Jesienią warto ubierać się na cebulkę. Piotr Kucharski ubiera w cebulkę naszą kuchnię. Rozgrzewająca zupa cebulowa, klasyczne cebularze, pyszna tarta tatin oraz wolno pieczona cebula z winogronami - takie pyszności tylko w Dzień Dobry TVN!
Cukierniczka Dominika Matysiak przyjechała do nas prosto z dżungli. Na początku marca wyjechała na wakacje na Sri Lankę. Gdy wybuchła pandemia, Dominika postanowiła zostać na rajskiej wyspie. Nie zapomniała jednak o swojej największej pasji - pieczeniu i to właśnie w dżungli powstał e-book z jej przepisami. Kilka z nich przygotowała także w naszej kuchni. Opowiedziała nam również o przygodzie na Sri Lance, Lankijczykach i o tym, kto zjadał jej słodkości.
Tradycyjna Bruschetta jest grzanką z pieczywa posmarowanego oliwą i roztartym czosnkiem. Najczęściej podawana jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii. W naszej kuchni Matteo Brunetti pokazał, jak przygotować ją w różnych smakach.
Dania z kabaczkiem, dynią, patisonem i cukinią są nie tylko zdrowe, ale także pyszne. W naszej kuchni Jasiek Kuroń przygotował: kabaczek faszerowany mięsem i szpinakiem, pesto z cukinii, tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowo-kaparowym, ciasto kabaczkowo-pistacjowe, kofty z indyka i cukinii, a także placki z dyni i kukurydzy.
Stir fry to popularna w krajach Dalekiego Wschodu technika krótkiego, ale intensywnego smażenia. W ten sposób przygotowuje się dania z makaronem, ryżem, mięsem i warzywami. W technice stir fry ich składniki powinny być poddane lekkiej obróbce termicznej, by zachowały swoje wartości i świeży smak.
1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. W naszej kuchni - wegetariańskie burgery. Przygotuj bezmięsne pyszności wedle przepisów mistrza. Sprawdź, jak zrobić burgera z tofu, z sera halloumi, z grzybami i mozzarellą czy z koziego sera.
Przygotowujesz rodzinne przyjęcie i potrzebujesz przepisu na tort na biszkopcie? Jesteś w idealnym miejscu. Bartek Boratyn zdradza swoje przepisy na tort czekoladowy, z białą czekoladą i owocami leśnymi oraz na bananowy ze słonym karmelem.
Kalafior jest smaczny i ma wiele właściwości odżywczych. Często króluje w naszej kuchni, jednak nie zawsze mamy pomysł, jak go przyrządzić. Z pomocą przychodzi Piotr Kucharski. Oto jego propozycje na pyszne dania z tym warzywem.
Gruszka - cudowny owoc jesieni króluje w kuchni Dzień Dobry TVN. Przepisy z owocami, na wytrawnie i na słodko, proponuje finalistka 8. edycji MasterChefa - Magdalena Waś. Smacznego!
Bez wątpienia dynie to najpopularniejsze jesienne warzywa. Nie dość, że są niskokaloryczne i dostarczają błonnika pokarmowego, to jeszcze sprzyjają oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz mają właściwości odkwaszające. Wszystko to sprawia, że o tej porze roku królują na naszych stołach. Sprawdź, jak wyhodować dynię o imponujących rozmiarach.
Zastanawiasz się, jak przygotować idealna szarlotkę? Matteo Brunetti przychodzi z pomocą. Skorzystaj z przepisu na chrupiące ciasto w towarzystwie włoskiej bezy i sosu pistacjowego. To jest pyszne!
Sezon na pomidory trwa. Skorzystaj z darów jesieni i przygotuj pyszne potrawy według przepisów Mikołaja Reya. Zobacz, jak przyrządzić gazpacho, pomidory po prowansalsku lub zapiekane z mięsem i sałatkę grecką.
Czas zebrać plony z naszej działki. Zerwaliśmy winogrona, pomidory, jadalne kwiaty oraz zioła. Pyszne potrawy w kuchni Dzień Dobry TVN przygotuje David Gaboriaud.
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad lub uroczystą kolację? Gotuj jak Sebastian Olma. Poznaj jego przepisy, za które "dalby się pokroić". Zobacz, jak przygotować sałatkę z łososiem, krewetki z patelni, risotto z borowikami i grzyby z patelni.
Przyszła jesień, czas na dynię. Skorzystaj z przepisów na dynię na słodko i na wytrawnie. Przygotuj owsiankę, kremowy makaron lub zapiekankę z dynią.
Na przełomie zimy i wiosny wiele osób skarży się na osłabienie, brak energii i problemy z koncentracją. Zamiast sięgać po kawę, warto przygotować dania, które pomogą nam wzmocnić odporność. Kilka z nich przygotowała w naszej kuchni prowadząca programy kulinarne i autorka książek Marieta Marecka.
Pogodowo to już właściwie przedwiośnie, choć mamy luty. Nie ma jeszcze pachnących nowalijek, za to dokuczają nam przeziębienia. Dlatego w naszej kuchni gotujemy pysznie, kolorowo i naturalnie - dodajemy sobie odporności i energii. Przepisy finalistki Masterchefa - Martyny Chomeckiej.
Sucha krakowska to iście polski smak. Do jakich potraw ją dodać, aby wydobyć z niej wszystko co najlepsze? Poznaj przepisy Andrzeja Polana.
Sezon na jabłka w pełni. Przygotuj pyszne dania z kultową antonówką. Skorzystaj z przepisów na zupę jabłkowo-cydrową, schab z jabłkami, antonówkę w cieście i najprostszy jabłecznik.
W twoim domu szykuje się wizyta wyjątkowych gości i nie wiesz czym ich zachwycić? Przychodzimy z pomocą! Warto zainspirować się przepisami z najnowszego MasterChefa. Choć to już 9. edycja, kucharze nadal potrafią zaskoczyć.
Czy wiesz, że swoją odporność budujesz każdego dnia? Droga do zdrowia prowadzi przez kuchnię! Dania na wynos, zwane pieszczotliwe "nawynosami", to nieodłączny element menu Iwony Zasuwy, autorki książki "Smakoterapia" i bloga smakoterapia.pl.
Daria Ładocha ma świadomość, że każdy człowiek ma wpływ na otaczający nas świat. Dlatego też cały czas pokazuje swoim córkom, jak powinny wyglądać odpowiedzialne nawyki żywieniowe. Na jej stole królują więc potraw z produktów sezonowych i pochodzących od lokalnych rolników.
Kukurydza to roślina pochodząca z Meksyku, obecnie hodowana w wielu krajach na całym świecie. Właśnie rozpoczął się czas na to przepyszne warzywo, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN finalista MasterChefa, Szymon Czerwiński przygotował kilka dań z kukurydzy, m.in. zupę i sałatkę.
Placki ziemniaczane to tzw. "klasyka gatunku". Idealne zarówno z jogurtem, sosem, jak i w wersji sauté. Wojciech Kasprowicz, uczestnik programu MasterChef postanowił podzielić się swoim sekretnym przepisem na to proste, ale jakże smakowite danie.
Buraki to niezwykle zdrowe warzywa. Zawierają m.in. tryptofan, który powoduje, że mamy mniejszą ochotę na cukier. Jasiek Kuroń odczarowuje buraki i przyrządza z nich niesamowite dania.
Nazewnictwo „pigwowiec” i „pigwa” używane jest w Polsce zamiennie, by określić krzewy dające cierpkie, małe „jabłuszka” bogate w witaminę C. Warto wiedzieć, jak odróżnić te dwa gatunki - wbrew pozorom nie jest to takie trudne.
Rafał i Grzegorz Zawieruchowie zdradzą widzom przepisy na potrawy z kultowych filmów, takich jak "Chłopcy z ferajny", "Lepiej późno niż później" i "Notting Hill".
Matteo Brunetti w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy na bazie sosu sojowego. Zobacz, jak przygotować łososia z sosem kokosowo-sojowym, polędwicę, zupę oraz miks warzywny z sosem sojowym.
Aronia to prawdziwe źródło młodości. Mikołaj Rey wybrał się do Jarkowa, aby sprawdzić, jak się ją uprawia i jakie jest jej pochodzenie. Po powrocie, w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował pomysły na pyszne dania z niezwykle zdrową i bogatą w witaminy aronią.
Zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie? Skorzystaj z pomysłów Martyny Chomackiej i przygotuj zdrową granolę, omlet jak suflet, Bahn Mi lub szakszukę. Ekspertka zapewnia, że wszystkie propozycje są niezwykle pyszne i zdradza kilka trików, o których niewiele osób wie.