Cinnamon Rolls czyli bułeczki cynamonowe
Składniki:
- 550 g mąki pszennej + do oprószenia deski
- 2 jajka L
- 200 ml mleka
- 80 g cukru
- opakowanie drożdży instant (8 g)
- 90 g rozpuszczonego masła
- odrobina soli
- czubata łyżka cynamonu
- 150 g cukru
- ew. starta skórka z jednej pomarańczy lub cytryny
Przygotowanie:
W misce zmieszaj suche składniki (mąkę, sól, drożdże i cukier). Wymieszaj i dodaj pozostałe składniki – jajka, mleko i masło. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę, do wyrośnięcia ciasta. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na dość spory płat, około 40x30 cm. Posyp całość równomiernie cynamonem i cukrem. Zwiń ciasto w rulon od krótszego brzegu i tnij powstały rulon w kawałki ok. 4 cm. Układaj je w nasmarowanej tłuszczem formie rozcięciem do góry zostawiając ok. 1 cm odstępu (może być i 1,5 cm). Odstaw bułeczki w formie w ciepłe miejsce, żeby wyrosły, czyli podwoiły objętość. Piecz przez około 25 minut (aż się zezłocą) w 180 st. C.
Torilla de patatas czyli hiszpański omlet
Składniki:
- duża cebula pokrojona w piórka
- 3 spore ziemniaki pokrojone w 3 mm plasterki
- 1/2 l oliwy
- 8 jajek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Oliwę nagrzej mocno, dodaj cebulę i smaż przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj ziemniaki, mieszając smaż wszystko ok. 15 minut, do momentu kiedy składniki zaczną się karmelizować.
Odsącz składniki z tłuszczu (nie pozbywaj się go, można go później wykorzystać) i przełóż do miski z wbitymi jajkami, wymieszaj całość solidnie, dopraw solą i pieprzem, odstaw pod przykryciem na 15 minut.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wyłóż masę. Po 3 minutach przyłóż do patelni talerz i płynnym ruchem odwróć całość „do góry nogami”, tak aby omlet spadł na talerz. Następnie delikatnie zsuń go na patelnię i smaż z drugiej strony kolejne 3 minuty.
Frittata
Składniki:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki mleka
- 2 średniej wielkości ziemniaki (ugotowane, nie rozgotowane)
- kukurydza w puszce (pół opakowania)
- papryka czerwona (1/2)
- mała cukinia
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- opcjonalnie: kilka plasterków szynki (50 g, czyli jakieś 3 plasterki)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 170 C. Na patelni (na 2 łyżkach oliwy z oliwek) przesmaż pokrojoną paprykę, po 2 minutach dodaj cukinię i szynkę. Przesmażaj wszystko 5 minut, na ostatnią minutę wrzuć kukurydzę. Wlej jajka z mlekiem, doprawione solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż do momentu kiedy brzegi potrawy zaczną odchodzić od ścianek patelni. Wszystko piecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Yorkshire pudding
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 4 jajka
- szklanka mleka
- sól
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C i włóż do niego posmarowane od środka olejem naczynia do zapiekania np. muffinów. W misce wymieszaj przesianą mąkę z jajkami i dolej mleka. Całość wymieszaj na puszystą masę, bez grudek. Wyjmij formy i wlewaj w nie powstałe ciasto. Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut, lub do zrumienienia.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
>>> Zobacz także:
- Szparagi, truskawki i ogórki małosolne, czyli wiosna w kuchni Andrzeja Polana
- Jak zrobić granolę w domu? Propozycje podania
- Wypasione kanapki i bajgle. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf