Jeszcze do niedawna mało kto potrafił odpowiedzieć na pytanie, co to kapary i jak je spożywać. Choć dziś świadomość na temat tej rośliny jest coraz większa, kwiaty kaparów wciąż traktowane są w Polsce z dużą rezerwą. Wiele osób ma dylemat – czy kapary to przyprawa, owoc, a może warzywo? Jak przygotować kapary i do jakich dań najbardziej pasują? Niemal do wszystkich! Miłośnicy polskiej kuchni docenią ich lekko ostry smak w daniach mięsnych i pierogach, a fani potraw śródziemnomorskich pokochają ten dodatek na ulubionej pizzy czy w sosach do makaronów.
Kapary – co to jest?
Kapary to nierozwinięte kwiaty rosnące na krzewach kaparów ciernistych . Rośliny te występują głównie w rejonach śródziemnomorskich, w Azji, Australii i na niektórych wyspach Pacyfiku. Pączki kaparów zrywa się zwykle wczesnym świtem, a następnie marynuje w oleju, occie, winie albo w soli. Choć służą głównie jako przyprawa kuchenna, warto wiedzieć, że ich owoce mają także szerokie zastosowanie w lecznictwie.
Kapary to cenne źródło antyoksydantów. Spożywanie ich zapobiega nowotworom i opóźnia procesy starzenia. Są nieocenione w przypadku problemów gastrycznych. Wspomagają trawienie, zapobiegają wzdęciom i przyspieszają trawienie tłuszczu, przez co stają się sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę. Zawarta w nich rutyna wzmacnia żyły, podnosi odporność i działa przeciwzapalnie. Co ciekawe – od wieków uważane są za afrodyzjak i skuteczny lek na potencję.
Jak smakują kapary i do czego je dodawać?
Smak kaparów przypomina trochę oliwki, czarny pieprz i chrzan, przez co doskonale sprawdzają się jako przyprawa do wielu potraw. Kapary są powszechnie stosowane w kuchni włoskiej. Doskonale pasują również do polskich dań. Świetnie komponują się z potrawami mięsnymi i rybami. Mogą być także ciekawym urozmaiceniem farszu do pierogów i krokietów, a także świetnym dodatkiem do wielu sosów.
Nie wiesz, do czego dodać kapary ? Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na sałatkę z kaparami. Pokochasz jej smak!
Przepis na sałatkę z łososiem i kaparami
Składniki (przepis na 4 porcje):
- 1 średniej wielkości główka sałaty lodowej
- 100 g wędzonego łososia w plastrach
- 100 g twardego, żółtego sera
- 4 łyżki kaparów z zalewy
- 5–6 sztuk pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku (ilość według uznania)
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- pół łyżeczki estragonu
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie sałatki z łososiem i kaparami:
- Sałatę lodową dokładnie umyj, podziel na liście, porwij je na drobne kawałki i przełóż do miski.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Łososia i pomidory pokrój na drobne kawałki, a następnie dodaj do sałaty.
- Na wierzchu rozłóż kapary i posyp sałatkę żółtym serem.
- Przygotuj sos: w niewielkim naczyniu wymieszaj 3 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu i łyżeczkę soku z cytryny.
- Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj do sosu.
- Na końcu dopraw sos bazylią, estragonem, solą i pieprzem.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i polej nim potrawę. Pyszna sałatka z kaparami gotowa!
Jak rosną kapary? Co jeszcze warto wiedzieć o kaparach?
Owoce kaparów należy dodać do potrawy na samym końcu. Nie gotuj ich ani nie dodawaj do wrzątku – wysoka temperatura sprawi, że będą mniej intensywne w smaku.
Nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że kapary w ciąży szkodzą. Wręcz przeciwnie – dzięki właściwościom wspomagającym trawienie owoce kaparów skutecznie zwalczają niestrawność i problemy trawienne, z jakimi często borykają się kobiety w ciąży. Kapary to bomba witaminowa – zawarte w nich składniki odżywcze wzbogacają dietę ciężarnej kobiety, a także dostarczają wielu mikroelementów, niezbędnych w rozwoju dziecka.
Kapary zawitały do Polski między XIII a XIV wiekiem, jednak przysmak ten był zupełnie nieznany wśród zwykłej społeczności. Kapary marynowane jadła tylko arystokracja. Moda na pączki kaparów szybko przeminęła – zniknęły z polskich stołów równie szybko, jak się pojawiły. Dopiero teraz Polacy zaczęli na nowo odkrywać ich walory smakowe.
Pączki kaparów łatwo pomylić z inną rośliną, która doskonale je udaje – to kapary nasturcji, które do złudzenia przypominają owoce kapara ciernistego. Mają równie intensywny smak, więc doskonale sprawdzają się jako przyprawa. Można także robić z nich marynaty i przetwory.
Dorit Bar-Zakay/Getty Images
Zobacz też:
Ayran - turecki napój, który warto pić i samemu przyrządzić
Majówkowy wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla
Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów
Zobacz video: Kiszonki nie tylko zimą. Co dają nam polskie superfoods?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF