Wakacyjna sałatka z brzoskwiń, nektaryn i moreli z chrupiącymi chipsami z sera
Składniki na wakacyjną sałatkę z brzoskwiń, nektaryn i moreli z chrupiącymi chipsami z sera:
- 150g sera
- 2 brzoskwinie
- 4 nektarynki
- 10szt moreli
- kilka sztuk truskawek
- 1 łyżka czarnuszki
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek
- 1 opakowanie bazylii drobnej
- kwiaty begonii białej w doniczce
Jak przygotować wakacyjną sałatkę z brzoskwiń, nektaryn i moreli z chrupiącymi chipsami z sera?
- Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od pokrojenia jednego ze wszystkich owoców w cienkie plasterki, jak najcieńsze. Plasterki owoców rozkładamy na macie silikonowej, delikatnie oprószamy cukrem pudrem i wstawiamy do piekarnika temp. 130 stopni czas około 1.5 godziny.
- Pozostałe owoce kroimy na połówki, plasterki, ćwiartki. Ocet winny łączymy z kilkoma łyżkami wody, olejem, miodem. Doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy szczypiorek. Ser, a tak naprawdę jego większą połowę, ścieramy na tarce, dodajemy czarnuszkę, wysypujemy na blat silikonowy, i podobnie jak owoce wstawiamy do piekarnika.
- Pozostały ser tuż przed podaniem zetrzemy na owoce. Na talerz wykładamy świeże owoce wcześniej obtoczone w sosie, dodajemy chipsy z owoców, ścieramy pozostały ser. Dla dekoracji i dla smaku dodajemy drobną bazylię i kwiaty begonii białej.
Filet z kurczaka zapiekany z serem, sałatka z avocado, arbuzem i pomidorami
Składniki na filet z kurczaka zapiekany z serem, sałatkę z avocado, arbuzem i pomidorami:
- 4 filety z kurczaka
- 200g sera
- 1 łyżka mielonych orzechów
- natka pietruszki
- 3szt dojrzałego avocado
- ćwiartka arbuza
- pomidory kolorowe duże i małe
- kolendra świeża
- rukiew wodna
- 2szt grapefruita czerwonego
- 2 cytryny
- olej rzepakowy i masło klarowane
- sól, pieprz
Jak przygotować filet z kurczaka zapiekany z serem, sałatkę z avocado, arbuzem i pomidorami?
- Ser ścieramy na tarce o drobnym oczku, łączymy z orzechami, natką, powstaje nam kruszonka serowa.
- Filety kurczaka oprószamy solą, pieprzem i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor. Wierzch każdego kurczaka posypujemy sporą ilością kruszonki i wstawiamy do zapieczenia w temp. 200 stopni na około 5-7 minut.
- W tym czasie avocado dojrzałe obieramy i rozrywamy na mniejsze kawałki. Grapefruita filetujemy, a z cytryn wyciskamy sok. Pomidorki kroimy w dowolne kształty. Wszystko łączymy doprawiamy pieprzem i solą, a na koniec posypujemy kolendrą.
- Kurczaka podajemy na sałatce.
Młode warzywa z pieca z sosem serowym
Składniki na młode warzywa z pieca z sosem serowym:
- 500g ziemniaków młodych mniejszych
- 100g szalotki
- 1pęczek młodej cebuli ze szczypiorem
- 3-4szt młodego pora
- 1 pęczek marchwi młodej
- 1 fenkuł
- 1 kalafior
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
- cząber świeży
Jak przygotować młode warzywa z pieca z sosem serowym?
- Olej mieszamy z przyprawami i świeżym cząbrem, warzywa kroimy na połówki, ćwiartki, plastry jak nam tylko się podoba. Wrzucamy do miski i obtaczamy w oleju, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Skrapiamy pozostałym olejem z przyprawami i wstawiamy do piekarnika 180 stopni na około 40 minut. Warzywa przekładamy na drugą stronę.
Składniki do sosu serowego:
- 150g sera
- skórka z jednej cytryny
- 400ml śmietanki 36%
- 3 żółtka
- sól, pieprz do smaku
- 50g masła klarowanego
Na maśle podsmażamy skórkę z cytryny, aby oddała swój aromat, dodajemy śmietankę odlewając niedużą ilość do żółtek. Kiedy tylko śmietanka zacznie się gotować dodajemy ser tarty, dokładnie mieszamy i na koniec sosem powoli zalewamy rozkłócone żółtka, nie gotujemy! Podajemy do warzyw.
Zobacz także:
Smak wakacji, czyli łosoś na różne sposoby
Mango lassi – pyszny indyjski koktajl na upalne dni
Co to jest foie gras i czy można przygotować je w zaciszu domowym?
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Andrzej Polan
podziel się: