Pljeskavica to na tyle popularne danie na Bałkanach, że aż trudno ustalić jego genezę. Danie występuje w wielu wariantach – możemy zrobić pljeskavicę na kajmaku (charakterystycznym, bałkańskim serze owczym), z oscypkiem lub innym ulubionym serem. Głównym składnikiem każdego przepisu na pljeskavicę jest jednak mięso mielone. Przedstawiamy sprawdzoną recepturę na to przepyszne, bałkańskie danie.
Mrowisko to niezwykłe ciasto pochodzące z Podlasia. Wygląda dosyć dziwnie i rzeczywiście może nieco przypominać dom mrówek – zwłaszcza kształtem kopca i wszechobecnym makiem imitującym te małe owady. Samo przygotowanie ciasta jest bardzo proste i szybkie. Więcej cierpliwości wymaga odpowiednie „skomponowanie mrowiska”. Ta czynność może być świetną zabawą, zwłaszcza dla dzieci. Sprawdź prosty przepis na podlaski deser krok po kroku.
Rodzina Koperskich z Poznania od wielu lat prowadzi własną piekarnię i tym co przynosi im największą dumę jest rogal świętomarciński. Pokazali nam, jak wypiekają ten przepyszny i słodki przysmak z Wielkopolski.
Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łękach Dukielskich od lat walczyły o miano wyrobu regionalnego dla Bandurzaka i zaledwie dwa miesiące temu zyskały certyfikat. To niekwestionowany przysmak Podkarpacia, a przepis na niego przekazywany jest od pokoleń. Z gospodyniami: panią Aliną i panią Marią spotkał się nasz dziennikarz Dzień Dobry TVN Mateusz Hładki. Poznał tajemnicę powstawania ciasta i sam miał okazję je zrobić. Zobaczcie, jakie składniki są potrzebne, by powstał prawdziwy Bandurzak. Ślinka cieknie na sam widok.