Materiał promocyjny

Pierogi z kabanosami, barszcz z kiełbasą i roladki cielęce. Oto ekologiczne mięsne przepisy Sebastiana Olmy

W związku z mięsem
Sprawdźcie, jak Sebastian Olma przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania z produktami, których jakość nawiązuje do tradycji i historii sposobów ich wyrabiania. Poznaj przepisy na pierogi z kabanosami i ziemniakami, barszcz wielkanocny z kiełbasą i roladki cielęce z serem pleśniowym.

Smażone pierogi orkiszowe nadziewane farszem z kabanosów i ziemniaków

Składniki na pierogi orkiszowe nadziewane farszem z kabanosów i ziemniaków:

Ciasto na pierogi

  • 0,5 kg mąki orkiszowej (plus do podsypania)
  • 0,2 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soli
  • 50 ml oleju
  • 300 ml gorącej wody

Jak przygotować ciasto na pierogi orkiszowe?

Mąkę orkiszową wymieszaj z mąką pszenną dodając sól, jajka, olej i gorącą wodę. Dokładnie zagnieć ciasto i gdy będzie gładkie, odłóż na chwilę do lodówki. Jeśli ciasto będzie się lepić, dodaj mąkę orkiszową.

Farsz

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg kabanosów staropolskich
  • 0,5 kg cebuli dymki
  • 0,1 kg chrzanu w słoiczku
  • 0,1 kg musztardy francuskiej
  • po 1 łyżce soli i pieprzu

Jak przygotować farsz do pierogów orkiszowych?

Ziemniaki obierz i wstaw do gotowania, po ugotowaniu odcedź i odciśnij na gładką masę, dodaj do niej wcześniej podsmażone i posiekane kabanosy (odłóż część do dekoracji), cebulę dymkę, chrzan, musztardę francuską i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki, aby farsz się przegryzł.

Sposób podania

  • 100 g klarowanego masła
  • 0,2 kg kwaśnej śmietany 36%
  • świeże zioła do dekoracji (roszponka, musztardowiec, nasturcja)

Jak podać pierogi orkiszowe nadziewane farszem z kabanosów i ziemniaków?

Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij krążki za pomocą szklanki lub ringa, napełnij farszem i zwiń. Pierogi gotuj kilka minut w posolonej wodzie, następnie smaż na klarowanym maśle, aż uzyskają złoty kolor. Usmażone pierogi ułóż na talerzu, dodaj kwaśną śmietanę, podsmażone kabanosy i świeże zioła.

Jakub Kamiński/East News

Biały barszcz wielkanocny z kiełbasą myśliwską, prawdziwkami i majerankiem

Składniki na biały barszcz wielkanocny z kiełbasą myśliwską, prawdziwkami i majerankiem:

  • 1 kg wędzonych wieprzowych żeberek
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny - po 1 łyżce
  • 1 mały pęczek świeżego majeranku
  • 50 g suszonych prawdziwków
  • 5l wody
  • 1 kg kiełbasy myśliwskiej staropolskiej
  • 0,3 kg białej cebulki
  • 0,5 kg mrożonych prawdziwków
  • 1l zakwasu na barszcz
  • 0,5l słodkiej śmietany 36%
  • 0,5 kg obranych ziemniaków
  • po 1 małej łyżce soli i pieprzu
  • 6 szt. jajek kurzych
  • sałata masłowa do dekoracji

Jak przygotować biały barszcz wielkanocny z kiełbasą myśliwską, prawdziwkami i majerankiem?

  1. W garnku postaw wywar na barszcz, dodaj do środka żeberka wędzone, obraną i pokrojoną włoszczyznę, przyprawy suche, majeranek, suszone prawdziwki i całość zalej zimną wodą. Gdy wywar zacznie się gotować, zmniejsz ogień, aby był klarowny i gotuj około 2 godziny. Następnie odcedź wywar, zostawiając sam płyn (opcjonalnie zostaw mięso z wędzonych żeber).
  2. Kiełbasę pokrój w kostkę grubości do 1cm, podsmaż na patelni razem z białą cebulką i mrożonymi prawdziwkami, gdy kiełbasa będzie zrumieniona, przełóż całość do garnka z wywarem i gotuj około 30 minut.
  3. Do garnka dorzuć zakwas na barszcz, pokrojone ziemniaki i śmietanę słodką 36%, gotuj około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a barszcz lekko zgęstnieje i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do porcji barszczu na talerzu dodaj ugotowane jajko kurze i liść młodej sałaty.

Jakub Kamiński/East News

Roladki cielęce z kiełbasą krakowską i serem pleśniowym w sosie chrzanowym

Składniki na roladki cielęce z kiełbasą krakowską i serem pleśniowym w sosie chrzanowym:

  • 2 kg udźca cielęcego
  • 0,5 kg musztardy dijon
  • 0,5 kg kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej
  • 0,2 kg sera pleśniowego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • olej do smażenia
  • 0,5 kg cebuli szalotki
  • 10 ząbków czosnku
  • 0,5l białego wina
  • 0,5l bulionu mięsnego
  • 0,25l słodkiej śmietany 36%
  • po 1 małym pęczku natki pietruszki i kolendry
  • sól, pieprz czarny mielony – do smaku

Jak przygotować roladki cielęce z kiełbasą krakowską i serem pleśniowym w sosie chrzanowym?

Udziec cielęcy potnij wzdłuż na plastry grubości do 1 cm, rozklep za pomocą tłuczka, a następnie z jednej strony posyp solą i pieprzem, przesmaruj musztardą dijon, nałóż plasterek kiełbasy krakowskiej, prostokąt z sera pleśniowego, zielonego szparaga i zwiń w roladkę (roladkę można przebić małą wykałaczką). Gotowe zwinięte mięso posyp mąką i obsmaż na oleju z każdej strony. Następnie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 45 minut do temp. 160 st. podlewając mięso wywarem.

Na patelni, gdzie wcześniej smażył się roladki dodaj posiekaną cebulę szalotkę i czosnek, smaż chwilę, a następnie podlej białym winem i gdy odparuje, dodaj bulion mięsny, następnie słodką śmietanę i dalej odparuj, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania wrzuć do środka upieczone roladki, kawałki zielonych szparagów które zostały, chrzan w słoiczku i posyp całość świeżymi ziołami.

Jakub Kamiński/East News

Znak ekologiczny - Gwarantowana Tradycyjna Specjalność GTS (Traditional Speciality Guaranted) charakteryzuje wędliny i mięsne wyroby, które powstały zgodnie z regionalną recepturą.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

mat. prasowe

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Sebastian Olma

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości