Materiał promocyjny

Smak wakacji, czyli łosoś na różne sposoby

Łosoś na różne sposoby
Łosoś dosyć często pojawia się na talerzach Polaków i bardzo dobrze, bo dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych - witamin, mikroelementów i kwasów Omega-3, które odbudowują skórę, włosy i zapobiegają efektom starzenia. Świetnie smakuje zarówno w wersji surowej, jak i "na ciepło" - idealnie sprawdza się więc zarówno w roli przystawki, jak i dania obiadowego. W Kuchni Dzień Dobry TVN pomysły na przygotowanie tej ryby zdradził Andrzej Polan

Łosoś marynowany w rabarbarze, porzeczce czarnej i czerwonej cebuli, podawany z chlebem ze śmietaną

Składniki na łososia marynowanego:

  • 400 g filetu z łososia MOWI
    • 3-4 laski rabarbaru
      • 200 g porzeczki czarnej mrożonej
        • 1 pęczek czerwonej młodej cebuli ze szczypiorem
          • 2-3 papryki ostre, czerwone
            • sok z 2 cytryn
              • garść werbeny świeżej
                • 50 ml oleju rzepakowego
                  • sól, pieprz czarny do smaku
                    • cukier do smaku
                      • 1 pęczek natki pietruszki
                        • 1 opakowanie rukwi wodnej
                          • 2 opakowania mini sałaty rzymskiej
                            • 2 opakowania cykorii żółtej i czerwonej
                              • chleb wiejski na grzanki
                                • 500 ml śmietany gęstej

                                  Jak przygotować łososia marynowanego:

                                  Rabarbar kroimy drobno i przepuszczamy przez wyciskarkę do soków, pozostawiając jedną laskę do dekoracji. Jeśli nie posiadamy wyciskarki, rabarbar kroimy drobno, zalewamy małą ilością wody, dodajemy odrobinę cukru. Następnie chwilę gotujemy i wykładamy na gazę, odciskamy. Do soku dodajemy 3-4 łyżki oleju rzepakowego, sok z cytryn, porzeczki, pokrojoną paprykę ostrą, czerwoną cebulkę. Aromatu nada werbena, koloru natka pietruszki. Łososia kroimy w cienkie plastry, układamy w talerzu, zalewamy sosem z owoców i warzyw. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. To czas, aby białko w rybie się ścięło i łosoś nadawał się do spożycia. Zamarynowaną rybę wykładamy na liście zielonej sałaty, kolorowej cykorii i polewamy pozostałym sosem. Podajemy z grzankami z chleba wiejskiego z czapą śmietany i garstką rukwi, która nada lekko chrzanowego posmaku.

                                  Mateusz Jagielski/East News

                                  Smażony łosoś z boczkiem na kremowej ziemniaczance

                                  Składniki na smażonego łososia:

                                  • 400 g filetu z łososia MOWI
                                    • 20 plastrów surowego wędzonego boczku
                                      • 6-8 młodych ziemniaków
                                        • szczypiorek, koperek, natka pietruszki
                                          • 2-3 łyżki musztardy francuskiej
                                            • 1 porcja zakwasu do żurku
                                              • 50 ml śmietanki 36 proc.
                                                • 400 g kurek mrożonych
                                                  • 400 g ugotowanego bobu
                                                    • masło klarowane do smażenia
                                                      • pieprz, sól do smaku

                                                        Jak przygotować smażonego łososia:

                                                        Łososia dzielimy na porcje, posypujemy białym pieprzem i owijamy w plastry boczku. Odstawiamy na chwilę i w tym czasie przygotowujemy ziemniaczankę. Ziemniaki młode szorujemy, kroimy w drobną kostkę. W rondlu przesmażamy na maśle, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Pamiętajmy, że wody dodajemy tylko tyle, aby przykryła ziemniaki. Kiedy będą miękkie, dodajemy trochę zakwasu do żurku i po chwili śmietankę. Odparowujemy do konsystencji sosu. Następnie zaczynamy smażyć łososia na rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty z jednej strony, po czym przekładamy na drugą stronę i wyłączamy kuchenkę. Temperatura patelni jest wystarczająca, aby łosoś doszedł. Kurki i ugotowany bób przesmażamy na maśle, dodajemy szczypiorek i koperek. W głęboki talerz wlewamy porcję ziemniaczanki, układamy porcję łososia, delikatnie smarujemy musztardą francuską i posypujemy kurkami z bobem.

                                                        Mateusz Jagielski/East News

                                                        Łosoś po karaibsku z marakują i mango

                                                        Składniki na łososia po karaibsku:

                                                        • 400 g filetu z łososia MOWI
                                                          • olej rzepakowy do smażenia
                                                            • 3-4 marakuje
                                                              • 3 dojrzałe mango
                                                                • 4 ogórki gruntowe
                                                                  • 1 pęczek rzodkiewki
                                                                    • papryka ostra
                                                                      • natka pietruszki
                                                                        • kolendra świeża
                                                                          • sok z 3 cytryn
                                                                            • 3 zielone jabłka
                                                                              • 4 młode ziemniaki

                                                                                Jak przygotować łososia po karaibsku:

                                                                                Łososia ogrzewamy do temperatury pokojowej. Miąższ z marakui, pokrojone w kostkę mango, ogórka ze skórką, jabłko i rzodkiewkę mieszamy w salaterce, wlewamy sok z cytryn, olej i posiekane przyprawy. Ziemniaki obieramy, a obierki wrzucamy do zimnej wody i kiedy tylko się zwiną pod wpływem temperatury, smażymy na oleju na chrupko. Obrany ziemniak kroimy w słupki i smażymy w oleju po obierkach. Łososia smażymy na patelni, z jednej strony przez 3-4 minuty, po czym przekładamy na drugą stronę i wyłączamy kuchenkę. Temperatura patelni jest wystarczająca, aby łosoś doszedł i był w środku soczysty. Polewamy mięso salsą i posypujemy wierzch chrupiącymi ziemniakami.

                                                                                Mateusz Jagielski/East News

                                                                                Zobacz więcej:

                                                                                Czerwcowe zioła na topie. Co możemy wyczarować z darów natury?

                                                                                Jak się odżywiać, aby nie przytyć na wakacjach? "Chodzi o to, żeby nasze wybory były mądrzejsze"

                                                                                Bukiety z warzyw i owoców. Zobacz, jak wykonać ciekawą kompozycję

                                                                                Autor: Katarzyna Lackowska

                                                                                Źródło: Andrzej Polan

                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości