Sos serowy do razowego makaronu z kaparami i zieloną pietruszką
Składniki na sos serowy do razowego makaronu:
- 300 g makaronu razowego
 - pęczek zielonej pietruszki
 - opakowanie kaparów
 - 250 g sera
 - 2 cebule
 - 2 łyżki masła
 - 2 ząbki czosnku
 - 250 ml śmietanki kremówki
 
Jak przygotować sos serowy do razowego makaronu?
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
 - Odcedź zostawiając 1 szklankę wody, by dodać później do sosu.
 - Na rozgrzanym maśle podsmaż cebulę.
 - Dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż.
 - Dodaj ser starty na tarce oraz śmietankę, sól i pieprz.
 - Całość podgrzej aż ser się rozpuści.
 - Następnie dodaj makaron i wymieszaj, jeśli będzie zbyt gęste to dolej wody, która pozostała z gotującego się makaronu.
 - Na koniec dorzuć kapary oraz zieloną pietruszkę.
 - Dopraw jeszcze świeżo mielonym pieprzem.
 
Muffiny serowe ze szpinakiem i żółtą papryką
Składniki na muffiny serowe ze szpinakiem i papryką:
- 4 jajka
 - 1 ząbek czosnku przetarty przez praskę
 - sól, pieprz
 - kilka plasterków żółtego sera
 - szklanka liści szpinaku drobno posiekanych
 - ½ żółtej papryki pokrojonej w drobną kostkę
 - szczypta oregano
 - szczypta papryki wędzonej
 - 50 g sera startego na tarce
 
Sos:
- 1 łyżka pesto zielonego
 - 1 łyżka musztardy francuskiej
 - 1 łyżka jogurtu naturalnego
 - posiekana bazylia
 
Jak przygotować muffiny serowe ze szpinakiem i papryką?
- Wszystkie składniki sosu wymieszaj w miseczce.
 - Piekarnik nastaw na 190 stopni.
 - Przygotuj formę do muffinów.
 - Wysmaruj jej wnętrze oliwą lub ułóż w niej papierowe papilotki.
 - W misce rozmieszaj jajka, dodaj warzywa oraz przyprawy.
 - Nie dodawaj sera startego.
 - Przelej masę do foremek i zatop w każdej z nich mały plaster sera - tak by całkowicie się w masie zatopił.
 - Na koniec posyp muffiny tartym serem.
 - Wstaw do piekarnika i piecz około 12-16 min aż muffiny się zrumienią.
 - Podawaj z sosem.
 
Jakub Kamiński/East News
Deska serów
Składniki na deskę serów:
- ser (kilka rodzajów)
 - orzechy nerkowca
 - orzechy włoskie
 - żurawina w konfiturze
 - konfitura morelowa lub pomarańczowa
 - gruszka
 - winogrona
 - 4 figi
 - truskawki
 - suszone morele
 - miód (z pałeczką do nakładania)
 - paluszki włoskie grissini
 - krakersy słone
 - chrupiące chlebki (najlepiej kupić w sklepie z kuchnią włoską)
 - oliwki duże czarne i zielone (w sklepach włoskich lub arabskich sprzedawane na wagę)
 - pesto czerwone
 - świeży rozmaryn
 
Jakub Kamiński/East News
Zapiekanka z młodymi warzywami, kurczakiem i serem
Składniki na zapiekankę z warzywami, kurczakiem i serem:
- 2 piersi z kurczaka
 - 500 g młodych ziemniaków
 - pęczek młodej marchewki
 - pęczek bazylii
 - 1 cebula
 - 1 kalafior podzielony na różyczki
 - 1 biała papryka pokrojona w słupki
 - 4 ogórki małosolne
 - kawałek sera do starcia
 - przyprawy: oregano, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól, pieprz
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 2 łyżki kaparów
 
Jak przygotować zapiekankę z warzywami, kurczakiem i serem:
- Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw.
 - Ostaw na bok. Piekarnik nastaw na 180 stopni z termoobiegiem.
 - Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć.
 - Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Marchewki pokrój w cienkie talarki, a cebulę w piórka.
 - Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą z oliwek i ułóż w nim wszystkie warzywa, dodaj wszystkie przyprawy.
 - Wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut.
 - Przed końcem, gdy warzywa będą miękkie dodaj kurczaka i całość przykryj startym serem.
 - Wstaw do piekarnika i piecz aż ser stanie się złocisty.
 - Podawaj posypane bazylią oraz kaparami.
 
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Jak upiec buraki? Przygotowanie i sposób podania buraków
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak
Źródło: Daria Ładocha
podziel się: