Materiał promocyjny

Smak wakacji, czyli łosoś na różne sposoby

Łosoś na różne sposoby
Łosoś dosyć często pojawia się na talerzach Polaków i bardzo dobrze, bo dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych - witamin, mikroelementów i kwasów Omega-3, które odbudowują skórę, włosy i zapobiegają efektom starzenia. Świetnie smakuje zarówno w wersji surowej, jak i "na ciepło" - idealnie sprawdza się więc zarówno w roli przystawki, jak i dania obiadowego. W Kuchni Dzień Dobry TVN pomysły na przygotowanie tej ryby zdradził Andrzej Polan

Łosoś marynowany w rabarbarze, porzeczce czarnej i czerwonej cebuli, podawany z chlebem ze śmietaną

Składniki na łososia marynowanego:

  • 400 g filetu z łososia MOWI
  • 3-4 laski rabarbaru
  • 200 g porzeczki czarnej mrożonej
  • 1 pęczek czerwonej młodej cebuli ze szczypiorem
  • 2-3 papryki ostre, czerwone
  • sok z 2 cytryn
  • garść werbeny świeżej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • cukier do smaku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 opakowanie rukwi wodnej
  • 2 opakowania mini sałaty rzymskiej
  • 2 opakowania cykorii żółtej i czerwonej
  • chleb wiejski na grzanki
  • 500 ml śmietany gęstej

Jak przygotować łososia marynowanego:

Rabarbar kroimy drobno i przepuszczamy przez wyciskarkę do soków, pozostawiając jedną laskę do dekoracji. Jeśli nie posiadamy wyciskarki, rabarbar kroimy drobno, zalewamy małą ilością wody, dodajemy odrobinę cukru. Następnie chwilę gotujemy i wykładamy na gazę, odciskamy. Do soku dodajemy 3-4 łyżki oleju rzepakowego, sok z cytryn, porzeczki, pokrojoną paprykę ostrą, czerwoną cebulkę. Aromatu nada werbena, koloru natka pietruszki. Łososia kroimy w cienkie plastry, układamy w talerzu, zalewamy sosem z owoców i warzyw. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. To czas, aby białko w rybie się ścięło i łosoś nadawał się do spożycia. Zamarynowaną rybę wykładamy na liście zielonej sałaty, kolorowej cykorii i polewamy pozostałym sosem. Podajemy z grzankami z chleba wiejskiego z czapą śmietany i garstką rukwi, która nada lekko chrzanowego posmaku.

Mateusz Jagielski/East News

Smażony łosoś z boczkiem na kremowej ziemniaczance

Składniki na smażonego łososia:

  • 400 g filetu z łososia MOWI
  • 20 plastrów surowego wędzonego boczku
  • 6-8 młodych ziemniaków
  • szczypiorek, koperek, natka pietruszki
  • 2-3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 porcja zakwasu do żurku
  • 50 ml śmietanki 36 proc.
  • 400 g kurek mrożonych
  • 400 g ugotowanego bobu
  • masło klarowane do smażenia
  • pieprz, sól do smaku

Jak przygotować smażonego łososia:

Łososia dzielimy na porcje, posypujemy białym pieprzem i owijamy w plastry boczku. Odstawiamy na chwilę i w tym czasie przygotowujemy ziemniaczankę. Ziemniaki młode szorujemy, kroimy w drobną kostkę. W rondlu przesmażamy na maśle, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Pamiętajmy, że wody dodajemy tylko tyle, aby przykryła ziemniaki. Kiedy będą miękkie, dodajemy trochę zakwasu do żurku i po chwili śmietankę. Odparowujemy do konsystencji sosu. Następnie zaczynamy smażyć łososia na rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty z jednej strony, po czym przekładamy na drugą stronę i wyłączamy kuchenkę. Temperatura patelni jest wystarczająca, aby łosoś doszedł. Kurki i ugotowany bób przesmażamy na maśle, dodajemy szczypiorek i koperek. W głęboki talerz wlewamy porcję ziemniaczanki, układamy porcję łososia, delikatnie smarujemy musztardą francuską i posypujemy kurkami z bobem.

Mateusz Jagielski/East News

Łosoś po karaibsku z marakują i mango

Składniki na łososia po karaibsku:

  • 400 g filetu z łososia MOWI
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3-4 marakuje
  • 3 dojrzałe mango
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • papryka ostra
  • natka pietruszki
  • kolendra świeża
  • sok z 3 cytryn
  • 3 zielone jabłka
  • 4 młode ziemniaki

Jak przygotować łososia po karaibsku:

Łososia ogrzewamy do temperatury pokojowej. Miąższ z marakui, pokrojone w kostkę mango, ogórka ze skórką, jabłko i rzodkiewkę mieszamy w salaterce, wlewamy sok z cytryn, olej i posiekane przyprawy. Ziemniaki obieramy, a obierki wrzucamy do zimnej wody i kiedy tylko się zwiną pod wpływem temperatury, smażymy na oleju na chrupko. Obrany ziemniak kroimy w słupki i smażymy w oleju po obierkach. Łososia smażymy na patelni, z jednej strony przez 3-4 minuty, po czym przekładamy na drugą stronę i wyłączamy kuchenkę. Temperatura patelni jest wystarczająca, aby łosoś doszedł i był w środku soczysty. Polewamy mięso salsą i posypujemy wierzch chrupiącymi ziemniakami.

Mateusz Jagielski/East News

Zobacz więcej:

Czerwcowe zioła na topie. Co możemy wyczarować z darów natury?

Jak się odżywiać, aby nie przytyć na wakacjach? "Chodzi o to, żeby nasze wybory były mądrzejsze"

Bukiety z warzyw i owoców. Zobacz, jak wykonać ciekawą kompozycję

Autor: Katarzyna Lackowska

Źródło: Andrzej Polan

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości