Łosoś marynowany w rabarbarze, porzeczce czarnej i czerwonej cebuli, podawany z chlebem ze śmietaną
Składniki na łososia marynowanego:
- 400 g filetu z łososia MOWI
- 3-4 laski rabarbaru
- 200 g porzeczki czarnej mrożonej
- 1 pęczek czerwonej młodej cebuli ze szczypiorem
- 2-3 papryki ostre, czerwone
- sok z 2 cytryn
- garść werbeny świeżej
- 50 ml oleju rzepakowego
- sól, pieprz czarny do smaku
- cukier do smaku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 opakowanie rukwi wodnej
- 2 opakowania mini sałaty rzymskiej
- 2 opakowania cykorii żółtej i czerwonej
- chleb wiejski na grzanki
- 500 ml śmietany gęstej
Jak przygotować łososia marynowanego:
Rabarbar kroimy drobno i przepuszczamy przez wyciskarkę do soków, pozostawiając jedną laskę do dekoracji. Jeśli nie posiadamy wyciskarki, rabarbar kroimy drobno, zalewamy małą ilością wody, dodajemy odrobinę cukru. Następnie chwilę gotujemy i wykładamy na gazę, odciskamy. Do soku dodajemy 3-4 łyżki oleju rzepakowego, sok z cytryn, porzeczki, pokrojoną paprykę ostrą, czerwoną cebulkę. Aromatu nada werbena, koloru natka pietruszki. Łososia kroimy w cienkie plastry, układamy w talerzu, zalewamy sosem z owoców i warzyw. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. To czas, aby białko w rybie się ścięło i łosoś nadawał się do spożycia. Zamarynowaną rybę wykładamy na liście zielonej sałaty, kolorowej cykorii i polewamy pozostałym sosem. Podajemy z grzankami z chleba wiejskiego z czapą śmietany i garstką rukwi, która nada lekko chrzanowego posmaku.
Mateusz Jagielski/East News
Smażony łosoś z boczkiem na kremowej ziemniaczance
Składniki na smażonego łososia:
- 400 g filetu z łososia MOWI
- 20 plastrów surowego wędzonego boczku
- 6-8 młodych ziemniaków
- szczypiorek, koperek, natka pietruszki
- 2-3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 porcja zakwasu do żurku
- 50 ml śmietanki 36 proc.
- 400 g kurek mrożonych
- 400 g ugotowanego bobu
- masło klarowane do smażenia
- pieprz, sól do smaku
Jak przygotować smażonego łososia:
Łososia dzielimy na porcje, posypujemy białym pieprzem i owijamy w plastry boczku. Odstawiamy na chwilę i w tym czasie przygotowujemy ziemniaczankę. Ziemniaki młode szorujemy, kroimy w drobną kostkę. W rondlu przesmażamy na maśle, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Pamiętajmy, że wody dodajemy tylko tyle, aby przykryła ziemniaki. Kiedy będą miękkie, dodajemy trochę zakwasu do żurku i po chwili śmietankę. Odparowujemy do konsystencji sosu. Następnie zaczynamy smażyć łososia na rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty z jednej strony, po czym przekładamy na drugą stronę i wyłączamy kuchenkę. Temperatura patelni jest wystarczająca, aby łosoś doszedł. Kurki i ugotowany bób przesmażamy na maśle, dodajemy szczypiorek i koperek. W głęboki talerz wlewamy porcję ziemniaczanki, układamy porcję łososia, delikatnie smarujemy musztardą francuską i posypujemy kurkami z bobem.
Mateusz Jagielski/East News
Łosoś po karaibsku z marakują i mango
Składniki na łososia po karaibsku:
- 400 g filetu z łososia MOWI
- olej rzepakowy do smażenia
- 3-4 marakuje
- 3 dojrzałe mango
- 4 ogórki gruntowe
- 1 pęczek rzodkiewki
- papryka ostra
- natka pietruszki
- kolendra świeża
- sok z 3 cytryn
- 3 zielone jabłka
- 4 młode ziemniaki
Jak przygotować łososia po karaibsku:
Łososia ogrzewamy do temperatury pokojowej. Miąższ z marakui, pokrojone w kostkę mango, ogórka ze skórką, jabłko i rzodkiewkę mieszamy w salaterce, wlewamy sok z cytryn, olej i posiekane przyprawy. Ziemniaki obieramy, a obierki wrzucamy do zimnej wody i kiedy tylko się zwiną pod wpływem temperatury, smażymy na oleju na chrupko. Obrany ziemniak kroimy w słupki i smażymy w oleju po obierkach. Łososia smażymy na patelni, z jednej strony przez 3-4 minuty, po czym przekładamy na drugą stronę i wyłączamy kuchenkę. Temperatura patelni jest wystarczająca, aby łosoś doszedł i był w środku soczysty. Polewamy mięso salsą i posypujemy wierzch chrupiącymi ziemniakami.
Mateusz Jagielski/East News
Zobacz więcej:
Czerwcowe zioła na topie. Co możemy wyczarować z darów natury?
Jak się odżywiać, aby nie przytyć na wakacjach? "Chodzi o to, żeby nasze wybory były mądrzejsze"
Bukiety z warzyw i owoców. Zobacz, jak wykonać ciekawą kompozycję
Autor: Katarzyna Lackowska
Źródło: Andrzej Polan