Grillowane banany z lodami i bitą śmietaną. Oto idealny deser na majowy weekend

Cover Video/x-news
Majówka i grill zawsze szły ze sobą w parze. Mimo pandemii niektórzy z nas, mieszkający w domach i posiadający ogród, mogą pozwolić sobie na taką atrakcję w wąskim gronie. Chcesz wypróbować oryginalny, a jednocześnie prosty przepis? Sprawdź jak przygotować grillowane banany z lodami i bitą śmietaną.

Grillowane banany z lodami i bitą śmietaną

Składniki na grillowane banany:

  • banany
    • oliwa
      • lody
        • bita śmietana

          Opcjonalnie:

          • sos czekoladowy
            • posiekane migdały
              • kandyzowane wiśnie

                Jak przygotować grillowane banany z lodami i bitą śmietaną?

                1. Banany kroimy wzdłuż. Każdą część smarujemy oliwą. Grillujemy przez ok. 1 minutę z każdej strony.
                  1. Przekładamy owoce na talerz, dodajemy lody o ulubionym smaku i bitą śmietanę.
                    1. Możemy dodatkowo polać sosem czekoladowym i posypać migdałami. Do dekoracji używamy np. kandyzowaną wiśnię.

                      Przepisy na majówkę

                      Tradycją jest już to, że w majówkę jemy głównie dania z grilla. Warto jednak pamiętać, że to nie muszą być tylko kiełbasa, szaszłyki i karkówka.

                      Jakiś czas temu, w kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje zaprezentował Szymon Czerwiński, który przygotował m.in. grzanki z jajkiem sadzonym, grillowaną cukinię, grillowane czosnkowo-limonkowe krewetki z salsą mango, kurczaka z domowym sosem barbecue, surówkę Colesław i sałatkę z grillowanym serem.

                      Zobacz wszystkie majówkowe przepisy Szymona Czerwińskiego!

                      Czytaj także:

                      Autor: Kamila Glińska

                      Źródło: Cover Video/x-news

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                      Materiał promocyjny

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana