Bez wątpienia dynie to najpopularniejsze jesienne warzywa. Nie dość, że są niskokaloryczne i dostarczają błonnika pokarmowego, to jeszcze sprzyjają oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz mają właściwości odkwaszające. Wszystko to sprawia, że o tej porze roku królują na naszych stołach. Sprawdź, jak wyhodować dynię o imponujących rozmiarach.
Zastanawiasz się, jak przygotować idealna szarlotkę? Matteo Brunetti przychodzi z pomocą. Skorzystaj z przepisu na chrupiące ciasto w towarzystwie włoskiej bezy i sosu pistacjowego. To jest pyszne!
Sezon na pomidory trwa. Skorzystaj z darów jesieni i przygotuj pyszne potrawy według przepisów Mikołaja Reya. Zobacz, jak przyrządzić gazpacho, pomidory po prowansalsku lub zapiekane z mięsem i sałatkę grecką.
Czas zebrać plony z naszej działki. Zerwaliśmy winogrona, pomidory, jadalne kwiaty oraz zioła. Pyszne potrawy w kuchni Dzień Dobry TVN przygotuje David Gaboriaud.
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad lub uroczystą kolację? Gotuj jak Sebastian Olma. Poznaj jego przepisy, za które "dalby się pokroić". Zobacz, jak przygotować sałatkę z łososiem, krewetki z patelni, risotto z borowikami i grzyby z patelni.
Na przełomie zimy i wiosny wiele osób skarży się na osłabienie, brak energii i problemy z koncentracją. Zamiast sięgać po kawę, warto przygotować dania, które pomogą nam wzmocnić odporność. Kilka z nich przygotowała w naszej kuchni prowadząca programy kulinarne i autorka książek Marieta Marecka.
Pogodowo to już właściwie przedwiośnie, choć mamy luty. Nie ma jeszcze pachnących nowalijek, za to dokuczają nam przeziębienia. Dlatego w naszej kuchni gotujemy pysznie, kolorowo i naturalnie - dodajemy sobie odporności i energii. Przepisy finalistki Masterchefa - Martyny Chomeckiej.
Sezon na jabłka w pełni. Przygotuj pyszne dania z kultową antonówką. Skorzystaj z przepisów na zupę jabłkowo-cydrową, schab z jabłkami, antonówkę w cieście i najprostszy jabłecznik.
W twoim domu szykuje się wizyta wyjątkowych gości i nie wiesz czym ich zachwycić? Przychodzimy z pomocą! Warto zainspirować się przepisami z najnowszego MasterChefa. Choć to już 9. edycja, kucharze nadal potrafią zaskoczyć.
Czy wiesz, że swoją odporność budujesz każdego dnia? Droga do zdrowia prowadzi przez kuchnię! Dania na wynos, zwane pieszczotliwe "nawynosami", to nieodłączny element menu Iwony Zasuwy, autorki książki "Smakoterapia" i bloga smakoterapia.pl.
Daria Ładocha ma świadomość, że każdy człowiek ma wpływ na otaczający nas świat. Dlatego też cały czas pokazuje swoim córkom, jak powinny wyglądać odpowiedzialne nawyki żywieniowe. Na jej stole królują więc potraw z produktów sezonowych i pochodzących od lokalnych rolników.
Kukurydza to roślina pochodząca z Meksyku, obecnie hodowana w wielu krajach na całym świecie. Właśnie rozpoczął się czas na to przepyszne warzywo, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN finalista MasterChefa, Szymon Czerwiński przygotował kilka dań z kukurydzy, m.in. zupę i sałatkę.
Placki ziemniaczane to tzw. "klasyka gatunku". Idealne zarówno z jogurtem, sosem, jak i w wersji sauté. Wojciech Kasprowicz, uczestnik programu MasterChef postanowił podzielić się swoim sekretnym przepisem na to proste, ale jakże smakowite danie.
Buraki to niezwykle zdrowe warzywa. Zawierają m.in. tryptofan, który powoduje, że mamy mniejszą ochotę na cukier. Jasiek Kuroń odczarowuje buraki i przyrządza z nich niesamowite dania.
Nazewnictwo „pigwowiec” i „pigwa” używane jest w Polsce zamiennie, by określić krzewy dające cierpkie, małe „jabłuszka” bogate w witaminę C. Warto wiedzieć, jak odróżnić te dwa gatunki - wbrew pozorom nie jest to takie trudne.
Rafał i Grzegorz Zawieruchowie zdradzą widzom przepisy na potrawy z kultowych filmów, takich jak "Chłopcy z ferajny", "Lepiej późno niż później" i "Notting Hill".
Matteo Brunetti w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy na bazie sosu sojowego. Zobacz, jak przygotować łososia z sosem kokosowo-sojowym, polędwicę, zupę oraz miks warzywny z sosem sojowym.
Aronia to prawdziwe źródło młodości. Mikołaj Rey wybrał się do Jarkowa, aby sprawdzić, jak się ją uprawia i jakie jest jej pochodzenie. Po powrocie, w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował pomysły na pyszne dania z niezwykle zdrową i bogatą w witaminy aronią.
Zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie? Skorzystaj z pomysłów Martyny Chomackiej i przygotuj zdrową granolę, omlet jak suflet, Bahn Mi lub szakszukę. Ekspertka zapewnia, że wszystkie propozycje są niezwykle pyszne i zdradza kilka trików, o których niewiele osób wie.
Istny raj dla podniebienia, nie tylko do fanów deserów. Owoce pod kruszonką to danie, które może posłużyć nam zarówno jako śniadanie, jak i popołudniową słodkość. Uczestniczka MasterChefa - Gaja Kuroń zdradziła, że to właśnie za ten przepis "dałaby się pokroić". Poznajcie jej sekret na wykonanie perfekcyjnej kruszonki!
Każdy z nas ma swoje ukochane danie, którego sam zapach powoduje "motyle w brzuchu". A gdyby tak poznać ulubiony przepis jednego z uczestników MasterChefa? Dla nas nie ma rzeczy niemożliwych! Oto leśna polędwiczka wieprzowa, za którą dałby się pokroić Jakub Kurzep. Idealna na jesienne wieczory, przy ciepłym, domowym ognisku.
Sezon na grzyby w pełni. Skorzystajmy więc z pięknej pogody i wybierzmy się na grzybobranie. Las ma przecież tyle do zaoferowania! Zresztą, przyjemniej zbiera się grzyby, wiedząc, co później możemy z nich wyczarować. Poznaj przepisy Darii Ładochy.
Francuska kuchnia jest podziwiana przez miliony ludzi na całym świecie. Mało kto wie jednak, że jeden z największych jej przysmaków ma polskie korzenie. Do Saint-Tropez udała się Patrycja Wanat, by na własne oczy zobaczyć tajemniczy proces powstawania La Tarte Tropézienne. Poznajcie niezwykłą historię owego deseru.
Po wystrzałowym Sylwestrze wchodzimy w Nowy Rok z nowymi siłami i nowymi przepisami. Poznaj dania, które zregenerują Twój organizm i dodadzą energii na najbliższe miesiące!
Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta, a także nadzienia, które może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. to wypiek, za którym przepada wiele osób. Swoje pomysły na tartę przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma. Na naszym stole pojawiły się: tarta grzybowa, mini tarty z kolorowymi warzywami i sosem serowym, a także tarta figowa z musem waniliowym, daktylami i imbirem.
Leczo to danie pochodzące z Węgier. Tradycyjne zawiera paprykę, cebulę, kiełbasę oraz pomidory. Tymczasem w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak przygotował inne wariacje tego dania. Na naszym stole pojawiło się więc leczo z dynią, kurkami i pieczoną papryką, leczo z chorizo, kuminem i karmelizowaną cebulą oraz wegańskie leczo z patisonem, boczniakiem i tofu z pesto pietruszkowym.
Tort malagowy z winogronami i jabłkami. Brzmi wspaniale, wygląda imponująco, a smakuje jeszcze lepiej! Tort jubileuszowy na 15 lecie „Dzień Dobry TVN” przygotowuje dla nas Andrzej Polan. Sprawdź jego wypróbowany przepis.