Mrowisko - przepis na wyjątkowe ciasto z Podlasia

ciasto mrowisko
Anna&Tomasz Skoczen/Getty Images
Źródło: Moment RF
Mrowisko to niezwykłe ciasto pochodzące z Podlasia. Wygląda dosyć dziwnie i rzeczywiście może nieco przypominać dom mrówek – zwłaszcza kształtem kopca i wszechobecnym makiem imitującym te małe owady. Samo przygotowanie ciasta jest bardzo proste i szybkie. Więcej cierpliwości wymaga odpowiednie „skomponowanie mrowiska”. Ta czynność może być świetną zabawą, zwłaszcza dla dzieci. Sprawdź prosty przepis na podlaski deser krok po kroku.

Mrowisko - co to za ciasto?

Mrowisko, zwane też choineczką albo kopcem, jest ciastem typowym dla regionu Podlasia, a zwłaszcza okolic Suwałk i Sejn. Było bardzo popularne przede wszystkim na litewskim obszarze przedwojennej Rzeczpospolitej.

Dawniej gościło głównie na stołach biskupów i zamożnych gospodarzy. Z czasem rozpowszechniło się również w nieco uboższych domach, ale przygotowywane było na specjalne okazje, np. wesela, chrzciny czy święta. Podobno przedwojenne mrowiska były znacznie słodsze od tych przygotowywanych obecnie. Ciasto zostało wpisane na listę produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ciasto mrowisko - przepis

Składniki na mrowisko średniej wielkości:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
  • olej
  • 30 g masła
  • mak
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubić ręcznie lub mikserem na masę jajeczną, następnie dodawać partiami mąkę i dokładnie połączyć, aby ni było żadnych grud.
  2. Wyrabiać ciasto ręcznie, aż będzie jednolite i elastyczne. Aby było bardziej kruche, należy dodać pod koniec odrobinę oleju. Po wyrobieniu odstawić na bok na około 20-30 minut, by „odpoczęło”.
  3. Ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich rozwałkować na grubość około 1 mm.
  4. Z otrzymanych części wykrajać nieregularne prostokąty i/lub kwadraty ok.5x5 cm – tak zwany chrust, czyli po prostu elementy, z których będzie budowane mrowisko.
  5. Wszystkie kawałki chrustu smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złociste.
  6. W rondelku rozpuścić miód, dodać cukier, masło oraz łyżkę wody i podgrzać do połączenia składników, ale nie gotować.
  7. Kawałki chrustu układać warstwami do góry, każdą z nich polewać miodowym syropem, posypywać makiem oraz rodzynkami.
  8. Cały kopiec również można posypać makiem.
  9. Mrowisko gotowe! A najlepiej smakuje po 2-3 dniach. Powinno być przechowywane pod przykryciem (wysoki pojemnik lub reklamówka), w chłodnym miejscu.

Zobacz też przepisy na inne polskie potrawy o nietypowych nazwach:

Zupka galopka chlupka - prosty przepis krok po kroku

Parzybroda - przepis na pyszną potrawę z młodą kapustą

Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto

Przepis na ruchanki. Czy znasz tę smaczną potrawę kaszubską o zaskakującej nazwie?

Zobacz video: Świeżo upieczone ciasto rustykalne

Dzień Dobry TVN

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!