.
Olej makowy słynie ze swoich właściwości leczniczych. Bogata w składniki odżywcze emulsja ma szerokie zastosowanie w profilaktyce i terapii chorób sercowo-naczyniowych, wykwitów skórnych i chorób dermatologicznych czy zaburzeń odporności. Olej z maku stosowany jest też w kosmetyce estetycznej.
Pieprz czerwony to świetna alternatywa dla tradycyjnego pieprzu czarnego. Choć na co dzień nie sięga po niego wiele osób, stanowi łatwo dostępną przyprawę, którą warto wypróbować ze względu na jej właściwości. Czerwony pieprz polecany jest zwłaszcza tym, którzy preferują mniej pikantne potrawy.
Na imprezę, do pracy, na szybki obiad czy jako przekąskę - nic się nie sprawdzi się tak dobrze, jak zimne dania, które zdają egzamin w wielu sytuacjach. Co więcej, możemy je wykorzystać jako przystawki lub dodatek do dań głównych, ale także utworzyć z nich bufet. Zobacz, jak w naszej kuchni David Gaboriaud przyrządza sałatkę z cytrusami i burratą, bowl z makaronem udon i warzywami, pastę z białej fasoli i rozmarynu oraz zielone smoothie z bananem i awokado.
Co jedli Zosia i Tadeusz? Sprawdzić to będzie można podczas "Kolacji Mickiewiczowskiej". W naszej kuchni dania ze słynnego trzynastozgłoskowca przyrządza Katarzyna Bosacka i Agnieszka Kręglicka. Sprawdź niezwykłe przepisy.
Kuchnia śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Chętnie sięgają po nią, które chcą zgubić zbędne kilogramy, a także zmienić swój sposób odżywiania na zdrowszy. Dania śródziemnomorskie są komponowane w taki sposób, że dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych.
Jak schudnąć? Daria Ładocha przyznaje, że aby osiągnąć sukces, musimy przestać być na diecie, a jedynie wprowadzić pewne ograniczenia. Na początek wystarczy wyeliminować z jadłospisu jeden niepożądany składnik. W kuchni Dzień Dobry TVN przedstawiła przykładowe przepisy na dania, dzięki którym nasz metabolizm przyspiesza. Zobacz, jak przygotować zdrową i pożywną sałatkę, zapiekankę z łososia, komosę ryżową z warzywami i ciecierzycę ze szpinakiem.
Co przygotować na świąteczny lub niedzielny obiad? Szymon Czerwiński proponuje łososia konfitowanego w oliwie, kotleciki jagnięce z pieczonymi ziemniakami, sosem tzatzyki i sałatką, a na deser francuskie ciasto Galette des Rois.
Wegańskie dania na obiad, choć wielu osobom mogą wydawać się niezwykle trudne do wykonania, często okazują się łatwiejsze od tradycyjnych potraw z dodatkiem mięsa. Bez trudu można przygotować zupy oraz drugie dania, np. z makaronem lub ziemniakami.
W kuchni Dzień Dobry TVN zwycięzca MasterChefa, Grzegorz Zawierucha, który przygotuje smaczne i zdrowe dania. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować jajka faszerowane na dwa sposoby, kurczaka w sosie pomidorowym z mozarellą oraz pyszny deser - mandarynki z musem czekoladowym i pistacjami.
Ziołowa jajecznica z sałatką z pomidorów podana na maślanej grzance, risotto z cukinią, chili i wędzonym łososiem, polędwica z dorsza w sosie szpinakowym z dodatkiem granatu oraz krucha tarta z jabłkami i żurawiną. Takie dania na słodko i słono przyrządza w naszej kuchni Daria Ładocha. Sprawdź jej niezwykłe przepisy.
Aby uniknąć dolegliwości związanych z syndromem dnia poprzedniego, znanego też jako kac, najlepiej po prostu zachować umiar w spożywaniu alkoholu. Jeśli jednak jest już za późno, można spróbować złagodzić dolegliwości za pomocą odpowiednich produktów.
Stek z antrykotu z masłem ziołowym i grzybami, club sandwich ze schabem ze śliwką oraz cielęcina w szynce - same nazwy dań sprawiają, że aż ślinka cieknie. Pyszne mięsne potrawy przyrządza dla nas Piotr Kucharski. Poznaj jego niezwykłe przepisy.