Wielu z nas nie wyobraża sobie wypoczynku na świeżym powietrzu bez pysznych dań z grilla. Wakacje to świetna okazja do próbowania nowych smaków, dlatego Sebastian Olma przygotował wyjątkowe specjały, które zachwycą każdego wielbiciela potraw z rusztu. Przekonajcie się sami!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne dania, w którym jednym ze składników jest majonez. Na naszym stole pojawiły się grzanki z bobem, fasolką i jajkiem, muffinki majonezowe z owocami, a także kurczak z sałatką Mex i majonezem kolendrowym.
Istnieje wiele różnych przepisów na knedle ze śliwkami. Poznaj nasze propozycje, a także dowiedz się, jak przygotować knedle ze śliwkami bezglutenowe czy dietetyczne knedle ze śliwkami.
Masło orzechowe jest często wykorzystywanym składnikiem shaków. Dzieje się tak z kilku powodów. Po pierwsze, jest smaczne, po drugie – zdrowe, a po trzecie – przepisy na przygotowanie pysznego shake’a z masłem orzechowym można dowolnie urozmaicać.
Nadmorska plaża nie kojarzy się z gotowaniem, ale Grzegorz Zawierucha udowadnia, że nie ma rzeczy niemożliwych. Zwycięzca MasterChefa postanowił przyrządzić swoje specjały w Międzyzdrojach. W nietypowej scenografii przygotował dania na bazie parówek. Co smacznego zaserwował?
Niecodzienna lokalizacja, ale efekty wyśmienite. Grzegorz Zawierucha na plaży w Międzyzdrojach gotował dla Oliviera Janiaka. Co mu przyrządził w tych nietypowych warunkach? Zobaczcie sami.
Tortelli w sosie pomidorowym, szaszłyki z kurczaka i sosem chimichurri, a na deser letnia sałatka owocowa. Niedzielny obiad w stylu włoskim przygotowuje Cristina Catese. Zobacz, jakie przepisy przygotowała.
Lato w pełni, sezon na ogórki trwa w najlepsze. Co z nich zrobić? Pikle. Z miodem, musztardą, w curry, małosolne, a nawet na sucho. Sprawdzone przepisy przedstawia Beata Kartowicz.
Tapioka to kasza wytwarzana z manioku jadalnego, rośliny, która stanowi podstawę żywienia w Ameryce Południowej i Afryce. Może być spożywana przez alergików i chorych na celiakię, jest hipoalergiczna i bezglutenowa, a przy tym lekkostrawna.
Sernik, który nie opada, to ciasto przygotowywane z najlepszych, pod względem jakości składników. Dotyczy to między innymi użytego sera, który należy zmielić 2–3 razy. Aby sernik nie opadł, należy też zapomnieć o zastosowaniu zbyt dużej ilości sypkich składników. Z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika przypominamy niezwykle prosty przepis Piotra Kucharskiego. Króluje w nim mango i ser kozi. - To absolutnie rewelacyjne połączenie - zapewnia kucharz.
Trwa sezon na kurki, warto więc to wykorzystać i przygotować z nich pyszne dania. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał, jak zrobić: pierogi ruskie ze smażonymi kurkami i serem owczym, tartę z cukinią, kurkami i kolorowymi pomidorkami, a także kurki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem pod ciastem francuskim.
Dania z owocami letnimi - kto ich nie lubi? W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował: sałatkę z wędzonym łososiem, fasolkami szparagowymi i letnimi owocami, kaczkę pieczoną z letnimi owocami i młodymi warzywami, na deser: mini bezy z cytrynowym serkiem mascarpone i letnimi owocami.
Legumina to słodki deser, który współcześnie nie cieszy się dużą popularnością, kiedyś jednak pojawiał się na większości polskich stołów. Dla wielu osób do dziś jest to jedno z najpiękniejszych wspomnień dzieciństwa. Jak przygotować leguminę z kaszy manny, kaszy jaglanej lub galaretki?
Jeśli myślicie, że widzieliście już wszystko, Josh Elkin udowodni, że nie jest to prawda. Kucharz na swoim profilu pochwalił się przygotowanym ostatnio daniem. Było to "taco w polskim stylu" z pierogów i z oryginalnym farszem. Co o takim połączeniu sądzi Ola Nguyen?
Jak z łatwo dostępnych w domu produktów i ryby wyczarować doskonałe grillowane danie? Z pomocą rusza szybki i banalnie prosty przepis na lucjana czerwonego, inaczej red snappera. Jeśli nie uda się go dostać, to równie doskonale sprawdzi się okoń. Zobacz, w jaki sposób urozmaicić spotkanie przy grillu.
Wiśnia to owoc, który doskonale nadaje się na wino. Przede wszystkim bardzo dobrze i szybko fermentuje, dzięki czemu w procesie tworzenia wina można pominąć dodanie drożdży. Wino z wiśni charakteryzuje się pięknym głębokim kolorem i wyśmienitym smakiem.
Pierogi z jagodami lub truskawkami kojarzą się z kuchnią babci – pełną ciepła, beztroski i miłości. Dla wielu osób pierogi z jagodami i śmietaną to niezapomniany smak dzieciństwa. Gotowe pierogi dostępne w sklepach znacząco odbiegają od domowych, dlatego warto zrobić własne.
Zabierz rodzinę na kulinarną wyprawę i przygotuj orientalne dania. Skorzystaj z przepisów na przystawkę, czyli prosty chleb z ziarnami i tahini podany z sałatką z fetą i arbuzem, drugie danie, czyli dorsz miso w papilotach oraz deser: 3-składnikowy sernik japoński.
Sos holenderski to ciekawy dodatek do wielu dań. Jak zrobić dobry sos holenderski? Jaki przepis na sos holenderski jest najlepszy? Do czego sos holenderski będzie pasował?
Bataty to ciekawa alternatywa dla ziemniaków. Można je przygotować na wiele sposobów, ale najbardziej popularne są bataty pieczone. Jak je przygotować, by były zdrowe i smaczne?
Domowa kiełbasa to prosty sposób na smaczne i zdrowe jedzenie. Aby móc własnoręcznie przygotować domową kiełbasę, bez względu na to, czy ma być wędzona czy nie, trzeba dysponować dobrej jakości mięsem. Ważne są też przyprawy i dodatek wody, ewentualnie bulionu.
Herbata z pietruszki to źródło witamin, składników mineralnych, flawonoidów i substancji śluzowych. Składniki obecne w naparze są odpowiedzialne za jego właściwości. Co ważne, herbatę z natki pietruszki lub/i jej korzenia można przygotować samodzielnie.
Świeże, kiszone, a może małosolne? Przepisem na te ostatnie podzieliła się ze swoimi obserwatorami Ania Starmach. W czym tkwi sekret ich wyjątkowego smaku?
Blok czekoladowy to symbol czasów, kiedy nie można było dostać czekoladowych deserów. Przepis na blok czekoladowy nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych ani wielu składników. Z reguły przygotowywany jest z mleka w proszku, kakao i masła.
Melon to przepyszny i soczysty owoc, który może być składnikiem wielu dań. Choć do niedawna był jeszcze dość egzotyczny i rzadko spotykany, dziś sięga po niego coraz więcej Polaków. Sprawdź, jak jeść melona, jak go prawidłowo obierać i jakie ma właściwości.
W sezonie letnim gofry z owocami są ulubioną przekąską w najpopularniejszych miejscach turystycznych. Osoby posiadające specjalną gofrownicę mogą je samodzielnie przygotować również w domu. Gofry z owocami i bitą śmietaną to idealny, sycący deser na upalne dni.
Roladki z kurczaka z młodymi porami, musztardą francuską i mozzarelą. Fasolka szparagowa z pomidorami malinowymi i chrupiącymi grzankami. Na deser - ciasto jogurtowe ze świeżymi borówkami. Zobacz, jak rodzinny obiad przygotowuje szefowa kuchni Beata Kartowicz.
Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia, a jajko na twardo nie pękało w czasie gotowania? Jest na to rada. Oto triki, które ułatwią życie w kuchni każdemu miłośnikowi gotowania.
Uniwersalność ciasta francuskiego nie zna granic! Od słodkich grzebieni, poprzez rogaliki, tarty pełne kremu, szybkie ślimaki z szynką dojrzewającą i parmezanem czy wytrawne quiche. Ciasto francuskie zawsze uratuje nas, kiedy mamy niespodziewanych gości. Jednocześnie pozwoli wyczarować w kuchni kolejną nowość na nasze stoły, kiedy mamy chwilę na eksperymenty. Najważniejsze, że ciasta nie musimy przygotowywać samodzielnie – dostępne jest w praktycznie każdym sklepie w naprawdę dobrej jakości. Swoimi przepisami dzieli się szefowa kuchni Beata Kartowicz.
Kruche ciasto nie należy do wykwintnych wypieków, ale w połączeniu z owocami smakuje naprawdę dobrze. Jednym z najlepszych dodatków są truskawki.