Smażone pierogi orkiszowe nadziewane farszem z kabanosów i ziemniaków
Składniki na pierogi orkiszowe nadziewane farszem z kabanosów i ziemniaków:
Ciasto na pierogi
- 0,5 kg mąki orkiszowej (plus do podsypania)
- 0,2 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka soli
- 50 ml oleju
- 300 ml gorącej wody
Jak przygotować ciasto na pierogi orkiszowe?
Mąkę orkiszową wymieszaj z mąką pszenną dodając sól, jajka, olej i gorącą wodę. Dokładnie zagnieć ciasto i gdy będzie gładkie, odłóż na chwilę do lodówki. Jeśli ciasto będzie się lepić, dodaj mąkę orkiszową.
Farsz
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 kg kabanosów staropolskich
- 0,5 kg cebuli dymki
- 0,1 kg chrzanu w słoiczku
- 0,1 kg musztardy francuskiej
- po 1 łyżce soli i pieprzu
Jak przygotować farsz do pierogów orkiszowych?
Ziemniaki obierz i wstaw do gotowania, po ugotowaniu odcedź i odciśnij na gładką masę, dodaj do niej wcześniej podsmażone i posiekane kabanosy (odłóż część do dekoracji), cebulę dymkę, chrzan, musztardę francuską i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki, aby farsz się przegryzł.
Sposób podania
- 100 g klarowanego masła
- 0,2 kg kwaśnej śmietany 36%
- świeże zioła do dekoracji (roszponka, musztardowiec, nasturcja)
Jak podać pierogi orkiszowe nadziewane farszem z kabanosów i ziemniaków?
Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij krążki za pomocą szklanki lub ringa, napełnij farszem i zwiń. Pierogi gotuj kilka minut w posolonej wodzie, następnie smaż na klarowanym maśle, aż uzyskają złoty kolor. Usmażone pierogi ułóż na talerzu, dodaj kwaśną śmietanę, podsmażone kabanosy i świeże zioła.
Jakub Kamiński/East News
Biały barszcz wielkanocny z kiełbasą myśliwską, prawdziwkami i majerankiem
Składniki na biały barszcz wielkanocny z kiełbasą myśliwską, prawdziwkami i majerankiem:
- 1 kg wędzonych wieprzowych żeberek
- 1 pęczek włoszczyzny
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny - po 1 łyżce
- 1 mały pęczek świeżego majeranku
- 50 g suszonych prawdziwków
- 5l wody
- 1 kg kiełbasy myśliwskiej staropolskiej
- 0,3 kg białej cebulki
- 0,5 kg mrożonych prawdziwków
- 1l zakwasu na barszcz
- 0,5l słodkiej śmietany 36%
- 0,5 kg obranych ziemniaków
- po 1 małej łyżce soli i pieprzu
- 6 szt. jajek kurzych
- sałata masłowa do dekoracji
Jak przygotować biały barszcz wielkanocny z kiełbasą myśliwską, prawdziwkami i majerankiem?
- W garnku postaw wywar na barszcz, dodaj do środka żeberka wędzone, obraną i pokrojoną włoszczyznę, przyprawy suche, majeranek, suszone prawdziwki i całość zalej zimną wodą. Gdy wywar zacznie się gotować, zmniejsz ogień, aby był klarowny i gotuj około 2 godziny. Następnie odcedź wywar, zostawiając sam płyn (opcjonalnie zostaw mięso z wędzonych żeber).
- Kiełbasę pokrój w kostkę grubości do 1cm, podsmaż na patelni razem z białą cebulką i mrożonymi prawdziwkami, gdy kiełbasa będzie zrumieniona, przełóż całość do garnka z wywarem i gotuj około 30 minut.
- Do garnka dorzuć zakwas na barszcz, pokrojone ziemniaki i śmietanę słodką 36%, gotuj około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a barszcz lekko zgęstnieje i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do porcji barszczu na talerzu dodaj ugotowane jajko kurze i liść młodej sałaty.
Jakub Kamiński/East News
Roladki cielęce z kiełbasą krakowską i serem pleśniowym w sosie chrzanowym
Składniki na roladki cielęce z kiełbasą krakowską i serem pleśniowym w sosie chrzanowym:
- 2 kg udźca cielęcego
- 0,5 kg musztardy dijon
- 0,5 kg kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej
- 0,2 kg sera pleśniowego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- olej do smażenia
- 0,5 kg cebuli szalotki
- 10 ząbków czosnku
- 0,5l białego wina
- 0,5l bulionu mięsnego
- 0,25l słodkiej śmietany 36%
- po 1 małym pęczku natki pietruszki i kolendry
- sól, pieprz czarny mielony – do smaku
Jak przygotować roladki cielęce z kiełbasą krakowską i serem pleśniowym w sosie chrzanowym?
Udziec cielęcy potnij wzdłuż na plastry grubości do 1 cm, rozklep za pomocą tłuczka, a następnie z jednej strony posyp solą i pieprzem, przesmaruj musztardą dijon, nałóż plasterek kiełbasy krakowskiej, prostokąt z sera pleśniowego, zielonego szparaga i zwiń w roladkę (roladkę można przebić małą wykałaczką). Gotowe zwinięte mięso posyp mąką i obsmaż na oleju z każdej strony. Następnie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 45 minut do temp. 160 st. podlewając mięso wywarem.
Na patelni, gdzie wcześniej smażył się roladki dodaj posiekaną cebulę szalotkę i czosnek, smaż chwilę, a następnie podlej białym winem i gdy odparuje, dodaj bulion mięsny, następnie słodką śmietanę i dalej odparuj, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania wrzuć do środka upieczone roladki, kawałki zielonych szparagów które zostały, chrzan w słoiczku i posyp całość świeżymi ziołami.
Jakub Kamiński/East News
Znak ekologiczny - Gwarantowana Tradycyjna Specjalność GTS (Traditional Speciality Guaranted) charakteryzuje wędliny i mięsne wyroby, które powstały zgodnie z regionalną recepturą.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
- 10 tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Zobacz, jak je zrobić
- Pstrąg w galarecie: przepis nie tylko od święta
- Jakie właściwości i skład ma chleb świętojański?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
mat. prasowe
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Sebastian Olma