Co Włosi jadają w dni wolne od pracy, kiedy mają czas na rodzinne spotkania i wspólne biesiadowanie? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje ulubione przepisy zaprezentowała Cristina Catese.
W kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje dań bazujących na polskiej wołowinie zaproponował nam Robert Koczwara, który zdobył II miejsce w kategorii danie główne, III miejsce w kategorii przystawka i nagrodę specjalną Akademii Gastronomicznej w Polsce podczas XI Gali Wine&Food Noble Night.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował domowe wędliny. Będzie smacznie i zdrowo!
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała pyszny rodzinny obiad. Co powiecie na sałatkę z marynowaną dynią, pieczonym burakiem i serem owczym, kurczaka pieczonego w całości z farszem polskim, a na deser aromatyczny jabłecznik. Co Wy na to?
Przygotowania do świąt to moc smaków i zapachów. Poznaj przepisy Andrzeja Polana, które wypełnią Twój dom pysznymi, bożonarodzeniowymi aromatami!
Szybkie, proste i zdrowe przekąski to idealna propozycja na sobotę. Warto przy tym sięgnąć po produkty najwyższej jakości. W naszej kuchni Piotr Kucharski przyrządza z nich sałatkę z pieczonej fety, puree z duszonym porem i jajkiem oraz kruche ciasto z dżemem i twarogiem. Sprawdź jego niezawodne przepisy.
W kuchni Dzień Dobry TVN zwycięzca 6. edycji MasterChefa, Mateusz Zielonka zdradził przepisy na świąteczne słodkości. Pokazał m.in., jak zrobić świąteczne pierniczki, nietypowe brownie oraz tartę w niestandardowym wydaniu.
Sałatka jarzynowa na co dzień i od święta. W Dzień Dobry TVN Daria Ładocha, Koło Gospodyń "Malowane Szminką" i sam Antek Smykiewicz rozważali nad najlepszym smakiem sałatki jarzynowej. Poznajcie przepis Darii Ładochy na tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem. Daria zdradziła też, kilka swoich sprawdzonych sposobów i patentów na tę tradycyjną potrawę.
Śledzie to nieodłączny element wigilijnego menu. W każdym domu śledzie przygotowuje się nieco inaczej. Marta i Filip stworzyli w Krakowie miejsce, które słynie z najlepszych śledzi. Nam zdradzili swoje przepisy! Takich jeszcze nie jedliście.
Zdobienie bożonarodzeniowych pierniczków to tradycja niemniej popularna, niż ich pieczenie. Mimo że nie każdy jest zdolnym cukiernikiem, dekorowanie wypieków można z łatwością zmienić w rodzinną zabawę. Jak to zrobić? Demonstrację przeprowadzi mistrzyni cukiernictwa Iga Sarzyńska i jej mali pomocnicy.
Ponczowe makowe z pomarańczami i miodem, rolada makowa i krem z kajmaku, smażone mandarynki i makowe zawijańce (strucle) w różnej formie – takie pyszne słodkości przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN, Andrzej Polan.
W kuchni pełnej aromatów zapraszamy na kawowo-jaglany deser z orzechami włoskimi, wegańskie placki cynamonowe oraz ryżowo - kawowy pudding z orzechami i jabłkiem. Nie zabraknie też akcentów świątecznych - makowca ze skórką kandyzowaną i napoju kawowego z cynamonem, kardamonem i pomarańczami. Zobacz, jak przyrządza je Daria Ładocha.
W kuchni DDTVN - Jan Kuroń i dania, które możemy przygotować już dziś, a podać w święta. Poznajcie przepisy na pasztet drobiowo-wieprzowy, pasztet z soczewicy i rukoli, bulion warzywny oraz kapustę z grzybami.
Daria Ładocha i Alicja Wyrobek przygotowały dziś kilka propozycji na świąteczne słodkości. Poznajcie ich przepisy na szaszłyki Grincha, świąteczne lizaki, bułeczki cynamonowe i pyszną, gorącą czekoladę!
Jarek Wist jest nie tylko wokalistą swingowym, który z powodzeniem wprowadził na scenę retro-pop, lecz i pasjonatem kultury włoskiej. Tym razem zamiast na scenie, dał spektakularny występ w kuchni. O co chodzi?
Aleksandra Juszkiewicz do końca "nie oddała fartucha", podbiła serca jurorów i wygrała 9. edycję "MasterChef Polska". W naszym programie zdradziła swoje patenty na pyszne potrawy, które zaprowadziły ją na kulinarny szczyt. Poznaj jej przepisy na pierogi z puree ziemniaczanymi, mazurską sałatkę z chrupiącymi okonkami, sandacza smażonego z sosem na bazie kwaśnej śmietany i rodzynek oraz drożdżowe makowiki.
To, ile kalorii ma popcorn, zależy od sposobu jego przyrządzenia. Należy unikać przekąsek gotowych lub tych do przygotowania w mikrofalówce. Mają bardzo dużo kalorii i niepotrzebnych dodatków, głównie konserwantów. Zdrowy popcorn jest łatwy do przyrządzenia samodzielnie.
Masło orzechowe z migdałów jest nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe. Zalicza się je do grupy produktów tzw. superfoods, czyli żywności o wielu właściwościach korzystnych dla organizmu. Zobacz, do czego warto dodawać masło migdałowe, gdzie można je kupić i jak zrobić je samodzielnie.
Naleśniki, zarówno te na słodko, jak i w wersji wytrawnej, to potrawa znana na całym świecie (choć występuje pod róznymi nazwami). Mimo że przepis jest prosty, wiele osób zastanawia się, na czym najlepiej smażyć naleśniki, żeby były puszyste, nie rwały się ani nie przywierały do patelni.
Michał Cessanis zabrał nas do Trydentu, który graniczy z jeziorem Garda. To tam znajduje się serce sadów oliwnych. Jak rozpoznać najlepszą oliwę? Jak zrobić dobrą włoską pizzę i nie zepsuć jej smaku? Na te pytania odpowiedzieli mieszkańcy włoskiego miasta, którzy byli bohaterami reportażu Dzień Dobry TVN.
Obecnie wiele tradycyjnych regionalnych produktów z całego świata stało się standardowymi składnikami naszych dań. Jednym z produktów, które na stałe zagościły w kuchni wielu Polaków, jest ocet balsamiczny. Czym można go zastąpić, jeśli się skończy podczas gotowania?
Szukasz inspiracji na ciekawy obiad lub smaczną przekąskę? David Gaobiaud proponuje steki, boczek, kabanosy, humus i pastę z suszonymi pomidorami w niebanalnym wydaniu. Skorzystaj z wyjątkowych przepisów francuskiego kucharza.
Dorsz z kremowym sosem pomidorowym, tosty z grillowaną papryką, krem z czosnku, a nawet kuskus. Wszystkie te dania można wykonać z wykorzystaniem kalafiora. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je Martyna Chomacka, finalistka programu "MasterChef".
Pochodzenie przyprawy, jaką jest pieprz cytrynowy, nie jest jednoznaczne. Wiadomo jednak, że tę ostrą i orzeźwiającą mieszankę stosowano już wieki temu i do dziś cieszy się ona niesłabnącą popularnością na całym świecie. Poznaj właściwości pieprzu cytrynowego i jego zastosowanie.
Przygotuj pieczonego kurczaka w towarzystwie groszku zielonego z pancettą, puddingu chlebowego lub frytek i sałatki Colslaw. Poznaj niezawodne przepisy Jakuba Kasprzaka.
Wyrazisty, bogaty smak, lekko miodowy, z orzechową nutą. Ser idealnie nadaje się do oryginalnych kompozycji, które łatwo możemy wyczarować w kuchni. Grzegorz Zawierucha przyrządza dla nas koreczki z sosem z orzechowym, crostini z grillowaną gruszką oraz roladki z szynką parmeńską.
W Katowicach siostra Anna Bałchan wpadła na niezwykły pomysł. By uzbierać pieniądze na Centrum Świętego Józefa, postanowiła sprzedawać robiony przez siebie smalec. Tajniki jego wytwarzania zdradziła w Dzień Dobry TVN.
Kiszona kapusta to cenne źródło m.in. witaminy C, przeciwutleniaczy oraz prozdrowotnych bakterii. Zwłaszcza jesienią i zimą warto ją włączyć do menu. Co z niej przygotować? Zainspiruj się niebanalnymi pomysłami Darii Ładochy na kapustę kiszoną z kaparami, pomidorowy kapuśniak, czy tartę z wędzonym łososiem. Nie masz ochoty na kapustę? Zobacz, jak zrobić rozgrzewające łazanki z chili.
Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób mini serniczki według przepisu naszego widza. Poniżej przepis, który sprawi, że poczujesz się jak w najlepszej cukierni. Smacznego!
Wytrawna owsianka z awokado i szpinakiem, zielona soczewica z grzybami i jajkami, słodkie ziemniaki z rybami i kiełkami oraz babka czekoladowa z polewą czekoladowo-orzechową – takie dania, zdaniem Piotra Kucharskiego, na pewno poprawią nam nastrój. Ich przygotowanie wcale nie jest takie skomplikowane.