W kuchni Dzień Dobry Wakacje rządzi kawa. Poznajcie proste przepisy na letnią odsłonę małej czarnej - mrożoną frappe oraz kawowe miniserniczki i tartę waniliowo-kawową. Niech moc kawy będzie z wami!
Czekamy na nie z niecierpliwością każdego roku. Pięknie pachną, cudownie smakują, a do tego są zbawienne dla naszego zdrowia. Te niepozorne owoce kryją w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Wzmacniają od środka i upiększają naszą skórę od zewnątrz. Sezon na czereśnie jest bardzo krótki, dlatego warto w pełni wykorzystać ich właściwości. Zobacz, jak Sebastian Olma robi z nich chłodnik, racuchy, ciasto z migdałami i crumble z lodami.
Wybierasz się na biwak albo masz ochotę przygotować coś pysznego i prostego? Postaw na dania jednogarnkowe według przepisów Oli Nguyen. Zobacz, jak przygotować serowy dip queso, burgera z fasoli z tatarem ze śledzia, fasolkę szparagową po bretońsku i na deser kokosową ryżankę ze słonym karmelem i owocami.
Przygotuj pyszne i zdrowe dania z piekarnika. Sebastian Olma przedstawia przepisy na szpinakową lasagne, polędwiczki z salsą cukiniową i zapiekane owoce z budyniem.
Sezon na szparagi trwa w najlepsze, dlatego czerwiec to świetna okazja na wypróbowanie nowych sposobów na ich przyrządzenie. Mikołaj Rey postanowił udać się do Wielkopolski, żeby sprawdzić, jak najlepiej smakuje ten letni przysmak.
18 czerwca to Międzynarodowy Dzień Sushi. Tę tradycyjną potrawę japońską znają już wszyscy. Jak dobrze przygotować ryż do sushi? Jakich składników używać? W kuchni Dzień Dobry TVN klasyczne futomaki przyrządza Daniel Brzeziński.
Kochasz kuchnię włoską? Przygotuj dania idealne na lato według przepisów Cristiny Catese. Zobacz, jak łatwo jest zrobić pyszne focaccine, krem z bakłażanów i krem z awokado.
Truskawki na słodko i... słono. Przygotuj wytrawną sałatkę, grillowaną wątróbkę lub kurczaka z truskawkami. Na deser zaserwuj tartę z owocami. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy.
Zielone czerwcowe trio, czyli zielony ogórek, groszek i szczaw. Korzystaj z darów natury i przygotuj pyszne dania według przepisów Davida Gaboriauda.
Wakacje kojarzą się nie tylko z zimnymi deserami czy lodami, ale też goframi z bitą śmietaną czy ryżem z owocami. Piotr Kucharski pokaże nam, jak zrobić przepyszne belgijskie gofry, sernik z mango oraz smażony ryż w nieco pikantnej odsłonie. Do tego nie może zabraknąć mrożonej herbaty!
Zupa rybna ma nie tylko wielu fanów, ale także wiele wersji. Wie o tym doskonale Mikołaj Rey, który w poszukiwaniu idealnego smaku zasięgnął opinii różnych ekspertów. Efekt? Zobaczycie sami!
Dania z rybami są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował Fish Pie, paluszki rybne z płatkami owsianymi, tatar z łososia z czereśniami, chrzanowym kremem i blinami, a także placki rybne z tłuczonymi ziemniakami i wiosenną mizerią.
Nie tylko z bułką tartą. Fasolkę szparagową można podawać na wiele innych sposobów. Zrób z niej risotto z indykiem, sałatkę z młodymi ziemniakami, quiche z łososiem i zupę z warzywami. Zobacz, jak w naszej kuchni fasolkowe dania przyrządza Jasiek Kuroń.
Sałatka z awokado i fetą, grillowany bakłażan z dressingiem, stek z tuńczyka z porto i czerwoną kapustą, naleśniki z pesto, szparagami i szynką parmeńską. Te pyszne dania zyskują na smaku po dodaniu malin. Zobacz, jak przygotowuje je Daria Ładocha.
Skorzystaj z darów lata i przygotuj pyszne dania. Poznaj przepisy Iwony Niemczewskiej na kalafiora z pieca, racuchy z rabarbarem i truskawki zapiekane. Ekspertka zdradza też, jak przygotować idealny stek wołowy.
Dania kuchni włoskiej mają wielu wielbicieli, także w Polsce. W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz Matteo Brunetti przygotował kilka z nich. Na naszym stole pojawiły się: pasta alla gricia, risotto allo zafferano, parmigiana di melanzane oraz krem zabajony z owocami.
Masz ochotę przygotować coś pysznego? Sprawdź przepisy Andrzeja Polana na morele z polędwicą, młode ziemniaki z kalafiorem i kotlety wiedeńskie z kremem na żółto.
Lubisz warzywno-owocowe lekkie potrawy? Przygotuj je w połączeniu z jogurtem lub śmietaną. Skorzystaj z pomysłów Andrzeja Polana na jogurtowe dressingi.
Mamy pełnię wiosny, która daje nam mnóstwo świeżych owoców. Co można z nich zrobić? Przepyszne i proste wiosenne desery - semifredo, błyskawiczny sorbet, ucierane z kruszonką oraz clafoutis, czyli najprostsze ciasto świata. Zobacz, jak przyrządza je Ania Starmach.
Ma mało kalorii, za to dużo żelaza, potasu, kwasu foliowego i witamin oraz przeciwutleniaczy. Niepozorne liście szpinaku kryją w sobie bogactwo wartości odżywczych, a umiejętnie przygotowane są niezwykle smaczne. Daria Ładocha przyrządza z nich zupę z pieczonymi ziemniakami, tagliatelle z cukinii, łososia z suszonymi pomidorami oraz sałatę z truskawkami.
Truskawki tylko na słodko? Jasiek Kuroń obala mity i przygotowuje je na wytrawnie, a pasują nawet do ryby. Zobacz, jak przygotować z truskawkami: halibuta, polędwiczki wieprzowe, roladki z piersi kurczaka oraz zieloną sałatkę z wędzonym pstrągiem.
Pomysłów na przygotowanie ziemniaków jest bardzo wiele. Kilka z nich zaprezentowała zwyciężczyni 2. edycji programu MasterChef, Beata Śniechowska. Na jej stole pojawiły się dania zasługujące na nagrodę: kumpir z mac and cheese, kukurydzą, chili i szczypiorkiem, kumpir z twarożkiem, bobem, szparagami i miętą, bataty z botwiną z truskawkami i fetą oraz młode ziemniaki z gzikiem i „śledzikiem”.
Lekkie zupy wiosenne kuszą młodymi warzywami i żywymi kolorami. Są idealne na gorące dni. Piotr Kucharski przygotował ogórkową z ogórków małosolnych, zupę szczawiowo-buraczkową z pieczonymi ziemniakami, a także zupę z zielonym makaronem. Smacznego!
Taki dzień zdarza się tylko raz w roku! Z okazji Dnia Dziecka zapraszamy Was na wspólne gotowanie. Już o godzinie 15:00 na Facebooku Dzień Dobry TVN gotowanie na żywo z Davidem Gaboriaud. Przygotujemy pyszne placuszki akacjowe i owocowe smoothie.
Wspólne gotowanie to najlepsza zabawa. Poznaj proste przepisy na dania, które przygotujesz razem z dzieckiem, a ich smak zachwyci każdego niejadka.
Szczaw nadaje się tylko do zupy? Nic podobnego. Poznaj ciekawe przepisy na sałatkę, drugie danie i deser. Szef kuchni Sebastian Olma pokazuje także, jak zrobić szczawiową z młodymi ziemniakami
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Andrzej Polan, który proponuje: sałatkę z chlebem, dorsza w młodych ziemniakach, warzywa z chrzanem, a na deser ciasto jogurtowe.
Dziś Światowy Dzień Burgera. Z tej okazji Szymon Czerwiński przeprowadzi nas krok po kroku przez tworzenie najpyszniejszej kanapki na świecie. Okazuje się, że burgera można zrobić nie tylko z wołowiną, ale też z rybą lub kurczakiem. Jaką bułkę wybrać? Jak smażyć? Jakie dodatki? Sprawdźcie przepisy.
Lubisz twaróg, ale masz ochotę na coś ciekawszego niż ten z rzodkiewką czy szczypiorkiem? Poznaj przepisy na pasty i dipy do pieczywa, a także na kotlety twarogowe i ziemniaki pieczone z tuńczykiem.
W Dzień Matki każda mama zasługuje na to, by poczuć się wyjątkowo. Z tej okazji możesz podarować jej własnoręcznie przygotowane, smaczne ciasto. Piotr Kucharski zaproponował roladę biszkoptową, ciasto drożdżowe oraz muffinki.