Niesamowicie ciekawa historia, wspaniała architektura i jedyna w swoim rodzaju kultura to nie jedyne aspekty, jakimi może nas zauroczyć Izrael. Smakoszom na całym świecie skradła bowiem serca tradycyjna kuchnia izraelska. Sprawdź, co ją wyróżnia i czym charakteryzują się izraelskie dania.
Kalafior to warzywo, którego nie powinno zabraknąć w naszej kuchni w sezonie wiosenno-letnim. Prawie wszyscy znamy jego smak w połączeniu z masłem i bułką tartą. Piotr Kucharski zdradził nam swoje przepisy na kalafiora z prażoną bułką i ziarnami, kalafiorowy „ryż” z kurkami i chrupiący kalafior z sezamem. Nie każdy jednak miał okazję spróbować, jak smakuje kalafior w cieście. A szkoda, bo warzywo przygotowane w ten sposób z całą pewnością podbije serce nawet tych, którzy nie przepadają za jego smakiem. W tej wersji sprawdzi się rewelacyjnie jako przekąska lub dodatek do dania głównego.
Casarecce to odmiana makaronu o dość nietypowym kształcie, która pochodzi z Sycylii. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do lekkich, np. warzywnych, sosów. Będzie także idealną bazą dla dania pasta a’la norma – makaronu z bakłażanami i sosem pomidorowym.
Kuchnia polska to nie tylko pierogi, barszcz i ogórki kiszone, ale też wiele innych, mniej znanych potraw. Polska kuchnia to swego rodzaju miszmasz wielu kultur. Poznaj przepisy na tradycyjne polskie dania.
Kuchnia hiszpańska to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kuchni na świecie. Jest nie tylko bardzo smaczna i kolorowa, ale proponuje przede wszystkim wiele zdrowych, zróżnicowanych potraw.
To, że Leonardo Da Vinci był twórcą największych dzieł sztuki wszechczasów, wiedzą wszyscy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że organizował on najwspanialsze widowiska kulinarno-teatralne w swojej epoce. Bogdan Gałązka, mistrz noża i widelca, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN ulubione potrawy Leonarda Da Vinci.
Grzyb portobello to po prostu tradycyjna pieczarka. Świetna alternatywa dla wegetarian, bo przypomina smak pieczonego mięsa. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział, czym różnią się pieczarki portobello od tych tradycyjnych, przez nas najczęściej stosowanych.
Specjaliści zalecają spożywanie ryb minimum dwa razy w tygodniu. Często unikamy ich, ponieważ myślimy, że są trudne w przygotowaniu. Przepis na rybę w cieście naleśnikowym jest prosty, a danie wyjątkowo smaczne.
Tarta z owocami to ciasto proste, szybkie i naprawde smaczne. Wychodzi za każdym razem. Świetne na lato, bo wtedy mamy największy wybór świeżych owoców. Jednak tarta będzie pyszna także jesienią, kiedy warto sięgnąć po gruszki, jabłka i śliwki.
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w naszym kraju, jeśli nie na całym świecie. Lubuje się w nim wielu miłośników słodkości, ale swoich zwolenników znajduje także wśród tych, którzy nie przepadają za zbytnią słodyczą. Wszystko dlatego, że jego wyjątkowy smak nie jest nazbyt słodki.
Jak sam przyznał - Piotr Kucharski tak szybkich przepisów jeszcze nigdy nie przygotował. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował zdrowe wersje: budyniu, galaretki, kisielu, sezamków, smażonych warzyw i prażonego słonecznika. W skrócie: smacznie i zdrowo!
W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak przygotował kartacze. Co powiecie na kartacze z mięsem, z kaszą i suszonymi grzybami oraz kartacze z białym serem i ziołami?
Zawijane tortille z łososiem to świetny pomysł na przekąskę przeznaczoną na różnego rodzaju imprezy. Gościom z pewnością zasmakuje niebanalna wersja tortilli. Jak zrobić roladki z tortilli z łososiem? Pomysły i przepisy.
Przepis na naleśniki bez mleka dla wielu osób brzmi bardzo nieprawdopodobnie. Naleśniki od zawsze przyrządzane były z udziałem nabiału, który stanowi podstawę i nieodłączną zawartość lodówki w polskim gospodarstwie domowym. Przygotowanie naleśników bez mleka i jajek jest jednak jak najbardziej możliwe.
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami sprawdza się doskonale, kiedy zależy nam na przygotowaniu naprawdę szybkiego i prostego dania o wyjątkowym smaku.
Makaron sojowy to popularny składnik kuchni azjatyckiej. Pasuje do dań kuchni orientalnej. Doskonały do potraw z kurczakiem, wieprzowiną czy warzywami. Świetnie komponuje się z mleczkiem kokosowym i curry. Jak go przyrządzić?
Zupa serowa, jej delikatny smak i kremowa konsystencja są nieporównywalne do żadnego innego dania. Jak uzyskać perfekcyjną zupę serową? Jaki rodzaj sera najlepiej wykorzystać?
Wiele osób unika tofu, bo nie wie, że może być naprawdę smaczne i dobrze wkomponować się w niemal każde danie. Gwarancją tego jest jednak odpowiednio przygotowana marynata do tofu. Podpowiadamy kilka możliwości.
Smakowity posiłek na koniec dnia? Kanapki czy tosty to najprostszy sposób na coś szybkiego na kolację, ale także... nieco nudny. Jeśli mamy dość jedzenia wciąż tych samych dań, warto sięgnąć po coś bardziej wyszukanego. Podpowiadamy garść pomysłów na pyszne i szybkie kolacje.
Jedynymi z najlepszych serów na świecie są z pewnością sery francuskie. Camembert, brie, morbier to tylko niektóre z rodzajów serów francuskich.Wybór spośród tak bogatej oferty może przyprawić o zawrót głowy, podpowiadamy zatem, czym kierować się przy zakupie.
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, danie w stylu orientalnym będzie w sam raz dla Ciebie. Makaron sojowy może być idealna bazą do egzotycznych potraw. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Co więcej - można to zrobić naprawdę szybko, nawet w 15 minut - makaron sojowy z kurczakiem i warzywami to coś w sam raz dla głodnych, zmęczonych i zapracowanych.
Makaron pozwala na tworzenie wielu dań, a makaron z warzywami może występować w wielu odsłonach. Lubimy makaron z warzywami i kurczakiem, z pikantnym sosem lub przygotowany po chińsku. Jak szybko i z użyciem niewielu składników można przygotować pyszny makaron z warzywami na patelnię lub zapiekany?
18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi. Jaka jest historia tego dania? Jak dobrze przygotować ryż do sushi i jakich składników możemy używać? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na pyszne rolki sushi zaprezentował Michał Kurek. Bloger kulinarny udowodnił, że zrobienie sushi w domu wcale nie jest trudne. Michał przygotował maki z łososiem i serkiem philadelphia, z paluszkami krabowymi, maki z pieczonym łososiem i śliwką.
Dania z czarnuszką. Jakie ma właściwości i w jakiej postaci najlepiej dodawać czarnuszkę do jedzenia? Swoje przepisy na potrawy z dodatkiem tej wyjątkowej przyprawy przedstawił Piotr Kucharski. Dziś w kuchni DDTVN: jajecznica, pasta twarogowa, chlebki nann i pieczone ziemniaki z czarnuszką.
Zdrowe sałatki królują w naszych kuchniach – dowolność składników, świeży smak i mnóstwo witamin to ich najważniejsze zalety. Jeśli uwielbiasz kolorowe sałatki bazujące na świeżych składnikach, pora abyś odkrył insalatinę – niewielkie listki bogate w smak szybko zdobędą Twoje serce!
Szpinak z czosnkiem to bez wątpienia jedna z najsmaczniejszych potraw. Niestety wiele osób świadomie rezygnuje z jej spożywania, z uwagi na niezbyt apetyczny szpinak, którym karmiono ich w dzieciństwie. Okazuje się, jednak, że odpowiednio przygotowany szpinak z czosnkiem na patelni, może być naprawdę smaczny!