Terere - co to za napój?
Terere to tak naprawdę dobrze znana yerba mate, ale różniąca się od tej klasycznej tym, że zalewana jest zimną wodą. Napój polecany jest we wszystkie dni roku, zwłaszcza te upalne, ponieważ świetnie nawadnia organizm.
Jak przygotować terere?
To chyba jeden z najprostszych na świecie przepisów na domowy, zimny napój. Wystarczy mieć yerbę, odmierzyć kilka łyżek suszu do dzbanka, zalać zimną wodą i dodać kilka kostek lodu. Ilość suszu yerby zależy od tego, jak intensywną w smaku yerbę w domu mamy i jak mocnego terere chcemy się napić.
Zanim liście yerby rozwiną się i puszczą swoje smakowe soki w zimnej wodzie, musimy odczekać co najmniej 10 minut. Po tym czasie można już pić, łączyć z dowolnymi dodatkami i cieszyć się pysznym, orzeźwiającym, a na dodatek zdrowym napojem.
Z jakiej yerby przygotować terere?
Okazuje się, że najlepszymi mieszankami do terery są smakowe odmiany yerba mate. Najlepiej sprawdzi się ziołowa albo owocowa. Jeśli nie posiadasz w swojej kuchni takich odmian, możesz do klasycznej wersji dodać odrobinę owoców. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby wrzucić je też do tych smakowych odmian. Do terere można dodać również cytrynę i liście mięty.
Zobacz też:
Yerba mate. Rodzaje i najważniejsze właściwości ostrokrzewu paragwajskiego
Jak przygotować domowy napój izotoniczny?
Buza – przepis na wyjątkowy, orzeźwiający napój
Zobacz video: Yerba i inne alternatywy dla porannej kawy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto