W kuchni Dzień dobry TVN Mikołaj Rey przygotował potrawy bazujące na pomidorach. Zabrał nas także w kulinarną podróż do Francji, do miejsca, które słynie z najlepszych pomidorów na świecie.
W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, Bartosz Lisek przygotował dla nas pyszne dania z rybą i krewetkami: filety z pstrąga z warzywami w papilocie oraz krewetki z patelni w sosie winno-maślanym.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Zofię Leszczyńską – Niziołek, która przygotowała potrawy bazujące na aromatycznych grzybach. Pani Zofia zbiera grzyby od dziecka. Wie o nich wszystko!
Przygotowując potrawy, nierzadko pojawia się pytanie: na czym najlepiej smażyć? Tłuszcz powinien być dostosowany przede wszystkim do czasu trwania i sposobu przyrządzania posiłku. Zdrowy olej do smażenia to m.in. rafinowany olej rzepakowy.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy z orzechami. Co powiecie na makaron z orzechami, zupę porowo-ziemniaczaną z orzechami, a na deser ciasto orzechowe z gruszkami? Brzmi pysznie!
W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Błażejewska – Stuhr i Marcin Molik przygotowali potrawy sezonowe. Dlaczego warto jeść sezonowo? Jakie to ma znaczenie dla naszego zdrowia?
Czerwona papryka jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Piotr Kucharski przygotował dla nas dania, w których jednym z głównych składników było właśnie to warzywo. Na naszym stole pojawiły się: pasta z orzechów i papryki, faszerowana papryka, a także fociaccia z pieczoną papryką.
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy, które przywodzą na myśl lato. co powiecie na zupę ze świeżych pomidorów, a na deser pyszne kruche ciasto z owocami? Brzmi naprawdę dobrze! Co więcej, poznaliśmy historię kotleta schabowego! A Gosia i Filip zmierzyli się na bicie kotletów. Zobaczcie to!
Rozpoczął się sezon na jabłka. Champion, Ligol, Lobo, Szara Reneta. Każdy ma swoje ulubione. W studiu Dzień Dobry TVN Maria Ożga podpowiedziała, jakie jabłka wybrać do pieczenia, smażenia, a jakie do dań na wytrawnie oraz na słodko. Pani Maria przygotowała takie pyszności jak: oponki z jabłek, ciasto miodowe z jabłkami, a także sałatkę z jabłkami, burakami i serem gorgonzola.
Dziś w DDTVN przepisy na rolady, kluski, barszcz, modrą kapustę, krokiety z pieczarkami i tatara. Klasyczne weselne potrawy wg. swoich, sprawdzonych przepisów przygotował Piotr Kucharski.
Swoje pomysły na niebanalne zestawy lunchowe przedstawił w Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński finalista V edycji programu MasterChef. Poznajcie jego przepisy na humus z warzywami, prażone migdały, pizza rolls, zawijasy z kremem orzechowym, kanapkowe ślimaki i owocowe szaszłyki.
W Dzień Dobry Wakacje makaron po włosku. W naszej kuchni Nestor Grojewski polski szef kuchni, który gotował m.in. dla: Leonarda Di Caprio, Cameron Diaz, Daniela Day-Lewisa czy Martina Scorsese.
Svetlana Ovsyankina pochodzi z Rosji, a w Polsce mieszkam od ponad 10 lat. Jest baletnicą w Operze Narodowej, a prywatnie spełnia się jako blogerka kulinarna. Poznajcie jej przepisy na dietetyczne syrniki, okroszkę i placek owsiany.
Propozycje na piątkowy obiad bez mięsa przygotowała w naszej kuchni Kasia Bukowska. Przepisy na makaron ogrodnika z orzechami, gulasz rybny, burgery z łososia.
Apertyzacja to proces, który został odkryty w 1811 roku w Anglii. To właśnie dzięki niemu możliwe jest przechowywanie żywności w konserwach, o długim terminie ważności. Zobacz, na czym dokładnie polega apertyzacja i jak przeprowadza się ją krok po kroku.
Dereń, kiedyś bardzo popularny, powoli wraca do łask. Z owoców tej rośliny można przygotować smaczny dżem albo nalewkę. Jej charakterystyczny kwaskowaty smak z pewnością przypadnie do gustu smakoszom takich trunków. Poznaj przepis na dereniówkę i właściwości tej nalewki.
W wąskim znaczeniu deglasowanie to podlewanie smażonej potrawy dowolną cieczą, z kolei glazurowanie polega na nabłyszczaniu potraw przy pomocy galarety, syropu cukrowego lub lukru. Sprawdź, w przypadku jakich produktów i dań warto wykorzystać którąś z tych technik.
Czarny ryż odznacza się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i wspiera prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Zawarte w nim składniki zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy i miażdżycy oraz poprawiają pamięć i koncentrację.
Jak przyprawiać kurczaka? Jakich przypraw użyć do piersi z kurczaka lub udek, a jakie zioła są najlepsze do pieczenia kurczaka, smażenia go czy lub podczas popularnego w sezonie letnim grillowania? Jak przygotować kurczaka, by wydobyć z niego to, co najlepsze i zachwycić gości smakiem?
Pyszna, gęst zupa pomidorowa, pomidory z kozim serem, karmelizowane pomidory z halumi oraz indyjska sałatka pomidorowa. Dziś w kuchni Dzień Dobry Wakacje - Piotr Kucharski i jego wariacje na temat pomidora. Smacznego!
Nie wiesz, jak samodzielnie zrobić biały ser? Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy zastosować się do kilku wskazówek. Cały proces jest dość czasochłonny, ale domowy twaróg na pewno zachwyci smakiem. Poznaj przepisy na twaróg ze zsiadłego mleka krowiego oraz koziego.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN jagodowe szaleństwo w wykonaniu Basi Ritz. Poznajcie jej przepisy na tort naleśnikowy z jagodami, lody jagodowe, jagodowy deser mascarpone, jagodowy chutney, smoothie i tartaletki z jagodami. PYCHA!
Majeranek skrywa w sobie sporo dobroczynnych dla zdrowia właściwości, dlatego ten świeży warto wykorzystywać w kuchni wiosną lub latem. Suszone listki przydają się zaś zimą. Jak przeprowadzić suszenie majeranku? Do czego użyć tej przyprawy, by przygotowane z nią potrawy były lekkostrawne i zachwycały smakiem?
Fasolka szparagowa należy do rodziny roślin strączkowych, oryginalnie pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej, ludzkości znana już była 7000 lat temu. Udomowili ją już Indianie, później rozprzestrzeniła się w Azji i Afryce a dziś jest nieodłącznym elementem wielu kuchni świata. Fasolka ma niską kaloryczność, a przy tym jest przepyszna! Co można przygotować z fasolki szparagowej? Oto najlepsze przepisy z fasolką w roli głównej!
Zdrowe wypieki mogą być równie pyszne, jak te przygotowywane według tradycyjnych receptur. Takie propozycje są nie tylko niskokaloryczne, lecz także nie przyczyniają się do rozwoju groźnych chorób, jak cukrzyca typu II czy kłopoty związane z pracą serca i układu krwionośnego.
Jola Caputa była gościem w studiu Dzień Dobry TVN i przygotowała specjalnie dla nas pyszne owocowe dania. Zobacz, jak przygotować pierogi czekoladowe z malinami, zupę wiśniową czy leniwe z sosem jagodowym!
Nie trzeba gotować wymyślnych dań, aby wprowadzić do kuchni nowe smaki. Świetnym sposobem na urozmaicenie posiłków jest wykorzystanie przyprawy zatar, którą stosuje się na Bliskim Wschodzie. Zobacz, jakie potrawy z zatarem warto przygotować w domu.
Sok brzoskwiniowy to pożywny i orzeźwiający napój, który z łatwością przygotuje się samodzielnie w domu. Jest lekkostrawny, dzięki czemu nie obciąża przewodu pokarmowego. W podstawowym przepisie na sok brzoskwiniowy wykorzystuje się wyłącznie brzoskwinie, cukier, wodę i ewentualnie kwasek cytrynowy.