Buraki to niezwykle zdrowe warzywa. Zawierają m.in. tryptofan, który powoduje, że mamy mniejszą ochotę na cukier. Jasiek Kuroń odczarowuje buraki i przyrządza z nich niesamowite dania.
Nazewnictwo „pigwowiec” i „pigwa” używane jest w Polsce zamiennie, by określić krzewy dające cierpkie, małe „jabłuszka” bogate w witaminę C. Warto wiedzieć, jak odróżnić te dwa gatunki - wbrew pozorom nie jest to takie trudne.
Rafał i Grzegorz Zawieruchowie zdradzą widzom przepisy na potrawy z kultowych filmów, takich jak "Chłopcy z ferajny", "Lepiej późno niż później" i "Notting Hill".
Matteo Brunetti w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy na bazie sosu sojowego. Zobacz, jak przygotować łososia z sosem kokosowo-sojowym, polędwicę, zupę oraz miks warzywny z sosem sojowym.
Aronia to prawdziwe źródło młodości. Mikołaj Rey wybrał się do Jarkowa, aby sprawdzić, jak się ją uprawia i jakie jest jej pochodzenie. Po powrocie, w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował pomysły na pyszne dania z niezwykle zdrową i bogatą w witaminy aronią.
Zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie? Skorzystaj z pomysłów Martyny Chomackiej i przygotuj zdrową granolę, omlet jak suflet, Bahn Mi lub szakszukę. Ekspertka zapewnia, że wszystkie propozycje są niezwykle pyszne i zdradza kilka trików, o których niewiele osób wie.
Istny raj dla podniebienia, nie tylko do fanów deserów. Owoce pod kruszonką to danie, które może posłużyć nam zarówno jako śniadanie, jak i popołudniową słodkość. Uczestniczka MasterChefa - Gaja Kuroń zdradziła, że to właśnie za ten przepis "dałaby się pokroić". Poznajcie jej sekret na wykonanie perfekcyjnej kruszonki!
Każdy z nas ma swoje ukochane danie, którego sam zapach powoduje "motyle w brzuchu". A gdyby tak poznać ulubiony przepis jednego z uczestników MasterChefa? Dla nas nie ma rzeczy niemożliwych! Oto leśna polędwiczka wieprzowa, za którą dałby się pokroić Jakub Kurzep. Idealna na jesienne wieczory, przy ciepłym, domowym ognisku.
Sezon na grzyby w pełni. Skorzystajmy więc z pięknej pogody i wybierzmy się na grzybobranie. Las ma przecież tyle do zaoferowania! Zresztą, przyjemniej zbiera się grzyby, wiedząc, co później możemy z nich wyczarować. Poznaj przepisy Darii Ładochy.
Francuska kuchnia jest podziwiana przez miliony ludzi na całym świecie. Mało kto wie jednak, że jeden z największych jej przysmaków ma polskie korzenie. Do Saint-Tropez udała się Patrycja Wanat, by na własne oczy zobaczyć tajemniczy proces powstawania La Tarte Tropézienne. Poznajcie niezwykłą historię owego deseru.
Po wystrzałowym Sylwestrze wchodzimy w Nowy Rok z nowymi siłami i nowymi przepisami. Poznaj dania, które zregenerują Twój organizm i dodadzą energii na najbliższe miesiące!
Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta, a także nadzienia, które może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. to wypiek, za którym przepada wiele osób. Swoje pomysły na tartę przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma. Na naszym stole pojawiły się: tarta grzybowa, mini tarty z kolorowymi warzywami i sosem serowym, a także tarta figowa z musem waniliowym, daktylami i imbirem.
Sezon na maliny w pełni. Jak zaadaptować je do swojej kuchni? Piotr Kucharski najlepiej zna odpowiedź na to pytanie. Jakie przepisy z malinami poleca?
Leczo to danie pochodzące z Węgier. Tradycyjne zawiera paprykę, cebulę, kiełbasę oraz pomidory. Tymczasem w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak przygotował inne wariacje tego dania. Na naszym stole pojawiło się więc leczo z dynią, kurkami i pieczoną papryką, leczo z chorizo, kuminem i karmelizowaną cebulą oraz wegańskie leczo z patisonem, boczniakiem i tofu z pesto pietruszkowym.
Tort malagowy z winogronami i jabłkami. Brzmi wspaniale, wygląda imponująco, a smakuje jeszcze lepiej! Tort jubileuszowy na 15 lecie „Dzień Dobry TVN” przygotowuje dla nas Andrzej Polan. Sprawdź jego wypróbowany przepis.
Olej z pestek śliwki to pięknie pachnący produkt, który cieszy się popularnością nie tylko w kuchni, ale słynie także z wielu właściwości kosmetycznych. Sprawdza się zarówno w formie dodatku do sałatek czy dań, jak i jako preparat odżywiający skórę twarzy i łamliwe włosy.
Trochę diabelska, a trochę anielska - można powiedzieć o papryce. Nie dość, że jest bogata w witaminy, to jeszcze ma wiele odmian, dzięki czemu każdy z łatwością znajdzie swoją ulubioną. Piekielne habanero, jalapeno dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z ostrością, a może papryka bell znana z polskich stołów? Mikołaj Rey zgłębił wiedzę na temat wszystkich tych gatunków.
Daniom z owocami morza trudno się oprzeć, nic dziwnego, że zyskują na popularności wśród Polaków. Spaghetti z krewetkami i pietruszkową bułką, tatar z łososia i pomidorowym consome oraz mule green curry - takie pyszności przygotowuje Grzegorz Zawierucha. Poznaj sprawdzone przepisy zwycięzcy MasterChefa.
Sezon na owoce w pełni. Andrzej Polan przygotował przepisy na desery z wykorzystaniem owoców późnego lata. Zobacz, jak przygotować: bezę ze śliwkami i czarnym bzem, gruszkę w czekoladzie i młodym laskowym, kruche miętowe z mirabelkami i brzoskwiniami.
Wiedzieliście, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku? Daria Ładocha gotuje w naszej kuchni przepisy dla małych i dla dorosłych. Jest i pizza!
Śliwki to jedne z najzdrowszych owoców. Są niskokaloryczne, dostarczają wielu witamin i mikroelementów oraz dobrze wpływają na trawienie. Pyszne dania ze śliwkami w Dzień Dobry TVN przyrządził Jasiek Kuroń. Poznaj przepisy na knedle, dżem, tartę i crumble.
Szkolne jedzenie niezbyt dobrze nam się kojarzy. A może być takie smaczne, i w dodatku zdrowe! W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś uczestnik MasterChefa - Arkadiusz Prunesti.
Masala, a właściwie garam masala, to jedna z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych. Pochodzi z Indii, a jej nazwa oznacza "gorące przyprawy". Nie oznacza to jednak, że jest bardzo pikantna. Składają się na nią przyprawy aromatyczne i rozgrzewające, które nie charakteryzują się dużą pikantnością.
Ser wegański zwykle wytwarza się z produktów takich jak ziemniaki, orzechy czy ciecierzyca, choć czasem wykorzystuje się też inne warzywa, np. marchewka. Ser wegański nie odbiega szczególnie smakiem od tego zrobionego z mleka, dlatego może być dobrą alternatywą lub po prostu kulinarną ciekawostką.
Sake to popularne w Japonii wino ryżowe. W Kraju Kwitnącej Wiśni picie tego napoju związane jest z całym rytuałem. Poznaj sake i zobacz, jak samodzielnie zrobić je domu.
Damian Kordas swoje umiejętności kulinarne miał okazję zaprezentować w programie MasterChef, gdzie ujął jurorów przygotowanymi przez siebie potrawami. W ostatnim czasie wydał e-booka "Niski Indeks Glikemiczny". O swojej ostatniej publikacji i cukrzycy opowiedział nam w wywiadzie. Zdradził nam też jeden z przepisów ze swojej najnowszej książki.
Jaki wpływ na planetę ma to co jemy? Jakie produkty wybierać, a jakich unikać w codziennej kuchni? Jak do zdrowej i świadomej kuchni przekonać najmłodszych? Na te oraz wiele innych pytań odpowiedziała Daria Ładocha, ambasadorka kampanii edukacyjnej PrzyGotujmy Lepszy Świat.
Gdy organizujemy domowe przyjęcie, zastanawiamy się, co przygotować dla gości, aby wyszli od nas zadowoleni. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował swoje imprezowe hity: pączki, serniki, krewetki, krokieciki i kukurydzę z posypką.
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Zrób pierogi, a wszyscy domownicy będą zachwyceni. Skorzystaj z doskonałych przepisów Sebastiana Olmy na podsmażane pierogi z jagodami, pieczone pierogi z prażonym jabłkiem czy bezglutenowe pierogi z kurkami.
Pigwa pomaga w walce z przeziębieniem, wspomaga układ odpornościowy i układ pokarmowy. Mimo że w naszym kraju pigwa nazywana jest „polską cytryną”, wystarczy ją w odpowiedni sposób przyrządzić, aby urzekała oryginalnym smakiem. Jak jeść pigwę, aby w pełni wykorzystać jej właściwości?