Szukasz inspiracji na ciekawy obiad lub smaczną przekąskę? David Gaobiaud proponuje steki, boczek, kabanosy, humus i pastę z suszonymi pomidorami w niebanalnym wydaniu. Skorzystaj z wyjątkowych przepisów francuskiego kucharza.
Dorsz z kremowym sosem pomidorowym, tosty z grillowaną papryką, krem z czosnku, a nawet kuskus. Wszystkie te dania można wykonać z wykorzystaniem kalafiora. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je Martyna Chomacka, finalistka programu "MasterChef".
Pochodzenie przyprawy, jaką jest pieprz cytrynowy, nie jest jednoznaczne. Wiadomo jednak, że tę ostrą i orzeźwiającą mieszankę stosowano już wieki temu i do dziś cieszy się ona niesłabnącą popularnością na całym świecie. Poznaj właściwości pieprzu cytrynowego i jego zastosowanie.
Przygotuj pieczonego kurczaka w towarzystwie groszku zielonego z pancettą, puddingu chlebowego lub frytek i sałatki Colslaw. Poznaj niezawodne przepisy Jakuba Kasprzaka.
Wyrazisty, bogaty smak, lekko miodowy, z orzechową nutą. Ser idealnie nadaje się do oryginalnych kompozycji, które łatwo możemy wyczarować w kuchni. Grzegorz Zawierucha przyrządza dla nas koreczki z sosem z orzechowym, crostini z grillowaną gruszką oraz roladki z szynką parmeńską.
W Katowicach siostra Anna Bałchan wpadła na niezwykły pomysł. By uzbierać pieniądze na Centrum Świętego Józefa, postanowiła sprzedawać robiony przez siebie smalec. Tajniki jego wytwarzania zdradziła w Dzień Dobry TVN.
Kiszona kapusta to cenne źródło m.in. witaminy C, przeciwutleniaczy oraz prozdrowotnych bakterii. Zwłaszcza jesienią i zimą warto ją włączyć do menu. Co z niej przygotować? Zainspiruj się niebanalnymi pomysłami Darii Ładochy na kapustę kiszoną z kaparami, pomidorowy kapuśniak, czy tartę z wędzonym łososiem. Nie masz ochoty na kapustę? Zobacz, jak zrobić rozgrzewające łazanki z chili.
Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób mini serniczki według przepisu naszego widza. Poniżej przepis, który sprawi, że poczujesz się jak w najlepszej cukierni. Smacznego!
Wytrawna owsianka z awokado i szpinakiem, zielona soczewica z grzybami i jajkami, słodkie ziemniaki z rybami i kiełkami oraz babka czekoladowa z polewą czekoladowo-orzechową – takie dania, zdaniem Piotra Kucharskiego, na pewno poprawią nam nastrój. Ich przygotowanie wcale nie jest takie skomplikowane.
Wiele osób zwłaszcza teraz zastanawia się, jak może zatroszczyć się o swoją odporność. Przepis jest bardzo prosty i znany od wielu lat. Mikołaj Rey, zachęcał, by dzień zaczynać od kiszonek. Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak pozytywny wpływ mają na nasz organizm. Jak je przygotować? W tym celu odwiedził sad i razem z Sebastianem Olmą przygotował kiszone jabłka.
Jak zachęcić dzieci do zjedzenia ryby? Przygotuj ich ulubione dania, które posmakują także dorosłym. Skorzystaj z przepisów Cristiny Catese na burgera, spaghetti i pulpeciki ziemniaczane z tuńczykiem.
Nie masz pomysłu na obiad? Skorzystaj z prostych i ciekawych pomysłów Andrzeja Polana. Zobacz, jak przygotować paellę z kurczakiem i królikiem, szarpaną wieprzowinę oraz ciasto bujane.
Ziemniaki, ziemniaczki, ziemniory! Kto ich nie kocha? Tym bardziej, że można je zrobić w kuchni na wiele sposobów. O czym przekonuje w naszej kuchni Jasiek Kuroń. Zaplanujcie rodzinny obiad i skorzystajcie z naszych przepisów.
Masz ochotę na filiżankę aromatycznej kawy? Znudziła ci się klasyczna czarna czy latte? Sprawdź, jak przygotować aromatyczną kawę pięciu przemian, która jest nie tylko smaczna, ale też bogata w prozdrowotne właściwości. Wywodzi się ona z chińskiej medycyny tradycyjnej.
Trwa Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej. Z tej okazji - specjalnie na pokaz w naszym studiu - przyjechał najlepszy kucharz na świecie, Enrico Derflingher. Restauracje, którymi kierował w Rzymie i Florencji, zdobywały gwiazdki Michelin. Jako 26-latek został jedynym włoskim szefem kuchni dla angielskiej rodziny królewskiej - gotował m.in. dla królowej Elżbiety II i księżnej Diany. Dla nas przyrządzi Crema al Limone oraz Risotto Regina Vittoria.
Cebula to nasze kulinarne złoto. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości jest warzywem, które powinno być częstym gościem na naszych talerzach. Co z niej przygotować? Zainspiruj się przepisami Grzegorza Zawieruchy i sprawdź, jak przyrządzić: rybę duszoną, mięso mielone, konfiturę czy krążki cebulowe.
Naleśniki z borówkami w stylu amerykańskim, jajka na tostach, mini quiche ze szpinakiem, czekoladowe gofry z bitą śmietaną. Takie śniadanie w sobotni poranek może przygotować każdy tata. Dzieci na pewno będą zachwycone. Zobacz, jakie przepisy na słodki początek dnia przygotował Sebastian Olma.
Uwielbiasz kawę z mlekiem, ale nie tolerujesz laktozy? Wypróbuj sprawdzonych przepisów na idealne cappuccino sojowe lub energetyczne latte owsiane. Zobacz też, jak zrobić migdałową matchę. Przepisy z mlekiem roślinnym Alpro prezentuje Łukasz Gałęcki.
Smak ojcostwa w tym przypadku możemy tłumaczyć dosłownie i w przenośni. Kucharz Tomasz Jakubiak został bowiem tatą! Wcześniej mogliśmy podziwiać jego poczynania kulinarne np. w Dzień Dobry TVN, a teraz opowiedział nam o swojej nowej roli oraz o dramatycznym wypadku samochodowym, który skłonił do przemyśleń.
Kapusta, cebula, boczniaki - to podstawa prostych, jednogarnkowych dań, które z całą pewnością polubią jarosze. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je Andrzej Polan.
Wiecie, że wielu osób nie stać nawet na jedno ciepłe danie w ciągu dnia? Przez pandemię m.in. seniorzy czy dzieci z ubogich rodzin zostali odcięci od posiłków w jadłodajniach czy szkolnych stołówkach. Koronawirus nie odpuszcza również restauratorom, którzy kolejnego zamknięcia lokali mogą nie przetrwać. Dlatego powraca akcja #TVNpomagajmysobie i łączymy walczące o przetrwanie restauracje w całej Polsce z najuboższymi potrzebującymi wsparcia w formie ciepłego posiłku..
Od pierogów przez kluski śląskie po bigos - na stronach CNN opublikowano listę 15 potraw, których koniecznie trzeba spróbować w trakcie pobytu w Polsce. Polskie potrawy królują także w naszej kuchni. Sprawdź, jak rodzime przysmaki przyrządza Daria Ładocha.
"Flaki" jarskie z boczniaków z pulpecikami, dorsz z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem, łosoś w sosie miodowo-koperkowym, a także pieczony kurczak marynowany w solance rozmarynowo-cytrynowej – takie pyszne dania na parze przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń.
Dania z ryby są nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne. Kilka z nich przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Na naszym stole pojawiły się: filety z łososia na szpinaku, sałatka w azjatyckim stylu z pieczonym dorszem, a także mintaj w szynce z pieczonymi warzywami.
Chałka, sałatka z pomarańczy i zupa mleczna z kapustą to specjały kuchni żydowskiej. Właśnie te dania przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Sabina Francuz.
Lubisz dania kuchni włoskiej i szukasz inspiracji? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów na bruschettę, tortillę z sałatka oraz fittatę. Sprawdź propozycje niezawodnej Cristiny Cateze.
Niby proste warzywa, a można z nich stworzyć bogate menu. Kto by pomyślał, że z korzenia pietruszki zrobimy pyszną pastę? Pieczone rzodkiewki również są rarytasem, bakłażan wydaje się być tylko dodatkiem do dania, ale w wersji Michała Korkosza warzywa nabierają zupełnie innego znaczenia. Zobacz, jak efektowne są jego przepisy.
Mikołaj Rey wybrał się do lasu. Plan był ambitny – zebrać dwa kosze grzybów. Choć początkowo nic nie wskazywało na sukces, dzięki pomocy mieszkańców leśniczówki w Mrozach, zadanie udało się zrealizować. Jak poprawnie zbierać grzyby i co z nich zrobić? Wyjaśnił nam to emerytowany leśnik Witold Kulik oraz jego żona Anna Kulik.
Ziemniaki są dobre na wszystko, a zrobione z nich placki są pyszne. Tortilla z papryką, pomidorkami i serem, bliny z pieczonym batatem i dynią, burger warzywny z serem i avocado - to ziemniaczane dania, za które dałby się pokroić szef kuchni Sebastian Olma.
Szpinak jest bogaty w wiele składników odżywczych, dlatego warto wykorzystywać go w kuchni. Warzywo to można przygotować na wiele różnych sposobów, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha zrobił dla nas: szpinakowe gnocchi z ricottą i palonym masłem, piersi z kurczaka w sosie cytrynowym ze szpinakiem oraz tagiatelle z polędwicą wołową i szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym.