Obiad w minutę? To możliwe. Szymon Czerwiński zdradził nam przepis na lekką i szybką zupę owocową

talerz zupy wisniowej wisnie na drewnianym stole widok z gory
Alleko/Getty Images
Dania idealne na upały, uwielbiane przez dzieci i do tego proste do zrobienia. Mowa o zupach owocowych, które latem stają się kulinarnym hitem. Wystarczy chwila, by wspólnie z rodziną cieszyć się smakiem wakacji. Szymon Czerwiński, zdradził nam przepis, który wykonacie w minutę.

Zupy owocowe – danie dobre na upały

Gdy na dworze panują upały, ostatnie, na co mamy ochotę, to ciepłe posiłki. W okresie letnim często stawiamy na sałatki, zimne przystawki czy chłodniki. Posiłki te niestety nie cieszą się popularnością wśród dzieci, a rodzice głowią się z pomysłami na obiad. My polecamy i przypominamy klasyk czasów dzieciństwa - zupa owocowa. Słodka, lekka, a do tego uwielbiana przez maluchy. Z dodatkiem makaronu, klusek, czy groszku ptysiowego będzie nie tylko pyszna, ale także i syta. Co więcej, danie to ma także właściwości zdrowotne. Zupa przygotowane za świeżych owoców jest prawdziwą witaminową bombą.

Zupy owocowe w różnych regionach Polski

Zupa owocowa to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Najpopularniejsza robiona jest z wiśni. Jednak w zależności od regionu, na stołach goszczą przysmaki o nieco innej recepturze. Wiedzieliście, czym jest np. gruscok albo pamuła? Ta pierwsza to zupa gruszkowa, którą kiedyś chętnie jadano w województwie łódzkim. Opcja druga, to danie popularne w województwie podkarpackim, które przygotowuje się z suszonych owoców – jabłek, śliwek i gruszek.

Gama produktów, które możemy wykorzystać, jest naprawdę duża. Tu wszystko zależy od naszej kreatywności i upodobań. Co więcej, zupę możemy ugotować zarówno ze świeżych, mrożonych, jak i suszonych owoców. Przedstawiamy wam najlepsze przepisy, wystarczy kliknąć w nazwę:

Szymon Czerwiński – szybki przepis na owocową zupę na zimno

Przepisem na letnią i lekką zupę podzielił się z nami także Szymon Czerwiński. Kucharz zdradził, jak w minutę wykonać chłodnik z melona i ogórka.

Składniki:

  • ogórek
  • melon
  • świeża mięta
  • ząbek czosnku
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • limonka
  • sól i pieprz do smaku

Krok pierwszy: ogórka, melona, miętę, czosnek oraz jogurt naturalny blendujemy na gładką konsystencję.

Krok drugi: wkrapiamy sok z limonki i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Krok trzeci: gotowe dania wstawiamy na 30 min do lodówki.

Krok czwarty: na talerzu posypujemy zupę prażonymi ziarnami słonecznika, skrapiamy oliwą z oliwek oraz dodajemy dla smaku listek świeżej mięty.

Znudzony chłodnikami? Oto ekspresowy przepis na gazpacho

Zobacz także:

Dania na różowo: hummus, budyń jaglany, chłodnik i placuszki

Pyszne dania z olejem rzepakowym: racuchy, szparagi i chłodnik

Chłodnik – idealna zupa na upały. Zobacz, jak ją przyrządzić

Autor: Nastazja Bloch

podziel się:

Pozostałe wiadomości