Zbliżający się rok 2021 może przynieść nowe trendy kulinarne. Eksperci zauważają, że co roku więcej konsumentów decyduje się na dania bez mięsa. I takie właśnie potrawyprzygotował dla nas Piotr Kucharski. Sprawdź jego przepisy na smażony ryż z kimchi i jajkiem, maślane bułki z grzybowym farszem oraz chleb z ziarnem.
Reszta świątecznego jedzenia wciąż zalega ci w lodówce? W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud pokazał, co można zrobić z bożonarodzeniowych dań, by było smacznie i różnorodnie.
Czy można zrobić coś do jedzenia z niczego? Okazuje się, że jak najbardziej. Wykorzystując zaledwie kilka składników i resztki z lodówki po całym tygodniu, możesz zrobić naprawdę kilka ciekawych dań. Czasem wystarczy tylko odrobina kreatywności i kilka minut pracy, żeby zjeść pożywny posiłek.
Karp w różnej formie tradycyjnie pojawia się na wigilijnym stole. Można podać go jako smażony filet albo zrobić z niego pasztet z konfiturą żurawinową czy rybny bulion. Zobacz, jak te dania przyrządza szef kuchni Sebastian Olma.
Boże Narodzenie bez makowca? Mało kto wyobraża sobie święta bez tego wypieku. A jak przygotować go w domowym zaciszu? Poznaj przepis Ani Starmach na idealny makowiec!
Jak przygotować pierogi z suszonymi śliwkami, zapiekankę z ziemniaków i sera, scones z kremem oraz krewetki z linguine? Swoje przepisy zdradza David Gaboriaud. Wspólnym mianownikiem tych dań jest masło! Co jeszcze zdradza szef kuchni?
Jak zrobić dobre pierogi z kapustą i grzybami, które tradycyjnie pojawiają się na wigilijnym stole? Domowe pierogi z kapustą i grzybami podaje się w towarzystwie czerwonego barszczu, lub ze skwarkami. Poznajcie przepis na pyszne pierogi! Anna Kalczyńska postanowiła dowiedzieć się, gdzie powstają najlepsze pierogi w Warszawie.
Krokiety z kapustą i grzybami to przepyszna potrawa, którą można podawać m.in. na wigilię. Należy jednak pamiętać, że samo przygotowanie jej wymaga sporo czasu – już dzień wcześniej należy np. namoczyć suszone grzyby. Jak zrobić pyszne krokiety z kapustą i grzybami, które oczarują nawet mamę i babcię? Sprawdź.
Większość z nas nie wyobraża sobie lepszego rozpoczęcia dnia niż kubek gorącej aromatycznej kawy. Ale "mała czarna" to nie tylko napój, który da nam energię na cały dzień. Na co zwrócić uwagę przy wyborze kawy, jak ją parzyć i jak przechowywać ziarna - o tym rozmawiamy z Anną Oleksak, ekspertką kawy COSTA COFFEE, certyfikowanym sędzią międzynarodowych zawodów dla baristów oraz Q Arabica grader.
Biała kiełbasa, maślana szynka z indyka i galantyna drobiowa - nic tak nie smakuje w święta jak domowa, własnoręcznie robiona wędlina. To, jak ją przygotować pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Grabski, miłośnik mięsiw i tradycyjnego polskiego jedzenia.
Dobra kawa to sposób na doskonały początek dnia. Filiżanka aromatycznego napoju umili także rodzinne spotkanie. Poznaj przepisy na piernikowe caffé latte, świąteczny flat white oraz caffé Bon Bon. Tajniki przyrządzania kawy zdradza Anna Oleksak - ekspertka kawy COSTA COFFEE i certyfikowany sędzia międzynarodowych zawodów dla baristów.
Dania z kiełbasą doskonale sprawdzają się podczas posiłków o każdej porze dnia, ponieważ mogą występować w niezliczonej ilości kombinacji. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaproponował trzy z nich. Na naszym stole pojawiły się: sałatka warzywna z krakowską, zupa krem z kiszonych buraków i dorsz z pure, maślanką i kiełbasą.
Latte art to nic innego, jak wylewanie spienionego mleka na kawę. Stało się popularne dopiero kilka lat temu, ale szybko zdobywa serca fanów. Chcesz, aby twoja kawa była czymś więcej niż tylko pobudzającym napojem? Sprawdź, co to jest latte art i zobacz, jak dzięki niemu urozmaicić poranną ka
Kojarzy się z ciszą, spokojem i malowniczymi widokami. A Podlasie to także niezwykłe kulinarne tradycje. Piotr Wojtasik odwiedził ten wyjątkowy region Polski i poznał tamtejsze bożonarodzeniowe potrawy.
French press, nazywany również praską francuską, coffee press czy french pot, to proste urządzenie, pozwalające zaparzyć pyszną kawę w domu. Taki zaparzacz wymaga jedynie grubo mielonych ziaren oraz gorącej wody. Podstawą jego działania jest tłok z sitkiem przyciskającym fusy.
Tort kawowy z wiśniami to pyszny i wykwintny deser, który wbrew pozorom, nie jest zbyt trudny w wykonaniu. Kluczową kwestią jest odpowiednie przygotowanie biszkoptu – powinien on urosnąć na tyle, by dało się go pokroić na trzy części. Wypiek może stanowić idealny prezent z okazji urodzin czy rocznicy. Sprawdzi się również jako deser na świątecznym stole.
Śledzie po kaszubsku z żurawiną, kaszubska sałatka śledziowa i świeży śledź w zalewie octowej. Sprawdź przepisy pani Haliny Rogińskiej i przygotuj pyszne tradycyjne śledzie, które sprawdzą się na świątecznym stole. Smacznego!
W ostatnim czasie w szczególny sposób myślimy o odporności, nie tylko przez wzgląd na pandemię koronawirusa, ale i porę roku. Okazuje się, że nawet potrawy wigilijne mogą mieć na nią znaczny wpływ. Które z nich są zatem dla nas najlepsze? Wyjaśniła w naszym programie dietetyk, Ewa Trusewicz.
Anna Pietrzak-Gryc wyrabia pierniki, które są znane na całym świecie. Nie tylko wybornie smakują, ale również wyglądają jak małe dzieła sztuki. O swoim pomyśle na biznes oraz idealnym przepisie powiedziała Dorocie Wellman. W naszym studiu pani Ania zdradziła natomiast, jak można pięknie ozdobić pierniki.
Zakwas na barszcz, krokiety z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami, bigos i placek miodowo-orzechowy – te świąteczne dania można przygotować już kilka dni przed Bożym Narodzeniem. To, jak je ugotować pokazał widzom Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski.
Jasiek lubi tradycyjne dania, Aneta zaś jest miłośniczką warzyw i strączków. Wspólnie jednak znaleźli kompromis. Zobacz, jak według nich przygotować leczo wegetariańskie, sałatkę lub kotlety ziemniaczane, zupę chrzanową oraz stir fry z kurczakiem. Więcej przepisów tego zgodnego małżeństwa znajdziesz w ich najnowszej książce "Przy jednym stole".
Ryba to obowiązkowy składnik świątecznego menu. Skorzystaj z pomysłów Cristiny Catese na dania z tuńczykiem. Przygotuj go po grecku, z sałatką warzywną lub wykorzystaj jako nadzienie do ravioli.
Pieczona szynka świąteczna, steki Tomahawk z sosem cebulowym i roladki wieprzowe z pastą z suszonych pomidorów. Takie pyszne, mięsne dania przyrządza dla nas Piotr Kucharski. Zobacz, jak to robi.
Z roku na rok rośnie liczba ludzi, którzy przykładają wagę do tego, co jedzą. W Polsce jest już ponad milion wegetarian i wegan, a kolejne dwa miliony się do tego przygotowuje. Ze względu na to, rynek cały czas się rozrasta. Na świetny biznesowy pomysł wpadły siostry Zuzanna i Magdalena Rzymanek, które robią sery... z orzechów.
Kuchnia jesienna i świąteczna jest bogata w orzechowy smak i zapach. Smażony seler i jabłko, drożdżowe ciasto z gruszkami, rożki z kremem czekoladowym - proste, ale efektowne dania z wykorzystaniem orzechów przygotowuje dla nas Andrzej Polan.
Curry w azjatyckich krajach oznacza sposób przygotowania potrawy, a w Polsce najczęściej jest aromatyczną mieszanką przypraw takich jak: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chilli czy cynamon. Jej składniki są niezwykle zdrowe i warto przygotowywać z nią potrawy. Zobacz, jak Robert Harna proponuje zrobić żółte curry z kurczakiem, wegańskie z warzywami oraz ryż smażony z jajkiem i pastą curry.
Agnieszka Kręglicka i Olga Kręglicka szykują sylwestrowe przekąski. Z tymi przepisami Twoja domowa impreza będzie prawdziwym hitem. Zaserwuj tater lub ceviche z łososia i oczaruj swoich gości.
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowuje rolady. Co powiecie na roladę makaronową, roladę ziemniaczaną i roladę szpinakową? Takie danie możecie zaserwować podczas kameralnego spotkania rodzinnego i na hucznej imprezie.
Na śniadanie, kolację i przekąskę - kanapki są doskonałym pomysłem o każdej porze dnia. Najpopularniejsze są te z żółtym serem, ale można zrobić je także z jajkiem po benedyktyńsku, pastą z awokado, brokułem, dynią, indykiem i musem żurawinowym. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je Grzegorz Zawierucha.
Każdy ma swój sposób lepienia pierogów. Ulubiona technika zazwyczaj jest wyniesiona z rodzinnego domu czy zapożyczona od babć. Wzory na lepienie pierogów można także znaleźć w internecie czy książkach kucharskich. Stanowią one niekończącą się kopalnię inspiracji. Jaki przepis na pyszne pierogi na zespół "Powsinianie"? Sprawdziła to Kinga Burzyńska.