Marynata do kurczaka na grilla decyduje o smaku i aromacie potrawy. Można ją przygotować, bazując na różnych składnikach i przyprawach. Jedną z propozycji jest marynata z sosu sojowego, miodu, oliwy z oliwek i keczupu. Wyjątkowych walorów smakowych nada potrawie również jogurtowa marynata z czosnkiem i przyprawą curry.
Marynata do kurczaka na grilla - jak dobrze zamarynować mięso?
Marynata do kurczaka na grilla jest ważnym elementem w przygotowywaniu smacznej potrawy. Dobrze zamarynowana pierś z kurczaka nabiera soczystości, aromatu oraz wyjątkowego smaku. Marynata do kurczaka z grilla powinna składać się z oliwy z oliwek, oleju roślinnego, kefiru bądź jogurtu naturalnego oraz odrobiny kwaśnego smaku, np. soku z cytryny, octu winnego bądź wytrawnego wina. Do marynaty do piersi z kurczaka na grilla dodaje się także miód lub cukier, drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku oraz aromatyczne przyprawy, takie jak: bazylia, tymianek, oregano, słodka i ostra papryka, świeżo zmielony czarny pieprz. Pikantności nada potrawie dodatek ostrej musztardy lub keczupu. Marynatę do kurczaka na grilla najlepiej jest przygotować w przeddzień planowanego grillowania. Najbardziej zalecany czas marynowania piersi z kurczaka to 8-12 godzin. Mięso przeznaczone do zamarynowania i grillowania powinno być pokrojone na kawałki, np. w plastry o jednakowej grubości.
Marynata do kurczaka na grilla - przepis na marynatę z miodem i sosem sojowym
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 2 łyżki ostrej musztardy,
- 3 łyżki keczupu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżka mielonej papryki wędzonej,
- duża szczypta soli i pieprzu, najlepiej świeżo mielonego.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki marynaty do kurczaka z grilla wrzuć do dużej miski. Dokładnie wymieszaj, aż produkty i przyprawy połączą się ze sobą.
- Pierś z kurczaka pokrój na kawałki o jednakowej grubości.
- Pokrojonego kurczaka dodaj do miski z marynatą. Dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj folią aluminiową i odstaw do zamarynowania kurczaka.
- Zamarynowanego kurczaka ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj około 5-7 minut z każdej strony.
Marynata do kurczaka z grilla - przepis na jogurtową marynatę
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka curry w proszku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki suszonego tymianku,
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Filet z kurczaka umyj, osusz i pokrój w plastry o jednakowej grubości.
- Czosnek drobno posiekaj. Wrzuć do dużej miski, następnie dodaj pozostałe składniki marynaty do kurczaka z grilla. Dokładnie wymieszaj.
- Do marynaty włóż mięso i wymieszaj.
- Miskę z mięsem wstaw do lodówki. Kurczaka marynuj co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Marynata do kurczaka z grilla - przepis na marynatę z papryczką chilli
Składniki:
- ½ szklanki oliwy z oliwek,
- świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny,
- otarta skórka z cytryny,
- 1 papryczka chilli,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 garść świeżej kolendry.
Sposób przygotowania:
- Papryczkę chilli i kolendrę drobno posiekaj. Przełóż do miski.
- Do miski z papryczką chilli dodaj pozostałe składniki marynaty. Starannie wymieszaj, aż składniki połączą się ze sobą.
- Pokrojone w plastry piersi z kurczaka lekko dopraw solą i pieprzem. Następnie zanurz kurczaka w przygotowanej marynacie. Wymieszaj. Odstaw do zamarynowania.
Marynata do kurczaka z grilla - przepis na marynatę z octem
Składniki:
- 1 kg filetu z kurczaka,
- 1 średnia cebula,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- ½ szklanki oliwy z oliwek,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżki octu winnego,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Natkę pietruszki opłucz i osusz, następnie posiekaj.
- Cebulę i natkę przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki marynaty. Dokładnie wymieszaj.
- Umyte, osuszone i pokrojone mięso zanurz w marynacie, wymieszaj. Odstaw do zamarynowania.
Marynata do kurczaka z grilla - przepis na marynatę z nutą owocową
Składniki:
- 1 kilogram piersi z kurczaka,
- ½ szklanki octu jabłkowego,
- ½ szklanki soku z pomarańczy,
- ½ szklanki soku z grejpfruta,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka cukru,
- ½ łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w plastry o jednakowej grubości.
- Wszystkie składniki marynaty przełóż do dużej miski. Wymieszaj.
- W przygotowanej marynacie zanurz kawałki kurczaka. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania.
Marynata do kurczaka na grilla - przepis na marynatę z winem
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 150 g czerwonego, wytrawnego wina,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka liści kolendry,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżeczki czerwonej papryki mielonej,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka jałowca,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 szklanka oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Przyprawy do marynaty do kurczaka z grilla umieść w dużej misce. Ugnieć tak, by powstał proszek.
- Do przypraw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Wymieszaj.
- Na koniec do marynaty dodaj musztardę i wlej czerwone wino. Całość dokładnie wymieszaj lub zmiksuj za pomocą blendera.
- Do gotowej marynaty włóż kurczaka. Odstaw do zamarynowania.
Zobacz też:
Marynaty do grillowanej karkówki: balsamiczna, miodowa, winna i cydrowa
Autor: Adrian Adamczyk