Babka piaskowa nie musi deserem, który podaje się tylko w okresie wielkanocnym. Własnoręcznie upieczone ciasto świetnie sprawdzi się również podczas innych uroczystości, a także bez okazji, jako słodka przekąska w ciągu dnia. Dobry przepis na babkę piaskową to połowa sukcesu. Wystarczy jeszcze tylko poświęcić trochę czasu, a w razie potrzeby – podstawowe składniki uzupełnić o dodatkowe produkty, dopasowane do osobistych preferencji. Zobacz, jak zrobić pyszną babkę piaskową.
Placki - kto ich nie lubi? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować rosti, placki buraczane z płatkami owsianymi, placki kukurydziano-szpinakowe, a także placuszki dyniowe z makiem.
W kuchni Dzień Dobry TVN świętujemy Dzień Ciasta Marchewkowego. Z tej okazji Cristina Catese przygotowała dla nas kilka pyszności. Na naszym stole pojawiły się: sałatka z kolorowych marchewek, tarta marchewkowa, ciasto marchewkowe i marmolada marchewkowa.
Jesteś fanem gołąbków? Spróbuj tych z przepisów, które proponuje Sylwia Garska-Chmarycz, zdobywczyni drugiego miejsca w 9. edycji MasterChefa. Zobacz, jak przygotować gołąbki z mięsem w sosie pomidorowo-miętowym, z ziemniakami pod beszamelem, z dorszem w sosie porowym oraz z bakaliami i jabłkiem w sosie cytrynowym.
Jasiek Kuroń odczarowuje brukselkę. Dania z tą małą kapustą mogą być wyjątkowo smaczne. Zobacz, jak przygotować zapiekankę, kremową zupę, gulasz oraz chałkę z karmelizowaną brukselką.
Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz nie bez powodu mówią o sobie, że są "Dziewczynami z wypiekami". To prawdziwe cukiernicze czarodziejki, które uwielbiają słodkie wyzwania. W swojej kameralnej pracowni tortów artystycznych przygotują nawet tort w kształcie sukni ślubnej! Z okazji 29. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy wyczarowały tort wiśniowy. Zdradziły, jak przygotować idealny biszkopt.
Zastanawiasz się, co przygotować na domowy, sobotni obiad? Gotuj jak Sebastian Olma. Poznaj jego przepisy, za które "dałby się pokroić". Specjalnie dla nas szef kuchni przygotował swoje popisowe dania: kotlet schabowy, zielone risotto z warzywami i płatkami parmezanu oraz tartę z pieczonymi lodami waniliowymi z kajmakiem pod korzenną bezą.
Weekend powinien być zdecydowanie czasem odpoczynku i relaksu, a nie stania w kuchni i gotowania, by zapełnić żołądki domowników. Dlatego to, co masz przygotować w sobotę i w niedzielę, zrób w piątek. Raz ugotowane dania wystarczą na cały weekend. Sprawdź przepisy Darii Ładochy na pieczonego kurczaka, ziemniaki w sosie ziołowym, ekspresowy krem z pora, sałatkę ze szpinakiem oraz kanapki z awokado.
Frittata ze słodkimi ziemniakami i salsą pomidorową, minestrone z białą fasolką, warzywami i świeżymi ziołami, fricasse z grzybami i serem dojrzewającym oraz suflety ze szpinakiem. To wegetariańskie, pełnowartościowe dania, które możemy przygotować na cały dzień. Zobacz, jak przyrządza je szef kuchni Sebastian Olma w Dzień Dobry TVN. Smacznego!
Sernik nowojorski lub ciasto kokosowe to idealny pomysł na weekendowe świętowanie. Za to ciastka owsiane zabierzesz ze sobą do pracy czy dasz dzieciom jako przekąskę do szkoły. Poznaj przepisy na słodkie wypieki, które podbiją serca całej rodziny.
Karob jest znany odbiorcom z Grecji, Włoch, Indii, Australii. Jego zaletą jest słodkawy aromat przypominający kakao. Warto również zwrócić uwagę na to, że nie zawiera on glutenu i kofeiny, przez co może być wykorzystywany w przygotowywaniu smakołyków dla dzieci.
Tłuszcze roślinne są bogate w kwasy Omega-3 i 6 i warto je wykorzystywać w kuchni na co dzień. Zobacz, co z masełkiem roślinnym proponuje podać Piotr Kucharski. Poznaj jego przepisy na bagietki, sałatkę z pieczonymi boczniakami, buraczkową misę, gofry i tofurnicę.
Śniadanie, obiad, przekąska i kolacja - jak stworzyć idealne menu? Z pomocą przychodzi dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska. Poznaj jej przepisy na owsiankę z jagodami, kaszotto z grzybami i dorszem, pieczone warzywa z twarogiem, surówkę z czerwonej kapusty, pastę z dyni do chleba i zielony koktajl.
Joanna Przetakiewicz podzieliła się z fanami swoim sprawdzonym przepisem na makaron w wersji wegetariańskiej. Projektantka przyznała, że to danie należy do ulubionych jej średniego syna. Jak przygotować rozgrzewającą zimową pastę z pomidorami?
Dania na bazie masła są niezwykle smaczne, zwłaszcza te w wykonaniu Mariety Mareckiej. Blogerka kulinarna przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: pstrąga w papilotach z masłem ziołowym, kalafiorem, brokułem i orzechami, quiche z grzybami i cheddarem, a także baklawę śliwkowo-orzechową.
Przepisy na szybkie dania są idealne dla osób, które nie mają wiele czasu na gotowanie. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował je Sebastian Olma. Potrawy, które przygotował to: zielona pasta z brokułami, szpinakiem i kozim serem, smażony dorsz z patelni z pomidorkami, kaparami i rukolą, a także kaszotto z kurczakiem, szpinakiem i kawałkami dyni piżmowej.
Nie masz pomysłu na deser? Skorzystaj z prostych przepisów Beaty Kartowicz na pyszne słodkości. Zobacz, jak przygotować faworki i babeczki z ciasta francuskiego, sernik z serków homogenizowanych oraz bardzo czekoladowe ciasto z bananami. Tymi wypiekami zachwycisz babcię, dziadka i całą rodzinę!
Babcina kuchnia to jedno z najpiękniejszych wspomnień dzieciństwa. Rosół z kluskami, placki ziemniaczane, kluski z białym serem, knedle ze śliwkami, murzynek z polewą czekoladową - tym daniom mało kto potrafi się oprzeć. Zobacz, jak przysmaki z dzieciństwa przyrządza Daria Ładocha.
W Dzień Miłośników Sera Matteo Brunetti przygotował dania z tego pysznego przysmaku. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: mozzarella in carrozza, rolada z mozzarelli, trufle serowe, a także wiejska zapiekanka z ciasta francuskiego.
Szymon Czerwiński przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN zwykłe dania, ale zrobił je tak, że wyglądają jakby pochodziły z dobrej restauracji. Na naszym stole pojawiły się więc: tatar z łososia, brioszka z kaszanką i musem jabłkowym, mielone oraz mini serniki z musem mango.
Słoneczna tarta z musem z dyni i suchą krakowską, okrągły comber czekoladowy i bukiet czerwonych róż - to dania, które na pewno poprawią nam humor w Blue Monday. W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Andrzej Polan.
Tym razem Piotr Kucharski zabrał nas do świata wypieków, które każdy może przygotować we własnym domu. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał nam, jak zrobić chleb żytni z ziemniakami i przepyszne kajzerki. Nie zabrakło również drożdżówek.
Z boczniaków i papryki, węgierski albo z warzyw i kaszy jaglanej. Gulasz można zaserwować na wiele sposobów. W Dniu Pikantnych Potraw Andrzej Polan stawia na wyraziste smaki i rozgrzewające dania. Zobacz, jak przyrządza je w naszej kuchni.
Podczas przygotowywania dań Grzegorz Zawierucha korzysta z kilku sprawdzonych patentów. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak zrobić soczystego kurczaka, aromatyczny bulion drobiowy i puszystą jajecznicę.
Rolnik z ponad 20-letnim stażem musiał wyrzucić ponad tysiąc ton buraków, które wyrosły krzywe, w kształcie znaków zapytania. Stracił przez to kilkaset tysięcy złotych, a z ziemi utrzymuje całą rodzinę. Daria Ładocha postanowiła dać szansę podobnym warzywom i w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała z nich pyszne dania.
Śląskie, ruskie, kopytka, leniwe, z dziurką, na słodko i wytrawnie. Polacy mają w zanadrzu mnóstwo przepisów na kluski. Swoje przedstawiła w kuchni Dzień Dobry TVN Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji programu "MasterChef" i szefowa kuchni.
Masło podnosi walory smakowe wielu dań. Jest podstawą nie tylko słodkich ciast, ale również potraw wytrawnych. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował przy jego pomocy: czekoladowe eklerki z kremem, pierś kurczaka kukurydzianego z solonym grzybowym masłem i gotowanymi na parze warzywami, a także angielskie muffiny z wędzonym łososiem i sosem holenderskim.
Wegańskie potrawy mają coraz więcej zwolenników. Popularnością cieszą się zwłaszcza łatwe w przygotowaniu zupy. Zobacz, jak w naszej kuchni Jan Kuroń przyrządza chlebową z cieciorką, kapuścianą, cebulową oraz fasolową z dynią i jarmużem.
Pierogi, naleśniki czy kawałki kurczaka to dania, które dzieci uwielbiają. Przepisy inspirowane kuchniami świata pozwalają nie tylko poznawać smaki, ale także kulturę i zwyczaje innych państw. W naszym programie potrawy dobre na czas ferii przygotował Tomasz Grabski, który do rodzinnego gotowania zaprosił 10-letniego syna Juliana.
Olej makowy słynie ze swoich właściwości leczniczych. Bogata w składniki odżywcze emulsja ma szerokie zastosowanie w profilaktyce i terapii chorób sercowo-naczyniowych, wykwitów skórnych i chorób dermatologicznych czy zaburzeń odporności. Olej z maku stosowany jest też w kosmetyce estetycznej.