Pstrąg wędzony dobrze komponuje się z sałatką lub pastą kanapkową. Będzie stanowił ciekawe i smaczne urozmaicenie codziennych posiłków. Z czym jeszcze można go serwować? Sprawdź, jak wiele możliwości daje pstrąg wędzony i jak można go podawać.

Przepisów na pstrąga jest wiele, co jest związane m.in. z jego dostępnością przez cały rok i jego smakiem. Pstrąg wędzony będzie dobrze komponował się z różnymi dodatkami, nie ma też problemu ze znalezieniem go w sklepie. Można także pójść o krok dalej – pstrąg może być wędzony przez nas. Jak się do tego zabrać i do jakich dań dodać pstrąga?

Pstrąg wędzony – jak go zrobić?

Jeśli decydujemy się na samodzielne wędzenie, musimy się do tego odpowiednio przygotować. Pstrąg wędzony jest nieco wymagający, za to będziemy mogli czerpać sporo satysfakcji, jeśli przygotujemy go we własnej wędzarni, a nie kupimy w sklepie. Oto najprostszy przepis na pstrągi wędzone. W 3 litrach wody rozpuszczamy 24 dag soli peklowej. Wkładamy do niej 5 wypatroszonych pstrągów. Ryby zostawiamy w zalewie przez całą noc. Po tym czasie je wyjmujemy, a do ich wnętrza dajemy masę zrobioną z połowy kostki masła, opakowania przyprawy do ryby i kolorowego pieprzu.

Nafaszerowane ryby przekładamy do specjalnej siatki i przez 2 godziny wędzimy w temperaturze 60 stopni na drewnie owocowym. Pstrąg wędzony według podanej receptury najlepiej będzie smakował na ciepło, kiedy będzie najbardziej soczysty. Będzie on dużo bardziej aromatyczny niż pstrąg wędzony na zimno. Można go później odgrzać w piekarniku, ale nie dłużej niż 10 minut, bo będzie zbyt suchy. Jeśli jednak kupimy w sklepie pstrąga wędzonego , jak go podawać?

Zobacz film: Krem z pora z wędzonym pstrągiem. Źródło Dzień Dobry TVN

Pstrąg wędzony – sałatka

Sałatki mają to do siebie, że pozwalają na wiele wariacji i eksperymentowania ze składnikami. Dlatego też pstrąg wędzony może pojawić się w różnych sałatkach. Poniżej znajdują się dwa przepisy, ale warto się też pokusić o stworzenie własnej kompozycji. Pierwsza propozycja to pstrąg wędzony w sałatce z bobem. Do wykonania potrzebne będą: 1 pstrąg, 400 g mrożonego bobu, pomidor, żółta papryka, czerwona cebula, mix sałat, oliwa, sól i pieprz. Bób gotujemy i obieramy. Na talerzu układamy umytą sałatę. Kroimy pomidora i paprykę, a potem razem z ugotowanym bobem kładziemy na sałacie. Na górze układamy pokrojone kawałki pstrąga wędzonego i posypujemy czerwoną cebulą. Całość wystarczy skropić cytryną i doprawić.

Wyraźniejszy smak będzie miał pstrąg wędzony w sałatce z chrzanem. Z dwóch wędzonych pstrągów usuwamy skórę i ości, a mięso kroimy na mniejsze kawałki. Obrane jajko na twardo kroimy w słupki. Jajko mieszamy ze szklanką pokrojonych pomidorów, szklanką oliwek, niecałą połową szklanki pokrojonej cebuli, 5 łyżkami świeżej kolendry, 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Osobno robimy krem chrzanowy. Mieszamy 1/3 szklanki utartego twarogu, łyżkę tartego chrzanu i ¼ łyżeczki pieprzu. Sałatkę z pomidorami wykładamy na talerze. Na środku kładziemy krem chrzanowy, a na nim pstrąga wędzonego.

Pstrąg wędzony – pasta

Pstrąg wędzony będzie dobrym dodatkiem do kanapek. Można przygotować z niego pastę. Wystarczy 3 ugotowane jajka pokroić w kostkę. Dodać do nich pół pęczka posiekanego szczypiorku wraz z pokrojonym na kawałki filetem z pstrąga wędzonego. Dodać łyżkę majonezu, wymieszać i pasta gotowa.

Inny pomysł na pastę z pstrągiem wędzonym : drobno kroimy 6 połówek suszonych pomidorów i mieszamy z pokrojonym mięsem z ryby. Do tego dodajemy starte ugotowane na twardo 2 jajka i pół pęczka posiekanej pietruszki. Mieszamy z łyżką majonezu, 3 łyżkami jogurtu, czerwoną słodką papryką, solą i pieprzem.

Pstrąg wędzony – z czym jeszcze podawać?

Istnieje wiele przepisów, w których pstrąg wędzony jest podstawą dania, np. pstrąg wędzony w galarecie. Do jego wykonania potrzebujemy niecałych 2 litrów wody, w których rozpuścimy 2 kostki rosołowe. Dodajemy 5 liści laurowych, łyżeczkę gorczycy, łyżeczkę pieprzu. Po zagotowaniu odcedzamy, a następnie dolewamy pół litra soku jabłkowego, 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę sosu worchester, łyżeczkę octu jabłkowego i tyle samo balsamicznego. Dodajemy odpowiednią ilość żelatyny. Na koniec pstrąga wędzonego układamy w naczyniu i zalewamy wywarem. Dla dekoracji można dać marchewkę, groszek lub jajko.

Pstrąga wędzonego można też podać w risotto. Kroimy na kawałki pół kilograma pstrąga wędzonego. Drobno siekamy 2 cebule i 2 ząbki czosnku, po czym smażymy kilka minut na maśle. Dorzucamy 450 g ryżu do risotto i czekamy, aż pokryje się masłem. Wtedy wlewamy chochlę wywaru warzywnego i mieszamy. Kiedy ryż wchłonie cały płyn, dolewamy następną chochlę. Do miękkiego ryżu dodajemy pstrąga wędzonego i pęczek pokrojonej dymki. Dosypujemy starty ser żółty i doprawiamy solą i pieprzem.

Co sądzisz o tym artykule?
46
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0