Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach pojawi się wiele przysmaków. Oto proste przepisy na przekąski i przystawki, które idealnie sprawdzą się na święta.
Jajka w majonezie
Składniki na 16 małych porcji:
- 8 jajek,
- majonez,
- szczypiorek,
- rzodkiewka,
- sałata,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę z garnka i zalewamy jajka zimną wodą. Po chwili obieramy je ze skorupek, a następnie kroimy na połówki. Na każdą z nich nakładamy jedną łyżeczkę majonezu. Solimy i posypujemy pieprzem, a na sam koniec dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i kawałeczkami rzodkiewki. Tak przygotowane jajka układamy na liściach sałaty.
Jajka faszerowane tuńczykiem
Składniki na 16 małych porcji:
- 8 jajek,
- majonez,
- tuńczyk z puszki w sosie własnym,
- czerwona papryka,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
Na początku przez ok. 10 minut gotujemy jajka w osolonej wodzie. Po tym czasie odlewamy ją i zalewamy jajka zimną wodą. Obrane kroimy na pół i delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Tuńczyka z puszki odsączamy z zalewy i dodajemy do żółtek – całość dokładnie rozdrabniamy. Do takiej masy dosypujemy pokrojoną w kostkę umytą paprykę oraz 2 łyżki majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i dodajemy do połówek jajka. Całość dekorujemy kawałeczkami natki pietruszki.
Kanapeczki z pastą jajeczną z tuńczykiem
Składniki na ok. 4 porcje
- chleb żytni,
- 4 duże jajka,
- majonez,
- tuńczyk w sosie własnym,
- żółta papryka,
- szczypiorek,
- sałata.
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, a następnie odlewamy ją i zalewamy jajka zimną. Po ich ostygnięciu i obraniu rozdrabniamy je nożem. Tuńczyka odsączamy z sosu i rozgniatamy widelcem. Dorzucamy do jajek. To samo robimy z pokrojoną w drobną kostkę papryką. Do składników dodajemy 2 łyżki majonezu, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Chleb żytni kroimy w kromki. Na każdą z nich układamy mały liść sałaty, a następnie smarujemy go pastą jajeczną. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz wideo: Takich pisanek jeszcze nie widziałeś. Oryginalny pomysł na wielkanocne jajka
Zobacz także:
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF