Domowe lody agrestowe - przepis krok po kroku

domowe lody agrestowe
Jordan Lye/Getty Images
Źródło: Moment RF
Agrest to owoc pyszny i pełen korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Najczęściej spożywany jest bez niczego, w postaci owocowej przekąski - prosto z krzaczka lub kupnego pojemnika. Warto jednak wykorzystać go w kuchni. Poniższy przepis to propozycja na kolejny deser z tego sezonowego owocu - domowe lody agrestowe.

Sporo ciekawych informacji na temat agrestu znajdziesz w artykule, w którym rozpisujemy się między innymi o zaletach jego spożywania - tych smakowych i zdrowotnych. To owoc, który świetnie "odnajduje się" w kuchni i wbrew pozorom, pasuje nie tylko do deserów, ale również dań wytrawnych - przepisami na nie podzielimy się już wkrótce. Tymczasem, ze względu na wysokie temperatury, polecamy domowe lody dla ochłody. Oczywiście z agrestu!

Przepis na lody agrestowe

Składniki:

  • 300 g agrestu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • duży jogurt naturalny (około. 500 -600 g)
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 2-3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Agrest umyć i oczyścić, oderwać szypułki. Owoce włożyć do garnka o grubym dnie, dodać cukier trzcinowy i dolać łyżkę wody.
  2. Podgrzewać na małym ogniu, aż owoce zupełnie zmiękną - rozgotują się.
  3. Całość przełożyć na sito i przetrzeć, tak, aby pozbyć się agrestowych pestek.
  4. Następnie otrzymany mus przelać ponownie do garnka i dodać posiekaną skórkę z cytryny.
  5. Znów podgrzewać na najmniejszym ogniu i co jakiś czas mieszać, aby powstał gęsty sos.
  6. Agrestowy sos przelać do miski i ostudzić.
  7. Schłodzić metalową lub szklaną miskę i widełki miksera. Dopiero potem ubić na sztywno równie schłodzoną śmietankę.
  8. Pod koniec ubijania dodać miód, ewentualnie cukier lub inny słodzik.
  9. Ubitą śmietanę włożyć do lodówki na 2-3 h.
  10. Następnie przełożyć masę śmietankową do dowolnych foremek lub do maszynki do robienia lodów, jeśli taką posiadamy i wówczas postępować zgodnie z instrukcją.
  11. Do gęstej śmietanki wmieszać w dowolny sposób sos agrestowy.
  12. Całość włożyć do zamrażarki i odczekać, aż lody osiągną właściwą, lodową konsystencję. Część agrestowego musu można zostawić, aby dodatkowo polać nim lody. Można je też podawać z całymi owocami lub ich kawałkami.
  13. Jeść i cieszyć się z zimnego, pysznego i zdrowego deseru opartego o sezonowy agrest! Smacznego!

Zobacz też inne przepisy z agrestem i nie tylko:

Ciasto z agrestem - najlepsze, proste przepisy

Letnia jaglanka z agrestem

Agrest i inne owoce w diecie

Zobacz video: Czas na agrest!

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości