Zupa owocowa – z wiśni, z makaronem. Jak przyrządzić smaczną zupę

talerz zupy wisniowej wisnie na drewnianym stole widok z gory
Alleko/Getty Images
Zupa owocowa jest lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Do przygotowania takiej zupy najlepiej użyć świeżych owoców. Jedną z najbardziej popularnych wersji zupy

Zupy owocowe są przygotowywane na bazie owoców. Do zrobienia zupy można użyć zarówno świeżych, sezonowych owoców, mrożonek, jak i owoców suszonych, a nawet przetworów owocowych. W lecie zupę można podawać w schłodzonej formie. To zdrowe, kolorowe, lekkie danie jest bardzo lubiane zwłaszcza przez dzieci. Jak zrobić smaczną zupę owocową? Poniżej znajdują się propozycje przygotowania.

Zupa owocowa – przepis

Zupa owocowa z wiśni to jedna z najbardziej popularnych wersji zupy owocowej. Do przygotowania zupy potrzebujemy:

1,5 kg wiśni

1 jabłka

20 dag cukru (białego lub brązowego)

szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego

łyżki mąki ziemniaczanej

łyżki świeżego soku z cytryny

małej łyżki cukru waniliowego

1,5 litra wody

makaronu

opcjonalnie: kilku goździków.

Przygotowanie:

· Jabłko obrać i pokroić na kilka kawałków.

· Za pomocą drylownicy usunąć pestki z umytych wiśni.

· W dużym garnku dokładnie zmiksować wiśnie z jabłkiem.

· Do garnka z owocami wlać 1,5 litra wody i dodać sok z cytryny, cukier i cukier waniliowy (i opcjonalnie goździki).

· Całość zagotować i trzymać na małym ogniu przez około 15 minut.

· W tym samym czasie w oddzielnym garnku ugotować makaron.

· Do szklanki ze śmietaną dodać mąkę ziemniaczaną i zamieszać, by powstała gładka masa.

· Po zdjęciu zupy z ognia do garnka ostrożnie dodać śmietanę z mąką i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.Do zupy przelanej w talerze dodać makaron.

Zupa owocowa z makaronem smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jako dodatek do zup owocowych, oprócz makaronu, świetnie sprawdzą się też łazanki, grzanki z czerstwych rogalików czy biszkoptu. Do dania można też dodać groszek ptysiowy albo kruche ciasteczka.

Zupa owocowa – krem z bananów

Do przygotowania zupy owocowej można też użyć innych ulubionych owoców, na przykład truskawek czy jagód. W bardziej oryginalnej wersji można też skusić się na przygotowanie zupy z bananów. Żeby przygotować bananową zupę krem, potrzebujemy:

· 2 bananów

· 100 ml mleczka kokosowego

· 100 ml mleka krowiego

· łyżki kaszy manny

· łyżki cukru białego albo brązowego

· szczypty cynamonu

· szczypty kurkumy

· łyżeczki cukru waniliowego

· pół szklanki soku pomarańczowego.

Przygotowanie:

· Mleczko kokosowe i mleko zagotować w garnku.

· Do garnka dodać cukier i przyprawy: kurkumę, wanilię i cynamon.

· Następnie do całości dodać banany w kawałkach i kaszę mannę.

· Całość zmiksować i przelać do talerzy.

Zupa owocowa – ciekawostki

Nie wszyscy wiedzą, że zupy owocowe goszczą na polskich stołach od wielu lat . W zależności od regionu zupy owocowe były przygotowywane z różnych składników i na przeróżne sposoby. Mało kto dziś już wie, czym jest na przykład gruscok. To zupa gruszkowa, która kiedyś chętnie jadano w województwie łódzkim. Do jej przyrządzenia używa się świeżych gruszek polnych lub rzadziej suszonych. Do przygotowania gruscoka potrzeba:

· 0,5 kg gruszek polnych

· 1 litra wody

· 25 dag śmietany

· łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

· Gruszki obrać i pokroić.

· Owoce zalać wodą i następnie gotować do czasu, aż zmiękną.

· Miękkie owoce przetrzeć przez sitko.

· Otrzymaną papkę z gruszek wymieszać w garnku z mąką i śmietaną.

Gruscok można podawać z ugotowanymi ziemniakami. Niektóre przepisy tej staropolskiej zupy podają też, że dobrze smakuje ona ze skwarkami.

Kolejną zupą owocową bardzo popularną kiedyś, zwłaszcza w województwie podkarpackim, była pamuła. Pamułę przygotowuje się z suszonych owoców – jabłek, śliwek i gruszek. Owoce należy namoczyć w wodzie na noc, a następnego dnia ugotować i zagęścić mąką ziemniaczaną i odrobiną śmietany. W niektórych domach pamuła to wciąż popularne pierwsze danie na obiad.

Zupy owocowe są lekkie, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Dodatkowo składniki potrzebne do ich przyrządzenia są zazwyczaj bardzo tanie. Najpopularniejsza zupa owocowa z wiśni wciąż często gości na polskich stołach. Można też spróbować bardziej oryginalnych smaków, wykorzystując do przygotowania zupy na przykład banany. Okazuje się też, że dużo propozycji na oryginalne zupy z owoców można znaleźć w staropolskich przepisach.

Zobacz film: Czamczarak - słodka zupa z suszonymi owocami. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości