Letnie dania z serem w roli głównej. Oto smaczne przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan
MATEUSZ GROCHOCKI/East News
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan przygotowuje wyjątkowe letnie dania, w których głównym składnikiem jest ser. Zobacz jego przepisy na wakacyjną sałatkę z brzoskwiń, nektaryn i moreli z chrupiącymi chipsami z sera, filet z kurczaka zapiekany z serem, sałatka z avocado, arbuzem i pomidorami oraz młode warzywa z pieca z sosem serowym.

Wakacyjna sałatka z brzoskwiń, nektaryn i moreli z chrupiącymi chipsami z sera

Składniki na wakacyjną sałatkę z brzoskwiń, nektaryn i moreli z chrupiącymi chipsami z sera:

  • 150g sera
  • 2 brzoskwinie
  • 4 nektarynki
  • 10szt moreli
  • kilka sztuk truskawek
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek
  • 1 opakowanie bazylii drobnej
  • kwiaty begonii białej w doniczce

Jak przygotować wakacyjną sałatkę z brzoskwiń, nektaryn i moreli z chrupiącymi chipsami z sera?

  1. Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od pokrojenia jednego ze wszystkich owoców w cienkie plasterki, jak najcieńsze. Plasterki owoców rozkładamy na macie silikonowej, delikatnie oprószamy cukrem pudrem i wstawiamy do piekarnika temp. 130 stopni czas około 1.5 godziny.
  2. Pozostałe owoce kroimy na połówki, plasterki, ćwiartki. Ocet winny łączymy z kilkoma łyżkami wody, olejem, miodem. Doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy szczypiorek. Ser, a tak naprawdę jego większą połowę, ścieramy na tarce, dodajemy czarnuszkę, wysypujemy na blat silikonowy, i podobnie jak owoce wstawiamy do piekarnika.
  3. Pozostały ser tuż przed podaniem zetrzemy na owoce. Na talerz wykładamy świeże owoce wcześniej obtoczone w sosie, dodajemy chipsy z owoców, ścieramy pozostały ser. Dla dekoracji i dla smaku dodajemy drobną bazylię i kwiaty begonii białej.

Filet z kurczaka zapiekany z serem, sałatka z avocado, arbuzem i pomidorami

Składniki na filet z kurczaka zapiekany z serem, sałatkę z avocado, arbuzem i pomidorami:

  • 4 filety z kurczaka
  • 200g sera
  • 1 łyżka mielonych orzechów
  • natka pietruszki
  • 3szt dojrzałego avocado
  • ćwiartka arbuza
  • pomidory kolorowe duże i małe
  • kolendra świeża
  • rukiew wodna
  • 2szt grapefruita czerwonego
  • 2 cytryny
  • olej rzepakowy i masło klarowane
  • sól, pieprz

Jak przygotować filet z kurczaka zapiekany z serem, sałatkę z avocado, arbuzem i pomidorami?

  1. Ser ścieramy na tarce o drobnym oczku, łączymy z orzechami, natką, powstaje nam kruszonka serowa.
  2. Filety kurczaka oprószamy solą, pieprzem i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor. Wierzch każdego kurczaka posypujemy sporą ilością kruszonki i wstawiamy do zapieczenia w temp. 200 stopni na około 5-7 minut.
  3. W tym czasie avocado dojrzałe obieramy i rozrywamy na mniejsze kawałki. Grapefruita filetujemy, a z cytryn wyciskamy sok. Pomidorki kroimy w dowolne kształty. Wszystko łączymy doprawiamy pieprzem i solą, a na koniec posypujemy kolendrą.
  4. Kurczaka podajemy na sałatce.

Młode warzywa z pieca z sosem serowym

Składniki na młode warzywa z pieca z sosem serowym:

  • 500g ziemniaków młodych mniejszych
  • 100g szalotki
  • 1pęczek młodej cebuli ze szczypiorem
  • 3-4szt młodego pora
  • 1 pęczek marchwi młodej
  • 1 fenkuł
  • 1 kalafior
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
  • cząber świeży

Jak przygotować młode warzywa z pieca z sosem serowym?

  1. Olej mieszamy z przyprawami i świeżym cząbrem, warzywa kroimy na połówki, ćwiartki, plastry jak nam tylko się podoba. Wrzucamy do miski i obtaczamy w oleju, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Skrapiamy pozostałym olejem z przyprawami i wstawiamy do piekarnika 180 stopni na około 40 minut. Warzywa przekładamy na drugą stronę.

Składniki do sosu serowego:

  • 150g sera
  • skórka z jednej cytryny
  • 400ml śmietanki 36%
  • 3 żółtka
  • sól, pieprz do smaku
  • 50g masła klarowanego

Na maśle podsmażamy skórkę z cytryny, aby oddała swój aromat, dodajemy śmietankę odlewając niedużą ilość do żółtek. Kiedy tylko śmietanka zacznie się gotować dodajemy ser tarty, dokładnie mieszamy i na koniec sosem powoli zalewamy rozkłócone żółtka, nie gotujemy! Podajemy do warzyw.

Zobacz także:

Smak wakacji, czyli łosoś na różne sposoby

Mango lassi – pyszny indyjski koktajl na upalne dni

Co to jest foie gras i czy można przygotować je w zaciszu domowym?

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Andrzej Polan

podziel się:

Pozostałe wiadomości