Cinnamon Rolls i Yorkshire pudding – idealne na Europejski Dzień Śniadania

24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania - posiłku, który uważany jest za najważniejszy w ciągu dnia. W to wyjątkowe święto Jasiek Kuroń przygotował naprawdę coś pysznego.

Cinnamon Rolls czyli bułeczki cynamonowe

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej + do oprószenia deski
  • 2 jajka L
  • 200 ml mleka
  • 80 g cukru
  • opakowanie drożdży instant (8 g)
  • 90 g rozpuszczonego masła
  • odrobina soli
  • czubata łyżka cynamonu
  • 150 g cukru
  • ew. starta skórka z jednej pomarańczy lub cytryny

Przygotowanie:

W misce zmieszaj suche składniki (mąkę, sól, drożdże i cukier). Wymieszaj i dodaj pozostałe składniki – jajka, mleko i masło. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę, do wyrośnięcia ciasta. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.

Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na dość spory płat, około 40x30 cm. Posyp całość równomiernie cynamonem i cukrem. Zwiń ciasto w rulon od krótszego brzegu i tnij powstały rulon w kawałki ok. 4 cm. Układaj je w nasmarowanej tłuszczem formie rozcięciem do góry zostawiając ok. 1 cm odstępu (może być i 1,5 cm). Odstaw bułeczki w formie w ciepłe miejsce, żeby wyrosły, czyli podwoiły objętość. Piecz przez około 25 minut (aż się zezłocą) w 180 st. C.

Torilla de patatas czyli hiszpański omlet

Składniki:

  • duża cebula pokrojona w piórka
  • 3 spore ziemniaki pokrojone w 3 mm plasterki
  • 1/2 l oliwy
  • 8 jajek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Oliwę nagrzej mocno, dodaj cebulę i smaż przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj ziemniaki, mieszając smaż wszystko ok. 15 minut, do momentu kiedy składniki zaczną się karmelizować.

Odsącz składniki z tłuszczu (nie pozbywaj się go, można go później wykorzystać) i przełóż do miski z wbitymi jajkami, wymieszaj całość solidnie, dopraw solą i pieprzem, odstaw pod przykryciem na 15 minut.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wyłóż masę. Po 3 minutach przyłóż do patelni talerz i płynnym ruchem odwróć całość „do góry nogami”, tak aby omlet spadł na talerz. Następnie delikatnie zsuń go na patelnię i smaż z drugiej strony kolejne 3 minuty.

Frittata

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 średniej wielkości ziemniaki (ugotowane, nie rozgotowane)
  • kukurydza w puszce (pół opakowania)
  • papryka czerwona (1/2)
  • mała cukinia
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: kilka plasterków szynki (50 g, czyli jakieś 3 plasterki)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 170 C. Na patelni (na 2 łyżkach oliwy z oliwek) przesmaż pokrojoną paprykę, po 2 minutach dodaj cukinię i szynkę. Przesmażaj wszystko 5 minut, na ostatnią minutę wrzuć kukurydzę. Wlej jajka z mlekiem, doprawione solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż do momentu kiedy brzegi potrawy zaczną odchodzić od ścianek patelni. Wszystko piecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Yorkshire pudding

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • sól
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 st. C i włóż do niego posmarowane od środka olejem naczynia do zapiekania np. muffinów. W misce wymieszaj przesianą mąkę z jajkami i dolej mleka. Całość wymieszaj na puszystą masę, bez grudek. Wyjmij formy i wlewaj w nie powstałe ciasto. Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut, lub do zrumienienia.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

>>> Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!