Truskawki w wersji wytrawnej. Poznaj ciekawe pomysły Jaśka Kuronia

Wytrawne truskawki
Sezon na truskawki trwa. Jakie danie przygotować z ulubionym owocem Polaków? Poznaj przepisy na polędwiczki wieprzowe z chutneyem, sałatkę z wędzonym pstrągiem lub łososiem i roladki z kurczaka z kozim serem, orzechami włoskimi i truskawkami.

Polędwiczki wieprzowe z chutneyem truskawkowym

  • 4 Polędwiczki wieprzowe
    • 3 łyżki tymianku
      • 50 ml wiśniówki
        • 80 ml oleju
          • sól, pieprz
            • tłuszcz do smażenia

              Jak przygotować polędwiczki?

              1. Mięso oczyść z błon, natrzyj tymiankiem, posyp solą i pieprzem. Obsmażaj na tłuszczu ze wszystkich stron przez 5 minut z każdej strony. W trakcie smażenia dodaj wiśniówkę.
                1. Polędwiczki krój na ładne plastry, ułóż na chutneyu.

                  Składniki na chutney truskawkowy:

                  • 500 g truskawek
                    • 1 cebula
                      • 1 pomarańcza
                        • kawałek świeżego imbiru
                          • 1 ząbek czosnku
                            • 250 ml białego octu winnego
                              • 200 g cukru
                                • sól

                                  Jak przygotować chutney truskawkowy?

                                  1. Truskawki pozbaw szypułek. Następnie posiekaj je na mniejsze części. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
                                    1. Cebulę i truskawki podlej małą ilością wody i duś pod przykryciem, gdy zmiękną, dodaj drobno posiekany imbir, połowę octu i duś jeszcze przez 30 minut. Następnie dodaj resztę octu oraz cukier, skórkę z pomarańczy i szczyptę soli.
                                      1. Gotuj na małym ogniu, często mieszając jeszcze przez co najmniej pół godziny.

                                        Zielona sałatka z wędzonym pstrągiem, truskawkami, bryndzą i awokado

                                        Składniki na sałatkę z truskawkami:

                                        • 2/3 rodzaje sałat postrzępione
                                          • 200 g wędzonego pstrąga lub łososia
                                            • 2 szt. dojrzałego awokado
                                              • 100 g orzechów piniowych lub pestek słonecznika
                                                • 1 zielony ogórek
                                                  • 12 truskawek
                                                    • 150 g bryndzy
                                                      • 200 g jogurtu
                                                        • 4 łyżki oliwy z oliwek
                                                          • kilka gałązek świeżego tymianku
                                                            • ½ pęczka natki pietruszki
                                                              • sól, pieprz
                                                                • sok z ½ cytryny
                                                                  • łyżeczka cukru
                                                                    • ząbek czosnku

                                                                      Jak przygotować sałatkę z truskawkami?

                                                                      1. Awokado obierz ze skóry, przetnij na pół, usuń pestkę i pokrój w paski. Następnie skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Ogórek umyj, obierz i pokrój w pół plastry o grubości 1 cm.
                                                                        1. Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój w ćwiartki. Na półmisku ułóż sałatę, dodaj do niej pozostałe przygotowane składniki oraz uprażone orzechy. Na wierzch porwij pstrąga oraz pokrusz ser.
                                                                          1. Sałatkę polej zmiksowanym sosem z jogurtu, oliwy, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu. Całość delikatnie wymieszaj.

                                                                            Roladki z piersi kurczaka z kozim serem, orzechami włoskimi i truskawkami

                                                                            Składniki na roladki z kurczaka:

                                                                            • 4 piersi z kurczaka po około 120 gramów
                                                                              • 200 g twardego sera koziego
                                                                                • garść orzechów włoskich
                                                                                  • 15 truskawek
                                                                                    • szklanka mąki
                                                                                      • szklanka bułki tartej
                                                                                        • 2-3 jajka
                                                                                          • łyżka suszonego tymianku
                                                                                            • sól, pieprz

                                                                                              Jak przygotować roladki z kurczaka?

                                                                                              1. Piekarnik rozgrzej do 160 st. C.
                                                                                                1. Orzechy włoskie delikatnie posiekaj i upraż na suchej patelni, po czym odstaw do ostygnięcia. Piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem na cienkie płaty, uważaj jednak, aby ich nie przedziurawić. Dopraw je solą, pieprzem i tymiankiem. Na środku ułóż kawałek sera koziego, pokrojone w ćwiartki truskawki i orzechy. Roladki zwiń jak najściślej (aby upewnić się, że się nie rozpadną możesz je owinąć sznurkiem gastronomicznym lub spiąć wykałaczkami).
                                                                                                  1. Przygotowane roladki klasycznie panieruj. Najpierw w mące, następnie w rozbełtanych jajkach (możesz je doprawić solą, pieprzem, a nawet tymiankiem) na koniec w bułce tartej.
                                                                                                    1. Na rozgrzanym oleju smaż na złoty kolor z każdej strony, następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piecz przez 10 minut.

                                                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                      Zobacz też:

                                                                                                      Placki twarogowe z owocami, smoothie i ciasto z rabarbarem. Przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                                                      Frytki na różne sposoby, ziemniaki zapiekane i babka. Najlepsze przepisy Jaśka Kuronia

                                                                                                      Młode ziemniaki od rana do wieczora. Poznaj wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana

                                                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl .

                                                                                                      Autor: Jola Marat

                                                                                                      Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana