Sos serowy do razowego makaronu z kaparami i zieloną pietruszką
Składniki na sos serowy do razowego makaronu:
- 300 g makaronu razowego
- pęczek zielonej pietruszki
- opakowanie kaparów
- 250 g sera
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki kremówki
Jak przygotować sos serowy do razowego makaronu?
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Odcedź zostawiając 1 szklankę wody, by dodać później do sosu.
- Na rozgrzanym maśle podsmaż cebulę.
- Dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż.
- Dodaj ser starty na tarce oraz śmietankę, sól i pieprz.
- Całość podgrzej aż ser się rozpuści.
- Następnie dodaj makaron i wymieszaj, jeśli będzie zbyt gęste to dolej wody, która pozostała z gotującego się makaronu.
- Na koniec dorzuć kapary oraz zieloną pietruszkę.
- Dopraw jeszcze świeżo mielonym pieprzem.
Muffiny serowe ze szpinakiem i żółtą papryką
Składniki na muffiny serowe ze szpinakiem i papryką:
- 4 jajka
- 1 ząbek czosnku przetarty przez praskę
- sól, pieprz
- kilka plasterków żółtego sera
- szklanka liści szpinaku drobno posiekanych
- ½ żółtej papryki pokrojonej w drobną kostkę
- szczypta oregano
- szczypta papryki wędzonej
- 50 g sera startego na tarce
Sos:
- 1 łyżka pesto zielonego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- posiekana bazylia
Jak przygotować muffiny serowe ze szpinakiem i papryką?
- Wszystkie składniki sosu wymieszaj w miseczce.
- Piekarnik nastaw na 190 stopni.
- Przygotuj formę do muffinów.
- Wysmaruj jej wnętrze oliwą lub ułóż w niej papierowe papilotki.
- W misce rozmieszaj jajka, dodaj warzywa oraz przyprawy.
- Nie dodawaj sera startego.
- Przelej masę do foremek i zatop w każdej z nich mały plaster sera - tak by całkowicie się w masie zatopił.
- Na koniec posyp muffiny tartym serem.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 12-16 min aż muffiny się zrumienią.
- Podawaj z sosem.
Jakub Kamiński/East News
Deska serów
Składniki na deskę serów:
- ser (kilka rodzajów)
- orzechy nerkowca
- orzechy włoskie
- żurawina w konfiturze
- konfitura morelowa lub pomarańczowa
- gruszka
- winogrona
- 4 figi
- truskawki
- suszone morele
- miód (z pałeczką do nakładania)
- paluszki włoskie grissini
- krakersy słone
- chrupiące chlebki (najlepiej kupić w sklepie z kuchnią włoską)
- oliwki duże czarne i zielone (w sklepach włoskich lub arabskich sprzedawane na wagę)
- pesto czerwone
- świeży rozmaryn
Jakub Kamiński/East News
Zapiekanka z młodymi warzywami, kurczakiem i serem
Składniki na zapiekankę z warzywami, kurczakiem i serem:
- 2 piersi z kurczaka
- 500 g młodych ziemniaków
- pęczek młodej marchewki
- pęczek bazylii
- 1 cebula
- 1 kalafior podzielony na różyczki
- 1 biała papryka pokrojona w słupki
- 4 ogórki małosolne
- kawałek sera do starcia
- przyprawy: oregano, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki kaparów
Jak przygotować zapiekankę z warzywami, kurczakiem i serem:
- Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw.
- Ostaw na bok. Piekarnik nastaw na 180 stopni z termoobiegiem.
- Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć.
- Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Marchewki pokrój w cienkie talarki, a cebulę w piórka.
- Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą z oliwek i ułóż w nim wszystkie warzywa, dodaj wszystkie przyprawy.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut.
- Przed końcem, gdy warzywa będą miękkie dodaj kurczaka i całość przykryj startym serem.
- Wstaw do piekarnika i piecz aż ser stanie się złocisty.
- Podawaj posypane bazylią oraz kaparami.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Jak upiec buraki? Przygotowanie i sposób podania buraków
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak
Źródło: Daria Ładocha
podziel się: