Marynata do kurczaka na grilla - przepisy na soczyste piersi z kurczaka

Pieczony kurczak na desce do krojenia
Fot. istetiana / Getty Images
Marynata do kurczaka z grilla nadaje potrawie wyjątkowego smaku i decyduje o jego soczystości oraz kruchości. Powinna łączyć w sobie odrobinę słodyczy z kwaśnym smakiem i tłuszczem roślinnym. Do marynowania kurczaka doskonale sprawdzi się pikantna marynata z dodatkiem posiekanej papryczki chilli. Jak przygotować kurczaka na grilla?

Marynata do kurczaka na grilla decyduje o smaku i aromacie potrawy. Można ją przygotować, bazując na różnych składnikach i przyprawach. Jedną z propozycji jest marynata z sosu sojowego, miodu, oliwy z oliwek i keczupu. Wyjątkowych walorów smakowych nada potrawie również jogurtowa marynata z czosnkiem i przyprawą curry.

Marynata do kurczaka na grilla - jak dobrze zamarynować mięso?

Marynata do kurczaka na grilla jest ważnym elementem w przygotowywaniu smacznej potrawy. Dobrze zamarynowana pierś z kurczaka nabiera soczystości, aromatu oraz wyjątkowego smaku. Marynata do kurczaka z grilla powinna składać się z oliwy z oliwek, oleju roślinnego, kefiru bądź jogurtu naturalnego oraz odrobiny kwaśnego smaku, np. soku z cytryny, octu winnego bądź wytrawnego wina. Do marynaty do piersi z kurczaka na grilla dodaje się także miód lub cukier, drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku oraz aromatyczne przyprawy, takie jak: bazylia, tymianek, oregano, słodka i ostra papryka, świeżo zmielony czarny pieprz. Pikantności nada potrawie dodatek ostrej musztardy lub keczupu. Marynatę do kurczaka na grilla najlepiej jest przygotować w przeddzień planowanego grillowania. Najbardziej zalecany czas marynowania piersi z kurczaka to 8-12 godzin. Mięso przeznaczone do zamarynowania i grillowania powinno być pokrojone na kawałki, np. w plastry o jednakowej grubości.

Marynata do kurczaka na grilla - przepis na marynatę z miodem i sosem sojowym

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • 3 łyżki keczupu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka mielonej papryki wędzonej,
  • duża szczypta soli i pieprzu, najlepiej świeżo mielonego.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty do kurczaka z grilla wrzuć do dużej miski. Dokładnie wymieszaj, aż produkty i przyprawy połączą się ze sobą.
  2. Pierś z kurczaka pokrój na kawałki o jednakowej grubości.
  3. Pokrojonego kurczaka dodaj do miski z marynatą. Dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj folią aluminiową i odstaw do zamarynowania kurczaka.
  4. Zamarynowanego kurczaka ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj około 5-7 minut z każdej strony.
Zobacz film: Kurczak na trzy sposoby. Źródło: Dzień Dobry TVN

Marynata do kurczaka z grilla - przepis na jogurtową marynatę

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka curry w proszku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z kurczaka umyj, osusz i pokrój w plastry o jednakowej grubości.
  2. Czosnek drobno posiekaj. Wrzuć do dużej miski, następnie dodaj pozostałe składniki marynaty do kurczaka z grilla. Dokładnie wymieszaj.
  3. Do marynaty włóż mięso i wymieszaj.
  4. Miskę z mięsem wstaw do lodówki. Kurczaka marynuj co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.

Marynata do kurczaka z grilla - przepis na marynatę z papryczką chilli

Składniki:

  • ½ szklanki oliwy z oliwek,
  • świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny,
  • otarta skórka z cytryny,
  • 1 papryczka chilli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 garść świeżej kolendry.

Sposób przygotowania:

  1. Papryczkę chilli i kolendrę drobno posiekaj. Przełóż do miski.
  2. Do miski z papryczką chilli dodaj pozostałe składniki marynaty. Starannie wymieszaj, aż składniki połączą się ze sobą.
  3. Pokrojone w plastry piersi z kurczaka lekko dopraw solą i pieprzem. Następnie zanurz kurczaka w przygotowanej marynacie. Wymieszaj. Odstaw do zamarynowania.

Marynata do kurczaka z grilla - przepis na marynatę z octem

Składniki:

  • 1 kg filetu z kurczaka,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • ½ szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Natkę pietruszki opłucz i osusz, następnie posiekaj.
  2. Cebulę i natkę przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki marynaty. Dokładnie wymieszaj.
  3. Umyte, osuszone i pokrojone mięso zanurz w marynacie, wymieszaj. Odstaw do zamarynowania.

Marynata do kurczaka z grilla - przepis na marynatę z nutą owocową

Składniki:

  • 1 kilogram piersi z kurczaka,
  • ½ szklanki octu jabłkowego,
  • ½ szklanki soku z pomarańczy,
  • ½ szklanki soku z grejpfruta,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w plastry o jednakowej grubości.
  2. Wszystkie składniki marynaty przełóż do dużej miski. Wymieszaj.
  3. W przygotowanej marynacie zanurz kawałki kurczaka. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania.

Marynata do kurczaka na grilla - przepis na marynatę z winem

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 150 g czerwonego, wytrawnego wina,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka liści kolendry,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki mielonej,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka jałowca,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 szklanka oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawy do marynaty do kurczaka z grilla umieść w dużej misce. Ugnieć tak, by powstał proszek.
  2. Do przypraw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Wymieszaj.
  3. Na koniec do marynaty dodaj musztardę i wlej czerwone wino. Całość dokładnie wymieszaj lub zmiksuj za pomocą blendera.
  4. Do gotowej marynaty włóż kurczaka. Odstaw do zamarynowania.

Zobacz też:

Majówkowe grillowanie w domowej kuchni: krewetki z salsą mango, kurczak z sosem barbecue i inne pyszności

Marynaty do grillowanej karkówki: balsamiczna, miodowa, winna i cydrowa

Grillowane szparagi, marynowany kurczak, hummus z czosnkiem i glazurowane żeberka. Przepisy Beaty Śniechowskiej

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości