Olej z pestek śliwki to pięknie pachnący produkt, który cieszy się popularnością nie tylko w kuchni, ale słynie także z wielu właściwości kosmetycznych. Sprawdza się zarówno w formie dodatku do sałatek czy dań, jak i jako preparat odżywiający skórę twarzy i łamliwe włosy.
Trochę diabelska, a trochę anielska - można powiedzieć o papryce. Nie dość, że jest bogata w witaminy, to jeszcze ma wiele odmian, dzięki czemu każdy z łatwością znajdzie swoją ulubioną. Piekielne habanero, jalapeno dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z ostrością, a może papryka bell znana z polskich stołów? Mikołaj Rey zgłębił wiedzę na temat wszystkich tych gatunków.
Daniom z owocami morza trudno się oprzeć, nic dziwnego, że zyskują na popularności wśród Polaków. Spaghetti z krewetkami i pietruszkową bułką, tatar z łososia i pomidorowym consome oraz mule green curry - takie pyszności przygotowuje Grzegorz Zawierucha. Poznaj sprawdzone przepisy zwycięzcy MasterChefa.
Sezon na owoce w pełni. Andrzej Polan przygotował przepisy na desery z wykorzystaniem owoców późnego lata. Zobacz, jak przygotować: bezę ze śliwkami i czarnym bzem, gruszkę w czekoladzie i młodym laskowym, kruche miętowe z mirabelkami i brzoskwiniami.
Wiedzieliście, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku? Daria Ładocha gotuje w naszej kuchni przepisy dla małych i dla dorosłych. Jest i pizza!
Śliwki to jedne z najzdrowszych owoców. Są niskokaloryczne, dostarczają wielu witamin i mikroelementów oraz dobrze wpływają na trawienie. Pyszne dania ze śliwkami w Dzień Dobry TVN przyrządził Jasiek Kuroń. Poznaj przepisy na knedle, dżem, tartę i crumble.
Szkolne jedzenie niezbyt dobrze nam się kojarzy. A może być takie smaczne, i w dodatku zdrowe! W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś uczestnik MasterChefa - Arkadiusz Prunesti.
Masala, a właściwie garam masala, to jedna z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych. Pochodzi z Indii, a jej nazwa oznacza "gorące przyprawy". Nie oznacza to jednak, że jest bardzo pikantna. Składają się na nią przyprawy aromatyczne i rozgrzewające, które nie charakteryzują się dużą pikantnością.
Ser wegański zwykle wytwarza się z produktów takich jak ziemniaki, orzechy czy ciecierzyca, choć czasem wykorzystuje się też inne warzywa, np. marchewka. Ser wegański nie odbiega szczególnie smakiem od tego zrobionego z mleka, dlatego może być dobrą alternatywą lub po prostu kulinarną ciekawostką.
Sake to popularne w Japonii wino ryżowe. W Kraju Kwitnącej Wiśni picie tego napoju związane jest z całym rytuałem. Poznaj sake i zobacz, jak samodzielnie zrobić je domu.
Damian Kordas swoje umiejętności kulinarne miał okazję zaprezentować w programie MasterChef, gdzie ujął jurorów przygotowanymi przez siebie potrawami. W ostatnim czasie wydał e-booka "Niski Indeks Glikemiczny". O swojej ostatniej publikacji i cukrzycy opowiedział nam w wywiadzie. Zdradził nam też jeden z przepisów ze swojej najnowszej książki.
Jaki wpływ na planetę ma to co jemy? Jakie produkty wybierać, a jakich unikać w codziennej kuchni? Jak do zdrowej i świadomej kuchni przekonać najmłodszych? Na te oraz wiele innych pytań odpowiedziała Daria Ładocha, ambasadorka kampanii edukacyjnej PrzyGotujmy Lepszy Świat.
Gdy organizujemy domowe przyjęcie, zastanawiamy się, co przygotować dla gości, aby wyszli od nas zadowoleni. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował swoje imprezowe hity: pączki, serniki, krewetki, krokieciki i kukurydzę z posypką.
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Zrób pierogi, a wszyscy domownicy będą zachwyceni. Skorzystaj z doskonałych przepisów Sebastiana Olmy na podsmażane pierogi z jagodami, pieczone pierogi z prażonym jabłkiem czy bezglutenowe pierogi z kurkami.
Pigwa pomaga w walce z przeziębieniem, wspomaga układ odpornościowy i układ pokarmowy. Mimo że w naszym kraju pigwa nazywana jest „polską cytryną”, wystarczy ją w odpowiedni sposób przyrządzić, aby urzekała oryginalnym smakiem. Jak jeść pigwę, aby w pełni wykorzystać jej właściwości?
Ciepłe mleko uważane jest od wieków za receptę na dobry sen. Warto wiedzieć, że zamiast niego lepiej działa moon milk, czyli aromatyczne księżycowe mleko znane z ajurwedy, tradycyjnej medycyny indyjskiej, która rozwinęła się już w starożytności.
Barista to w Polsce zawód stosunkowo młody. Jeszcze ćwierć wieku temu niewiele osób w naszym kraju kojarzyło kim jest barista i czy właściwie się zajmuje. Teraz rzadko kto idzie po prostu na kawę, tylko chce otrzymać atrakcyjnie wyglądający napój stworzony przez baristę.
Wszyscy doskonale wiemy, jak ważne dla dzieci i dorosłych jest spożywanie odpowiedniej porcji posiłków w ciągu dnia. Dzięki temu możliwe będzie dostarczenie organizmowi koniecznej dla jego funkcjonowania dawki energii. Swoje propozycje potraw dla tych młodszych i starszych przedstawił w Dzień Dobry Wakacje Łukasz Konik.
Hot dogi to kanapka z gorącą parówką lub kiełbaską oraz różnego rodzaju dodatkami. To typowe amerykańskie danie, typu fast food. Swoje wersje hot dogów zaprezentował w naszej kuchni uczestnik "MasterChefa", Szymon Czerwiński.
Wakacyjna kuchnia nie musi się nam kojarzyć jedynie z pieczoną na grillu karkówką czy kiełbaskami. Gotujący w Krynicy Morskiej Sebastian Olma pokazał pyszne potrawy, które mogą ucieszyć osoby niejedzące mięsa. Na miejscu towarzyszył mu Olivier Janiak.
Prosty przepis na lody bananowe jest znakomitą propozycją na pyszną, zdrową i niezwykle łatwą w przygotowaniu przekąskę. Taki deser to także doskonałe rozwiązanie dla wegan, alergików lub osób będących na diecie.
Mleko sojowe oraz przepisy z jego zastosowaniem cieszą się dużą popularnością szczególnie wśród wegan oraz alergików. Z jego wykorzystaniem można przygotować rozmaite desery oraz koktajle, a także dodawać je do kawy.
Czy można zrobić coś do jedzenia z niczego? Okazuje się, że jak najbardziej. Wykorzystując zaledwie kilka składników i resztki z lodówki po całym tygodniu, możesz zrobić naprawdę kilka ciekawych dań. Czasem wystarczy tylko odrobina kreatywności i kilka minut pracy, żeby zjeść pożywny posiłek.
Chlebek naan to tradycyjne pieczywo kuchni kaszmirskiej. Hindusi jedzą je na co dzień, często zastępuje im sztućce. Pieczywo naan wypiekane jest w piecu tandoor, ale można przygotować je na patelni lub w piekarniku.
Pasztet to potrawa, która gości na stołach w czasie świąt i innych przyjęć okolicznościowych. Podobnie jak w przypadku wielu specjałów polskiej kuchni, podstawowym składnikiem tego dania jest mięso. Nie oznacza to jednak, że wegetarianie i weganie nie mogą cieszyć się doskonałym smakiem pasztetu!
Gofry z bitą śmietaną od wielu lat są popularne w całej Polsce. W okresie letnim są serwowane w barach czy budkach, jednak warto je robić również w domu. Wystarczy mieć gofrownicę, na którą wylewamy ciasto. Samodzielnie zrobione gofry z bitą śmietaną i owocami lub czekoladą smakują wyśmienicie.
Caffè corretto to włoski sposób na espresso. W dosłownym tłumaczeniu oznacza skorygowaną kawę, którą „poprawia się” dodatkiem alkoholu. W zależności od regionu Włoch espresso uzupełnia się kilkoma mililitrami grappy, likieru anyżowego lub brandy. Jak przygotować kawę corretto w domu?
Znudziły ci się tradycyjne kanapki? Skorzystaj z przepisów Piotra Kucharskiego na ciekawe przekąski z wędlinami. Czy wiesz, że wędzonki można także przygotować na grillu?
Planujesz letnie przyjęcie w ogrodzie? Skorzystaj z ciekawych propozycji na przekąski, które podasz bez talerzy. Jak przygotować dania "zero waste"? Sprawdź propozycje Kasi Bosackiej.
Zakwasy z warzyw i kombucha. Swoje przepisy na naturalne i niepasteryzowane napoje zdradzają Mikołaj i Magda Batorowie - eksperci z ekoprzetwórni produkującej prozdrowotne zakwasy. Zobacz, jak przygotować orzeźwiające izotoniki.