Wafle z sałatką z arbuza
Składniki na wafle z sałatką z arbuza:
- 1 opakowanie wafli Fitos Chilli Kupiec
- 400 g miąższu z arbuza
- oliwa z oliwek
- 200 g fety
- duża garść ziół: oregano, bazylia, mięta
- pieprz
Jak przygotować wafle z sałatką z arbuza?
- Arbuza pokroić w kostkę i przez chwilę podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie wymieszać z pokrojoną w kostkę fetą oraz ziołami.
- Przyprawić pieprzem. Podawać na waflach.
Wafle kukurydziane z pastami
Składniki na wafle kukurydziane z pastami:
- 1 opakowanie wafli kukurydzianych z solą Kupiec
- sól i pieprz
- pęczek marchewek
- pęczek zielonych szparagów
- 4 ogórki gruntowe
- polskie tzatziki
- 1 opakowanie jogurt greckiego
- 3 ogórki małosolne
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- pasta z groszku
- 300 g mrożonego zielonego groszku
- 2 gałązki mięty
- oliwa z oliwek
- 100 g pestki dyni
- pasta pomidorowo-paprykowa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 czerwona papryka
- 1 duży pomidor malinowy
- 100 g orzechów nerkowca
- listki bazylii do dekoracji
Jak przygotować pasty warzywne?
Polskie tzatziki
- Ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć na sito żeby ociekły, następnie lekko odcisnąć.
- Wymieszać z jogurtem, posiekanym koperkiem oraz posiekanym czosnkiem.
- Polać oliwą z oliwek.
Pasta z groszku
- Groszek ugotować w niewielkiej ilości wody. Następnie zmiksować.
- Dodać posiekaną miętę oraz oliwę z oliwek aby uzyskać konsystencję pasty.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Pestki dyni podprażyć i posypać nimi po wierzchu.
Pasta paprykowo-pomidorowa
- Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i razem podsmażyć. Pod koniec dodać pomidora. Poddusić całość aż zgęstnieje.
- Orzechy nerkowca podprażyć następnie zmiksować w robocie kuchennym, dodać zawartość patelni i razem zmiksować. Ewentualnie dodać oliwę z oliwek aby rozrzedzić. Posypać listkami bazylii.
- Pasty podać z waflami kukurydzianymi oraz warzywami pokrojonymi w słupki.
Wafle ryżowe z serkiem i owocami
Składniki wafli ryżowych z serkiem i owocami:
- 1 opakowanie wafli ryżowych Kupiec
- 400 g twarogu
- 4 łyżki miodu
- 1 żółtko
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 150 ml mleka
- 500 g truskawek
- 200 g borówek amerykańskich
- garść listków mięty
- gęsty krem balsamiczny
Jak przygotować wafle ryżowe z serkiem i owocami?
- Twaróg zmiksować z mlekiem, miodem, żółtkiem oraz cukrem waniliowym. Truskawki pokroić na ćwiartki, borówki na połówki. Owoce wymieszać z listkami mięty.
- Wafle smarować serkiem a na górę dawać owoce. Całość skropić kremem balsamicznym.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Placki twarogowe z owocami, smoothie i ciasto z rabarbarem. Przepisy Szymona Czerwińskiego
Roślinne bowle: przepisy Natalii Kusiak i Natalii Kontraktewicz na wegańskie śniadania pełne smaku
Autor: Magdalena Zamkutowicz
Źródło: Piotr Kucharski
Materiał promocyjny
podziel się: