Pstrąg w galarecie: przepis nie tylko od święta

pstrąg w galarecie jak przygotować
VICUSCHKA/Getty Images
Źródło: Moment RF
Jak przygotować pstrąga w galarecie? Ryby w galarecie są nie tylko smaczne i zdrowe, ale i dodatkowo mogą wyglądać zjawiskowo na stole – nie tylko w Wigilię.

Pstrąg w galarecie to przepis nie tylko od święta. Pstrąg w galarecie na Wigilię jest dla wielu nieodłącznym elementem wyjątkowej, świątecznej atmosfery. Jednak jeśli wykorzystamy świeżą rybę, zalejemy ją pyszną galaretką, a do tego dodamy pożywne, warzywne dekoracje pstrąg w galarecie będzie królem stołu na każdą okazję. Co więcej, porcja tego dania (100 gramów) to tylko ok. 70 kalorii.

Planujesz przygotowanie pstrąga w galarecie? Przepis poniżej został podzielony na trzy części: galaretę, przygotowanie ryby oraz dekorację. Przepis jest prostszy, niż się wydaje.

Pstrąg w galarecie - przepis

1. Jak przygotować galaretę?

Pstrąg w galarecie? Ryby zazwyczaj smakują z nią znakomicie. Warto poświęcić odrobinę czasu i zamiast żelatyny z torebki, samemu przygotować galaretę do pstrąga. Przygotowujesz pstrąga w galarecie? Przepis na galaretę potrzebny od zaraz? Koniecznie wypróbuj tę bardzo prostą recepturę, która sprawdzi się zarówno do przygotowania pstrąga, jak i do innych ryb w galarecie.

Pstrąg w galarecie – składniki potrzebne do przygotowania galarety:

  • 1 kg głów, płetw, kręgosłupów rybnych,
  • 4 płaty pstrąga lub 1 kg wypatroszonych pstrągów (te, które zamierzamy zalać galaretą),
  • 1 mała marchewka,
  • 2 pietruszki,
  • 1/2 selera,
  • 1 cebula,
  • ziele angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 1 białko jajka.

Sposób przygotowania galarety do pstrąga:

Jak przygotować pstrąga w galarecie bez użycia żelatyny? Aby przygotować domową galaretę do pstrąga, należy zalać części ryby, przyprawy oraz warzywa 1,5 l wody. Warto pamiętać, aby nie dodawać zbyt dużo marchewki, żeby galaretka nie zrobiła się pomarańczowa.

Gdy wywar się zagotuje, należy dodać do niego pstrąga, którego zamierzamy podać w galarecie. Kiedy po ok. 20 minutach ryba będzie już miękka, należy ją delikatnie wyjąć i odstawić do ostudzenia. Resztę wywaru gotować nadal na małym ogniu przez ok. 2,5 godziny, aż do uzyskania aromatycznego wywaru. Teraz wystarczy już tylko odstawić wywar do schłodzenia.

Do ostudzonego wywaru dodać łyżkę soku z cytryny i białko jajka. Na koniec energicznie i dokładnie wymieszać powstałą miksturę, podgrzać ją aż do momentu wrzenia i odstawić na pół godziny. Po tym czasie na powierzchni wywaru powinna pojawić się pianka, którą należy zdjąć łyżeczką. Ostatnim elementem jest przecedzenie wywaru przez gazę. Najlepiej powtórzyć tę czynność 2 lub 3 razy. Nasza galareta do pstrąga w galarecie jest już gotowa. Pora zabrać się za rybę.

2. Jak przygotować rybę?

Naczynie, w którym zamierzasz zaserwować pstrąga w galarecie, opłucz zimną wodą. Do pstrąga w galarecie warto wybrać efektowne naczynie, które nada kształt naszej galarecie. Dobrym pomysłem jest użycie półokrągłej salaterki lub naczynia o ciekawym kształcie jako formy do galarety, z którego potem wyłożymy danie na płaski talerz.

Jeśli planujesz dodać do potrawy całe wypatroszone pstrągi, koniecznie zwróć uwagę na ości. Nawet najlepszy pstrąg w galarecie straci na atrakcyjności, jeśli Twoi goście będą musieli z każdym kęsem pozbywać się ości. Dobrym pomysłem będzie użycie filetów z pstrąga, chociaż nawet pstrąg w płatach powinien być dokładnie sprawdzony w celu wyjęcia ewentualnych ości. Ugotowanego wcześniej pstrąga należy uważnie i delikatnie wyjąć z garnka i odłożyć do ostudzenia, zdjąć z niego skórę i ułożyć w wybranym naczyniu. Kiedy pstrąg jest już ułożony w naczyniu, pora zabrać się za dekorację.

3. Pstrąg w galarecie – dekoracja

Pstrąg w galarecie jest daniem, w którym dekoracja odgrywa kluczową rolę. Oto kilka przykładowych pomysłów na dekorację pstrąga w galarecie.

Opcja praktyczna

Do naczynia należy wyłożyć rybę, a dookoła niej warzywa, które pozostały z wywaru pokrojone w talarki lub kosteczkę.

Pstrąg z cytryną

Dobrym pomysłem, który wykorzystują dobre gospodynie domowe, jest nacięcie delikatnie ryby i powtykanie w nią plasterków cytryny. Pstrąg w galarecie w całości z cytryną będzie nie tylko świetnie smakował, ale i wyglądał zjawiskowo.

Opcja z jajem

Poza warzywami z wywaru warto również dodać ugotowane na twardo połówki jajek. Jajka w galarecie to kolejne danie, które można wkomponować do tego przepisu.

W zielonym stylu

Jeśli szukasz pomysłu na pstrąga w galarecie w bardziej nowoczesnym wydaniu, rybę ułóż w małych miseczkach, dodaj zielone warzywa takie jak brokuły, zielona papryka, por, groszek zielony, bób i inne zielone warzywa. Wszystko zalej galaretą i podawaj z plasterkiem cytryny.

Kiedy pstrąg w galarecie – dekoracja i ryba – są już w naczyniu, można zabrać się za zalewanie galaretą naszego dania. Przygotowaną wcześniej galaretę należy ostudzić, a kiedy zacznie tężeć, zalać nią rybę. Teraz już wystarczy odstawić ją do lodówki aż do momentu całkowitego stężenia.

Jest to najbardziej klasyczny przepis na pstrąga w galarecie. Może masz ochotę na eksperymenty? Pstrąg w galarecie żurawinowej? Pstrąg w galarecie faszerowany? Kiedy opanujesz już podstawowy przepis, możesz przygotować pstrąga w galarecie w swoim autorskim stylu.

Zobacz wideo: Prosta ryba w papilocie

Zobacz też:

Najciekawsza praca świata? Łukasz Łebek: "Mimo wszystko wybrałbym ten zawód ponownie"

Anita Szydłowska i Adrian Szymaniak wspominają swój "Ślub od pierwszego wejrzenia". "Nie pamiętałam nazwiska swojego męża"

Żłobki, przedszkola i szkoły zamknięte, ale nie dla wszystkich. Kto może korzystać z opieki nad dzieckiem?

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości