Najskuteczniej powrócić do dzieciństwa można przez potrawy, które przygotowywała dla nas mama. W taką podróż zabrała nas Beata Kartowicz, przygotowując kluski lane i kładzione. Poznaj jej przepisy.
Faszerowane warzywa to doskonała propozycja na pyszny i zdrowy obiad. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował dla nas: bakłażany pieczone i faszerowane Kaszetką Bonduelle z burakiem z dodatkiem koziego sera i dressingu balsamicznego, paprykę faszerowaną Kaszetką Bonduelle z cukinią na salsie warzywnej z oliwkami, a także cebulę cukrową faszerowaną Kaszetką Bonduelle z borowikami i parmezanem.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma, który na daniach z ryb zna się jak mało kto, przygotował dla nas domowy paprykarz szczeciński i podpowiedział, jak możemy go wykorzystać w innych potrawach.
Każdy kraj ma swój zwyczaj picia kawy i sposób jej zaparzania – również Wietnam nie odbiega pod tym względem od pozostałych państw. Kawę po wietnamsku można pić zarówno na ciepło, jak i przyrządzić z niej chłodzący napój z kostkami lodu. Tradycyjnie dodaje się do niej gęste, słodkie skondensowane mleko.
Przepis na chleb żytni jest prosty, a samo pieczenie nie zajmie ci dłużej niż około godziny. Piekąc chleb żytni czy razowy, musisz pamiętać o właściwej temperaturze pieczenia i odpowiednich składnikach. Jak szybko upiec chleb żytni na zakwasie lub na drożdżach bez zakwasu?
Ciepłe zupy doskonale się sprawdzą w chłodne dni. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował kilka z nich. Na naszym stole pojawiły się: zupa cebulowa, zupa ogórkowa, grochówka i krupnik grzybowy.
Sezon skoków narciarskich skończył się w tym roku wcześniej, niż zakładano. Maciej Kot wykorzystał czas wolny i nauczył się gotować. Swoimi kulinarnymi dokonaniami dzieli się w mediach społecznościowych. Jego talent dostrzegł sam Michel Moran. Ekipa "Dzień Dobry TVN" sprawdziła, czy skoczek poradzi sobie, gotując pod okiem mistrza.
Monika Mrozowska jest mamą trójki pociech i właśnie spodziewa się czwartego malucha. Dumna mama i aktorka w naszej kuchni przygotowała dania dla kobiet w ciąży. Sprawdzą się one jednak doskonale dla wszystkich - w świetny sposób podnoszą bowiem odporność. Wszystkie przepisy znajdują się w najnowszym ebooku autorki, pt. "Jak gotować, by nie marnować".
Frytki z sosem i kruszoną kiełbasą z piersi kurczaka, jesienne ragout z grzankami z serem, placek ziemniaczany z jabłkami. Nietypowe dania z kiełbasą przygotowuje Andrzej Polan.
Camembert to najsłynniejszy i najpopularniejszy ser pleśniowy. W trakcie jego produkcji dzięki szlachetnej pleśni powstaje biała skórka. Delikatny smak i konsystencja sprawiają, że naprawdę trudno jest mu się oprzeć. Andrzej Polan podaje go z prażonymi jabłkami, wytrawnym ciastem, owocami z pieca i bułeczkami pomidorowymi.
Zapiekanki i grzanki to pyszne dania, które można samemu zrobić w domu. Swoje przepisy przedstawiła w Dzień Dobry TVN Daria Ładocha. Na naszym stole pojawiły się: grzanki z pieczoną dynią, serem cheddar, rukolą i orzechami włoskimi, ciasto grzankowe z łososiem i oliwkami, kolorowa zapiekanka warzywna z wędzoną papryką i kaparami, a także zapiekanka z brukselką, szpinakiem i kozim serem.
Szare kluski ze skwarkami z boczku i zasmażaną kapustą, spanakopita – greckie pierożki faszerowane szpinakiem i serem feta oraz torcik bezowy Dacquoise - takie pyszności przygotował dla nas Tomasz Grabski. Przepisy wziął od swoich mistrzów - babci Marii oraz greckiego i francuskiego szefa kuchni. A to wszystko z okazji Dnia Nauczyciela.
Ostatnio Ania Starmach na swoim Instagramie pokazała idealne dyniowe risotto. Obserwujący nie mogli przejść obok niego obojętnie. Nic dziwnego, risotto to naprawdę wyjątkowa potrawa, która daje duże pole do popisu. Na jakie dodatki do pysznego ryżu stawia Ania?
Nie zawsze mamy czas i ochotę na spędzanie długich godzin w kuchni. Szukasz inspiracji na łatwe i szybkie potrawy? Zainspiruj się włosko-polską kuchnią Matteo Brunetti. Poznaj przepisy na wyśmienite zapiekanki.
Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Z pomocą przychodzi Marieta Marecka. Zainspiruj się jej menu - zawiera ono zarówno zupę, danie główne, jak i deser. Idealne na rodzinny posiłek.
Do warzyw i owoców zachęca Paweł Ochman, bloger kulinarny, dziennikarz i autor książki ,,Roślinna kuchnia regionalna”. Przypomina o daniach, które przygotowuje się w wielu regionach kraju. Zobacz, jak przyrządza ziemniaczane ciasteczka z jagodami, potrawkę z kalarepy, kotlety z kapustą, kluski dyniowe i drobne ciasteczka.
Marynowane, po benedyktyńsku, po szkocku, jako główny dodatek do pizzy albo składnik popularnej sałatki. Jaja można serwować na wiele sposobów. Zobacz, co w Światowym Dniu Jaj przyrządza z nich Jan Kuroń.
Jesień to idealny moment na rozgrzewające zupy i świeże ciasta. Przy tym, warto korzystać z naturalnych skarbów tej pory roku. Na co stawia Daria Ładocha? Poznaj jej jesienne przepisy.
Kawa z cynamonem jest napojem chętnie wybieranym przez osoby na diecie redukcyjnej. Wszystko przez połączenie składników wspomagających spalanie tłuszczu. Co więcej, kawa z cynamonem jest pachnąca i pyszna, dlatego odchudzające się osoby chętnie sięgają po nią również z powodu doznań zmysłowych.
Zadbaj o swoje zdrowie i zacznij od pożywnego śniadania. Skorzystaj z przepisów na poprawiające odporność dania idealne na jesienny i zimowy poranek. Wystarczy, że dodasz do ulubionych potraw kilka składników, które sprawią, że posiłek stanie się bombą witaminową.
Jesienią warto ubierać się na cebulkę. Piotr Kucharski ubiera w cebulkę naszą kuchnię. Rozgrzewająca zupa cebulowa, klasyczne cebularze, pyszna tarta tatin oraz wolno pieczona cebula z winogronami - takie pyszności tylko w Dzień Dobry TVN!
Cukierniczka Dominika Matysiak przyjechała do nas prosto z dżungli. Na początku marca wyjechała na wakacje na Sri Lankę. Gdy wybuchła pandemia, Dominika postanowiła zostać na rajskiej wyspie. Nie zapomniała jednak o swojej największej pasji - pieczeniu i to właśnie w dżungli powstał e-book z jej przepisami. Kilka z nich przygotowała także w naszej kuchni. Opowiedziała nam również o przygodzie na Sri Lance, Lankijczykach i o tym, kto zjadał jej słodkości.
Tradycyjna Bruschetta jest grzanką z pieczywa posmarowanego oliwą i roztartym czosnkiem. Najczęściej podawana jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii. W naszej kuchni Matteo Brunetti pokazał, jak przygotować ją w różnych smakach.
Dania z kabaczkiem, dynią, patisonem i cukinią są nie tylko zdrowe, ale także pyszne. W naszej kuchni Jasiek Kuroń przygotował: kabaczek faszerowany mięsem i szpinakiem, pesto z cukinii, tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowo-kaparowym, ciasto kabaczkowo-pistacjowe, kofty z indyka i cukinii, a także placki z dyni i kukurydzy.
Stir fry to popularna w krajach Dalekiego Wschodu technika krótkiego, ale intensywnego smażenia. W ten sposób przygotowuje się dania z makaronem, ryżem, mięsem i warzywami. W technice stir fry ich składniki powinny być poddane lekkiej obróbce termicznej, by zachowały swoje wartości i świeży smak.
1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. W naszej kuchni - wegetariańskie burgery. Przygotuj bezmięsne pyszności wedle przepisów mistrza. Sprawdź, jak zrobić burgera z tofu, z sera halloumi, z grzybami i mozzarellą czy z koziego sera.
Przygotowujesz rodzinne przyjęcie i potrzebujesz przepisu na tort na biszkopcie? Jesteś w idealnym miejscu. Bartek Boratyn zdradza swoje przepisy na tort czekoladowy, z białą czekoladą i owocami leśnymi oraz na bananowy ze słonym karmelem.
Kalafior jest smaczny i ma wiele właściwości odżywczych. Często króluje w naszej kuchni, jednak nie zawsze mamy pomysł, jak go przyrządzić. Z pomocą przychodzi Piotr Kucharski. Oto jego propozycje na pyszne dania z tym warzywem.
Gruszka - cudowny owoc jesieni króluje w kuchni Dzień Dobry TVN. Przepisy z owocami, na wytrawnie i na słodko, proponuje finalistka 8. edycji MasterChefa - Magdalena Waś. Smacznego!