Domowy mazurek - czy każdy może go przygotować?
Na świątecznym stole musi znaleźć się mazurek. Wbrew pozorom przepis na ciasto nie jest skomplikowany i każdy z nas może je przygotować samodzielnie.
- Ja robię mazurka na kruchym cieście i przepis jest naprawę banalny. Do masy używamy czekolady białej lub ciemnej. Kiedy ją rozpuszczę, dodaję do niej śmietanę - mówiła w Dzień Dobry TVN Anna Pietrzak-Gryc, cukierniczka.
Jak ozdobić świąteczne ciasta?
Tak gotowe ciasto możemy później dowolnie ozdobić - bakaliami czy lukrem. Jak zrobić ten ostatni?
- Potrzebne będzie białko, cukier puder oraz odrobina cytryny. Jeśli chcemy, aby nasz lukier był kolorowy, możemy dodać do niego barwnik spożywczy -radziła pani Anna.
Warto dodać, że taki lukier, gdy dobrze wyschnie, można pomalować specjalnymi flamastrami lub farbami. Wzory można zrobić również z lukru. Jak? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Zobacz także:
Polka robi najlepszą pizzę neapolitańską. Włoch dopiero na drugim miejscu
Idealne jajko na miękko – pyszne i zdrowe
Sekret idealnego sernika wielkanocnego. Sebastian Olma: "Na pewno nie opadnie"
Autor: Katarzyna Oleksik