Jak samodzielnie ozdobić domowe wypieki? "Może to zrobić naprawę każdy"

Dzień Dobry TVN
Na świątecznym stole - poza żurkiem, sałatką jarzynową czy jajkami - muszą się znaleźć słodkości. Przygotowanie domowego mazurka wcale nie jest trudne. Jak go zrobić i czym ozdobić? Swoje patenty na słodkie świąteczne dekoracje zdradziła w Dzień Dobry TVN Anna Pietrzak-Gryc, cukierniczka.

Domowy mazurek - czy każdy może go przygotować?

Na świątecznym stole musi znaleźć się mazurek. Wbrew pozorom przepis na ciasto nie jest skomplikowany i każdy z nas może je przygotować samodzielnie.

- Ja robię mazurka na kruchym cieście i przepis jest naprawę banalny. Do masy używamy czekolady białej lub ciemnej. Kiedy ją rozpuszczę, dodaję do niej śmietanę - mówiła w Dzień Dobry TVN Anna Pietrzak-Gryc, cukierniczka.

Jak ozdobić świąteczne ciasta?

Tak gotowe ciasto możemy później dowolnie ozdobić - bakaliami czy lukrem. Jak zrobić ten ostatni?

- Potrzebne będzie białko, cukier puder oraz odrobina cytryny. Jeśli chcemy, aby nasz lukier był kolorowy, możemy dodać do niego barwnik spożywczy -radziła pani Anna.

Warto dodać, że taki lukier, gdy dobrze wyschnie, można pomalować specjalnymi flamastrami lub farbami. Wzory można zrobić również z lukru. Jak? Dowiecie się tego z naszego materiału.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Polka robi najlepszą pizzę neapolitańską. Włoch dopiero na drugim miejscu

Idealne jajko na miękko – pyszne i zdrowe

Sekret idealnego sernika wielkanocnego. Sebastian Olma: "Na pewno nie opadnie"

Autor: Katarzyna Oleksik

podziel się: